Pardus

Kodla Büyü

hastasıyız dede

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
arkadaşlar bundan sonra kurulacak olan akıllı tahtalar artık pardus ile kullanılacakmış, hali ile bizlerinde artık pardusa geçme zamanımız geldi, bundan öncede birçok kez pardusa geçmeye niyetlendim ama bir türlü olmadı, artık bu işe mecburuz, pardusa geçmek şart. bu başlığı pardus ile ilgili sorularımız ve bilgilendirmelerimiz için açtım, eğer imkanımız varsa başlığı sabitleyelim ve pardusa geçiş için ilk adımları atalım, ben başlayayım;

pardusun indirme sayfasındaki sürümler hakkında sürümler arasında ne gibi farklar var bilgi verebilecek var mı?

03/25/2013 12:00 1,554,186,240 pardus_kurumsal_2013_gnome_32bit_tr.iso
03/25/2013 12:00 74 pardus_kurumsal_2013_gnome_32bit_tr.md5
03/25/2013 12:00 1,543,503,872 pardus_kurumsal_2013_gnome_64bit_tr.iso
03/25/2013 12:00 74 pardus_kurumsal_2013_gnome_64bit_tr.md5
03/25/2013 12:00 1,804,861,440 pardus_kurumsal_2013_kde_32bit_tr.iso
03/25/2013 12:00 72 pardus_kurumsal_2013_kde_32bit_tr.md5
03/25/2013 12:00 1,791,655,936 pardus_kurumsal_2013_kde_64bit_tr.iso
03/25/2013 12:00 72 pardus_kurumsal_2013_kde_64bit_tr.md5
aslında kde ve genom sürümleri arasındaki farkları soruyorum.

Gnome ve Kde linuxta -pardusta- kullanabileceğiniz masaüstü ortamlarıdır istediğinizi seçip kullanabilirsiniz. Benim gözlemlediğim kde daha fazla kullanılıyor.
32 bit 64 bit sürümleri konusunda ise eğer işlemciniz desekliyorsa 64 bit sürümünü kullanmanız daha faydalı olur fakat görece eski işlemciler 64 bit desteklemiyorlar.

hastasıyız dede' Alıntı:
arkadaşlar bundan sonra kurulacak olan akıllı tahtalar artık pardus ile kullanılacakmış,

Hocam bundan sonra tahtaların pardus ile kullanılacağını nereden çıkardınız biliyorsunuz şimdiye kadarda pardus vardı ama kullanılmıyordu, sanki kullanılmasın diye windows varsayılan olarak geliyordu. Şimdi yeni gelen tahtalarda hiç windows olmayacak mı? Bence ancak o şekilde pardus kullanılır. Gönül ister microsofttan kurtulalım hepsi linux olsun ama windows varken bence kimse uğraşıp pardus kullanmaz.

Kendi bilgisayarlarımda kullanıyorum.Okulda da hep niyetim vardı.Sene başında öğretmenler odasındaki bilgisayar virüs yuvasıydı.Formatladım herşeyini kurdum pazartesi öğretmenler odasına tertemiz bıraktım pc yi.Perşembe günü çöktü.Cuma tertemiz bıraktım sonraki hafta çarşamba çöktü.Bir daha formatladım 1 haftayı bulmadı.Kızdım pardus kurudum onunla birlikte labdaki bilgisayarlarada.Pardus kurduğumdan beri format attığım bilgisayar yok.Sadece idare bilgisayarları kaldı windows kurulu okulda.Windowsta kurulum yaptıktan sonra orjinalleştirme,ofis,adobeler,driverlar... uğraş dur.Pardus kur bitti.Tek bir sorunum oldu oda güncellemeden sonra açılmadı bilgisayarlar.Pardus çağrı merkezini aradım bir bayan açtı
- Güncellemeden sonra açılmadı dedim."Ekran kartı güncelleştirmeleri çakışıyor ekran kartınız markası ne" dedi.
Nvidia dedim
-Ati güncelleştirmelerini yapmayın sorun düzelecektir dedi 6-7 tane dosya ismi söyledi.Dediğini yaptım sorun kalmadı.
Gnome sürümü Kde ye göre daha hızlı fakat Kde daha sorunsuz.
Bazı programcıklar var ekleyip çıkarabildiğiniz.Bazıları çok hoşuma gidiyor.İşlemcinin ne kadar kullanıldığını çekideklerin tek tek ısısını gösteren programcıklar.Ekran kartının markasına göre bir program yüklü geliyor.Isısına kullanım miktarına kadar bakıp takip edebiliyorsunuz.Yazıcıyı taktım sanki usb takar gibi yazdır dedim yazdı doğrudan.Öyle tanıtma ekleme yok.
Korsan windows kullanmaktansa Pardus kullanılmalı diye kesinlikle düşünüyorum.bildiğim kadarıyla kimsenin başına bir şey gelmedi ama okula bir şikayet felan olsa gelseler korsanlardan biz sorumlu oluruz.Bu riske girmeye gerek yok.
Her ne kadar sıfırdan yazılmamış, debian tabanlı olsada bence en başta bizler Pardus kullanmalı ve kulllandırtmalıyız diye düşünüyorum.

