Pardus 2011 izlenimlerim...

Kodla Büyü

muallimim

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
645
Pardus 2011 yayınlandığı gün indirdim ve VMWare sanal makinesi üzerinde kurulumunu yaptım.

Kurulum önceki sürümler gibi basitti. Zor bir yanı yoktu. Kurulumun tam ortasında micro$oft ürünleri gibi pat diye yok takvim girin, yok saat girin yok klavye düzenini seçin falan yoktu. Soruları ya başta soruyor ya da sonra.

Kullanımda ise masaüstü resimleri gayet şık. Hasankeyf resmini seçtim. Kaptan masaüstü rehberi ile biraz ayar yapayım dedim ve başlat menüsünü normal standart olandan değilde farklı bir tanesi vardı ondan seçeyim dedim. Gevurca bir adı vardı şimdi hatırlamıyorum 7-8 harfli. Baktım yarı Türkçe yarı İngilizce falan yapmışlar. Ne deve ne kuş. Ben de düzelteyim dedim ve başlat menüsüne sağ tıkladım. Ayarlara girip düzeltecektim. Baktım ilgili ayar yok. Ben de görev çubuğuna sağ tıkladım bu sefer. Orada da yok. Dedim belki bunlardan biridir de ben tam ismini bilmiyorum. Teker teker sağ tuş menüsünün hepsini denedim ve yok. Ki normalde 2011 yılında yayınlanmış bir linux, madem kullanıcı dostu olduğunu iddia ediyor. Bence ilgili ayar orada olmalıydı. Olsa iyi olurdu değil. OL-MA-LIY-DI.. Neyse masaüstüne sağ tıkla görünümden falan yine yok.

Denetim masasını buldum zar zor. Başlat menüsünü sadeleştirme adına yapılan şeye bakar mısınız? Denetim masasını resmen saklamışlar. Ortada görünen ne var ne yoksa hepsini sağa sola savuşturdun mu ortalığı toparlamış ve sadeleştirmiş oluyorsun. Ama bildiğim kadarıyla bu sadece pasaklı ev kızlarının taktiğidir. Herşeyi olması gerektiği gibi düzenli yerleştirmek ise asıl olması gereken, fıtrata uyandır.

Denetim masasında iyice aradım başlat menüsü tipini değiştirmeyi ve bulamadım. Denetim masasını baştan sona en ince ayrıntısına menüsüne kadar teker teker açarak inceledim ve o yöntemle aradım. Ağ ayarlarına bile baktım. Denetim masasında dikkat çeken taraf alakasız şeylerin alakasız şeyler içinde olmasıydı. Windows çok mu iyi. Hayır onda da var. Bir klavye ayarını değiştirmek için insanlar normalde klavye diye bir menü bekliyor ama hala daha bölge ve dil seçeneklerinden yapılıyor F klavye ayarı windowsta.

Sonra köşedeki saatin oralarda falan biraz çalışıyordum acaba buradan mı diye. Neyse aferin bana çok dikkatli ve nereye nasıl tıkladığını bilen bir kullanıcı olarak nasıl olduysa saatin yeri değişti ve başlat menüsünün yanına geldi. Neyse (Bu kaçıncı "neyse") tutup sürüklemeye çalıştım. Yemiyor. sağ tıkla. sol tıkla. ı-ıh. Neyse panel özelliklerinden falan girdim orada ortalama sağa yasla sola yasla falan vardı. Sağa yasla dedim. Tamam dedim. Hiç bir değişiklik yok.

Heralde yeniden başlatınca olur dedim. Bilgisayarı yeniden başlattım. Baktım takvim ve saat görev çubuğunun tam ortasında. Sağa çekiyorum gelmiyor. Sola da gelmiyor. Komedi ötesi bir durum. Çok güldüm ama sinirden.

Ardından dedim saatle daha fazla uğraşma. Kaptan masaüstü yöneticisini bul. oradan başlat menüsünü ayarla tekrar. Buldum. ileri ileri. Ve standart olanları seçtim. (ki seçiliydiler zaten). Başlat menüsü düzeldi. Ama takvim görev çubuğunu komple kaplamış ve bana bakıyor. Takvime bir çuf çuf çektim ve kapattım. Sanal bilgisayarı.

Sıfırdan tekrar kurdum pardusu. Kaptan masaüstünde değişiklik yapmadım. ileri ileri. Standartların dışında olarak sadece masaüstü resmini hasankeyf yaptım. O kadar.

Daha sonrada o kurduğum bilgisayardaki ayarları hiç bozmamak için aynen kapattım işletim sistemini. İmajını alıp diğer kursiyer bilgisayarlarına kurayım diye. Derste öylesine 1-2 pardusa falan değinmek için.

