Robotik Neden Hep Başkalarına Mal Ediliyor

Kodla Büyü
Bilişim çağında olup Bilişimin öneminden dem vurup sürekli dersin baska alanlara verilmesinde veryansın eden bilişimden bir sey cıkmaz. Laboratuvarlar kapatılmasına sevinen şahıslardan ne cıkcak Zorunlu olmasam öğretmenlikte kalmazdım her gun yeni bir entrika. İdare öğretmenler en önemlisi veliler bile Bosuna ders veriliyor gibi bakmıyor mu. Sayın hocalarım tenzih ediyorum söylediklerimden. Çalışan ne kadar çoksa çaluşmayanda bir o kadar cok bizim bransta.
 
Bende sizlere çok katılıyorum bu alanda 2 senedir aktif işler yapan biri olarak şunları gözlemledim..çoğu yerde bu alan ticarete dönmüş durumda ülkemiz herzaman olduğu gibi bu alanı özümsemek yerine öğretmenlerimizin bir çoğu hatta abartmıyorum bilgisayar öğretmenleri dahil yüzde 90 ı işin kaymağını yemenin peşinde led yakıp söndürüyorlar adı robotik kurs oluypr öğrenci bakına 150-200 tl kurs ücreti alıp işleri yürütüyorlar. Robotik adına ne öğretiliyor neler yapılıyor söleyeyim SIFIR.. hazır kit alıyorlar çizgi izleyen robot tutturulmuş habire onu yapıp (yapmak demeyelim )kullanıyorlar. Gelelim fen öğretmenlerine ülkemiz stem eğitim modelini okullarda yaygınlaştırmaya çalışıyor evet gayet güzel bir eğitim modeli fakatttttt bu eğitim modelinin alt yapısını oluşturmadan bu modeli tam anlamadan her zamanki gibi yaptım oldu mantığıyla yapılmaya çalışıldığı için işler yürümez. Fen bilgisi öğretmenlerinin evet bu modelde yeri var ama bilişim tekn. öğretmenlerinin rehberliği olmadan bu iş yürümez bunu meb yetkilileri anlayamadı malesef. Benm umudum yok bir robotik furyası aldı başını gidiyor ama üzülerek söylüyorum ki bu işi gerçekten üretmek ilkemize birşeyler kazandırmak anlamında yapan kesim yüzde 5 i geçmez.
Hocam özel kurs içindir bu ücret.
Yoksa formatöre bu ücret verilmez.
 
Bir zamanlar şu an yeterlilik olarak bile görmediğimiz konuları çocukları öğretmeye çalışırken okul çevresi "Bizimkiler bunu biliyor" derlerdi. Sen sınıfta resim çizmeyi, ofis programlarını anlatırken adam Sosyal Medya'da yani kendi seviyesinin çıkabildiği en uç noktada çocuğunu görünce "Çocuğum ile ben aynı noktadayım", "zekiler, zeki oluyor bunlar..." yorumu yapılıyordu.

Şimdi de farklı değil; çocuklara kazandırmaya çalıştığımız becerilere velilerimizin anlayış olarak yetişmesi mümkün görünmüyor. Onlar halen ceplerinde taşıyabildikleri cihazların ulaşabildiği noktadalar. Okulda öğretmen farklı birşey kazandırıyorsa, klasik veli tipinden uzak bir iki veli bu öğretmeni rehber bilip çocuklarındaki olumlu değişimi methediyor, idare de ayak bağı olmuyor ve destekliyorsa o öğretmenin başı kaf dağına değiyor. Geçen hafta bir velim, "Hocam çocuk fen lisesine gitsin, iyi yerlere gelsin istiyoruz. Artık ne lazımsa size emanet..." dedi. Benimle ne alakası var şimdi bir konunun? Sınavda sorum yok, camiada itibarım yok, evlerde muhabbetim geçmiyor. Bu öğrencimin internette robot araştırmasını, her öğle arasında sınıfta içeri koşarak girip "Bugün ne yapıcaz?" demesini velim garipsemiyor. Ama aynı öğrencinin sınıfındaki diğer ebeveynler içinde çocuğunu benden saklayan velilerim var :) Aklıma geldikçe gülüyorum :) Para lazım dediğimde şartları zorlayan bir idarem var ama herşey bir arada olmuyor tabi. Bugün okulunda BT Sınıfı olmayan meslektaşımın moral olarak çöküşünü anlamamız lazım. Arduino için 15 yıl öncesinin bilgisayarı yetiyor ama Kodu Game, Web üzerinden Tinkercad çalışalım dediğimde bilgisayar çileye dönüşüyor.