birkan' Alıntı:
hastasıyız dede' Alıntı:
arkadaşlar bundan sonra kurulacak olan akıllı tahtalar artık pardus ile kullanılacakmış,

Hocam bundan sonra tahtaların pardus ile kullanılacağını nereden çıkardınız biliyorsunuz şimdiye kadarda pardus vardı ama kullanılmıyordu, sanki kullanılmasın diye windows varsayılan olarak geliyordu. Şimdi yeni gelen tahtalarda hiç windows olmayacak mı? Bence ancak o şekilde pardus kullanılır. Gönül ister microsofttan kurtulalım hepsi linux olsun ama windows varken bence kimse uğraşıp pardus kullanmaz.
Yeni tahtalarda sadece pardus olacak.

birkan' Alıntı:
hastasıyız dede' Alıntı:

http://www.tubitak.gov.tr/tr/haber/pard ... ma-sunuldu
Pardus’un 2013 Sürümü Kullanıma Sunuldu-A
+A..Kamu, KOBİ ve özel sektörün kullanımına sunulan Pardus 2013, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı. Yeni sürüm ile birlikte Pardus'un web portalı ve çağrı merkezi de hizmete girdi.

2003 yılında başlatılan Pardus işletim sistemi, şimdiye kadar 5 ana ve 2 kurumsal sürümüyle kullanıcılarıyla buluştu. TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde yürütülen Pardus projesi, kamu kurumlarıyla yakın çalışma ortamı oluşturulması amacıyla geçen yıl Ankara’daki TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) bünyesine taşındı. Kamu kurumları ve KOBİ'lerin güvenle kullanabileceği, yüksek performanslı, Türkçe destekli uygulamaların barındığı, sürekli güncel ve güvenli tutulan, düşük maliyetli, işlevsellik ve görselliğin ön planda tutulduğu bir işletim sistemi hedefleyen ULAKBİM, Pardus 2013 sürümünü tamamladı. Pardus’un 2013 sürümü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, ULAKBİM Müdürü Ahmet Kaplan, Pardus Proje Yöneticisi Abdullah Erol’un katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı.

ULAKBİM’in Bilkent’teki binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Altunbaşak, 32 ve 64 bit mimarilerde paylaşılan kararlı sürümün kamu kurumları ve KOBİ'lere hitap ettiğini açıkladı. Ev kullanıcıları içinde yazılım deposunda ihtiyaçlara cevap verebilecek çok sayıda yazılım bulunduğunu belirten Prof. Altunbaşak, ev kullanıcılarının kurumsal sürüm üzerine istedikleri uygulamaları ekleyerek özelleşmiş işletim sistemine sahip olabileceklerini kaydetti.