Bir de ubuntunun son sürümünü indirdim. Kurdum. Baktım görünüm falan zaten şahane. menüler düzenli. programlar bir arada. Gruplandırılmış. Denetim masası bile kendi içinde 2 kısma ayrılmış. Kişisel tercihler ve yönetim şeklinde. görev çubukları olsun, takvim vs. tutup taşıyayım sağa sola dağıtayım ortalığı dedim. İzin vermiyor yanlışlıkla da olsa bozmaya. Ancak denetim masasından yaparsanız oluyor. Onlar da ise şu yanlış var. pencereyi kapatma simge durumuna getirme vs. düğmeleri ters tarafta. Gerçi değiştirilebiliyor.

Ubuntu gnome arayüzünü kullanıyor. Diğer bir çoğu pardus da dahil KDE kullanıyor.

Bence eğer böyle beceremeyeceklerse KDE den gnome ye geçsinler.

Ya da benim şöyle bir fikrim var: ubuntu biliyorsunuz açık ara 1. linux dağıtımı ve arkasında inanılmaz bir maddi destek var. Bizimkiler ubuntunun sonuna "rk" eki eklesinler. Ubun-turk tarzı bir kelime üretip ubuntu ile eş güdümlü çalışsınlar. Yani ubuntunun manda ve himayesine girme şeklinde değil de eşgüdüm. Mesela sadece Türkçe bir sürüm yapsınlar. ispanyolca falan 50 türlü kurulum ve destekleme dili yapmışlar. Mesailerini boşa harcamasınlar. Herşeyiyle Türkçeleştirilmiş bir ubuntu sürümü. Türklere özgü programlar. Ama gerçekten sağlam programlar. Mesela sağlam güzel bir çok dilli sözlük. Babylon tarzı. Diyeceksiniz ki zaten var pardusta. Eğer o pardustaki sözlükse ben daha bir şey demiyorum.

Linuxun çekirdek kısmı zaten belli bir standart komisyonca yapılıyor. Herkes üzerine eklemelerle bir kabuk oluşturup onu pazarlıyor. Biz de kabuğa kabuk yapalım ve ubuntuyu Türkçeleştirip kendimize özgü programlar ekleyelim.

Ama 1-2 yıllık uzun bir aradan sonra tutupta bu sürümü bizim önümüze koyuyorlarsa PARDusun bir PARDon demesi gerekir. Benim gibi birilerinin de çıkıp kral çıplak demesi.

 
Pardus bir bayraktır hocam, işlevselliğinin ötesinde değerlendirmek lazım. Baştan yazılmış olsaydı ne halde olurdu düşünmek oldukça zor ama Linux türevi olarak bile daha çok gelişmesi lazım, desteklenmesi lazım.
 
Dostum yazdıklarını okudum. Öncelikle benim pardusla bir alakam yok ama evimde kullanıyorum. Öncelikle önceki sürümle yeni sürüm arasında sadece 6-7 ay gibi bir süre var 2009.2 mayıs-haziran ayı gibi cıktı. kod adı kelaynaktı. Evet ubuntu kolay ancak ubuntuda olmayan bircok özellik pardusta mevcut en basitini vereyim sana evinde internet yok diyelim ve pc ne ubuntu kurdun. mp3 dinleyemezsin film izleyemezsin nedeni lisans haklarından dolayı bu paketleri cd ye yada dvd ye koymayıp sonradan paket deposundan indirmeni istiyorlar netin yoksa yandın yani, ama pardusu kur diledigince kullan. sonra ayarları tekrar yapman icin 0 dan kurulum yapmana gerek yok direk kaptanı tekrar calıstırabilirsin.

Sonuc olarak daha alacak cok ama cok yolu var ama simdiden bu isi bitirin dersek ileride istesekte yakalayamayız simdi bize dusen kullanmak gordugumuz eksiklikleri bildirmek iyi bir sistem yapısı olussun diye.
 
Windows ticari bir marka Pardus ise sadece gönüllülerden oluşmuş bir geliştirme ürünü. doğal olarak pardusun windowsun yerini alması zor görünüyor, bence devletin bu işe el atıp pardusu daha çok desteklemesi lazım ciddi anlamda kaynak ayırması lazım, bütün pardus geliştiricilerini yürekten tebrik ediyorum verdikleri emeklerden dolayı
 
Forumtor' Alıntı:
Windows varken pardus bir bilişim fantazisi olmaktan öteye gidemez.

