Sınav Analizi zorunlu mu?

Kodla Büyü

mavi85

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Merhaba arkadaşlar. Ortaokuldayım. İdarecimiz tüm yazılı ve uygulamalı sınavlar için dönem sonunda her sorunun kazanımlarının olduğu ve öğrencilerin puanlarına göre sınav analizi yapmamızı ve teslim etmemizi istedi. Bunun yönetmelikte yeri var mı? Neden bazı müdürler istiyor bazıları istemiyor? Sınav analizi yapmanın mantığı nedir? Düşük not alınan soruların konuları için sınavdan sonra telafi ders mi yapacağız? Sonrasında neye hizmet edecek? Düşük not alınan konular için Telafi ders yapılmayacak ise öğretmenin zamanını almaktan başka somut olarak neye hizmet edecek?

Ortaöğretim kurumları yönetmeliği ve Ölçme ve değerlendirme yönetmeliği incelendiğinde ortak sınavlar için sınav analizi yapılması gerektiği anlaşılıyor. Ancak uygulamalı sınavlar için analiz istenmez zaten saçmalık olur. Eğer sınav ortak değil ise veya uygulamalı ise sınav analizi yapmaya gerek yoktur. Gel de bunu okuduğunu anlamayan idareciye anlat ayrı konu.

t) Sınav analizi: Sınav sonuçlarının soru, şube ve sınıf bazında ayrıntılı olarak değerlendirilmesi,

b) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Öğretmenin/öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm dersler ile güzel sanatlar ve spor liselerinde bireysel veya grup olarak okutulan derslerin yazılı ve uygulamalı sınavları ortak yapılır ve ortak değerlendirilir. Sorular ve cevap anahtarları zümre öğretmenlerince birlikte hazırlanır ve sınav sonunda ilan edilir. Bu sınavların şube ve sınıflar bazında sınav analizleri yapılır. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders ve zümre öğretmenleri tarafından yeniden değerlendirilir. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından işletmelerde mesleki eğitime öğrenci gönderilen sınıflarda ortak sınav yapılmaz.

Ölçme ve değerlendirme sonuçlarının duyurulması MADDE 49- (1) Öğretmenler sınav, performans çalışması ve projelerin sonuçlarını öğrencilere bildirir ve sınav analizlerine göre ortak hataları açıklar.

................ve sınav analizlerini yapmak üzere her ay belirli bir günde bir araya gelir. Bu toplantılara ayda bir kez okul müdürü veya sorumlu müdür yardımcısı katılır.
Buradaki ifadelerden idareye teslim etme anlaşılır mı?
Ben yapıyorum ama idareye teslim etmiyorum.

Merhaba arkadaşlar. Ortaokuldayım. İdarecimiz tüm yazılı ve uygulamalı sınavlar için dönem sonunda her sorunun kazanımlarının olduğu ve öğrencilerin puanlarına göre sınav analizi yapmamızı ve teslim etmemizi istedi. Bunun yönetmelikte yeri var mı? Neden bazı müdürler istiyor bazıları istemiyor? Sınav analizi yapmanın mantığı nedir? Düşük not alınan soruların konuları için sınavdan sonra telafi ders mi yapacağız? Sonrasında neye hizmet edecek? Düşük not alınan konular için Telafi ders yapılmayacak ise öğretmenin zamanını almaktan başka somut olarak neye hizmet edecek?
9 Eylül 2023 tarih ve 32304 sayılı resmi gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Ve Değerlendirme Yönetmeliği'nin 3. Bölüm 5. madde d fıkrasına göre "d) Uygulamalı sınavlar hariç, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılması esastır. Bu sınavların şube ve sınıflar bazında analizleri yapılır. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders öğretmeni ve eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri tarafından yeniden değerlendirilir." denmektedir.

Geri