SEO çeşitleri nelerdir

Kodla Büyü

utf8

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
712
SEO bilindiği gibi web sitesi olanların sıkça duyduğu bir ifade. İngilizceden gelmiştir, Türkçe olarak "Arama motoru optimizasyonu" olarak çevrilmektedir. Kısaca web sitenizi belirli bir kurallar dahilinde iyileştirme ve tanıtma işlemi denilebilir. SEO çok önemli bir çalışmadır. SEO'nun ne olduğu ile ilgili olarak SEO nedir? yazısını okuyabilirsiniz.

Kesinlikle belirtmeliyim ki ben SEO uzmanı değilim, ancak piyasaya bakacak olursanız, SEO konusunda o kadar çok uzman var ki insanın neye inanacağını bilemiyor. Ben uzman değilim fakat sitemde uygulamam gereken elzem SEO çalışmaları var. Bunları nasıl yapabilirim diye araştırmaya başladım. Araştırma sonucu elde ettiğim bilgileri paylaşmak istedim.

Çoğu kişinin aklında SEO çalışması veya SEO çalışması yapan kişi illegal işlerle uğraşır gibi izlenim oluşmaktadır. Aslında SEO çalışmasını webmaster'ların bilmesi ve uygulaması gereklidir. Ancak bu SEO çalışması suiistimale açık olduğu için çoğu kişi ya önem vermiyor ya da biraz para verirsem başkalarına SEO yaptırabilirim algısı oluşuyor.


SEO Çeşitleri nelerdir?

SEO çalışmalarını çeşitli şekillerde kategori etmek mümkündür. Bazıları yapılma şekline bağlı olarak siyah şapka, beyaz şapka mavi şapka .... isimler vermiştir. Bu şapkalar uzar gider, önemli olan içeriğinde ne olduğudur. Beyaz şapka en masumu ve ziyaretçi dostu olanıdır. Siyah şapka ise sitenizi Google cezalarına sokabilecek, sadece üst sıraları almak için etik olmayan işler yapanları temsil etmektedir. Bu şekilde sınıflandırma bizim konumuz dışında, çünkü SEO'nun etik olarak yapılması gerektiğine inanmaktayım.


SEO çeşitleri olarak bence en önemlisi site içi SEO ve site dışı SEO çalışmalarıdır.
Bir sitede yapılması gereken en öncelikli çalışma site içi SEO daha sonra da site dışı SEO çalışmaları gelmektedir.

Site içi SEO nedir?
Wordpress veya diğer içerik yönetim sistemleri kullananlar site içi SEO çalışmalarını eklentiler sayesinde yapabilmekteler. Wordpress sitemde en çok kullanılan SEO eklentilerinden Yoast'ı bende kullanmaktayım. Size yazılarınızda SEO uyumu sağlamak için çok büyük bir fayda sağlamaktadır. Bu sayede siz çalışmalarım SEO'ya uygun olmuş mu diye düşünmeden gönül rahatlığı ile çalışabilmektesiniz.
Tabi ki bütün sitelerde bu şekilde eklentiler olmadığına göre kendi site içi SEO çalışmamızı kendimiz yapamaz mıyız? Elbette yapılabilir fakat bazı temel konuların bilinmesinde fayda var. Web sitenizin Title (Başlık), Description (Site açıklaması), Content (İçerik) ve Keywords (Anahtar kelimeler) kısımları en önemli konulardır.
Bu kısımların SEO'ya uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu sayede arama motorlarını sitenizi daha iyi anlatma imkanı tanımış oluruz. SEO çalışmasında kesin olarak bir kuralı var mıdır, hayır yok fakat genel kabul edilen ve herkesin uygulamaya çalıştığı kurallardır.

Site içi SEO'da nelere dikkat edilmelidir?
Aşağıda sırası ile yer verilen kurallara uyulduğu zaman sitenizin arama motoru tarafından algılanması daha doğru olacaktır. Buda arama sonuçlarında (Örneğin Google dizini) daha ön sıraların elde edilmesini sağlayacaktır.

Başlık (Title) nasıl olmalı?
Başlığın en fazla 70 karakter olması önerilmektedir. Başlık yazınıza yön veren ve arama sonuçlarında çıkmasını sağlayan en büyük etken olduğu için özenle seçilmelidir. İçerisinde arama motorunda çıkmasını istediğiniz anahtar kelime (Keywords) mutlaka bulunmalıdır. Çok uzun olması arama motorları tarafından spam olarak algılanmasına neden olabilir.

