PTBY proje planı hakkında

Kodla Büyü

bilgisayarogrt

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşla Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına katılacağız. Proje dosyasında olması gereken bir proje planı varmış fakat ben uygun bir örnek bulamadım Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz.
"Proje Planı (projenin başlangıcından sonuna kadar yapılacak olan (aktivitelerin) işlerin, zamanlaması, sorumluları ve maliyetlerinin belirlendiği plan)"

Öncelikle yukardaki mesajı hatayla gönderdim özür dilerim.Ekteki dosyadan yararlanabilirsin.Bende ondan yararlanacam.Ekteki dosya benim değil.İnternetten indirmiştim.Sahibi sitede üye olabilir.

Ekli dosyalar

Yarışma için herhangi bir plan hazırlamanız gerekmiyor. Projenizi anlatan dosya şeklinde bir rapor hazırlamanız yeterli. Zaten il MEM sizden bu dosyayı yazı ile yarışmadan bir süre önce isteyecektir. kano hocamızın paylaştığı 2008'deki yarışmada bir proje için hazırladığımız bir dosyaydı, sitemde örnek olması açısından paylaşmıştım. Çoğu okul bu dosyayı ne yazık ki baştan savma yapıyor ancak hazırlanan dosya yarışmadan önce jüri tarafından incelendiğinden sonrasında bölge ve Ankara'ya gönderileceğinden bence projenizi mümkün olduğunca iyi bir şekilde anlatmanız yerinde olacaktır. Tabi ki dosyanızda projenizin yapım aşamalarına da yer verebilirsiniz.

Yukarıdaki mesajımdan sonra Erkek Tekniğin sitesinde açıklama yapıldığını gördüm. Orada yapılan açıklamalara göre kendinizin bir plan hazırlaması daha yerinde olacaktır. Ya da bir süre bekleyin, örnek dosyalar paylaşılabilir.
İlgili planı çizelge şeklinde, yıllık plan gibi hazırlayabilirsiniz.

1. Proje Dosyası Kapağı (projenin adını da içeren kapak)
2. İçindekiler Dizini
3. Proje Ekibi (kişi/kişiler)
4. Projenin Süresi (projenin düşünce aşamasından yaygınlaştırılmasına kadar geçen süre)
5. Proje Planı (projenin başlangıcından sonuna kadar yapılacak olan (aktivitelerin) işlerin, zamanlaması, sorumluları ve maliyetlerinin belirlendiği plan)
6. Kaynak Tarama (projede işlenen konu hakkında daha önce ulusal ya da uluslararası alanda yapılmış çalışmaların araştırılması)
7. Projenin Tanıtımı (konusu, çıkış noktası, problemin tanımı, projenin amaçları ve hedef/leri)
8. Projenin Kapsamı (projede yapılması planlanan tüm aktiviteler)
9. Projenin Yöntemi (projenin hazırlık ve uygulama aşamalarında kullanılan bilimsel yöntemler)
10. Projenin Teknik Özellikleri (resim, fotoğraf, şema, tablo, çizim, grafik vb kullanılarak gösterilmesi)
11. Projenin Maliyeti (kullanılan malzemeler, elektrik, su, işçilik vb. giderler)
12. Projenin Uygulanabilirliği (çeşitli alanlarda uygulanabilme rahatlığı ve kolaylığı)
13. Projenin Ekonomiye Sağlayacağı Katkılar (zaman, emek, yer, enerji tasarrufu)
14. Projenin Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesine, Yaygınlaştırılmasına Katkısı
15. Kullanılan Kaynaklar (kişi, ürün, düşünce, teknoloji, kitap, makale vb. tüm dokümanlar)

EKLER :
1. Yarışma Başvuru Formu
2. Proje Ortaklık Formu (varsa)
3. Proje İlerleme Raporu
4. Proje Sonuç Raporu

Arkadaşlar ilginiz için tşk ederim öncelikle İl MEM bizde yukarıda belirttiği içerikte bir dosya istedi. Bende bu kriterlere uygun bir dosya hazırlamaya çalışıyorum.

Sayın hocam verdiğiniz plan fazla cafcaflı olmuş gibi geldi bana. Planın alt bölümündeki tablo gibi bir tablo yapmanız ve yapılacak işleri genel hatlarıyla belirtmeniz yeterli olur bence.
Şöyle sütunları olan bir tablo ihtiyacınızı görür diye düşünüyorum.
Yapılacak İşler | Sorumlu Kişi | Süre | Maliyet
Proje kapsamı Mahmut Armut 3 Gün 30 TL
nın belirlenmesi

En alt satıra da süre ve maliyet toplamlarını aldırırsanız yeterli diye düşünüyorum. Ben böyle bir tablo yapmayı düşünüyorum.

