SİZCE BÖTE YE DEVAM MI

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan askop
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

askop

Üye
Mesajlar
5
Merhaba arkadaşlar. Daha 17 yaşındayım yeni mezun oldum liseden. Ygs-lys puanlarım biraz vasat geldi taşrada bilgisayar müh. okumak yerine ege ünide
böteyi yazdım sonuçta ikiside bilgisayar diye ama araştırdıkça işin içinden çıkamaz oldum ne öğretmen olarak atanabiliyorlarmış ne de özel sektörde hemen iş bulabiliyorlarmış sizce bu durumda ne yapmalıyım ? yardım ederseniz sevinirim. Bir sorum daha var bötede kendimi geliştirmek mantıklı mı sizce ( flash öğrenmek yanına birkaç programlama dili) yoksa direk mühendislik mi ?
 
özel üniversitelerin burslu bölümleri bence kendini geliştirmen için çok büyük bir şans, bötede olsa eğer kendini geliştirebilirsen özelde de çok kolay iş bulabilirsin.
 
atama konusu herzaman değişken aslında..4-5 sene sonra şartlar ne olur bilemeyiz.. yeni sistemde eğitim fakltleri azaltıldıımı??. öyle bi haber vardı.. ona bakarsan bende sınava hazırlanırken rehberlik atama neredeyse h,ç yoktu... beden var ama çok zordu.. hiç denemedim.. gerçi çok puanımızı kırıyorlardı o ayrı mesele..
ben mezun olduğumda da beden nolduysa brden alım arttı.. gecen seneler fln ders saaati artıncada bi artış oldu alımda. vs vs.. önceden desen taşrada müh. tutuyo.. şurda böte.. formda kimse böte yaz demezdi... kendini geliştirmek herzaman işe yarar...
 
Hangisi olursa olsun bu ülkede işler piyango gibi. Tavsiye mi? Herşey sende bitiyor... Bölüm bana sorarsan hikaye... Şimdiki aklım olsa çok farklı ourdu. Sadece şunu bil bazı şeyler için belirli yaştan sonra kazınmak daha zor. İyi düşün gençlik yıllarında kayıp sandığın bir kaç yıl kesinlikle kayıp değildir.
 
konu bilgisayar olduktan sonra diploma hikaye
...
istanbulda bir çok birmanın yazılım depoartmanlarında / veri analiz merkezlerinde yazılımcı olarak çalışanların ÇOĞU MATEMATİK mezunu. Teknik servislerde tamir yapan personelin çoğu ALAYLI (usta - çırak ilişkisine dayanan bir gelişim), bilgisayar kitabı yazan (programlama dilleri dahil) bir çok yazar farklı alanlardan mezun. Elektrik Müh. - Makina Müh. gibi (gerekli olan) imza yetkimiz de olamığı için; konu bilgisayar olunca diplomanın pek bir önemi yok.

Kendi geliştirme meselesine gelince; hiç bir şey okumadan da kendinizi geliştirebilirsiniz, mühendislik okurken de körelebilirsiniz... Kendiniz geliştirmenin adı üstünde size yararı var. Mezun olduğunuzda (hatta belki öğrenciyken bile) iş imkanlarınızı arttırır...

ATAMA olayına gelince; burası Türkiye ve maalesef yarın ne olacağı belli değil. Yukarıda istanbul38 hocamın da söylediği gibi bu sene 1000 tane alırlar seneye 50. bu sene dersi zorunlu yaparlar, 4 sene sonra kaldırılar, bu sene sadece ilköğretimlere atarlar, belki 4 sene sonra yeni TEF mezunu olmadığı için meslek liselerine bile atıyoruz diyebilirler. o yüzden atama kısmı tam bir PİYANGO.
 
Güzel kardeşim hangi üniversite olursa olsun TIP oku. Eğer "devlet üniversitelerinin puanı çok yüksek, kazanamam" diyorsan, özel üniversitede bulabiliyorsan tam burslu bulamıyorsan yarı burslu oku, o da olmuyorsa burssuz oku, ver yıllık 15.000 TL'yi 6 yılda 90.000 TL.

Ama okulu bitir al aylık 9.000 TL maaşı.

Şimdiki kafam olsa çekerim krediyi veya babama derim bana 6 yılda 90.000 TL borç ver, ben sana bunu ilerde fazlasıyla ödeyeceğim. Merak etme zaten fazlasıyla ödeyebilirsiniz de.

Sen beni dinle git TIP oku.
 
bilgisayar öğretmeni değilim. mühendis hiç değilim. Sorunun cevabı sende saklı. Bilgisayar mühendisliğinden mezun olup gerçekten işini yapacaksan. Diploman yetmez. mutlaka kendini geliştirmelisin. c# , java , php, css ,html vb teknolojilerin bir çoğuna hakim olmalısın.

Böte okursan öğretmen olarak atanır. Gene yukarıda yazdıklarımı yaparsan bir mühendisin şansına sahip olabilirsin. Seni anlatacak referans çalışmaların olduktan sonra özel sektörde senden diploma isteyeceklerini sanmam. bilişim çok geniş bir ekosistem gün geçtikçe de büyüyor. Bunun yazılım yanı var donanım yanı var , güvenlik yanı var, tasarım yanı var....
Öğretmenlik yaparken ek işte yapabilirsin.
Bence vasat bir yerde mühendislik okuyacağına. Herhangi bir yerde böte oku. Kendini geliştiremeyeceksen hiç bir yerde mühendislik okuma...
Sonuç olarak kişisel çabalarına göre değişir.
 