Pardus’a Geçiş Başladı

Kamu kurumlarının güvenle kullandığı Pardus’un yeni sürümle birlikte daha fazla ilgi göreceğini söyleyen Prof. Altunbaşak, “Milli Savunma Bakanlığı yerel ağında 9 bin 500 kullanıcılı sistem Pardus'a taşındı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi merkez ve çevre ofislerinde şu an için bin 500 bilgisayarın göçü tamamlandı. Yılsonuna kadar bu rakamın 3 bin 500 olması hedefleniyor. Genelkurmay Başkanlığı Sağlık Komutanlığı geniş alan ağında yer alan yaklaşık 4 bin bilgisayarlık sistem ile analiz çalışmalarının başlatıldığı Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) bu yıl içinde Pardus’a geçiş başlayacak. Adalet Bakanlığı için de test ve uyarlama çalışmaları sürerken, TÜRMOB ile mali müşavir ve muhasebecilerin kullanıma sunulmak üzere özel bir sürüm çalışması devam ediyor” dedi.

550 Bin Akıllı Tahtada Pardus Kullanılacak

FATİH Projesi kapsamında 85 bin akıllı tahta üzerinde Pardus İşletim Sistemi’nin yer aldığını hatırlatan Prof. Altunbaşak, ilerleyen tarihlerde dağıtımı planlanan 550 bin akıllı tahtada Pardus’un kullanılacağını dile getirdi. Akıllı tahtaların yazılımsal yönetimi amacıyla uzaktan yönetim ve günce (Log) takibi konularında yazılım geliştirilmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldüğünü ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı ile eş güdümlü çalışmalar kapsamında geliştirilen tüm uygulama ve içeriklerin Pardus üzerinde problemsiz çalıştığını belirtti.

evet eskilerde windows ile birlikte geliyor ve windows varsayılan, ancak yenilerde ne olacağı mechul, eni sonu bu geçiş olacak, pardustan kaçış yok.

Pardus ve F klavyenin üstüne baya düşüldü son zamanlarda. Bu gidişat bu konuda kararlı olunduğunu gösteriyor. Tabi önce bizlerin adaptasyonu şart. Geçenlerde sınıfın birisinde önüme F klavye denk geldi, çocuklara resmen eğlence olduk :)

hastasıyız dede' Alıntı:
arkadaşlar bundan sonra kurulacak olan akıllı tahtalar artık pardus ile kullanılacakmış, hali ile bizlerinde artık pardusa geçme zamanımız geldi, bundan öncede birçok kez pardusa geçmeye niyetlendim ama bir türlü olmadı, artık bu işe mecburuz, pardusa geçmek şart. bu başlığı pardus ile ilgili sorularımız ve bilgilendirmelerimiz için açtım, eğer imkanımız varsa başlığı sabitleyelim ve pardusa geçiş için ilk adımları atalım, ben başlayayım;

pardusun indirme sayfasındaki sürümler hakkında sürümler arasında ne gibi farklar var bilgi verebilecek var mı?

03/25/2013 12:00 1,554,186,240 pardus_kurumsal_2013_gnome_32bit_tr.iso
03/25/2013 12:00 74 pardus_kurumsal_2013_gnome_32bit_tr.md5
03/25/2013 12:00 1,543,503,872 pardus_kurumsal_2013_gnome_64bit_tr.iso
03/25/2013 12:00 74 pardus_kurumsal_2013_gnome_64bit_tr.md5
03/25/2013 12:00 1,804,861,440 pardus_kurumsal_2013_kde_32bit_tr.iso
03/25/2013 12:00 72 pardus_kurumsal_2013_kde_32bit_tr.md5
03/25/2013 12:00 1,791,655,936 pardus_kurumsal_2013_kde_64bit_tr.iso
03/25/2013 12:00 72 pardus_kurumsal_2013_kde_64bit_tr.md5
aslında kde ve genom sürümleri arasındaki farkları soruyorum.

şayet kendi bilgisayarınıza kuracaksanız topluluk sürümü var onu kurmanızı tavsiye ederim. Birde kde mi yoksa gnome mu kullanacaksınız bunu belirlemeniz gerekiyor kurumsal sürümde kde ve gnome mevcut. Fakat akıllık tahtalarda fatih sürümü isimli bir dağıtım kullanılıyor bu kurumsal ile %90 aynı sistem sadece tahtaya özgü bazı programlar eklenmiş.

