pardus nedir ve ne işe yarar???

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hlyzkn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

hlyzkn

Aktif Üye
Arkadaşlar cahilimi hoş görmenizi dileyerek bilmemek ayıp değil öğrenmememk ayıp düşüncesiyle pardusun ne olduğunu ve nerelerde kullanıldığını öğrenmek istiyorum beni bilgilendirirmisiniz? Çok fazla kullanılıyor bu pardus ve bende ne olduğunu merak edip araştırmaya başladım sizden de yardımlarınızı istiyorum

Bildiğimiz gibi pardus grafik tabanlı bir işletim sistemidir. Windowstan farkı: Virüs diye bir tabir yoktur, Windowsun çalıştırdığı programları kolay kolay calıstırmaz. kimler kullanır: Sizin bizim gibi adamlar pek kullanmaz :) nerelerde kullanılır: Programlamada ve grafik vb işlerde kullanılır, virüs sıkıntısı olmadığı için tecih edilir genelde daha fazlası için GOOGLE :)

hlyzkn' Alıntı:
Peki bu format atma işlemlerinde filan kullananlar ne amaçla kullanıyor biosoft

Format atma dediğiniz HDD'nin silinmesidir. Yeni bir işletim sistemi kurup temiz bir şekilde çalışırsınız. Yani Format atmada kullananlar Pardus kurup işlerini Pardus İŞletim sisteminde yapmak için kullanıyorlar...

Pardusu indirmek, Pardus yüklemek, kullanımı vs için Özgürlük İçin sitesini ziyaret edin.

Kolay gelsin...

s_kajmeran format atarken o zaman önce pardus kurup hdd yi silip tekrar xp kurmak gibimi?

Pardus Tübitak tarafından çıkarılan açık kaynak kodlu,virüs ve trojan hariç her türlü programı çalıştırabileceğiniz (win emulatör yardımıyla) ulusal işletim sistemidir.www.uludag.org da bulabilirsiniz.
ANCAK geçenlerde Tübitak geliştirme çalıştırmalarını durduğunu duyurdu.Şahsen çok üzüldüm.
Sebebi de lisans ücreti yok ücretsiz ve milli olması.Üzerimize düşenleri yerine getiremedik.

pardus geliştirme ekibinin (programcılarının) işine son verildikten sonra pardus bir hiçtir sermayenin gücünün gösterildiği bir yitik bir proje örneğidir diyebiliriz.
Neden mi?

Fatih projesi başta etkileşimli tahta - pardus projesi olacaktı. Şuan etkileşimli tahta üzerinde varsayılan işletim sistemi win7. tabletlerde android. etkileşimli tahtada açılış ekranında pardusa geçmek için klavyenizin olması gerekiyor yani pardusun göstermelik yüklendiği oradan belli. Fatih eğitimlerinde görevli eğitmenlerin kaç tanesi pardus eğitimi almış? Pardus milli bir projeyse neden bu eğitimler pardus üzerinde verilmedi? Bu saatten sonra pardusu milli proje diye adlandırsan ne yazar adlandırmasan ne yazar?

Pardus çıkış amaçları ve şu ana kadar geldiği noktalara bakıldığında Müthiş bir fırsat projesiydi ki bence getirisi fatihten fazladır. Ne yazık ki sermayeye yenik düştü.

koray45' Alıntı:
Pardus Tübitak tarafından çıkarılan açık kaynak kodlu,virüs ve trojan hariç her türlü programı çalıştırabileceğiniz (win emulatör yardımıyla) ulusal işletim sistemidir.www.uludag.org da bulabilirsiniz.
ANCAK geçenlerde Tübitak geliştirme çalıştırmalarını durduğunu duyurdu.Şahsen çok üzüldüm.
Sebebi de lisans ücreti yok ücretsiz ve milli olması.Üzerimize düşenleri yerine getiremedik.
Hocam bu ayın 23-24'ünde seminerler ve geleceği hakkında toplantı düzenlenecek... Henüz durmuş değil, bazı değişiklikler ve düzenlemeler getirilecek sanırım. Umarım herşey güzel olacak... @togius hocamın tespitleri ne yazık ki yerinde ve doğru :(

Hiç kullanmamış olan için kullanım zorluğu var.Misal yeni bir donanım-aygıt tanıtırken.Ancak aşılır.Sahip çıkılması ve desteklenmesi gerekir diye düşünüyorum. :sleep:

koray45 hocam pardus aygıtlarda driverlarda tak kullan bir sistem neredeyse win7 den daha rahat donanım tanıtıyorsun. En son hangi sürümünü kullandınız?

Kod:
http://www.ozgurlukicin.org/indir/
2011 i indirin gayet stabil bir işletim sistemi.

Hocam bilgisayar bölümü mezunu musunuz? Bilgisayar bilginiz nedir tam olarak belirtirseniz anlatmaya çalışalım... Aslında yukarıda sizin sorularınıza cevap verildi :?