Zamanının çoğunluğunda .net ile ilgilenen biriyim bundanda hatırı sayılır bir ek gelir elde ediyorum. Windows a göbekten bağlı gibi olsamda pardus bir fantazi değildir. Bu sene eğitek sağ olsun pardus temel, pardus ileri seviye ve pardus güncelleme eğitimlerine katılmış bir kişi olarak diyebilirim ki. Pardus bu memleket için hayattır. Asıl windows ile fantazi işlere para harcayacağımıza memlerdeki tüm bilgisayarlara pardus kurarak yazılım maliyetlerini önemli ölçüde düşürebiliriz. Ancak pardusun yiyeceği çok emekte olsa üzerine düşücez ki düzelecek. Pardusun tekil kullanıcı bazında windows 7 den bile fazlası var eksiği yok. Server olarakta diğer linux türevli işletim sistemlerini kullanabiliriz.
 
bu tarz olumsuzluklarla karşılaşınca http://www.ozgurlukicin.com adresine yazın.. mutlaka gelecek sürümlerde düzeltilecektir ;)
pardus gönüllülük işidir windows gibi ticari bir olay değil.. geliştirenlere destek olmazsak kaybeden biz oluruz.. hiçbir başarı çabalamadan uğraşmadan kazanılmaz ki :)
 
Bu güne kadar okuduğum pardus ile ilgili en bilgisizce yazılardan biri diyebilirim. zira işletim sistemi hakkında fikriniz yok ise karalama yaparak bişrey elde edemezsiniz. Karşılaştığınız sorunlar var ise eğer bunu http://hata.pardus.org.tr/ adresine bildirebilirsiniz. Hani windows da kimse ise geri dönmez ama pardus da söylediğiniz hata ya düzeltilir ya da onun aslında hata olmadığı sizin hata yaptığınız ikle ilgili bir eposta alırsınız. Pardus KDE masaüstünü kullanmaktadır kimi insan beğenir kimi insan begenmez. Kick off başlat menüsünü beğenmezseniz diğerini seçersiniz işin ilginç tarafı siz windows kopyası bir işletim sistemi hayal etmişiniz. Her işletim sistemi kendine göre bir mantık içerisinde hareket eder. ubuntuda başlat menüsü olarak tabir ettiğiniz menü neden default olarak sol üst köşede geliyo ne kadar saçma değil mi halbuki windows da sol alt köşede hiç oldur mu böyle.

Hele ubuntuyu milli yapalım öneriniz ise son derece komik ve konu ile alakanızın olmayışının göstergesi. Bir işletim sisteminin özgün sayılabilmesi için nelerin gerekitğine dikkat etmeniz gerekir. yani ubuntuya kendiniz bir hesap makinası programı yazarsanız bu ubuntuyu millileştirmez.
 
Arkadaşlarım gibi ben de pardusun ve hatta da linux'un gereksiz olduğu kanaatindeyim.

Çakma arabaları her parçası dışarıdan gelip ülkemizde birleştirilen arabaları yerli araba, türk arabası diye yutup aynı zamanda yutturan bu yurdum insanından, pardus gibi bir işletim sitemine de türkün işletim sistemi diyip sahip çıkmasını haliyle beklerim zaten...

Kaldı ki, bir program yazıp emek harcayan her yazılımcının bu işten karşılığını alması gerektiğini düşünüyorum...

Karşılıksız iş yaptığınız zaman ne değeriniz oluyor...

Crackli hackli bundlelı programları kurup kullanıyoruz... Ondan sonra da kendi yaptığımız orjinal tasarımlı siteyi alan olmuyor herkes joomla istiyor diye bas bas bağırıyoruz....

Müstehaktır arkadaşım... Bu kafayla giden hiç ekmek bulamaz ....

Son sözüm : "Ne kadar ekmek o kadar köfte"
 
kamxtract' Alıntı:
Arkadaşlarım gibi ben de pardusun ve hatta da linux'un gereksiz olduğu kanaatindeyim.

Çakma arabaları her parçası dışarıdan gelip ülkemizde birleştirilen arabaları yerli araba, türk arabası diye yutup aynı zamanda yutturan bu yurdum insanından, pardus gibi bir işletim sitemine de türkün işletim sistemi diyip sahip çıkmasını haliyle beklerim zaten...

Kaldı ki, bir program yazıp emek harcayan her yazılımcının bu işten karşılığını alması gerektiğini düşünüyorum...

Karşılıksız iş yaptığınız zaman ne değeriniz oluyor...

***** hackli bundlelı programları kurup kullanıyoruz... Ondan sonra da kendi yaptığımız orjinal tasarımlı siteyi alan olmuyor herkes joomla istiyor diye bas bas bağırıyoruz....

Müstehaktır arkadaşım... Bu kafayla giden hiç ekmek bulamaz ....

Son sözüm : "Ne kadar ekmek o kadar köfte"
Keşke hiç bir şey anlamadığını bu kadar çok belli etmeseydin :)
 
Pardusla İlgilenen ARkadaşlar Pardus 2011 in İçindeki programları tanıtan herhangi bir föküman var mı elinizde._?
 
Pardusla ilgilenen arkadaşlara klavyedeki türkçe karakterler yazmıyor.
Bunu pardus wiki de arattım ama bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.
 
Geri
Üst