Sayın asıl ben teşekkür ederim, sayenizde plan vs. yapılması hakkında bilgi edinmiş oldum.
Bu yıl yarışmaya 3. katılışım olacak. Her yıl 3 projeye danışmanlık yaptığım gibi birçok projenin de fikir babası ve yardımcısı oldum. Benim çok önem verdiğim, özellikle mesleki eğitimin yaygınlaşmasını ve okullarda neler öğrettiğimizi anlatma bakımından yarışmayı önemli görüyorum. Bu yıl yarışmaya biraz daha ihtimam gösterilmesi, en azından daha fazla açıklama yapılması, çeşitli genelgelerle yapılacak işlemlerle ilgili MEM'leri uyarmaları iyi olmuş.
Yarışmanın bana ve öğrencilerime en büyük katkısı, beraber bir şeyler yapma zevkini tattırması, öğrencilerimle aramdaki mesafeyi kısaltması bana bağlanmalarını sağlaması oldu. Geçen yılki yarışmadan sonra öğrencilerimin daha bir olgunlaştığını fark ettim ki bu en önemli katkısıydı.
Yarışma ile ilgili üzüldüğüm tek nokta okullarımızda birkaç öğretmen dışında yarışmayı ne okul idarecilerinin ne MEM'in ne de MEB'in önemsememesiydi. Teşvik konusunda çok yetersiz kalınması, bir katılanın bir daha katılmamasına sebep oldu. Daha önce iki kere katıldım, birincisinde birincilik, ikincilik ve mansiyon derecelerini aldık, ikincisinde ikinci ve üçüncü oldu projelerimiz ama teşvik anlamında bir şey görmedik. Kıytırık bir belge bile verilmedi, en azından öğrencilerimize verilmeliydi diye düşünüyorum. Bu yıl bu durum, belki yayınlanan genelge ile düzeltilebilir diye ümit ediyorum.
Söylenecek çok şey var ama kalsın. Yarışmadan sonra söyleriz artık.
Size ve öğrencilerinize başarılar dilerim.

Arkadaşlar hazırlamış olduğunuz örnek plan varsa paylaşabilir misiniz ? zamanımız kısıtlı, yardımcı olursanız sevinirim.

Hocam yukarıdaki tablo işime yaradı. Onun için Teşekkür ederim. Siz bu tabloyu doldurdu iseniz paylaşabilir misiniz.

biz de geçen yıl katıldık bu sene de katılıyoruz. Ticaret lisesinde olduğumuz için bilişime yıkıyorlar bu işi. Neymiş efendim; diğer alanlara uygun değilmiş onlar hizmete yönelikmiş(Muhasebe, Büro, Pazarlama alanları). Bu sene istemeyere zorunlu olarak katıldık. Geçen yıl çocuklar çok demoralize oldu. Bırakın derece yapanlara yarışmaya her kaılan öğrencilere bir şey vermek gerekir. Öğretmene de tabi ki o da kötü etkileniyor. Ben bundan sonra bir daha katılmayacam.

PTBY son derece gereksiz bir işgüzarlık. Meslek lisesine gelen öğrenci kalitesi belli. Daha dört işlemi yapamayan öğrencilerin proje yapması bekleniyor. Kayıtlara geçsin diye yazıyorum bunu. Birinin "Kral çıplak" demesi lazım.

kazuo' Alıntı:
PTBY son derece gereksiz bir işgüzarlık. Meslek lisesine gelen öğrenci kalitesi belli. Daha dört işlemi yapamayan öğrencilerin proje yapması bekleniyor. Kayıtlara geçsin diye yazıyorum bunu. Birinin "Kral çıplak" demesi lazım.
:+1:
Ayrıca dereceye giren projelerin çoğunu öğretmenler yapıyor :-1: Öğrencilerin yerine öğretmenler yarışmış oluyor:)

kazuo' Alıntı:

Hocam kusura bakmayın ama size katılmıyorum. Öğrencilerin seviyesinin yüksek olmadığını kabul ediyorum. Meslek liselerinin amacı üniversiteye öğrenci göndermek değil, ara eleman yetiştirmektir. Öğrencinin seçtiği meslek alanında başarılı olması yeterlidir. Bu öğrencilerimizde doğru yönlendirilirlerse ortaya çok güzel çalışmalar çıkartabilirler.

bilgisayarogrt' Alıntı:
Hocam kusura bakmayın ama size katılmıyorum. Öğrencilerin seviyesinin yüksek olmadığını kabul ediyorum. Meslek liselerinin amacı üniversiteye öğrenci göndermek değil, ara eleman yetiştirmektir. Öğrencinin seçtiği meslek alanında başarılı olması yeterlidir. Bu öğrencilerimizde doğru yönlendirilirlerse ortaya çok güzel çalışmalar çıkartabilirler.
Hocam ben üniversiteye öğrenci göndermekten filan bahsetmiyorum zaten. Bilişim alanında, dört işlemi yapamayan bir öğrencinin başarılı olması mümkün müdür? Meslek liselerinde sınıfların yarıya yakınının dört işlemde problemleri var. Haksız mıyım?

PTBY için harcanan emekler keşke modül yazımına harcansaydı da, modüllerdeki yanlışları düzeltmekten bir hal olmasaydık en azından. Ama bizim memleketten herşey şeklen olduğu için, öğretmenler dersi mersi boş verip proje yaparlar, vitrine de iki öğrenci koyarlar; dünyadan bihaber yöneticiler de gelip ortaya çıkan ürünü/başarıyı sahiplenirler.

çalışma takvimi oluşturdunuz mu ?
proje planı çalışma takvimi yerine de geçemez mi ?
ayrıca çalışma takvimi yapmalı mıyız ?
ETOGM sitesine de zaten çalışma takvimi istenmemişti.

BBNET
Geri