Projeksiyonu sürekli aç kapa yapmak zararlı mı?

Kodla Büyü

yasarcan

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
BTS sınıfında projeksiyonu hepimiz her ders kullanıyoruz, tenefüslerde de kapatıyoruz en azından ben öyle yapıyorum.
Aklıma takılan soru şu: acaba 10 dakikalık tenefüs için projeksiyonu kapatmalımıyız yoksa açık mı bırakmalıyız?
Malum bu projeksiyonların belli bir lamba ömrü var(kullanılmadığı zaman kapatılmalı), ama sürekli aç kapa yapmak lambaya daha fazla zarar veriyo olabilir mi? Lamba daha ömrünün baharındayken ışık ömrünün yarısındayken bozulabilir mi?
sonuçta lamba çok ısınıyor ve kapatınca tekrar soğuyor.
soğuk sıcak soğuk sıcak çok sıcak soğuk :shock: :shock: :shock:

10 dakika açık kalması lamba ömründen çok fazla şey götürmez ama sıcak soğuk daha fazla şey götürüyo olabilir mi :?:
kafam çok fazla karıştı :?

Bence kapatmalısınız hocam.
Çünkü ısındıktan sonra bir süre soğuması da gerekiyor.
Bence kesinlikle kapayın.

sürekli açıp kapatmak dediğiniz gibi zarar verir bu yüzden tenefüslerde standby konumuna getirin

azizerkut' Alıntı:
sürekli açıp kapatmak dediğiniz gibi zarar verir bu yüzden tenefüslerde standby konumuna getirin

hocam kumandada blank düğmesi var ekranı karartıyo bunu yaptığımızda lamba ömründen gidiyor mu acaba?
eğer gitmiyosa en mantıklısı bu bence..

blank modunda da lamba açık kalır, benim demek istediğim açma kapama düğmesinden kapatmayın sadece power of durumuna getirin yani makinada sürekli elektrik olsun bu sayede her seferinde ısınma için enerji harcamaz ve çabuk açılır

azizerkut' Alıntı:
blank modunda da lamba açık kalır, benim demek istediğim açma kapama düğmesinden kapatmayın sadece power of durumuna getirin yani makinada sürekli elektrik olsun bu sayede her seferinde ısınma için enerji harcamaz ve çabuk açılır

zaten projeksiyon yukarıda hocam elektriğini kesmiyoruz hiçbir zaman
yani kapatalım diyorsunuz

Benim projeksiyonum yok malesef ama eğer olsaydı şahsen ben kapatmazdım.
Çünkü elektronik cihazların en çok açılıp kapanma sırasında ömürlerini yitirdiğini söylemişti ünivde hocam.

Isının lambaya faydası yok, zararı var. Projeksiyon çok ısınırsa ya da fanı tozlanırsa kapanmalara sebep olabilir. Açık kalması ısıyı artıracaktır bunun yanında gereksiz bir elekrik sarfiyatı da olacaktır. Bir günde yaklaşık bir saat lamba ömrünün tükenmesi demektir.
Sözün kısası tenefüslerde projeksiyon kapatılmalıdır.

Hatta biraz daha detaylandıralım:
Teneffüsün 10 dk olduğunu varsayarsak derse başlamanız için geçen süreye de 10 dk verirsek çünkü bu süre zarfında sınıf düzeni ve yoklamanın alınması defterin doldurulması rahatlıkla 10 dk alacaktır. Projeksiyonla ders anlatımınızda 20 dk sürsün. Geri kalan zamanlarda projeksiyon boşuna açık kalmış olacak.
O zaman hemen bir hesap yapalım:
Her ders 20 dk projeksiyonun size lazım olan süresidir. Bu durumda 6*20=120 dk demektir günlük ihtiyacınız 120 dk
Eğer projeksiyon gün boyunca açık kalırsa dersler 7:00 da başlıyor 11:50 de bitiyorsa 4 saat 50 dk açık kalacak demektir. Bunu da dk çevirelim ne yaptı 4*60+50=290 dk
Günlük gereksiz sarfiyat = 290–120 = 170 dk
Buradan şu sonuç çıkıyor; Bir günde yaklaşık olara projeksiyon üç saat gereksiz yere çalışmış olacak. O zaman yapılması gereken şey projeksiyonun mutlaka kapattılmasıdır.

Geri