Rize'den başlayan Pardus esintisi.

Kodla Büyü

ozgurgokalp

Site Gezgini
Evet hangi eğiticilerimiz Pardus kurup kullanmaya başladı bakalım, görelim. Haydi düşünceleri yazalım. 23 Haziran intel ekibinden herhalde 15-20 kişi olduk. Bir toplanalım bakalım kim var kim yok görelim...

Ben de sanal olarak kurdum. Bu sürümde ethernet kartını doğru tanıdı artık pardustan da internete girebiliyorum. Ara sıra içerisindeki open office programlarını oyunları ve yapılandırma ayarlarını kurcalıyorum

hmm

Pardus'u ve linux' u hep sevdik te bu pardus 2008 benim geforge 8400m g ekran kartımı tanımamakta ısrar ediyor hala.

Evet 2008 2 gün önce çıktı ve de indirdim kurdum daha önceki 2007 sürümünü beğenmemiştim ama 2008 harika çıktı Dizüstümde ki bütün donanımları tanıdı 2006 ve 2007 deki sorunlar yok.Mesela artık yalı da 1280 800 ekran çözünürlüğünü gördüm bu çok hoşuma gitti.

Ama bana göre video oynatmada yani codeclerde hala problem var.Bir filmi windowsta açıyorum gazet güzel ama pardusta videonun pikselleri görünüyor.buda enteresan bir şey.Gerçi bu durum sadece pardusa has değil kullandığım bir çok linux türevlerinde de aynı.

Ama herşeye rağmen Pardus 2008 4 adımlık kurulumuyla, firefox 3, en son kernel ve open office nin son sürümüyle kullanmaya değer

2007'yi kullanmaya başlamıştım. Bazı sorunlar elbette vardı. Ancak öğrenmek için kurmam ve kullanmam gerektiğini düşünerek kullanmayı sürdürdüm. 2008'i de indirip kurdum. Şimdilik çok fazla bakamadım ama ilk gözüme çarpan, ekran kartımı artık desteklediği çözünürlükte kullanabilmem:) fatihpc hocamın da dediği gibi, kurulum kolaylığı, firefox,kernel ve open office'in son sürüm olması da çok güzel.
Herşeye rağmen elimizden gelen desteği verelim PARDUS'a!

Ben de kurdum pardusu. Pardus profesörü Özgür hocanın pardus şovunu izleyince aşık oldum pardusa. Grubumuzun adını bile Pardus koyduk. Compiz harika bir şey. Mutlaka görmelisiniz. Teşekkürler Özgür Hocam, Teşekkürler Pardus.
Windowsta yapalan her şey pardusta da yapılabiliyor.
Yetmedi sanal makinada windows da kurulabiliyor. Benim makinaya kurduk çok iyi çalışıyor.

Tamam Pardus iyi güzel çok hoş bende destekliyorum hatta üniversitedeykende ilgilendim ama açık kaynak kod diyenlerin kaç tanesi işletim sistemi için kod yazabiliyor acaba çok merak ediyorum.

turhan287' Alıntı:
Tamam Pardus iyi güzel çok hoş bende destekliyorum hatta üniversitedeykende ilgilendim ama açık kaynak kod diyenlerin kaç tanesi işletim sistemi için kod yazabiliyor acaba çok merak ediyorum.
Kullanmanın ve kullanırken "ne güzel açık kaynak kodlu" demenin; gereği midir kodla uğraşmak???? Bu mantık pek doğru gelmiyor bana. Ben açık kaynak kodlu olduğu için kullanıyorum çünkü microsoft kaynak kodlarını vermediğ için kimse bizimle ilgili hangi bilgileri topladığını bilmiyor. devletimizle ilgili hangi bilgilere ulaşabiliyor bilmiyoruz. Ama Pardus açık kodlu, dolayısı ile kimsenin alenen bilgilerimizi çalmaya yeltenmeyeceğini biliyoruz. Bu ve bunun gibi bir çok şey söylenebilir de, gerek yok bence.
PARDUS'u keşke herkes kullansa ve kullanan sayısı çoğalsa, okullarda Microsoft egemenliğini sona erdirerek başlasa devrim. Piyasaya dönük bir takım girişimler olsa. Devlet ve özel sektör desteklese... Ama nerdeeee, biz kullanana bile şüphe, tepki, garipseme ile bakarken bilişimciler olarak, başkalarından bunu beklemek hayal gibi. Hayaller peşinde koştukça güzelleşiyor, bu yüzden devam:)

