Programlamanın temeli, algoritma oluşturabilmekten geçiyor. O nedenle senenin başında bu konu üzerinde çokça durmak, günlük yaşamdan başlayarak bolca algoritma örneği çözmek yerinde olacaktır. If, For ve dizi mantığını öncelikle algoritmalarda doğru bir şekilde verirseniz, ilerisi için iyi olacaktır.
Bu dersi ne yazık ki hiç vermedim ama verecek olsam, bu şekilde vermeye çalışırdım. Hatta drama tekniği bile kullanılarak özellikle diziler, döngüler vs. anlatılabilir. Örneğin tahtaya 5 öğrenci çıkarılıp, her birini dizinin bir elemanı olarak kabul ettikten sonra döngü içerisinde onların kontrolü vs. yapılabilir. Dersin içeriğine göre ders saatinin (3-4 saat) fazla olduğunu düşünüyorum, bu nedenle kodlamadan çok, işin mantığını kavratmaya çalışmak daha doğru olacaktır.
11. sınıflarda JS, AS3 ya da Asp.Net'te örnekler yaparken basitten karmaşığa gidiyoruz, örneğin bir döngü yapısı örnekleri çözeceksek, önce 1-100'e kadar sayıları yazdırıyoruz, ardından bunların toplamını, ardından sayılarını, ardından ortalamalarını, ardından tek olanları, sayılarını, toplamlarını, ortalamalarını, çift olanların.... vs. şeklinde ve benzeri örneklemelerle mümkün olduğunca çok örnek çözmeye çalışıyoruz. 10. sınıfta programlama temelleri dersinde algoritma öğrenmiş olanlar çok çabuk işi çözüyorlar ama ne yazık ki öğrencilerimizin çoğunluğu sadece bakıyor. Biraz da Kız Meslek Liselerinin kaderi olsa gerek.