Bugünlere, yani bir türlü anlaşılamadığımız, "Birileri gördü bizi galiba" dediğimiz anda "Rüyaymış be..." diye silkindiğimiz günlere gelmemizin sebebi bizlerden ne isteyeceğini bilmeyen idarecilerden tutun da sahada çalışmadan tepemize çöken ve öğretmenlikle alakası olmayan bakanlık yetkililerine kadar, kendini bi halt zannedip ana bilgisayarda takılırken kendi haline bıraktığı öğrenciler sayesinde havası çoğaldı zannedenler, 2018 yılında halen hızlı yazmayı,... temel beceriymiş gibi algılamaya devam edenlerdir. Eksik kalanları siz doldurun.

Bu kadar müsait bir ortamda fiyakalı konularla parasal getiriyi düşünen de olacaktır, sizin alanınıza kaymayı düşünenler de. Ama Maker hareketleri dünyayı etkileyen bir furya iken ülkemizde "İşimiz elden gidecek..." deyip veryansın etmek olmaz. SORARIM SİZE : YILLARDIR OKULDAN ÇIKIP BİR MASADA LYS DERSİ VEREN ÖĞRETMENLERİMİZ BİR SAAT İÇİN DAHA MI AZ ÜCRET ALDI? Tamemen Keşfet-Üret-Paylaş mantığıyla bu bilgi aktarımını ve deneyimi karşılıksız yapan da olacaktır emeğini maddiyata dönüştürmek isteyen de. Kınamayalım dostlar. Bu işin etiğini tartışırız belki ama okulda teknik imkansızlık ya da yaşadığımız bölge itibarıyla çağın becerilerini okulda alması mümkün olmayan öğrencinin 200-300 vermesini garipsemiyor kınamıyorum. Destekliyorum ! Sabit bir atölye kurmayı hayal ettiğiniz anda yine parasal konulara da takılıyorsunuz. Üniversitelerin teknokentleri her zaman yüce duygularla mesai yapmıyor. Garajda çıkan dünya markaları varken bazılarımız uzaya sadece teknokentlerden çıkacağını zannediyor. Ha imkan olsa okulda cillop gibi bilgisayarlarda, farklı setlerle tümdengelim yoluyla, Arduino kullanarak temelinden öğretsek., kaynak biz olsak. Yahu yazıcı için dileniyor, set için okul aile birliği ağzına bakıyor çoğumuz. Sınıfa ne kadar donanım alırsak alalım bir o kadarı da cebimizden gidiyor.Atölyesi, yarışması, fuarı kenarda dursun şöyle...(Not: Bugün okul çıkışı işim azmış gibi öğrencilerin kaybettiği civata somunları aradım 2 saat çarşı-pazar. Yani maddiyat gelmese de gidiyor zaten !!!)

Alanımıza sahip çıkmaya çalışanlar bir tek robotik hadisesi ile gelmedi biliyorsunuz. Formatörlük konularında çokça konuştuk, tartıştık. Heves edinen ya da gösteriş olsun diye,... gündemdeki konuları her türlü sahiplenen olacaktır. Ama bu arkadaşlara STEM konusunda işbirliği yapalım desek kaç kişi çıkar? Kimse çıkmaz. Bakın tam da bugün zümre arkadaşım önüme anketi koydu "STEM konusunda anket var doldurur musun?" diyerek. Aynı masada 10 kişiyiz, 10 tane soru geldi "STEM de ne?" diye. Bu kadar geri kaldığımız bir ortamda bu boşluğu dolduracak birisi çıkarsa bu bizim(Genel olarak eğitimcilerin yani) kabahatimiz değil midir? Kaldı ki bu konu bizim tekelimizde değil. 4-5 branş varken içinde; "Ben saksı değilim, beni yok sayamazsınız" demeyelim. Kim kiminle çalışacaksa çalışsın. Ama gerektiğinde yiğidin hakkını vermek şartıyla; BT öğretmenini de yeri geldiğinde işe dahil etmek şartıyla. Bazen kibirden burnumuzun ucunu göremiyoruz. Ben 2 yıldan beri yanıma gelip 3D konusunda işbirliği yapacağımız Teknoloji Tasarım öğretmenlerini bekliyorum. Sınıfın yolunu bulamadılar herhalde...