Şu an size Pardus 2008 kurduğum laptopumdan yazıyorum. Herşey harika ancak ara sıra donuyor yada kendini resetliyor bu sorunu çözemezsem pardus çöpe gidecek ona yanarım.

ben 2007-1 i kurmustum ethernetimi tanimadi. sonra 2007-3 u indirdim kurmaya firsat kalmadan 2008 cikmis. 2008 ile 2007-3 arasinda cok fark varmıdır. indirmelimiyim?

thegardener hocam İndirmelisiniz, epey fark var.
Harun hocam teşekkür ederim, ama Pardus profesörü değilim sadece daha önce problemlerle bolca uğraşıp başa çıkmanın yollarını öğrendim, Pardus'a bir şans verip kullanmaya devam ettiğin için Türk Milleti adına teşekkürler...

bende yaklaşık 1,5 aydır kullanıyorum hiçbir problemle karşılaşmadım, dosya depolarından birçok programı bulabilmekte en büyük artısı yalnız şu an kaldırdım ve ubuntuyu kurdum ubuntuyla uğraşacağım birazda

Pardus ilk çıktığında CD çalıştırmıştım ve hoçuma gitmişti fakat çalışan CD olduğundan tutmadım, Sonraları Fedora, Mandrake kullandım server için Debian kurdum ve 2 ay kadar linux server işi yaptım konsol ekranda çalıştım hep zaten ekran kartı sorunlarından görsel ekrana geçemedik bi türlü yazılımsal ve donanımsal sorunlardan bıktığımdan bırakmıştım. Linux u öğrenciyken çok seviyordum ve kullanıyordum Hatta delphi kylix ile bi kaç linux programı bile yazddım. Ama gel görki Windows rahat durmayıp .NET platformunu çıkarınca Linux gözümde bitmiştir. Nede olsa basit fonksiyonel ve anlaşılır bi yapı bence linux daha karmaşık geliyor bana.Öğrencilerime göstereceğimi düşünmüyorum ama bilgileri olsun diye çalışan CDlerle 2-3 ders işliyorum.
Gelgelelim devletin Microsoftada tonlarca para vermesine karşıyım toplum olarak korsanı desteklemeliyiz. :lol:

Pardus a ve açık kaynak kodlu yazılımlara sonuna kadar destek veriyorum.
yaklaşık 2 yıldır pardus kullanıyorum ve son derece memnunum.
Mart taki intel eğitiminde arkadaşlarada tavsiye etmiştim.
Biz teknolojide öncülük eden insanlar olarak Pardus a sahip çıkmazsak kimse sahip çıkmaz bunu milli bir görev olarak görüyorum.

ozgurgokalp' Alıntı:
thegardener hocam İndirmelisiniz, epey fark var.
Harun hocam teşekkür ederim, ama Pardus profesörü değilim sadece daha önce problemlerle bolca uğraşıp başa çıkmanın yollarını öğrendim, Pardus'a bir şans verip kullanmaya devam ettiğin için Türk Milleti adına teşekkürler...

merak ettim. en yakin zamanda indireceğim...
Acik kaynaga hep destek, tam destek!

Özgür hocam sayesinde pardus başlayan pardus esintisinin tüm türkiyede semalarında tatlı rüzgarlara dönüşmesini umuyorum. İnşallah birgür hie lerde pardus kursları da açarız.
Daha çok insan ulusal işletim sistemimizi öğrenir.

Ayrıca bilgisayarıma compiz desteğin için teşekkürler özgür hocam.

pardusunuzu buradan indirin

pardus 2008 kurulan
ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2008/

ürünün stabil çalışması için bazı eklemeler vey açıklamalar olası lazım. Çözüm bir şekilde bulunuyor ama iyide uğraştırıyor. mesela kurulumda açılan kullanıcı hesabına root yetkisi verilmez ise konsolda "su -" çalışmıyor. disklerin mount edilmesinde de sorun var. her ne kadar kendi görsede ve fstab a yazmış olsa da pc yi açtığınızda görmeyebiliyor. Driver konusuna hiç girmiyorum :) Allah kimseye tanınmamış driver nasip etmesin.

Eğlenceli olan kısmı eski alışkanlıklara geri kavuşmamız. XP ile driver konusunu unutmuş gibiydim. iki tık ve çalışıyor. Hatırlıyorum da ilk 98 kurulumunda ne karın ağrısı çekmiştik. S3 ler falan. şimdi yine öyle durumlar yaşamaya başladık.

Pardusu deneyen arkadaşlara tavsiyem Gelecek Linux' u de denemeleri. Onun mazisi daha eski :)

Geri