ARKADAŞLAR PARDUS 64 BİT KDE KURDUM, DÜNDEN BERİ BİLGİSAYAR KULLANMAK İSTEMİYOR CANIM RESMEN BİLGİSAYAR İĞRENÇ BİR CİHAZ HALİNE GELDİ, PARDUS KURULU BİR YEREL DİSKTEN BELGELERİMİN BULUNDUĞU YEREL DİSKE BELGEMİ TAŞIYAMADIM BİR TÜRLÜ İZİNLERİ FALAN DEĞİŞTİRMEYE KALKTIM BİR TÜRLÜ KAR ETMEDİ, KONUYU BEN AÇTIM AMA PARDUS BU HALDE WİNDOWSUN YANINDA DEVE İLE PİRE GİBİ KALIR, BU HALDE HİÇ KİMSE WİNDOWSU TERKETMEZ MALESEF YADA EDEMEZ.

hastasıyız dede' Alıntı:
ARKADAŞLAR PARDUS 64 BİT KDE KURDUM, DÜNDEN BERİ BİLGİSAYAR KULLANMAK İSTEMİYOR CANIM RESMEN BİLGİSAYAR İĞRENÇ BİR CİHAZ HALİNE GELDİ, PARDUS KURULU BİR YEREL DİSKTEN BELGELERİMİN BULUNDUĞU YEREL DİSKE BELGEMİ TAŞIYAMADIM BİR TÜRLÜ İZİNLERİ FALAN DEĞİŞTİRMEYE KALKTIM BİR TÜRLÜ KAR ETMEDİ, KONUYU BEN AÇTIM AMA PARDUS BU HALDE WİNDOWSUN YANINDA DEVE İLE PİRE GİBİ KALIR, BU HALDE HİÇ KİMSE WİNDOWSU TERKETMEZ MALESEF YADA EDEMEZ.
illa bir linux deneyimi yaşamak istiyorsanız ubuntu ya da mint kullanın.

hastasıyız dede' Alıntı:

NTFS disk bölümlerine erişmek için Synaptic Paket Yöneticisi'nden ntfs-3g ve ntfsprogs paketlerini kurun, bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra sorun çözülecektir.

Önce sorununa çözüm ara. Sor cevap bulamazsan o zaman windows terk etme. Kafadan olaya negatif yaklaşmayalım.

SuniBedi' Alıntı:
hastasıyız dede' Alıntı:

NTFS disk bölümlerine erişmek için Synaptic Paket Yöneticisi'nden ntfs-3g ve ntfsprogs paketlerini kurun, bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra sorun çözülecektir.

Önce sorununa çözüm ara. Sor cevap bulamazsan o zaman windows terk etme. Kafadan olaya negatif yaklaşmayalım.
önce yardımın için teşekkür ediyorum, sonrada seni uyarıyorum, derslerde o kadar dijital etik vs anlatıyoruz ama işe yaramamış galiba, uslubuna dikkat et küstahlaşma, karşında bilgisi eksik olsada bir öğretmen var, öğrencindeğilim ben senin.

Bu dünyada herkes öğrencidir.
Bildiğinin alimi, bilmediğinin cahilidir. Bilmediğinede talip olmalıdır bilmeye...

Hocam pardus'ta güvenlik amacı ile dosyaların sahipliği olayı windows'a göre biraz daha derindir, sahibi olmadığınız dosya üzerinde işlem yapamazsınız. Bu nedenle izinler konusu kafa karıştırıcı olabiliyor.
Onun dışında NTFS dosya sistemi tüm Linuxlar için başlı başına bir sıkıntı. Bu sebepten size önerim, dosyalarınızı yerel diskinize (belgeler klasörüne) kopyalamak yerine olduğu yerden kullanmayı deneyin. Daha rahat olur. Ve kullanıcı hesabınızı Root yetkili yapın veya kullanıcı gruplarınıza disk grubunu da ekleyin. Bu, diğer dosya sistemlerindeki (NTFS, FAT32 gibi) dosyalar üzerinde de çalışmanıza imkan tanır.
Pardus (veya diğer linux dağıtımları) ilk aşamada zor veya karışık gelse de zamanla daha kolay bir kullanımı olduğunu göreceksiniz.
http://korsanlinux.com/linux-kullanmaniz-icin-nedenler/
http://www.slideshare.net/shiwangkalkhanda/whylinuxisbetter
http://www.linux.org.tr/

