IRQ 10: (Ağ kartları, ses karları, SCSI kartlar, PCI aygıtlar,ikinci ve dördüncü IDE kanalları) benim hata mesajım bundan kaynaklanıyor. hocam bir kaynaktan şu bilgiye ulaştım umarım doğrudur. yarın deneyip sonuçları paylaşırım.
Sistem :Aygıt Yöneticisi İle IRQ Kullanımını Düzenlemek
En sık karşılaşılan problemlerden biri iki farklı aygıtın aynı kesme isteğini yani IRQ'yu kullanmak istemesidir. Mesela IRQ Holder For PCI Steering'in başka bir aygıt ile aynı IRQ 'yu kullanması sonucunda, çalışmıyor olarak görülecektir. Çünkü IRQ Holder For PCI Steering ile aynı IRQ'nun kullanması sorunlara yol açar. Bu sorunu Düzeltmek için Host Controller'a Aygıt Yöneticisi üzerinden manuel olarak, henüz kullanımda olmayan bir IRQ atamaktadır.
Aygıtların IRQ'larını değiştirmek için ilk olarak Bilgisayarım simgesine farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve nesne menüsü içindeki Özellikler komutunu çalıştırın. Sistem Özellikleri penceresindeki Aygıt Yöneticisi kartını aktif hale getirin ve liste içindeki Bilgisayar'ı seçin ve Özellikler düğmesine tıklayın. Bilgisayar Özellikleri penceresindeki Kaynak Ayır kartını aktif halr getirin ve üzerindeki Ekle düğmesine tıklayın. Açılan pencereye diğer aygıtla beraber kullanılan sorunlu IRQ-Holder'a ait kesme isteği değerini girin ve üç kere Tamam düğmesine tıklayarak değişikliği onaylayın.
Tekrar Aygıt Yöneticisi ana penceresine dönün ve diğer aygıtları seçtikten sonra [Del] tuşuna basarak bu aygıtları kaldırın. Daha sonra bilgisayarı tekrar başlatın. Windows diğer aygıtları şimdi tanıyacak ve onlara otomatik olarak başka aygıtlar tarafından kullanılmayan, boş IRQ'lar atanacaktır. Yeni Donanım Ekle Sihirbazı kesildiği ve diğer aygıtlar için dosya bulunamadığını bildirirse, dosyaların bulunduğu yer olarak \WINDOWS\ SYSTEM veya \WINDOWS\ klasörünü gösterin. Sihirbaz bundan sonra normal olarak çalışmaya devam edecektir.
Diğer aygıtlara farklı IRQ'lar atandıktan sonra Aygıt Yöneticisi'ni daha önce anlatıldığı şekilde çalıştırın ve ayrılmış olan kesme isteğini tekrar serbest bırakın. Bu sayede diğer aygıtlarla ortak olarak kullanılan kesme isteği serbest kalacak ve aygıtlar sorunsuz olarak çalışmaya devam edecektir.
Hocam bu galiba win 98 için düzenlenmiş bir makale. İRQ ayarı win7 için nasıl yapılır bulamadım
bu arada vakit ayırıp ilgilendiğiniz için teşekkür ederim Hasari hocam.