Sandık sonuç tutanağında eşitlik

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bidene
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

bidene

Süper Üye
Süper Üye
merhabalar..
her seçim öncesi kafama takılır..
resimde üst taraftaki sütunlarda eşitliği sağlarken
1. sutun oy kullanan seçmen sayısı
2. sutun geçerli oy pusulası toplamı...
3. sutun geçersiz sayılan veya hesaba katılmayan oy toplamı
bu alanların sağlaması 1 = 2 + 3 şeklinde sağlanıyor.
diyelim ki sayım yaparken zarf sayısı imza sayısından eksik çıktı bu durumda oy sayısı da eksik çıkacak..
eğer zar fazla çıksa yakılarak eşitlik sağlanır. peki zarf sayısı eksik çıkarsa eşitliği nasıl sağlayabiliriz..

Ekli dosyalar

• 20151030_221357.jpg
    20151030_221357.jpg
    206 KB · Görüntüleme: 799
bu yuzden hiçbirzaman zarf sayılarını önceden yazma saNDIKTAN ÇIKAN ZARF Sayısı ve kullanılmyarak artan zarflar toplamı senin toplam zarf sayın olsun

şunu mu diyorsunuz..
sandıktan çıkan zarf sayısı 356 kullanılmayıp artan 9 oy kullanan 347 ancak sandıktan 345 çıktığını varsayarsak ben toplam zarf sayısını 354 mü kabul etmeliyim

bi kağıda yaz bekle herşey bitince eşit olacak şekilde tutanağa geçir.

bu soru benimde kafama takıldı, bu sorunun 2 cevabı var, biri yasal yol diğeri işin üç kağıtçılığı :mrgreen:
1. yasal yol : seçmene önce zarfı attırır sonra imzalatırsan zarf sayısı imza sayısından eksik çıkmaz
2. işin üçkağıdı : diyelimki zarf sayısı imza sayısından eksik çıktı; birtane zarf al içine bol bol evet mührü basılmış bir oy pusulası koy ve bunu geçersiz oyların içine aktar, bu işlemi eksik zarf sayısı kadar tekrarla. :mrgreen:

hastasıyız dede' Alıntı:
bu soru benimde kafama takıldı, bu sorunun 2 cevabı var, biri yasal yol diğeri işin üç kağıtçılığı :mrgreen:
1. yasal yol : seçmene önce zarfı attırır sonra imzalatırsan zarf sayısı imza sayısından eksik çıkmaz
2. işin üçkağıdı : diyelimki zarf sayısı imza sayısından eksik çıktı; birtane zarf al içine bol bol evet mührü basılmış bir oy pusulası koy ve bunu geçersiz oyların içine aktar, bu işlemi eksik zarf sayısı kadar tekrarla. :mrgreen:
hocam tek başıma olsam yaparım..
ancak o kadar kişinin önünde sıkar biraz :D

amaç imza sayısı = geçerli + geçersiz oyların toplamı olmalı..
bununla ilgili net bir ifade bulunmuyor..
ben zarf sayısını eksik yazsam bile bunda da oy sayısı sıkıntı çıkaracak bana..
imza sayısı > geçerli + geçersiz oy olunca eşitlik bir türlü sağlanamıyor :D
daha önce çıkmadı hiç sorun..
ama yinede seçimdeki en kötü senaryo bu

başka yolu yok, hakim torbanı teslim almaz, orada torbanı açtırıp tekrar saydırır sana. :)
aslında birde şöyle birşey yapabilirsin ama o daha riskli;
üç kağıdı sadece sandık sonuç tutanağında kalem üzerinde yaparsın, ama o sorumluluğu tamamen sana yükler ki farkedilirse kurtuluşun yok, ama benim yukarıda yazdığım yöntemin hiçbir riski yok, kimsede itiraz etmez merak etme.

Sandığın açılması, zarfların sayılması, geçerli ve geçersiz zarfların ayrılması

MADDE 40-
............

Zarf sayısı, o seçim için oy kullanan seçmen sayısına eşit veya eksik ise başkaca bir işlem yapılmaz.
....

chemate' Alıntı:

MADDE 40-
............