Öğretmenin öğretmene ettiği kötülük gibisi yok. Bizler bulduğumuz her fırsatta zümre dayanışması içine girmeli, kaynak bulmanın, yenilikleri aktarmanın ve reklamın yollarını aramalıyız. İşin parasal boyutunu yalnızca cep doldurmak olarak düşünmeyelim. Bu toplumsal bir hadisedir aynı zamanda. Dev firmaların, bölgesel maker hareketlerinin 2 kağıt fotokopi ile bu işi geçiştirmesi ne kadar etik değilse, paralı eğitimlerde aydınlanan bir yavrunun topluma kazandıracakları da o derece katma değerdir.

Sesli konuştum, uzun konuştum kusura bakmayın :/
 
Son düzenleme:
bence diğer branşlar pazarlama ve şov kısmında bizden daha yetenekli

biz bilişimcilerin en büyük eksiği bence bu .bizde malzeme var icraat var ama işin reklam kısmına kafamız çalışmıyor. bakınız diğer branşlara küçümseme anlamında asla söylemiyorum yanlış anlaşılmasın belli branşlar kağıt kesip katlatıyor yıl sonunda açılışlı kokteylli sergi yapıyor buyrun çalışıyoruz diyor. biz gariban bilişimciler arkaplanda her işi yaparız ama sahnede olmak hiç birimizin aklına gelmez
 
Biz bilişimcilere yaptığımız şeyler bazen paylaşmaya bile gerek duyulmayacak kadar basit geliyor. Ama aynı şeyi örneğin arduino ile 3 notalı bir şarkı çaldırmayı veya 3 ledi sırayla yakıp söndürmeyi başka branşta bir arkadaş her platformda paylaşıyor. Ve işin garibi bu büyük de ilgi görüyor. Üyesi olduğum gruplarda öyle videolar öyle çalışmalar paylaşılıyor ki "biz bunları derste örnek olarak bile yapmıyoruz" diyorum.
O yüzden arkadaşın dediği gibi biz reklam yapmıyoruz ve Coca Cola'nın bile hala reklam yaptığı bu ortamda "kaybeden" oluyoruz.
 
Sizide bizim yaptığımızı yapın o zaman. robkod.org dernek sayesinde su an kendi okulum dışında 4 okulda robotik kodlama dersi veriyorum. Okulları yarışmalara hazırlıyor aynı zamanda seviyelerine göre farklı derslerde veriyoruz. gittiğimiz her okul çok memnun ve hatta çok yoğun bir talep var. Hak verilmez alınır. başarılı ve taklit dışı şeyler yaparsanız kodlamada veya branşınızda karşılığı da ona göre gelir.
örn : kendi tasarım eğitim robotlarınızı yaratın, Yapılmamış örnekler bulmaya ve üretmeye başlayın..
uzun süredir robotik ve kodlama ile uğraşan biri olarak gördüm ki siz daha iyisini sunamıyorsanız (aynısını sunuyorsanız) nası sunduğunuzun hiç bir önemi yok.
haftanın 7 günü çalışıyorum ve kalan çok az zamanımda 3d tasarımlar üretiyorum ve öğreniyorum hala ve biliyorumki benden daha iyilerine yetişmem lazım ki benden daha kötüleri bu işe el atmasın...
 
