Scratch arabirimiyle Android yazılımı geliştirme:AppInventor

Kodla Büyü

sugibi

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
402
Herkese Merhaba. Öncelikle bu bir tanıtım başlığı değil :) Yaşadığım soruna bir çözüm arıyorum ancak ilk kez duyan arkadaşlar için de iyi bir Eğitim materyali olacaktır.

Öğrencileriminin akıllı teknolojilerden aşina oldukları android işletim sistemi için uygulama geliştirmelerini istiyorum. Sanırım hepimizin mihenk taşı diyebileceği bir Web Uygulamasının benzerini gören, duyan var mı bilgi almak istiyorum. Çünkü kullandığım uygulama İnternet bağlantısı kullanıyor ve ben Masaüstü istemcisi arıyorum açıkçası. Sonuç alamazsam çok hevesli olan öğrencilerimi, Wi-Fi ve İnternet bağlantısı şartı yüzünden android deneyimlerinden mahrum bırakmak zorunda kalacağım :/

http://appinventor.mit.edu/explore/

adlı sitede Scratch mantığıyla, hatta neredeyse aynı arabirim ile ürettiğiniz uygulamayı akıllı telefonlarınızda kullanabiliyorsunuz.
1. Programın GooglePlay üzerinde yayınlanmış minik uygulamasını telefonunuza kuruyorsunuz
2. Web sitesini kullanarak Scratch benzeri arabirimiyle, blokları kullanarak istediğiniz uygulamayı geliştiriyorsunuz
NOT: Scratch'dan farkı telefon donanımlarına yönelik blokları barındırması: GPS, Titreşim, Kamera,...vs
3. Geliştirme sonrasında sayfanın size verdiği kodu ya da barkodu telefonunuza tarattığınızda, Web sitesindeki uygulama telefonunuzda anında eşleniyor. İsterseniz apk dosyasını export edip telefonunuzda kullanabiliyorsunuz.Ancak uygulamayı daha indirmeden, geliştirme aşamasında yaptığınız herşey anında cihazınıza geliyor.


Uygulamayı öğretme aşamasında bilgisayarımıza android emulatörü kurarak da öğretebiliriz(emulatoru var) ancak program sadece web üzerinden çalışıyor. İnternet bağlantınız yoksa sıkıntılı bir durum. İnternet bağlantınız yoksa uygulamayı bilgisayarınıza göndermeniz imkansız :/

Nasıl çalışıyor? (Youtube'da genellikle ingilizce olmak üzere çok eğitim videosu var)
https://www.youtube.com/watch?v=Vdo8UdkgDD8

Ancak bizleri kısıtlayan bazı yönler var :
1. Web sitesinin uygulamayı cihazımıza wi-fi ile göndermesi
2. Uygulamanın Web sitesinde geliştirilmesi ve telefona/bilgisayara gönderme esnasında internet erişimi ile ilgili yaşayacağımız sorunlar


Bu nedenle, yukarıda adresini verdiğim ya da biz Bilişimcilerin halihazırda bildiği Scratch gibi Blok mantığıyla çalışan ve APK dosyası export edebileceğimiz/yayınlayabileceğimiz ve özellikle android telefon donanımlarıyla ilgili kontrolleri de blokları içinde barındıran bir masaüstü uygulama arıyorum. Yukarıdaki uygulamayı tanıttığımda öğrencilerim çok heyecanlandılar. Ancak ben dönem başındaki ilk konuları anlatıp bu konuya geçtiğimde İnternet bağlantısında #kesinlikle yaşayacağım# sorunlar nedeniyle işin içinden çıkamayacağız.

Tam anlamıyla çok gezen, farklı alternatifleri denemiş arakdaşlarımızın önerilerini bekliyorum.
Teşekkür ederim şimdiden.
 
server06' Alıntı:
gerçekten güzel bir şeye benziyor. takip.
edit: hocam burada http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup.html üçüncü kısımda denemedim ama no wifi kısmında, usb ile, hazırlanan programlar telefona aktarılabiliyor galiba.

Mesajınız için teşekkür ederim hocam.
Sorunum, aktarılması değil de, geliştirmenin web sitesinde yapılması. Masaüstünde geliştirme imkanı olsa gerisi hiç mühim değil.
Seçenek olarak İnternette geliştir ve 1.usb ile bilgisayar aktar, 2.wi-fi ile bilgisayara aktar ya da 3.yine internet olmak şartıyla emulator'e aktar var.