Zarf sayısı, o seçim için oy kullanan seçmen sayısına eşit veya eksik ise başkaca bir işlem yapılmaz.
....
torbaları alırken bize verilen seçim günü yapılacaklar listesinde eşitliğin sağlanması zorunludur yazıyor, ayrıyetten daha önce başıma geldi eşitlik sağlanmayınca hakim teslim almıyor, düzelt getir diyor. :)

aynen öyle sayı eşit olmazsa sen eşitleyene kadar çuval elinde kalır..
bana göre hocam şöyle bir yol izlenebilir..
böyle bir durumda imza sayısı seçmen sayısı olarak kabul edilir.
yani oy kullanan seçmen sayısında imza sayısını değil çıkan oy pusulası sayısı olarak kabul edersek sorun çözülebilir.
zaten diğer alanlar kimsenin umurunda değil..

chemate' Alıntı:

MADDE 40-
............

....
hocam o maddeyi biliyorum başka işlem yapılmaz lakin eşitlikte sağlanmaz bu durumda..

hastasıyız dede' Alıntı:
hocam senin 1. yolu yaptım ve yine eksik çıktı.. o zaman ne yapacağım :lol:

önce oy kullanıp imza atılırsa hiçbir sorun olacağını sanmıyorum.. tabi oy verme işlemi bitince sandığa ve mühürler başta olmak üzere malzemelere sahip çıkarsak inşallah sıkıntı olmaz..

O zaman başkan olarak gözümüzü dört açıp kabine giren vatandaşın sandığa zarfı atıp atmadığına dikkatli bakmalıyız. Allah hepimize yardım etsin.

hocam sonuçta imzayı memur takip edecek..
nasıl insanlarla karşılacağımızı bilmiyoruz..
ben bu senaryoyu sormak istedim.

zarf fazla çıkarsa fazlalık zarfı yakıyosak eğer eksik çıktığında da demekki imza fazla var demektir. listeden rasgele eksik sayısı kadar insanı yakarsak o iş tamamdır bence :P :P :P

Re: Ynt: Sandık sonuç tutanağında eşitlik

Bu senaryo sadece sınıfa fazla insan aldığınızda olur.
Evet, memur imzayı attırıyor.
Başkan ve ayrıca ek bir görevli daha, ayakta durup zarfı atanın imza atmadan çıkmamasına dikkat etmeli.
★★★zarfı at=imza at olmalı.★★★
Başkan olarak başıma böyle bir aksilik gelmedi.
Memur üye olup 2 kere lavaboya gittiğim son seçimde, (başkan baktı imza işine) ikisindede imza atmayı unutup giden seçmeni koridordan çevirmişler.
Bu duruma acelecilik ve Sınıfa fazladan girip bekleyen seçmen yol açar.İmza başında iki kişi, başkan ayakta yardımcı olacak.İmzasız kimse çıkmayacak.İşi memur üye nin dikkatine bırakmayın.Ayakta bekleyin, imza listesinden gözünüzü ayırmayın.
Gece olunca, torba teslimatına sadece başkan çıkacak.Parayı almak varsa, sorumlulukta var.Kimse bu görevi zorla vermedi. Gözünüzü açın, Önemli olan işi tam ve doğru yapmaktır.
Başıma gelmez demeyin, bir bakmışsınız ki, bu kadar basit seçimde adliyede elinizde torbanız, yanınızda görevli, adliyede işleri baştan yapıp sabahlıyorsunuz.

Bu arada;
İmzanın fazla, zarfın eksik olduğu bir durum mümkün değil.Hayal kurmayın.

bidene' Alıntı:
hocam sonuçta imzayı memur takip edecek..
nasıl insanlarla karşılacağımızı bilmiyoruz..
ben bu senaryoyu sormak istedim.
..
nerde yazıyor hocam MEMUR TAKİP EDİCEK DİYE :mrgreen:
bu kadar pimpirikli iseniz imzayı siz takip edin olsun bitsin
.
bu arada COBOL hocam da yazmış. Millet oyunu arttırmaya gidiyor kullanmadan kaçmaya değil...

Re: Ynt: Sandık sonuç tutanağında eşitlik

nerde yazıyor hocam MEMUR TAKİP EDİCEK DİYE

Hiçbir yerde yazmıyor ama
Adı Memur üye olunca, başkam olarak öyle algılanıyor.Halbuki hatanın olabileceği en kritik evrakın bir memur üyeye bırakılması bencede yanlış.
Hesabı başkan verecek ise böyle olmaz.
Davul benim boynumda ise, tokmak da elimde olmalı...

Geri