İçimde kalan bir mevzuyu yazmak istedim.
Geçenlerde 10-14 yaş seviyesine uygun Yapay Zekalı Robotlar diye bir kitap okudum kitapta robotik kulübü kuruyorlar, yapay zekalı robot tasarlıyorlar vs. vs. Tüm bunları Fen Bilgisi dersinde yapıyorlar. Ne alakası var yahu kitaba Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi yazmak bu kadar mı zor diye düşünürken ilden bir yazı geldi Robotik'le ilgili bir yarışma varmış onu da Fen Bilgisi öğretmenlerine ithafen yazmışlar ve Fen öğretmenleri yapsın diyorlar, robotikle fenin ne alakası var Bilişim öğretmeni olmasa tamam da zoruma gitti açıkçası.
2 senedir okulumda 250 ye yakın öğrenciye robotik eğitimleri verdim, çocuklar kar kış demeden evden laptop getirip ardunio seti alıp kursa katılıyorlar ancak böyle şeyler okuyunca şevkim kaçıyor moralim bozuluyor.
Hocam dersin adı Fen Bilgisi değil, Fen ve Teknoloji, öğretmenin branşı da bu. Elbette içinde teknoloji geçiyorsa bunla ilgilenecek. Teknolojiden sadece biz ilgilenmemeliyiz değil mi? Tabi ki Fen ve Teknoloji dersinde konuları içinde yoksa Robotik etkinliklerini yapmamalılar.
Orta okuldaki branşdaşlarımız, robotiğe, kodlamaya meraklı olan öğrencileri meslek lisesi Bilişim Teknolojileri alanına ne kadar yönlendirebiliyorlar? Bunu sorgulamamız lazım. Benim birebir konuştuklarım, yönlendirdiklerini ama velilerin fen lisesi, anadolu lisesi iyi lisedir zihniyetinden, gerçekten yetenekli çocukların bilişim bölümüne gidemediklerini söylüyor. Sizin fikirleriniz ne bu konuda?
 
Hocam dersin adı Fen Bilgisi değil, Fen ve Teknoloji, öğretmenin branşı da bu. Elbette içinde teknoloji geçiyorsa bunla ilgilenecek. Teknolojiden sadece biz ilgilenmemeliyiz değil mi? Tabi ki Fen ve Teknoloji dersinde konuları içinde yoksa Robotik etkinliklerini yapmamalılar.
Orta okuldaki branşdaşlarımız, robotiğe, kodlamaya meraklı olan öğrencileri meslek lisesi Bilişim Teknolojileri alanına ne kadar yönlendirebiliyorlar? Bunu sorgulamamız lazım. Benim birebir konuştuklarım, yönlendirdiklerini ama velilerin fen lisesi, anadolu lisesi iyi lisedir zihniyetinden, gerçekten yetenekli çocukların bilişim bölümüne gidemediklerini söylüyor. Sizin fikirleriniz ne bu konuda?
Teknoloji kelimesi varsa, teknoloji tasarım öğretmenini de ilgilendirir bu robotik konusu
Hem zaten derslikleri atölyeleri de hazırda var. Robotik dersi onların olmalı...: Yani:...
 
Son düzenleme:
Teknoloji kelimesi varsa, teknoloji tasarım öğretmenini de ilgilendirir bu robotik konusu
Hem zaten derslikleri atölyeleri de hazırda var. Robotik dersi onların olmalı...: Yani:...
Doğru diyorsun hocam. Benim üniversitede teknoloji tasarım öğretmeni yetiştiren bölümde okuyan arkadaşlarım vardı, metal, mobilya, vb. derslerinin yanında programlama dersleri bile vardı. Elbette bizle kıyaslanamaz ama dersin adında teknoloji geçmemesi lazım bence her ne kadar teknolojiyi kullansalar bile.
 
yıllardır mayıs ayının sonunda bizim okulda yıl sonu sergisi olurdu. millet iki kağıt kaplatmış küp şekerden 2 iglo yaptırmış orada çıkarıp gösteriyordu. benim çocuklarım bildiğiniz koca koca oyunlar yaparlardı kimsenin ruhu duymazdı. prensip gereği de asla hazır materyal kullandırmam yada hazır olarak vermem kodları. ben mantığını öğretirim onlar kodu kendileri yazar. görselleri bile kendileri ayarlar. Bende akıllandım 2 yıldır yıl sonu sergisinde getirin diyorum laptopları kuruyoruz masamızı yapılan oyunları tüm okuldaki çocuklara oynatıyoruz. sergide bizim masanın başından başka yerde çocuk olmuyor. çünkü ben reklam yapmıyorum diye teknoloji tasarımcılar kendini kodlamacı sanmaya başlamıştı. netten hazır kodları arduniolara yükleyip TÜBİTAK yapmışlardı yıllarca. gerçekten bu zamanda ne kadar bildiğin değil ne kadar reklam yaptığın önemliymiş. malesef zamana uyum sağlamak lazım biz bilgisayarcılar genel olarak reklama tenezzül etmeyiz kafamız o yönde çalışmıyor çünkü biz sorun çözmeye odaklıyız o yüzden BİLİŞİMCİ olmadık mı:)
 