İnternet yokken(okulumuz yeni ve gerçekten arızalarla dolu) uygulama hazırlayamayacağız :/
 
evet hocam bende sonradan farkettim. biraz eğitim videoları araştırdım gerek türkçe, gerek ingilizce. galiba localde hazırlanmıyor illa ki web bağlantısı istiyor.
 
Hocam merhaba.
Güzel bir eğitim materyali olacağı kısmına katılıyorum ve konunun takipçisiyim.
 
hgx2, server06, Tus
Arkadaşlar hepinize çok çok teşekkür ediyorum.

App Inventor 2 Ultimate, portable seçeneği ve windows kurulumu olan bir sürüm.
http://sourceforge.net/projects/ai2u/?source=navbar
137


ve

AiLiveComplete, klasörden çalıştırılan ve yukarıdakinden farklı olarak portable seçeneği olmayan bir sürüm.
http://sourceforge.net/projects/ailivec ... rce=navbar
137


JAVA ile ilgili sanırım; bilgisayarımda çalıştıramadım iki seçeneği de -ki şu an kullandığım pek de stabil olmayan bilgisayarımdan kaynaklanıyor sanırım. Sürümlerden AILiveComplete için Java 7.2 tavsiye edilmiş ancak son versiyonlarda deneyip sonuçlarına bakmayı düşünüyorum. Portable olarak çalışan seçeneği kullanabilirsem tadından yenmez olacak :) Gelişmeleri yine buradan paylaşırım.

Başlığa yorum ve alternatif ekleyecek arkadaşlarımız olursa lütfen yazsınlar.
 
Offline çalışıyorsa çok iyi hocam. İndiriyorum deneyelim bakalım. Teşekkürler. :alkis:
 
Güzel bir uygulamadır. Türkçe kaynak sıkıntılı ama çoğalacaktır
 
Programlama öğretimi hakkında master yapıyorum.
40'tan fazla web sitesi/uygulama/yazılım tespit ettim.
Bunları burda paylaşacağım.
Yalnız sizlerden bir isteğim olacak. Bir anket çalışmam olacak.
Yardım eder misiniz?
 
arduino ve scratch kullananlar için çok güzel bir arabirim çıkmış. Programı scratch blokları ile hazırlıyorsunuz o da size arduino derleyicisine uygun şekilde kod üretiyor. win7 64 bit bilgisayarıma arduino 1.6.3, scratch arabirimi için de visualino-0.4 kurdum. Örnekte Blink Led örneğini bloklardan oluşturup Arduino Uno karta yükledim.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20150406_184659.jpg
    IMG_20150406_184659.jpg
    110.7 KB · Görüntüleme: 1,269
  • IMG_20150406_184649.jpg
    IMG_20150406_184649.jpg
    181.6 KB · Görüntüleme: 1,268
appinventor ile pic ile bluetooht kontrol yazılımı geliştirmiştim. gerçekten android kısmı oldukça kolay ve kısa zamanda bitmişti. öğrencilerimize öğretmemiz gereken bir ortam
 
:+1: teşekkürler hocam bilgilendirme iiçin.. öğrencilerin çokkk ilgisini çekeceğini düşünüyorum.. yaptıgı basit bir programı ..oyunu telefonunda görmek paylaşmak ilgisini iiice artıracatır.. burada online olarak veya bilgisayarda yaptıgınız programın sahibi tamamen sizmi oluyorsunuz.. uygulama içinde faceden bağlanma... çevirimiçi karşılıklı etkileşimler eklenebiliyormu
 
Slm arkadaşlar,
Şimdi ben bu programı 8. sınıflar için planıma almayı düşünüyorum. Ama bir laç soru var aklımda. Deneyimli olanlar varsa cevaplayabiir mi?
- 2006 yılında kurulan BT sınıfımdaki bilgisayarlarda çalışır mı?
- Emülatör falan açılır mı?
- Geleceği yazanlardaki konuları döneme yaysam öğrencilerin seviyesine uyar mı? (Merkezi bir okuldayım ve öğrencilerin çoğunda bilgisayar var.)
 
Geri
Üst