programalama temelleri dersi anlatımı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan 61>34
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

61>34

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
562
selam arkadaşlar, Programlama Temelleri dersinin anlatımı konusunda orjinal yöntemi olan arkadaşlar varsa paylaşabilir mi? Kız Meslek lisesinde görev yapıyorum ve haliyle bazı öğrenciler bilgisayarla arası iyi değil.. ders anlatımını şu şekilde yapıyorum: ders öncesi konuyla ilgili program örneğini hazırlıyorum. derse başladığımda programı çalıştırıp böyle bir program için hangi döngü-yapı-kodlar kullanılabileceğini sorup onlardan fikirlerini alıyorum, ardından kodları gösterip anlatarak program amacında küçük değişiklikler yapıp onlardan programı yapmalarını istiyorum. illaki eksik yaptığım bir şeyler var, sizlerden fikirlerinizi bekliyorum.. şimdiden teşekkürler..
 
Programlamanın temeli, algoritma oluşturabilmekten geçiyor. O nedenle senenin başında bu konu üzerinde çokça durmak, günlük yaşamdan başlayarak bolca algoritma örneği çözmek yerinde olacaktır. If, For ve dizi mantığını öncelikle algoritmalarda doğru bir şekilde verirseniz, ilerisi için iyi olacaktır.
Bu dersi ne yazık ki hiç vermedim ama verecek olsam, bu şekilde vermeye çalışırdım. Hatta drama tekniği bile kullanılarak özellikle diziler, döngüler vs. anlatılabilir. Örneğin tahtaya 5 öğrenci çıkarılıp, her birini dizinin bir elemanı olarak kabul ettikten sonra döngü içerisinde onların kontrolü vs. yapılabilir. Dersin içeriğine göre ders saatinin (3-4 saat) fazla olduğunu düşünüyorum, bu nedenle kodlamadan çok, işin mantığını kavratmaya çalışmak daha doğru olacaktır.
11. sınıflarda JS, AS3 ya da Asp.Net'te örnekler yaparken basitten karmaşığa gidiyoruz, örneğin bir döngü yapısı örnekleri çözeceksek, önce 1-100'e kadar sayıları yazdırıyoruz, ardından bunların toplamını, ardından sayılarını, ardından ortalamalarını, ardından tek olanları, sayılarını, toplamlarını, ortalamalarını, çift olanların.... vs. şeklinde ve benzeri örneklemelerle mümkün olduğunca çok örnek çözmeye çalışıyoruz. 10. sınıfta programlama temelleri dersinde algoritma öğrenmiş olanlar çok çabuk işi çözüyorlar ama ne yazık ki öğrencilerimizin çoğunluğu sadece bakıyor. Biraz da Kız Meslek Liselerinin kaderi olsa gerek.
 
Yakuphan hocamızın dediği gibi program yazmaya başlayan birisi öncelikle algoritma ve akış şeması mantığını kavramalı.
Kod yazdırmadan önce akış şemasını çizdirin. Programı yazdırınca Tahtada ya da projeksiyonda akış şeması ve kodları yan yana gösterin. Hangi satırların hangi şekle karşılık geldiğini görünce daha iyi anlarlar. Değişikliği de önce akış şemasında yaptırıp sonra koda uyarlatabilirsiniz.

C# ta programı F11 ile adım adım çalıştırıp her satır işletildikten sonra değişkenlerin durumunu şartlı satırlarda programın nereye dallanacağını göstermek faydalı oluyor.
 
algoritmanın bu kadar önemli olduğunu düşünmemiştim aslında.. F11 konusunda çok haklısınız hocam. teşekkürler..
 
Geri
Üst