yıllardır mayıs ayının sonunda bizim okulda yıl sonu sergisi olurdu. millet iki kağıt kaplatmış küp şekerden 2 iglo yaptırmış orada çıkarıp gösteriyordu. benim çocuklarım bildiğiniz koca koca oyunlar yaparlardı kimsenin ruhu duymazdı. prensip gereği de asla hazır materyal kullandırmam yada hazır olarak vermem kodları. ben mantığını öğretirim onlar kodu kendileri yazar. görselleri bile kendileri ayarlar. Bende akıllandım 2 yıldır yıl sonu sergisinde getirin diyorum laptopları kuruyoruz masamızı yapılan oyunları tüm okuldaki çocuklara oynatıyoruz. sergide bizim masanın başından başka yerde çocuk olmuyor. çünkü ben reklam yapmıyorum diye teknoloji tasarımcılar kendini kodlamacı sanmaya başlamıştı. netten hazır kodları arduniolara yükleyip TÜBİTAK yapmışlardı yıllarca. gerçekten bu zamanda ne kadar bildiğin değil ne kadar reklam yaptığın önemliymiş. malesef zamana uyum sağlamak lazım biz bilgisayarcılar genel olarak reklama tenezzül etmeyiz kafamız o yönde çalışmıyor çünkü biz sorun çözmeye odaklıyız o yüzden BİLİŞİMCİ olmadık mı:)
sonunda doğru yolu bulmuş bir bilişimci :)
 
İçimde kalan bir mevzuyu yazmak istedim.
Geçenlerde 10-14 yaş seviyesine uygun Yapay Zekalı Robotlar diye bir kitap okudum kitapta robotik kulübü kuruyorlar, yapay zekalı robot tasarlıyorlar vs. vs. Tüm bunları Fen Bilgisi dersinde yapıyorlar. Ne alakası var yahu kitaba Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi yazmak bu kadar mı zor diye düşünürken ilden bir yazı geldi Robotik'le ilgili bir yarışma varmış onu da Fen Bilgisi öğretmenlerine ithafen yazmışlar ve Fen öğretmenleri yapsın diyorlar, robotikle fenin ne alakası var Bilişim öğretmeni olmasa tamam da zoruma gitti açıkçası.
2 senedir okulumda 250 ye yakın öğrenciye robotik eğitimleri verdim, çocuklar kar kış demeden evden laptop getirip ardunio seti alıp kursa katılıyorlar ancak böyle şeyler okuyunca şevkim kaçıyor moralim bozuluyor.

yerden göğe kadar haklısınız. en çok maruz kaldığımız muamele bu. hadi fen bilimlerini STEM'den yakaladılar, bizim branşın öğretim programında bulunması gereken birçok konu teknoloji tasarım dersinde. bilişim teknolojileri branşının uzun süre bu durum karşısında ayakta durabileceğini düşünmüyorum.

geleceğin dünyasında, her öğrenciye tablet dağıtılabilecek ekonomik bollukta, bunun yerine her okula bilişim teknolojileri sınıfı kurularak öğrencilerin geleceğin dünyasına hazırlanması ve internete karşı güvende olmaları istenmiyor.

bt teorik anlatılacak geçilecek bir ders değildir. en az %75'i uygulama olan bir derstir bu.

bakın, gerçekten iyi bir netice elde edilmek istenirse bu işin eğitimini almış insanlar olarak biz buradayız. ama 5 ve 6'da öğrenci eline gelsin, bir kıvama getir sonra sınav maratonuna girdiğinden seçmelisi bile açılmasın dersinin, bt sınıfın olmasın ya da tarihi eser bilgisayar olsun, valla tüm bunlar olurken fen bilimlerine mi teknoloji tasarıma mı gitmiş elimizdeki aktiviteler, o kadar kanıksadım ki artık üzülemiyorum bile.

çok öfkeliyiz, çok da üzgünüz. yazdığım cümleden bir şey anlaşılmadığının farkındayım. pardon.
 