nereyi bitirdiğin devlette geçerli. örneğin benim lise mezunu bir arkadaşım var. yanında 2 tane bilgisyar müh. çalışıyor. yine böte mezunu olup inşaat şirketleri için çizim yapan arkadaşım da var. web tasarımı yapan da var. böte mezunu olup polis olan da var. her şey sende biter. bilgisayarı seviyorsan ve kendini geliştirirsen sorun bitmiştir.
 
git tasrada bilgisayar müh. oku kendini gelistir notları yükseltir avusturyada 4 bin euro ile başla.
 
artık Böte tercihlere yazılmaz diye düşünüyorum

Mezunların durumu ortada
 
bir böteci olarak üzüldüm kardeşim. üniversitede birşey öğrenmiyorsun. sana öğretmeyi öğretiyorlar. uzman biri olarak çıkmıyorsun yani. hepsinden azar azar :)

ama mühendislikte özel sektör vs. iş bulma imkanın böteye göre daha fazla
 
Bu iş şans meselesi. Mühendislik bitirip Böte'de yüksek lisans yaparak Öğretmen olmaya çalışan da gördüm. Böte bitirip Microsoft Türkiye'de çalışanın haberini de gördüm. Atamalar tamamen şans. İki senedir derslerimiz zorunlu. Yarın ne olacağının garantisi ise yok. Eğer bilgisayar konusunda yetenekliysen ve kendini sürekli geliştirirsen bilgisayar dünyasında bir sürü bağımsız iş imkanı var. Ama diplomanın öğretmenlik dışında pek bi kıymeti yok. Özellikle kurumsal firmalar görüşmeye bile çağırmayabilir. Öğretmenlik mezvusunda KPSS önemli bir engel ve puanlar gitgide yükseliyor.
Bilgisayar Mühendisliği okuyup işsiz kalanlarda çok bu memlekette.
Ege Böte fena dağil bilgisayar konunlarını da iyi öğretiyorlar diye biliyorum. Git bir sene oku. Havasını kokla ortamın. Bir yandan da kendini hangi alanda geliştireceğine karar var. Programlama mı Web mi vs.? Hangi programlama dili? Hangi Web kodalama dili php aspx c# vb....
 
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Söylediklerinizden yola çıkarak şu karara vardım bilgisayar konusunda diplomanın pek bir önemi yok sonuçta kendini geliştiren kazanıyormuş bu sektörde. Peki mühendisliğin böteden farkı nedir sizce. Bötede hiç değilse öğretmen olabilirim diye düşünüyorum.
 
amacınız öğetmenlik değilse BÖTE okumayın.
birde okuduğunz okulda önemli.
ben sınava girerken bi laf vardı. odtü olsun da çamu muhendisliği olsun diye. gerçekten de o zaman için doğruydu (hoş şimdi de doğru sayılı ;)
ünivesiteyi sadece bölümden ibaret bir yer olarak düşünmeyin; sosyal imkanlar - kulüpler - mezun dernekleri - mezunlarının işe yerleştirilme oranı vb.. bir çok değişken var
 
BaRBaRYaN' Alıntı:
amacınız öğetmenlik değilse BÖTE okumayın.
birde okuduğunz okulda önemli.
ben sınava girerken bi laf vardı. odtü olsun da çamu muhendisliği olsun diye. gerçekten de o zaman için doğruydu (hoş şimdi de doğru sayılı ;)
ünivesiteyi sadece bölümden ibaret bir yer olarak düşünmeyin; sosyal imkanlar - kulüpler - mezun dernekleri - mezunlarının işe yerleştirilme oranı vb.. bir çok değişken var

Barbaryan kısmen haklısın :) Odtü Böte mezunu biri olarak, mezuniyetten 10 sene sonra bilgisayar mühendisliği okuyorum. Odtü okurken zordu, iş yaşamında bana diğer üniversite mezunlarına göre hiç bir artı sağlamadı. (Devlet Memurluğu için söylüyorum) Tam tersine o zamanlarda bir bilgisayar mühendisliği okusaymışım çok farklı olabilirmiş Anadolu'daki herhangi bir üniversitede. Odtü'nün tek sağladığı eşek gibi çalışma dürtüsü ve süper bir yabancı dil.
 
Böte de istediğin bilgisayar eğitimini iyi alamazsın.Hem yeterli kadrosu yok. Hem de yeterli ders içeriği yok. Ders içeriği çok boş.
 
lion26' Alıntı:
Böte de istediğin bilgisayar eğitimini iyi alamazsın.Hem yeterli kadrosu yok. Hem de yeterli ders içeriği yok. Ders içeriği çok boş.
aynen... öğretim kadrosu çok zayıf, ders içeriği az ondan az bundan... kısacası bir işe yaramaz... bilgisayar alanında kendini geliştirmek istiyorsan bilgisyar mühendisliğine git. fen lisesi ile düz lise kıyaslaması gibi... düz lisesinden de süper öğrenci çıkabiliyor ama çok çok nadir.... seçim senin.
 
ben böte kuzenim niğde elektrik elektronik müh. okudu. o şimdi ankara belediyesin de 4000 tl maaş alıyo, 8- 5 çalışıyo.
ben de 2200 maaşla meb teyim, ekdersle ortalama 2500 diyelim.

bence elektrik elektronik mühendisliği tercih et bilgisayardan daha fazla iş imkanı gördüğüm kadarıyla..
 
elektrik mühendisliğinde imza yetkisi var

elo. ve bs. mühendisliklerinde yok.

bildiğim kadarı ile
 
pekii sizce ege üniversitesinde hazırlık okusam mı? eğer hazırlık okursam seneye pc müh.e geçebilirim tekrar ygs ye lys ye girerek. sizde fikrime katılıyor musunuz ?
 
Geri
Üst