pardus cu arkadaşlar bi yardım edin hele...

Kodla Büyü

joomlaci

Seçkin Üye
Seçkin Üye
arkadaşlar bilgisayarımda win7 vardı bir de ben pardus 2013 kurdum.yanlız pardusu açtığımda normalde flash belleği veya harici harddiskleri görmesine karşın bilgisayarın diğer sabit disk bölümlerini açmıyor. görüyor ama açmıyor. resmini koyuyorum böyle bi hata beriyo. ne yapmam lazım bi yardım edin...
hata:
1j8o6j.png

pardusu bilmemde diğer linux sürümlerde NTFS olan diskleri sisteme bağlaman gerekiyor. bunu kurulum sırasında yapabileceğin gibi kurulumdan sonrada yapabilirsin.
yine pardus kullanmadığım için bilmiyorum ama diskleri yönetebildiğin bir program muhakkak vardır pardusta (disk manager gibi). onunla halledebilirsin büyük ihtimal...

hocam disk bölümü yöneticisi var
orda açılmayan sabit diskin üzerine gelip "denetle" seçeneğine tıklıyorum.
sonra bi ekranda "emin misiniz bu disk onarılıp düzeltilecek" felan diyo
tırsıyorum yapamıyorum :)
diğer disklerde veriler var bişey olur diye korkuyorum. yapsam mı acaba.doğru yerde miyim bilmiyorum...

"Şimdi kendi kendinize sorabilirsiniz: "Acaba ben root kullanıcısı mıyım? Değilsem nasıl root kullanıcısı olabilirim?" diye. Peşinen söyleyelim, bilgisayarınızın tek kullanıcısı siz olsanız dahi root kullanıcısı siz değilsinizdir, zaten buna gerek yoktur ve sisteminizi root kullanıcısı olarak kullanmak sisteminizde güvenlik açığına neden olabilir. İstediğiniz zaman root şifresi yardımıyla root yetkilerine sahip olabilirsiniz. Mesela; Programlar > Sistem > Daha Fazla Uygulama > Dosya Yöneticisi-Yetkili Kullanıcıyolunu izlediğinizde bir pencere açılır ve root şifrenizi girmeniz istenir. Root şifrenizi girip Tamam'a bastıktan sonra root yetkisiyle donatılmış bir Konqueror penceresi açılacaktır. Bu pencere üzerinde istediğiniz dizine erişip değişiklikler yapabilirsiniz. Konsol üzerinde çalışırken root yetkisi elde etmek için ise su komutu verilip root parolası girilir.

Örnek olarak; Xorg ayarlarının tutulduğu xorg.conf isimli dosyayı göz önüne alalım. Normal bir kullanıcı olarak xorg.conf dosyasını düzenleyip değişiklikleri kaydetmek istediğimizde değişiklikler kaydedilmeyecektir. Dosyayı silmek istediğimizde de yine erişimimiz engellenecektir. Dosyaya sağ tıklayıp Özellikler > İzinler yolunu izlediğimizde de resimdeki gibi değiştirilemeyen pasif seçenekler ile karşılaşırız. "

ilgili bölüm: "Root Hakları Elde Etmek"
ilgili sayfa: http://www.mersin.edu.tr/meui/pardus/pr ... -bilgileri

buradaki işlemleri inceleyin. akabinde dosya yöneticinizi yetkili açmış olacağınız için diğer disklerdeki dosyalara erişim izniniz olacak ve "yetkili olmadığınız için bu işlemi gerçekleştiremezsiniz" uyarısını görmemiş olacaksınız.

ayrıca bir linux kullanıcısı olmanız nedeniyle şuralara göz atmak sizi çok mutlu edecektir:
http://www.linux.org.tr/belgeler/

ekleme:
komut satırına şunu da yazabilirsiniz elbette:
Kod:
kdesu konqueror
(sonra root için kurulum esnasında oluşturduğunuz şifreyi girmeniz gerekecek)

Terminali açın
Konsolda
sudo su yazın parola soracak kendi parolanızı girin konsolda # işareti geldi ise root oldunuz demektir.
mkdir /media/disk2 yazın enterleyin
mount /dev/sda2 /media/disk2 yazıp enterleyin media klasoru altına bağlamış olursunuz

Hocam win7'de disk denetleme veya chkdsk yapmayı deneyin. ondan sonra linux'ta açtığınızda sanırım harddiski görecektir.

nosTRa' Alıntı:
Terminali açın
Konsolda
sudo su yazın parola soracak kendi parolanızı girin konsolda # işareti geldi ise root oldunuz demektir.
mkdir /media/disk2 yazın enterleyin
mount /dev/sda2 /media/disk2 yazıp enterleyin media klasoru altına bağlamış olursunuz

hocam seni tebrik ediyorum ayrıca çok da teşekkür ediyorum...
her iki diski de söylediğin yöntemle görür hale getirdim...
sağolasın varolasın...

nosTRa' Alıntı:
Sizi 2015 Pardus kursuna da bekleriz :) daha fazlası orada :)))
hocam keşke alsalar ya
bu sene başvurduk hizmetiçi eğitime
birim onaydan döndü
ben de çok istiyorum bu pardus vs açık kaynak işletim sistemlerini öğrenmeyi ama maalesef bi türlü olamadı şimdiye kadar

hocam seni tebrik ediyorum ayrıca çok da teşekkür ediyorum...
her iki diski de söylediğin yöntemle görür hale getirdim...
sağolasın varolasın...
[/quote]

hocam hazıra alışma diye yukarıda komut adını verdim ben , kendin kullanımını bulman için
çünkü linuxde çok iyi bir arama yapman gerekecek. İleride kendin keşfedeceksin herşeyi :D

Ama ibrahim hocam tam cevap verdi :)

vlk4n' Alıntı:
hocam hazıra alışma diye yukarıda komut adını verdim ben , kendin kullanımını bulman için
çünkü linuxde çok iyi bir arama yapman gerekecek. İleride kendin keşfedeceksin herşeyi :D

Ama ibrahim hocam tam cevap verdi :)
hocam hayatımda neredeyse ilk defa pardus kullanmaya başladım.
şimdi durum öyle olunca mount komutunu nasıl kullanacağımı da bilmiyorum tabi
senin dediğine de baktım ama nereye yazılacağını vs bulamadım :)
şimdilik biraz bişeyler öğrenene kadar böyle olsun sonra razıyım ben kendim bulmaya herşeyi
teşekkür ediyorum size de... :)

Geri