Bir devlet politikası olarak MİLLİ İŞLETİM SİSTEMİ sloganıyla lanse edilen ve 2003 yılında TÜBİTAK tarafından Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden ve LKD'den Türkiye'nin en iyi geliştiricileriyle başlanan bir proje. 1 Şubat 2005 tarihinde ilk versiyonunu dünyaya getirdi ve yılda 1-2 sürüm verdi. Şu ana kadar çıkan Linux Distro'larının bir karması bu sistem. Mesela Debian'ın Apptitute'u oldu PİSİ :D Bir başka paket oldu Çomar, birisi aldı yürüdü oldu Kaptan. Kısaca her programı aslında bir yerlerden alınıp da ismi ve içinde birkaç yorum satırı değiştirilip sisteme entegre edildi. Nasıl olsa yazılmışı vardı. Neyse sürümler birbirini kovaladı, ekip içinden evlenip, yurt dışında doktoraya mastıra gidip, özel sektörde kuruluşlara sağlam paralarla transfer olup ayrılmalar başladı. Çekirdek PARDUS geliştirici grubu tara mara oldu.

Tabii ki Microsoft boş durmadı. Pardus geliştirilmeye başladığında Türkiye grubu yusuf yusuf. MEB, ben Pardus kullanmaya geçeceğim dedi demedi, EĞİTEK'e dayadılar anlaşmayı, dayadılar anlaşmayı, MEB bir türlü PARDUS kullanmaya başlayamadı. Gerçi alan memnun, veren memnun. Olan PARDUS'a oldu. Şimdi kendi başına özgürce takılan bir kedi. Dünya'da yayımlanmış programların yeni sürümlerinin Pisi paketlerini çıkarıp REPO'ya eklemekten ve bu sürümler bir düzineyi geçtiği zaman yeni bir sürüm çıkarmakla ve kariyerleriyle uğraşmakla meşguller.(Gerçi bu PİSİ işini de artık onlar yapmıyor herkes PİSİ paketi derleyebiliyor, ekip dışında PİSİ paketi derleyip REPO'ya ekleyenler de var)

Kısaca Milli olsun diye çıkmış ama hibeler, microsoftla anlaşmalarla ne hikmetse yaygınlaşamamış bir proje ama hala sürüm veriyor diye biliyorum.

s_kajmer hocam evet böte mezunuyum öğrenmek istediğim şey pardusu format atma işleminde nasıl kullanıyorlar kullananlar

togius' Alıntı:
koray45 hocam pardus aygıtlarda driverlarda tak kullan bir sistem neredeyse win7 den daha rahat donanım tanıtıyorsun. En son hangi sürümünü kullandınız?

2011 i indirin gayet stabil bir işletim sistemi.
togius öğretmenim.
Benim görevli olduğum okula 4 tane yeni PC gelmişti (Fujitsu-Siemens) 2 işletim sistemli.Biri pardus diğeri win7.Açılışta GRUB soruyor hangi işletim sistemi kullanacağımızı.Zannedersem Pardus2011.Ara sıra açıyorum Flash belleklerde problem olunca bakmak için.Ama uzun süreli hanidir kullanmıyorum.Ama dediğin gibiyse desteğimizi daha da artırmalıyız.Bir CD de kendime indireyim hemen

pardusu ben harddiskimi kurtarmak için kullandım ilk defa.. windowsta açılmayan biçimlendirme isteyen harddiskim pardusta çok rahat açıldı ve dosyalarımı kurtardım. arayüzü de hoşuma gitti 2011 kullandım

edamnur' Alıntı:
pardusu ben harddiskimi kurtarmak için kullandım ilk defa.. windowsta açılmayan biçimlendirme isteyen harddiskim pardusta çok rahat açıldı ve dosyalarımı kurtardım. arayüzü de hoşuma gitti 2011 kullandım

Harici harddisk mi hocam? Bu durumda biçimlendirme isteyen flash diskleri pardusta açabiliyor muyuz?

Hocam windowsun çöktüğü durumda c deki verileri kurtarmak için Pardus 'un cd den çalışan sürümü var, cd yi koyup bilgisayarı açabiliyorsunuz, bu şekilde c deki verileri kurtarıp sonra win yükleme gibi işlemleri yapabiliyorsunuz. Önceden çok kullandım bunu, ama şu zamanlarda win in çökme durumunda windowsun da cd den çalışan versiyonu var, onu da kullanabiliyoruz...

hlyzkn' Alıntı:
Arkadaşlar yaa pardusun geleceğini konuşmaktan benim sorularıma bakmıyorsunuz
Hocam aşağıdaki 1. ve 2. adımları izleyebilirsen daha iyi anlarsın.
Bu adımlardan sonra takıldığın yer olursa başka yöntemlerde sunabilirim.
Hocam bu arada internete Explorer yada chrome programıyla girebilirsin.

Ekli dosyalar

• 1.JPG
    1.JPG
    57.1 KB · Görüntüleme: 1,033
  • 2.JPG
    2.JPG
    78.4 KB · Görüntüleme: 1,033
nerdeyse çıktığı günden beri takip ediyorum ama bu kadar sacma sapan tamamen kopya bir sistem cıkmamıstı kendine özgü pisisi çomarıyla en basitinden tekrar grub kurma özellikleriyle pardusun eski sürümü cok stabil bir sistemdi, anlaşılan yeni gelen parduscular debiancı ve yenilik nedir bilmiyorlar kopya alıyosanız ubuntuyu koyun ortaya masaüstü arka plan resmi bile default olarak debian geliyor yok boyle bir rezillik
bu arada okulumdaki öğretmenlerin birçoğu meb inanamayacak ama hala pardus 2011 kullanıyo bilgisayarlarında sadece eokul mebbis işlemlerini windowsta yapıyolar

Geri