Son düzenleme:
Üretmek değil, kalite değil, ürünü satmak önemli. Satış için ise.
REKLAM
Dev panolarda canlı renk, cisli süsler, bol gürültülü dev hoparlör de, apaçi müzik.
Okuldaki zumba etkinliği kadar sesim çıkamadı.
REKLAM
REKLAM
REKLAM
 
Yazılanları okuyorum da gerçek anlamda sahi bizim branşın amacı neydi diye kafam karışıyor. Evet branşımıza gereken değer verilmedi ,okullarda memur gibi kullanıldık,tamirci muamelesi gördük, şimdi de fen öğretmenleriyle kıyaslanıp bir robotik yarışının içine sokulduk.Ezik hissettirildik falan.
Ama Mezun olduğumuz üniversitede kodlama adına c++ visual basic dışında pek bişey görmedik .Onu da kalmadan geçen çok az kişiydi ki nitekim atandıktan sonra 4-8. sınıfları okuturken bütün bunları unutmak da çok sürmedi.
STEM ve kodlama olayı ortaya çıkıp kurslar açıldığında sadece bilişimcilere değil her branşa eşit davranıldı ve bu kurslarda bize arduino mbot elektronik gibi konular anlatıldı basit projeler yaptırdılar oldu bitti. Valla bu kurslar da olmasa bunları da öğrenemeyecektim (Bazı illerdeki arkadaşlar sırf kurs verebilmek için 1500 liradadan başlayan özel kurslar aldılar) Kurslarda öğrendiklerimiz biraz da geliştirerek çocuklara algoritma mantığı üzerinde durarak programlamayı oyun tabanlı olarak öğretmeye çalışıyorum şuan DYK kursu vererek haftada 4 saat. Niyetim kesinlikle para kazanma amaçlı değil idarenin ısrarı var ,fen öğretmenlerinin hepsi de aynı konuda egzersiz açtılar ha bir de teknolojive tasarım dersi öğretmeni. Komik ama şuan okulumuzda benimki hariç egzersiz şeklinde verilen robotik kodlama dersi 4 falandır.
Kondansatör,potansiyometre vb şeyleri bilmeyen BT öğretmeni mi olur demiş bazı arkadaşlar ,muzdan piyano ya da çizgi izleyen robot yapmakla olmuyor falan dane yapalım yani anlamadım herkes meslek lisesi çıkışlı değil ki elektrikçi de değilim tahmin edersiniz belki de bayan olduğum içindir ilgi de duymuyorum.(nerdeyse çoğu bayan arkadaş aynı durumda)

Bazıları şöyle düşünüyor heralde biz yazılımcı olmalıyız sürekli kendimizi bu olaya adayıp çalışmalı özel dersler almalı yoksa kimse bizi sallamaz. Yahu ben 5. ve 6. sınıflara giren bir Bilişim Teknoloji öğretmeniyim , sistem ya da yazılım mühendisi ya da bilgisayar mühendisi değil. Muhteşem yazılımlar projeler değil algoritma ve programlama mantığını kavratmak önemli diye düşünüyorum.
 
Yazılanları okuyorum da gerçek anlamda sahi bizim branşın amacı neydi diye kafam karışıyor. Evet branşımıza gereken değer verilmedi ,okullarda memur gibi kullanıldık,tamirci muamelesi gördük, şimdi de fen öğretmenleriyle kıyaslanıp bir robotik yarışının içine sokulduk.Ezik hissettirildik falan.
Ama Mezun olduğumuz üniversitede kodlama adına c++ visual basic dışında pek bişey görmedik .Onu da kalmadan geçen çok az kişiydi ki nitekim atandıktan sonra 4-8. sınıfları okuturken bütün bunları unutmak da çok sürmedi.


Bazıları şöyle düşünüyor heralde biz yazılımcı olmalıyız sürekli kendimizi bu olaya adayıp çalışmalı özel dersler almalı yoksa kimse bizi sallamaz. Yahu ben 5. ve 6. sınıflara giren bir Bilişim Teknoloji öğretmeniyim , sistem ya da yazılım mühendisi ya da bilgisayar mühendisi değil. Muhteşem yazılımlar projeler değil algoritma ve programlama mantığını kavratmak önemli diye düşünüyorum.

