Performans çalışması hakikaten başa bela. Tamam belki bazı derslerde uygulanabilirliği var ama bazı derslerde en ufak bir uygun çalışma konusu bulunamıyor.
Öte taraftan öğrenciler için ise tam bir angarya. Bizim 10. sınıflarda 15 farklı ders var. Çoğu performans ödevi bu ay içerisinde verilecek, düşünsenize 15 farklı çalışma yapmanın bir öğrenci üzerindeki yükünü. Hele de bazı öğretmen arkadaşların internetten doğrudan bulup, neredeyse 10 günde anca yapılabilecek konular bulup vermesi öğrenciyi ezmekten başka bir şey değil.
Keşke yönetmelik yapar yerine yapabilir deseydi.
Şu an biz de nasıl çalışmalar yaptırabiliriz diye kara kara düşünüyoruz. Çünkü yönetmeliğe göre çalışmaların öğretmen gözetiminde yapılacağı da yazıyor, bu da çalışmanın sınıfta yapılacağı anlamına geliyor. Sanırım biz de en sonunda sınıfta uygulama şeklinde bir şeyler yaptıracağız.
Şahsen benim niyetim:
Temel elektronik dersinde her öğrenciye aşağıdaki şekilde her birine ayrı ayrı 3 ayrı sorunun bulunduğu kağıt verip, derste yapmalarını isteyeceğim.
1. Aşağıdaki direnç renk kodlarına göre dirençlerin değerlerini bulun.
2. Aşağıdaki direnç değerlerine sahip dirençlerin renk kodlarını yazınız.
3. Aşağıdaki devredeki I akımını bulunuz, V gerilimini bulunuz veya eşdeğer direncini bulunuz.
Grafik ve Animasyon dersinde öğrencilere fireworks ile çizebilecekleri biri kolay biri orta biri de zor 3 çizim vereceğim. En kolayı icon yaptırmak olacağından her bir öğrenciye ayrı ayrı 3 icon verip, bunları yaptıracağım.
BTT dersindeki konulardan sunu yaptırmayı düşünüyordum. Aşağıdaki gibi konular belirledim.
İşlemcilerin tarihsel gelişimini anlatan bir sunu hazırlama
Bilgisayarların tarihsel gelişimini anlatan bir sunu hazırlama
Günümüz anakartlarının özelliklerini anlatan bir sunu hazırlama
RAM belleklerin tarihsel gelişimini anlatan bir sunu hazırlama
Anakart, İşlemci ve RAM montajını anlatan bir sunu hazırlama
Ekran kartı, Sabit disk, DVD-RW ve kart okuyucu montajını anlatan bir sunu hazırlama
SSD sabit diskler, USB 3.0 teknolojisi, SATA 3.0 teknolojisi, SLI teknolojilerini anlatan bir sunu hazırlama
CRT, LCD ve LED LCD ekranların çalışma sistemlerini, avantaj ve dezavantajlarını, karşılaştırma yaparak anlatan bir sunu hazırlama
bunlara yazıcılar ve diğer dış donanım birimleri de eklenecek. Sanırım ikili grup oluşturarak yapacağım. Grupları iyi öğrenci - iyi öğrenci, tembel-tembel şeklinde oluşturmayı düşünüyorum, biri yaparken diğeri yatmasın diye. Sunuları iki ders saatinde hazırlamalarını isteyeceğim. Animasyon, ses vs. önemli olmayacak, verdikleri bilgiler, resimler ve düzene dikkat ederek değerlendirmeyi düşünüyorum.
Web tasarımından ise her öğrenci bir sektör belirleyip, bir şirket uyduracak, kağıt üzerinde şirkete ait bir web site tasarlatıp (çizdirip), gazete, dergilerden kesecekleri resim, yazılarla web sitesini kağıt üzerinde oluşturmalarını, son olarak ise DreamWeaver'da hazırlamalarını isteyeceğim. Sadece ana sayfayı oluşturtmayı düşünüyorum.
Girdiğim dersler bunlar olduğundan sadece bunlarla ilgili bir şeyler düşündüm. Mümkün olduğunca öğrencilere derste çalışma yaptırmayı düşünüyorum.