- Mesajlar
- 2,492
Her fırsatta akıllı telefonunuzun ekranına bakıyor, karşınızdaki kişiyi hiç umursamıyorsanız, buna “phubbing” deniyor. Geçen ay ortaya atılan bu terim, medyanın ilgisini çektiği ve hakkında pek çok yazı çıktığı için, “phubbing” karşıtı akım hızla yayılıyor. “Phone” ve “snubbing”, yani “telefon” ve “küçük görme” sözcüklerinden türetilen bu kavram, modern zamanın önemli bir hastalığı haline dönüşen telefon bağımlılığına dikkat çekiyor.
Arkadaşınız sizinle sohbet ederken, bir anda gülmeye başlıyor, sonra da “kusura bakma, sana değil, telefondaki mesaja gülüyordum” diyorsa; veya, bir restoranda yemek yerken eşiniz sürekli olarak e-postalarını kontrol ediyorsa; ya da düğünde, konserde, tatilde, sokakta her şeyi Twitter veya Instagram’dan payaşıyorsa, bu kişilere “dur” deme zamanınınız gelmiş demektir.
Cep telefonu görgüsüzlüğünün, uygarlığın bitmesine neden olacağını ve insanlar arasındaki iletişimi yok edeceğini savunan “Stop Phubbing Campaign Group” isimli site, dünya çapında bir hareket başlatmış durumda. Avustralya’nın Melbourne kentinden Alex Haigh’in yarattığı site, Victoria Beckham, Jay Z gibi ünlü “phubber”ları afişe ediyor. Kullanıcıları, çevrelerindeki telefon görgüsüzlerinin resimlerini paylaşmaya davet ediyor. Restoran ve kafeler için “Stop Phubbing” posterleri, düğünler için kartlar hazırlayan Haigh, durumu bir veba olarak tanımlıyor.
Yoksunluk krizi
Swansea Üniversitesi öğretim üyelerinden Phil Reed’in Daily Mail’de yayınlanan görüşüne göre, “phubber”lar cep telefonsuz kendilerini kaybolmuş hissediyorlar. Yaptıklarının bilincinde olmayan bu kişiler, cep telefonlarına olan düşkünlüklerinin kendilerini çevrelerinden soyutladığını görmeyi reddediyorlar.
Telefon bağımlısı politikacılar
Haigh’in sunduğu bazı verilere göre, bir mekanda yediği yemekten şikayetçi olan kişilerin yüzde 97’si yemek yerken telefonlarına bakan kişilerden oluşuyormuş. Politikacıların yüzde 92’si de telefon bağımlısı kişilermiş.
Sunday Times için McCann Truth Central tarafından yürütülen bir araştırmayı yanıtlayan 4500 kişinin, yüzde 72’si kendisini telefon bağımlısı olarak tanımlamış. Bu grubun yüzde 27’si başkalarıyla konuşurken, telefonlarına cevap verdiklerini, yüzde 16’sı da günde en az on kez sosyal mecra hesaplarını kontrol ettiklerini belirtmiş.
Cevaplarınız “evet”se, siz de bir “phubber” olabilirsiniz
1. Cep telefonunuz sürekli elinizin altında mı?
2. Sabah uyandığınızda ilk önce telefonunuzdaki mesajları kontrol ediyor musunuz?
3. Telefonsuz kendinizi eksik hissediyor musunuz?
4. Başkalarıyla birlikteyken gözünüz sık sık telefona gidiyor mu?
5. Sosyal mecrada yazılanları kontrol etmek için sürekli sayfalarınıza giriyor ve her yaptığınızı anında paylaşıyor musunuz?
6. Gece yarısı bile gelen bir maili cevaplamanız gerektiğini düşünüyor musunuz?