hocam bende Bote mezunuyum. biz üniversitede okurken scratch yoktu ardunio yoktu. hatta ben Anadolu lisesi çıkışlı olduğum için elektrikte bilmiyorum. Ama bize üniversitede hocamız bu kodlamanın her sene değişik bir dili çıkar hepsini anlatmak imkansız siz c++ öğrenirseniz bundan sonraki tüm kodlamayı çok çabuk kavrarsınız demişti. yani bize işin mantığı öğretildi. şuan ki kodlamaların hepsinin yüzeysel olduğu doğrudur çünkü mantığı kavranmamış olay ne kadar ileri boyuta götürülebilir tartışılır. ama amacım kıvılcım başlatmak. yani sevdirmek bu işi 5. sınıfta 6. sınıfta seven bir öğrenci ileri boyuta götürecektir mutlaka. belki mühendislik için içinde bulunana ateşin kıvılcımını biz veririz ona. Elektrik konusuna da gelince öğrenmek karmaşık gibi duruyor ama temel seviye öğrenmek yeterli oluyor. O konuyu da eminim 2 ay ayırarak halledebilirsiniz. Asla onlara prim vermeyin. bende gecen seneye kadar bu ardunio işini başka branşlar sahiplenmişti o yüzden bulaşmadım onlara. ama devreyi tahtadan açıp kurun hadi demekle yada kodları kopyalayıp yapıştırmakla o işin olamadığını anladılar sonunda. netteki tüm kopya projeler bitince hepsi yuvaya geri döndü:)
 
hocam bende Bote mezunuyum. biz üniversitede okurken scratch yoktu ardunio yoktu. hatta ben Anadolu lisesi çıkışlı olduğum için elektrikte bilmiyorum. Ama bize üniversitede hocamız bu kodlamanın her sene değişik bir dili çıkar hepsini anlatmak imkansız siz c++ öğrenirseniz bundan sonraki tüm kodlamayı çok çabuk kavrarsınız demişti. yani bize işin mantığı öğretildi. şuan ki kodlamaların hepsinin yüzeysel olduğu doğrudur çünkü mantığı kavranmamış olay ne kadar ileri boyuta götürülebilir tartışılır. ama amacım kıvılcım başlatmak. yani sevdirmek bu işi 5. sınıfta 6. sınıfta seven bir öğrenci ileri boyuta götürecektir mutlaka. belki mühendislik için içinde bulunana ateşin kıvılcımını biz veririz ona. Elektrik konusuna da gelince öğrenmek karmaşık gibi duruyor ama temel seviye öğrenmek yeterli oluyor. O konuyu da eminim 2 ay ayırarak halledebilirsiniz. Asla onlara prim vermeyin. bende gecen seneye kadar bu ardunio işini başka branşlar sahiplenmişti o yüzden bulaşmadım onlara. ama devreyi tahtadan açıp kurun hadi demekle yada kodları kopyalayıp yapıştırmakla o işin olamadığını anladılar sonunda. netteki tüm kopya projeler bitince hepsi yuvaya geri döndü:)
Kesinlikle karitılıyorum hocam
 
Geçen sene Ankara'da yapılan bir oyun kodlama yarışmasına katıldım. Scratch ile bir oyun tasarlayacaktı çocuklar. İki öğrencim farklı oyunlar yaparak yarışmaya dahil olduk. Jüri oldukça sağlamdı. Odtü, Hacettepe Stem, Tübitak, Havelsan Roketsan....Jürinin verdiği puanlarla hem birinciliği hemde ikinciliği elde ettik. Bu bizim için oldukça büyük bir başarı idi.
Sonuç: Kimseler umursamadı bile. İlçe milli eğitim, kaymakamlık... Çok bekledik. Çocukları tebrik ederler diye ama.Beklediğimizle de kaldık.
Daha ne diyeyim?
 
Geçen sene Ankara'da yapılan bir oyun kodlama yarışmasına katıldım. Scratch ile bir oyun tasarlayacaktı çocuklar. İki öğrencim farklı oyunlar yaparak yarışmaya dahil olduk. Jüri oldukça sağlamdı. Odtü, Hacettepe Stem, Tübitak, Havelsan Roketsan....Jürinin verdiği puanlarla hem birinciliği hemde ikinciliği elde ettik. Bu bizim için oldukça büyük bir başarı idi.
Sonuç: Kimseler umursamadı bile. İlçe milli eğitim, kaymakamlık... Çok bekledik. Çocukları tebrik ederler diye ama.Beklediğimizle de kaldık.
Daha ne diyeyim?
Hocam tebrik ederim çok güzel bir başarı. eminim çocuklarınıza ilham olmuştur bu başarı. bu kadar yıllık öğretmenliğimde şunu iyi öğrendim hocam üstteki adamlar onların işine gelen şeylerden başkasını görmezler. projeden ve emek veren öğrenciden çok kendi resimlerini boy boy paylaşanı idareciyi gördükten sonra artık hiç birşey beni şaşırtmıyor.önemli olan mesleki doyuma kendinizi ulaştırmak.
 
Geri
Üst