Site açıklaması (Description) nasıl olmalı?
Site açıklaması arama motorlarına yazınızın özetini sunan kısa yazılardır. İçerisinde anahtar kelimeniz bulunmalıdır. 150 karaktere kadar olan kısım arama sonuçlarında çıkar. Daha uzun yazıldığında ise (.....) şeklinde gösterilmektedir. Birçok sitede arama motoruna yazılan sorunun cevabı Description kısmında verilmez. Bu sayede siteye girerek cevabın bulunması istenmektedir.

İçerik nasıl olmalıdır?
İçeriğin ziyaretçiyi memnun edici bir yapısı olmalıdır. Şu ifadeyi çok duymuşsunuzdur "İçerik kraldır." Yani içerik sizi en önemli bir yere getirebilir. Sitenizi bir dükkan olarak düşünün her türlü reklamı yapmışsınız, içeriye müşteri gelmiş fakat siz malınızı satmak için uğraşmıyorsunuz. Tabi ki müşteri bir daha içeri adım atmaz. Sizin sitenize gelen ziyaretçi içerikten memnun kalmazsa arama sonuçlarında en başta da çıksanız sizi tercih etmeyecektir. Arama motorları artık ziyaretçilerin içerikten memnun olup olmadıklarını anlamaları hiçte zor olmamaktadır. Eğer ziyaretçi sitenizde uzun süre kalmış, başka siteler bakmadan aramayı sonlandırmış ise demek ki içerik olarak siz ziyaretçinizi doyurmuşsunuzdur. Bunların olması sizin hanenize +1 puan olarak yazılır. Tersinde ise -1 puan alırsınız.

Tabi ki içeriği oluştururken bazı kurallara uyulması fayda sağlar
* Dilbilgisi kurallarına uyulmalıdır.
* En az 300 kelime olmalıdır. (Oturup ta tek tek kelime saymanıza gerek yok. Amaç çok kısa olmasın. Konu kısa ise lastik gibi sündürmenin de anlamı yok.)
* Resim, video gibi görsellerin olmasına ve alt açıklamalarının bulunmasına dikkat edin.
* Yazınızda kalın, italik, farklı renk ve fontları kullanın. Okunmayı zevkli kale getirecektir.
* Yazınızın içinde de abartmamak şartı ile anahtar kelimenizi kullanmaya çalışın.
* İçeriğiniz kesinlikle başka yerden kopya olmasın, kopya içerik sizin en büyük ceza alma nedeninizdir. Eğer bir yerden alıntı yapmanız gerekiyorsa bunun kısa olmasına ve kaynak olarak gösterilmesine özen gösterin.
* Yazınızın içeriğine konu ile ilgili olarak dış ve iç bağlantılar (link) verin.
* Yazınızın güvenilir olmasına dikkat edin. Kulaktan duyma olan bilgilere yer vermeyin.

Site dışı SEO nedir?
Sitemizin çeşitli yollarla linkler alınması için yapılan çalışmadır. Linkler sitenize ziyaretçi çekerken aynı zaman da arama motorlarının da dikkatini çeker. Çünkü popüler bir içerik varsa herkes onun linkini paylaşır. Buradan da şu sonuç çıkar fazla link almak önemlidir. Ancak işin kurnazlığına kaçanlar illegal yollarla link ticareti yapmaya başladı. Google'da bunun farkına varınca bu sitelere bastı cezayı, bazılarını tamamen arama sonuçlarında çıkardı. Artık önemli olan aldığınız linklerin kaliteli sitelerden geliyor olması, yoksa kalitesiz sitelerden gelen linkler size ceza olarak geri dönmektedir.

Peki bunları yapmadık kişileri çeşitli yöntemlerle kandırarak sitemize gelmesini sağladık. (Sahte hit oluşturduk.) Kusura bakmayın Google gibi şirketlerde çalışan yüzlerce mühendisin oluşturduğu algoritmalar var. Bunlar sizin her hareketinizi takip ediyor. Sizin bu şüpheli durumunuz gözden kaçmaz er yada geç bunun bedelini ödersiniz.

İllegal yöntemlerle site trafiği oluşturan kişiler birkaç gün yükselmeler yaşayabilir fakat önemli olan istikrarlı biçimde yükselmektir. Tavsiyem siz kendi işinizi en iyi şekilde yapmaya çalışın, emeğinizin karşılığı mutlaka takdir görecektir.

Arama motorundan ön sırada çıkma hevesi pekçok kişinin ağzını sulandırmış ve bu bilgi ve becerilerini paraya dökmüştür. Para karşılığı SEO yaptırılır mı? Ben yaptırmadım ama yaptırıpta ağzı yananları görünce insan şüphe ile yaklaşıyor. Bu makaleyi okumanızı tavsiye ederim, biraz uzun ama makalenin tamamını ve yorumların da tamamını okudum. Makalede "SEO yalanlarına inanmayın ve paranızı kaptırmayın." diye iddialı bir başlık atmış. Bana göre doğru yönleri çok, size de faydası olacağını düşünüyorum.