SuniBedi' Alıntı:
Bu dünyada herkes öğrencidir.
Bildiğinin alimi, bilmediğinin cahilidir. Bilmediğinede talip olmalıdır bilmeye...
bilmediğimin talibiyim elbet, bunu konuyu açtığım ilk mesajımdan anlayabilirsin, yerel diske ulaşabilmek için paket yüklemem gerektiğini düşünemedim sadece.
"Bu maskara sosyete bana cahil diye bakar." H. E. Adıvar

halilturkoglu' Alıntı:
Hocam pardus'ta güvenlik amacı ile dosyaların sahipliği olayı windows'a göre biraz daha derindir, sahibi olmadığınız dosya üzerinde işlem yapamazsınız. Bu nedenle izinler konusu kafa karıştırıcı olabiliyor.
Onun dışında NTFS dosya sistemi tüm Linuxlar için başlı başına bir sıkıntı. Bu sebepten size önerim, dosyalarınızı yerel diskinize (belgeler klasörüne) kopyalamak yerine olduğu yerden kullanmayı deneyin. Daha rahat olur. Ve kullanıcı hesabınızı Root yetkili yapın veya kullanıcı gruplarınıza disk grubunu da ekleyin. Bu, diğer dosya sistemlerindeki (NTFS, FAT32 gibi) dosyalar üzerinde de çalışmanıza imkan tanır.
Pardus (veya diğer linux dağıtımları) ilk aşamada zor veya karışık gelse de zamanla daha kolay bir kullanımı olduğunu göreceksiniz.
http://korsanlinux.com/linux-kullanmaniz-icin-nedenler/
http://www.slideshare.net/shiwangkalkhanda/whylinuxisbetter
http://www.linux.org.tr/
Teşekkürler bilgilendirme için. :)

Hocam kurcalamaya başladıkça kendine göre şekillendridikçe sevmeye başlıyorsun.Sorunlar çözülüyor zamanla araştırdıkça kullandıkça öğreniyorsun.
Bende 64 bit kde kullanıyorum.Kendine göre bazı düzenlemeler yapınca dahada hoşuna gidiyor.Bu benim ekran görüntüsü
http://u1312.hizliresim.com/1j/j/vlq5u.png

benim okulda bi akıllı tahtada windows bozuk henüz imaj alıp yüklemedim de. çocuklar bir kaç kez ben pardüsü açarken gördüler ve artık o sınıf neredeyse benden iyi pardüs kullanıyor :) bir kaç yıla zaten pardüs zorunlu olur. bence olsun da yani virüs derdi yok bişi yok kafa rahat pc rahat

"NTFS disk bölümlerine erişmek için Synaptic Paket Yöneticisi'nden ntfs-3g ve ntfsprogs paketlerini kurun"
ntfs-3g dosyasını indirdim ama kuramıyorum, paket yöneticisinide buldum uygulamaların içinde paket yöneticisi var, ama oradanda yükleyemedim, nasıl yüklemem gerekiyor.

sonunda bu sorunu hallettim, ntfs-3g yi kurdum ama nasıl kurdu anlamadım, paket yöneticisinde ntfs-3g seçeneğini buldum uygula dedim, yükledi, ama benim internetten indirdiğim dosyayımı yükledi yoksa ntfs-3g zaten paket yöneticisinde vardıda ordan mı yükledi anlamadım, bilenler açıklayabilirler mi?

Paket yöneticisi internetteki pardus ve debian serverlarından programları kendi indirir. İlk başlarda paket yöneticisi kullanaraktan programları kurum.

Bir programımı internetten indirdiğinizde GDebi paket yönetici ile kurabilirsiniz. veya komut sistemi kullanaraktan kurarsınız. Bir paketin nasıl kurulacağı genellikle indirdiğiniz sitede kurulum veya dökümamlar olarak yer alır. İndirdiğiniz programın .deb uzantılı veya debian için paketlenmiş olmasına dikkat edin. bir den fazla dağıtım olduğu için paketlerde ve kurulumlarda ufakta olsa değişiklikler oluyor.

Geri