Parolanızı Unuttunuz ve Hesabınıza Giremiyorsanız Çözümü hakkında 2 tane göstericem
1. YÖNTEM =>
RESİMLİ ANLATIM :
SADE ANLATIM
BİRİNCİ ADIM;
Sistem kurtarma diskini hazırlama:
1- Buradaki bağlantıdan System rescue CD sini indirin.
2- Bu Iso imajını bir CD'ye yazdırın.
(Bunun en kolay yolu sağ tıklayıp Nero ile aç demenizdir.Ama başka bir CD yakma programı da kullanabilirsiniz)
İKİNCİ ADIM;
Parolayı sıfırlamak;
1- Sistemi bu oluşturduğunuz CD'den "Boot" edin.
(Bunu yapabilmek için Bios a girip DVD sürücünüze boot önceliği verin.)
2- Karşınıza basit bir arayüz çıkacak.
3- Yapmamız gereken ilk şey hard diskimizi bu arayüze eklemek olacak.Bunun için
ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/windows –o force komutunu kullanacağız.
Kırmızı ile yazılan komutu sadece sisteminiz hiç açılmıyorsa kullanın.
4- Eğer ihtiyaç duyuyorsanız doğru sabit diski seçtiğinizden emin olmak için sabit disk hakkında bilgi alabilirsiniz.Bunun için
"df –m" komutunu kullanabilirsiniz.
5- Şimdi Windows'un kurulu olduğu "Windows/system32/config" adresine gitmemiz gerekiyor.
Bunun için
cd /mnt/windows/Windows/System32/config komutunu girmemiz gerekiyor.
(Bu adres sisteminizde farklı ise kendi adresinizi girin)
6- Buraya girdiğinizde "SAM" dosyalarınızı göreceksiniz. İşte şifreleriniz burada!
7- Şimdi kayıtlı kullanıcıların listesini görmek için chntpw –l SAM komutunu kullanın.
8- Örneğimizde kullanıcı adı "geek". Siz bundan sonraki komutlarda geek yerine kurtarmak istediğiniz hesabın adını yazacaksınız.
9- Şimdi parolanızı sıfırlayacak olan sihirbazın arayüzünü açmak için chntpw –ugeek SAM komutunu kullanın.
10- Sihirbazda parolanızı sıfırlamak için "1" ,yeni bir parola oluşturmak için "2" yazın.
Resimde "2. Seçenek " seçili.
11- Değişiklikleri kaydetmek için "y" yazın ve arkasından reboot komutunu kullanarak bilgisayarı yeniden başlatın.
(Tekrar CD den başlatmayın.Normal olarak başlatın)
Eğer herşey yolunda gittiyse artık hesabınıza ulaşmanız gerekiyor.
2. YÖNTEM => NOTLAR:
* BitLocker kullanıyorsanız bu seçenekler çalışmayabilir.
* Eğer bütün bu metotlar işe yaramazsa büyük bir ihtimalle tek çareniz Vista'yı tekrar yüklemek olacaktır.
İPUCU:
Eğer CMOS veya BIOS şifrenizi unuttuysanız pilini çıkartıp biraz bekledikten sonra takmanız büyük bir ihtimalle sorunu çözecektir.Daha fazla bilgi için anakartınızın üreticisinin sitesine başvurabilirsiniz.
SEÇENEK 1:
BAŞKA BİR YÖNETİCİ HESABINI KULLANARAK;
UYARI:
Bu şekilde parolanızı sıfırlarsanız şifrelemiş olduğunuz dosyalara ve Windows'ta kayıtlı olan web sitelerinin oturum açma şifrelerine ulaşamayacaksınız.
1- "Denetim Masası"nda "Kullanıcı hesapları ve aile güvenliği/Kullanıcı hesapları" yolunu izleyin.
2- "Başka bir hesabı yönet"i seçin.
3- Parolasını sıfırlayacağınız hesabı seçtikten sonra "Parolayı kaldır" deyip gerekli onayları verin.
SEÇENEK 2:
PAROLA SIFIRLAMA DİSKİ KULLANARAK;
Parola sıfırlama diski oluşturmak
Parola sıfırlama disketini kullanmak
SEÇENEK 3:
PROGRAM KULLANARAK;
Bu bölümde yer alan yöntemin güncellenerek yazılmış haline buradan ulaşabilirsiniz;
Parolanızı Unuttunuz: Offline NT Password ile Parolayı Sıfırlamak
SEÇENEK 4:
VİSTA KURULUM DVD Sİ İLE GERİ YÜKLEME YAPARAK;
Bu seçenek sadece yeni şifre değiştirdiğiniz ve unuttuğunuz ama eski şifrenizi hatırladığınız durumlarda geçerlidir.
1- Vista kurulum dvd nizden bilgisayarı "Boot" edin.
(Eğer sadece "Vista Kurtarma Dvd"niz varsa "Kurulum Dvd"si ile aynı işlevi gören bir Vista kurtarma dvd si oluşturabilirsiniz. Kurtarma dvd lerinde WİNre fonksiyonu yoktur.
2- Dili seçin ve "İleri" deyin.
3- "Bilgisayarımı Onar"ı seçin.
4- İşletim sisteminizi seçin.Eğer listelenmemişse sadece "İleri" deyin.
5- "Sistem Restore" seçeneğini seçerek talimatları uygulayın.