Bütün webmaster'lara bol SEO'lu günler dilerim.
 
SEO çeşitlerinde birde doğal olan ve yapay olan diye ayırabiliriz. Doğal olanı makbül tabiki de. Yapay SEO'da (Black hat) en fazla yapılan link kasmak şeklinde olmaktadır. Özel programlarla linkler ve sanal ziyaretçiler oluşturularak sanal bir popülerlik oluşturulmaya çalışılmaktadır. Fakat bu yöntem artık çoktan öldü. Google bunları hemen fark edebilmektedir. Doğallıktan ayrılmamak SEO açısından önemlidir
 
bir kasaba derneği için site yapıyoruz ama google bizi hiç takmıyor

all in one soe kurdum herşeyi ayarladım

sürekli yazı ekliyorum ve kopyalama değil kendi yazımız

sürekli hit alıyoruz ama facebook sayesinde tıklanıyor, faceden link verip ziyaretçi bulabiliyoruz

google de ... derneği yazınca ancak 10. sırada çıkıyor

kasaba ile ilgili vieolar youtube ve dailymotion videoları daha üstte, facebook sayfası daha üstte hatta alakasız siteler bile üstte

valla çıldırmak üzereyim ne yapmamı önerirsiniz
 
Ben söylemiştim SEO uzmanı değilim fakat siz zaten SEO çalışmasını yapıyorsunuz. Size facebook veya başka sitelerden farketmez ziyaretçi çekebiliyorsanız başarılı olmuşsunuzdur.

Google aramasında ilk sırada çıkma ise onun için sabırlı olunmalı. Büyük bir ihtimalle siteniz yenidir.

Sizin kasabanızla ilgili sitenizle ilk sırada çıkmanız çok kolay olacaktır. Fakat siz Facebook üzerine ağırlık verdiğiniz için ilk sırada Facebook çıkması normal.
Sizin siteniz için daha fazla güncel içerik girmeniz (Kasaba haberi vb.) ve web master tools içinde Google gibi getir demeniz indexleme hızını da artırmanızı sağlar. Ağırlığı sitenize vermeniz sonucu sıralamada öne geçebilirsiniz.


Sitenizi tanıtan yazılar yazmanız faydalı olur. Fakat yanlış yazılan bir tanıtım yazısı fayda yerine zararda verebilir. Tanıtım yazısını doğru yazarsanız faydasını görebilirsiniz. Tanıtım yazısı ile ilgili olarakta yapılan en çok yanlış kopya içerik girmek. Sizin sitenizdeki yazı kopye muamelesi görmemesi için tanıtım yazınızı kopya olmayacak şekilde ve özenerek, resimlerle destekleyerek yazmanız gerekir. Yazınız 300 kelime civarı olması ve yazı içinde sitenize 1-2 link çıkışı olması yeterli olacaktır. Bunun haricinde başka yerlerden link satın almak vb illegal yöntemlere başvurmayın. Google bunu hemen anlar olan sıranızı da kaybedebilirsiniz. Tanıtım yazısı nasıl yazılacağı ile ilgili yazı yazmıştım inceleyebilirsiniz.

Facebook paylaşımlarını da önemseyin. Sosyal medyadan gelen ziyaretçide sonuçta sitenize uğruyorsa faydası olur. Facebook'ta da tanıtım için güncel içerik girerek takipçi sayısını artırabilirsiniz.

Sitenize ne kadar güncel tutarsanız emin olun başarıya kısa sürede ulaşabilirsiniz. Çalışmadan başarıya ulaşmak tabi ki mümkün değil.

Google dizininde ilk sıra için tavsiyem ağırlık olarak site içi SEO'ya daha çok önem vermeniz. Site dışı SEO linkler doğal olmadığı sürece size fayda sağlamıyor.

Başarılar... :)
 
teşekkürler hocam

fakat


üstte çıkan facebook sayfası bize ait değil daha önce açılmış ama şu an aktif kullanılmayan 6 aydır paylaşım yapmayan bir sayfa

ayrıca kopya yazı hiç yok diyebiliriz, sitemiz yeni değil 7 aylık, alt üstü bir kasaba sitesi neden taa 11 lerde gezer anlamıyorum
 
siteniz wordpress ise yoast seo eklnetisini kurun, eklentide yeşil ışığın yanmasını sağlayın, yazılarınız güncel olsun ve sabırlı olun. Karşılığını mutlaka alacaksınız. Eğer site adresini yazarsanız bi bakabilirim.
 
Geri
Üst