RESOURCE CONFLİCT??

Kodla Büyü

muluca

Site Gezgini
Sistem başlamadan önce siyah ekranda;
ERROR

resource conflict -pcı network controller on motherboard

diye bir hata mesajı alıyorum. sorunumun kaynağı nedir acaba. ethernet kartıma baktım aygıt yöneticisinden bir sorun gözükmüyor. ama internete bağlanamıyorum. güncel driverida yüklü. yardımcı olursanız sevinirim.

Donanım çakışması yaşadığını söylüyor. Eğer iki ağ kartı varsa onboard olanı devre dışı bırakın. Diğer donanımlarla çakışıyorsa bu donanım sürücüsünü kaldırın yeniden kurun, bakalım sorun hallolacak mı?

hocam sadece sürücülerimi kaldırıp kurayım. ben baktım çare yok format atıp tekrar sistemi kurdum. sadece onboard var. ikinci bir ağ kartım yok. zaten bu bahsettiğim dünya bankası exper bilgisayarlarından (lab bilgisayarı). dediğinizide ethernet kartının sürücüsünü kaldırıp tekrar kurarak yapmıştım. ip almaya çalışıyor ama bir türlü ip alamıyorum. elle verdim yine almadı. başka hangi donanımla ilgili bir çakışma olabilir.

Veri yolu adresi değiştirilerek yapılıyordu ama tam olarak nasıl yapıldığını anlatacak düzeyde değil.
Şimdilik ethernet kartının sürücülerini kaldırıp yeniden kurun, mümkünse chipset sürülerinide kaldırıp yeniden kurun.
NOT: sürülerin güncel versiyonlarını indirirseniz iyi olur.

Bilgisayarıma sağ tıklayın Özellikler Donanım>aygıt yöneticisi burdanda ethernete çift tıklayın özellikleri açılsın kaynaklara gelin burdaki çakışma listesine bakın neyazıyor burda?

IRQ değerinden dolayı çakışma yaşanıyor peki nedir bu IRQ donanımların çalışma sırasının belirleyen değerdir. İşlemci bu değerlere göre öncelik tanır. Mesela klavye ve mause değerlerine bakın ilk sıradalar çünkü sistem ilk bunları algılıyor ve öncelik tanıyor. Birinci sırada kavye yer alır zaten klavye olmazsa yada sorunluysa bilgisayar açılmaz. Biosu uyarı verir klavyede sorun var lütfen F1 tuşuna basarak bu uyarıyı geçiniz ama zaten klavye çalışmadığından bu uyarıyı geçemezsiniz ve iletim sisteminiz açılmaz. Üreticilerin firewire yazılımlarında bazı donanımlar aynı sırayı alabilir alıncada donanım çakışması yaşanabilir. Yapmanız gereken, işletim sisteminin kayıt defteri düzenleyicisine girip (regedit) bu değeri değiştirmeniz. :)

Ekli dosyalar

• IRQ.jpg
    IRQ.jpg
    152.4 KB · Görüntüleme: 9,950
IRQ 10: (Ağ kartları, ses karları, SCSI kartlar, PCI aygıtlar,ikinci ve dördüncü IDE kanalları) benim hata mesajım bundan kaynaklanıyor. hocam bir kaynaktan şu bilgiye ulaştım umarım doğrudur. yarın deneyip sonuçları paylaşırım.

Sistem :Aygıt Yöneticisi İle IRQ Kullanımını Düzenlemek

En sık karşılaşılan problemlerden biri iki farklı aygıtın aynı kesme isteğini yani IRQ'yu kullanmak istemesidir. Mesela IRQ Holder For PCI Steering'in başka bir aygıt ile aynı IRQ 'yu kullanması sonucunda, çalışmıyor olarak görülecektir. Çünkü IRQ Holder For PCI Steering ile aynı IRQ'nun kullanması sorunlara yol açar. Bu sorunu Düzeltmek için Host Controller'a Aygıt Yöneticisi üzerinden manuel olarak, henüz kullanımda olmayan bir IRQ atamaktadır.

Aygıtların IRQ'larını değiştirmek için ilk olarak Bilgisayarım simgesine farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve nesne menüsü içindeki Özellikler komutunu çalıştırın. Sistem Özellikleri penceresindeki Aygıt Yöneticisi kartını aktif hale getirin ve liste içindeki Bilgisayar'ı seçin ve Özellikler düğmesine tıklayın. Bilgisayar Özellikleri penceresindeki Kaynak Ayır kartını aktif halr getirin ve üzerindeki Ekle düğmesine tıklayın. Açılan pencereye diğer aygıtla beraber kullanılan sorunlu IRQ-Holder'a ait kesme isteği değerini girin ve üç kere Tamam düğmesine tıklayarak değişikliği onaylayın.

Tekrar Aygıt Yöneticisi ana penceresine dönün ve diğer aygıtları seçtikten sonra [Del] tuşuna basarak bu aygıtları kaldırın. Daha sonra bilgisayarı tekrar başlatın. Windows diğer aygıtları şimdi tanıyacak ve onlara otomatik olarak başka aygıtlar tarafından kullanılmayan, boş IRQ'lar atanacaktır. Yeni Donanım Ekle Sihirbazı kesildiği ve diğer aygıtlar için dosya bulunamadığını bildirirse, dosyaların bulunduğu yer olarak \WINDOWS\ SYSTEM veya \WINDOWS\ klasörünü gösterin. Sihirbaz bundan sonra normal olarak çalışmaya devam edecektir.

Diğer aygıtlara farklı IRQ'lar atandıktan sonra Aygıt Yöneticisi'ni daha önce anlatıldığı şekilde çalıştırın ve ayrılmış olan kesme isteğini tekrar serbest bırakın. Bu sayede diğer aygıtlarla ortak olarak kullanılan kesme isteği serbest kalacak ve aygıtlar sorunsuz olarak çalışmaya devam edecektir.

Hocam bu galiba win 98 için düzenlenmiş bir makale. İRQ ayarı win7 için nasıl yapılır bulamadım :) bu arada vakit ayırıp ilgilendiğiniz için teşekkür ederim Hasari hocam.

benimde okulumda bir öğretmen ark. toshiba laptopunda bu sorun var ve pc hiç açılmıyor..siyah ekranda resource conflict -pcı on motherboard hatasını veriyor ve öylece kalıyor.. :?: sorunun çözümü nedir bir türlü bulamadık

Geri