SEÇENEK 5:
VinRE kULLANARAK;
UYARI:
Bu şekilde parolanızı sıfırlarsanız şifrelemiş olduğunuz dosyalara ve Windows'ta kayıtlı olan web sitelerinin oturum açma şifrelerine ulaşamayacaksınız.
Bu bölümde yer alan yöntemin güncellenerek yazılmış haline buradan ulaşabilirsiniz;
1. YÖNTEM =>
RESİMLİ ANLATIM :
SADE ANLATIM
BİRİNCİ ADIM;
Sistem kurtarma diskini hazırlama:
1- Buradaki bağlantıdan System rescue CD sini indirin.
2- Bu Iso imajını bir CD'ye yazdırın.
(Bunun en kolay yolu sağ tıklayıp Nero ile aç demenizdir.Ama başka bir CD yakma programı da kullanabilirsiniz)
İKİNCİ ADIM;
Parolayı sıfırlamak;
1- Sistemi bu oluşturduğunuz CD'den "Boot" edin.
(Bunu yapabilmek için Bios a girip DVD sürücünüze boot önceliği verin.)
2- Karşınıza basit bir arayüz çıkacak.
3- Yapmamız gereken ilk şey hard diskimizi bu arayüze eklemek olacak.Bunun için
ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/windows –o force komutunu kullanacağız.
Kırmızı ile yazılan komutu sadece sisteminiz hiç açılmıyorsa kullanın.
4- Eğer ihtiyaç duyuyorsanız doğru sabit diski seçtiğinizden emin olmak için sabit disk hakkında bilgi alabilirsiniz.Bunun için
"df –m" komutunu kullanabilirsiniz.
5- Şimdi Windows'un kurulu olduğu "Windows/system32/config" adresine gitmemiz gerekiyor.
Bunun için
cd /mnt/windows/Windows/System32/config komutunu girmemiz gerekiyor.
(Bu adres sisteminizde farklı ise kendi adresinizi girin)
6- Buraya girdiğinizde "SAM" dosyalarınızı göreceksiniz. İşte şifreleriniz burada!
7- Şimdi kayıtlı kullanıcıların listesini görmek için chntpw –l SAM komutunu kullanın.
8- Örneğimizde kullanıcı adı "geek". Siz bundan sonraki komutlarda geek yerine kurtarmak istediğiniz hesabın adını yazacaksınız.
9- Şimdi parolanızı sıfırlayacak olan sihirbazın arayüzünü açmak için chntpw –ugeek SAM komutunu kullanın.
10- Sihirbazda parolanızı sıfırlamak için "1" ,yeni bir parola oluşturmak için "2" yazın.
Resimde "2. Seçenek " seçili.
11- Değişiklikleri kaydetmek için "y" yazın ve arkasından reboot komutunu kullanarak bilgisayarı yeniden başlatın.
(Tekrar CD den başlatmayın.Normal olarak başlatın)
Eğer herşey yolunda gittiyse artık hesabınıza ulaşmanız gerekiyor.
2. YÖNTEM => NOTLAR:
* BitLocker kullanıyorsanız bu seçenekler çalışmayabilir.
* Eğer bütün bu metotlar işe yaramazsa büyük bir ihtimalle tek çareniz Vista'yı tekrar yüklemek olacaktır.
İPUCU:
Eğer CMOS veya BIOS şifrenizi unuttuysanız pilini çıkartıp biraz bekledikten sonra takmanız büyük bir ihtimalle sorunu çözecektir.Daha fazla bilgi için anakartınızın üreticisinin sitesine başvurabilirsiniz.
SEÇENEK 1:
BAŞKA BİR YÖNETİCİ HESABINI KULLANARAK;
UYARI:
1- "Denetim Masası"nda "Kullanıcı hesapları ve aile güvenliği/Kullanıcı hesapları" yolunu izleyin.
2- "Başka bir hesabı yönet"i seçin.
3- Parolasını sıfırlayacağınız hesabı seçtikten sonra "Parolayı kaldır" deyip gerekli onayları verin.
SEÇENEK 2:
PAROLA SIFIRLAMA DİSKİ KULLANARAK;
Parola sıfırlama diski oluşturmak
Parola sıfırlama disketini kullanmak
SEÇENEK 3:
PROGRAM KULLANARAK;
Parolanızı Unuttunuz: Offline NT Password ile Parolayı Sıfırlamak
SEÇENEK 4:
VİSTA KURULUM DVD Sİ İLE GERİ YÜKLEME YAPARAK;
Bu seçenek sadece yeni şifre değiştirdiğiniz ve unuttuğunuz ama eski şifrenizi hatırladığınız durumlarda geçerlidir.
1- Vista kurulum dvd nizden bilgisayarı "Boot" edin.
(Eğer sadece "Vista Kurtarma Dvd"niz varsa "Kurulum Dvd"si ile aynı işlevi gören bir Vista kurtarma dvd si oluşturabilirsiniz. Kurtarma dvd lerinde WİNre fonksiyonu yoktur.
2- Dili seçin ve "İleri" deyin.
3- "Bilgisayarımı Onar"ı seçin.
4- İşletim sisteminizi seçin.Eğer listelenmemişse sadece "İleri" deyin.
5- "Sistem Restore" seçeneğini seçerek talimatları uygulayın.
SEÇENEK 5:
VinRE kULLANARAK;
UYARI: