Ses hızı soğuk havada neden azalır?

Kodla Büyü

turkuazxyz

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar internette ses hızı soğuk havada azalır diyor ama nedeni konusunda hiçbir açıklama yok.

Soğuyan havanın içindeki tanecikler birbirine yaklaştığı ve havanın yoğunluğu arttığı için katılardaki gibi yoğunluk arttıkça sesin hızının daha da artması gerekmez mi? Ses hızı soğuk havada neden azalır? Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

uşağum sabah sabah kafa mı açıyon sen anlamadım? ne kullanıyon soylesene bak hele

obsearchver' Alıntı:
Moleküllerin hızı düştüğü için olabilir mi ki? Bilmiyorum ama yalnızca attım.

Hocam bir forum sitesinde açıklamanıza benzer bir yorum vardı. Hava soğuduğu için moleküller birbirine yaklaşır ama kinetik enerjileri yani molekillerin hareket enerjileri azaldığı için ses iletimi de yavaşlar şeklindeydi. Böyle bir konuda internette bu olayın nedeni ile ilgili açıklama bulamamam şaşırttı beni.

swanp' Alıntı:
uşağum sabah sabah kafa mı açıyon sen anlamadım? ne kullanıyon soylesene bak hele

sayın hocam bişey kullanmıyor. sanırım sadece karadenizli ve öğle vakti henüz gelmedi. :)

Ses sinyallerinin (dalga) sıcaklıkla genleşmesi felan değil de iletildiği ortamın (Atmosfer- Gazlar) genleşme durumları ile alakalıdır.
Uzayda sıcaklık -120 derece gibidir ancak en hızlı şekilde ses uzayda ilerler.
bence bu ortamdaki gazların sıcaklık karakteristiğini incele sen, sanırım bir proje üzerindesin, kapalı bir ortamda sesi gönder ve sıcaklıkları aynı gaz (illa oksijen olmasına gerek yok) kullan.
kolay gelsin.

Hava soğuk olunca insanlar dışarı çıkmak bile istemez, hareket edesi gelmez, havanın neyi eksik, o da yavaş yapıyo işini..

Internet' Alıntı:
Ses sinyallerinin (dalga) sıcaklıkla genleşmesi felan değil de iletildiği ortamın (Atmosfer- Gazlar) genleşme durumları ile alakalıdır.
Uzayda sıcaklık -120 derece gibidir ancak en hızlı şekilde ses uzayda ilerler.
bence bu ortamdaki gazların sıcaklık karakteristiğini incele sen, sanırım bir proje üzerindesin, kapalı bir ortamda sesi gönder ve sıcaklıkları aynı gaz (illa oksijen olmasına gerek yok) kullan.
kolay gelsin.

Hocam uzayda hava olmadığı için ses ilerlemez. http://www.karadenizli.biz/yaren/uzay-f ... a-sesleri/

Gazın cinsi önemli değil. Hava soğuyunca ses hızının neden yavaşladığı önemli

fizik öğretmeni olarak yazayım dedim.. akışkanlar mekaniğinde işlemiştik bu konuyu...

Ses hızı havada, deniz seviyesinde ve 21 °C sıcaklıkta 340 m/s (340 metre/saniye) (yaklaşık 1224 km/saat) olarak alınır.

Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider.

Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.

Sesin havadaki hızı yaklaşık olarak şu formülle hesaplanabilir:

C=(331,5+(0,6.V))

Formüldeki V(theta) sıcaklığın derece santigrad (°C) cinsinden ifadesidir.

Herhangi bir alanda, rüzgar arkadan eserse ses zemine doğru yönlenir. Rüzgar önden eserse, ses zeminden yukarı doğru yönlenir. Gündüz, zemin ısındığı için ses dalgaları ısı etkisi nedeniyle yukarı doğru yönelir. Gece, zemin soğuduğu için ses dalgaları daha uzağa gidecektir ve aşağıya doğru yönelir.

Denizde suyun yapısı yansıtıcı bir yüzey oluşturmaktadır. Bu nedenle denizde ses sakin bir ortamda 4-5 km. kadar uzağa gidebilir.

Hareketli ses kaynağının hızı, sesin yayılma hızını geçince, ses, patlama sesi olarak duyulur. Bu durumda dalga ışın gibi konik bir alana yayılır ve şok dalgaları olarak isimlendirilir. Böyle durumlarda sesin yayılma hızının kaynağın yayılma hızına oranına Mach sayısı denir.Ses hızını ilk geçen insan Chuck Yeager olmuştur.

kaynak:http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CGYQFjAB&url=http%3A%2F%2Ftr.wikipedia.org%2Fwiki%2FSes_h%25C4%25B1z%25C4%25B1&ei=A_wkUNLjIYbQ4QSipIG4CA&usg=AFQjCNH2ZYYeDT2YA2KM7hV6LkXZ50OE3g&sig2=NRNFuW-q_RTqwZzBx_bKVQ

sıcaklığın azalması madde taneciklerinin hareket enerjisini azaltır.ses dalgasındaki enerji parçacıkların birbirine çarpması sonucu iletilerek ilerler. dolayısıyla parçacıkların hareket hızı ne kadar az olursa birbirine çarpma süreleri okadar fazla olur ve iletim yavaşlar. bu sayede sesde daha yavaş hareket etmiş olur.

Hocam teşekkürler. Sesle ilgili bir çok konuda bilgiler vermişsiniz. Ancak sesin hızının neden soğuk havada yavaşladığı konusuna siz de değinmemişsiniz.

Benim sorum özetle şu;
Sesin hızı katılarda en hızlı, sıvılarda daha yavaş ve gazlarda en yavaş dır. Demirde sesi hızı bakıra göre daha fazladır. Çünkü demir daha yoğun ve dolayısı ile moleküllerin birbirine daha yakın olduğu bir metaldir. Yani yoğunluk artınca ses hızı artıyor.

Bu durum hava için neden geçerli değil? Katılar için geçerli olan bu kuralı hava için uygularsak; hava soğuduğu zaman yoğunluğu artacağı için soğuk havada da ses hızının artması lazım. Sesin havanın yoğunluğu artmasına rağmen yavaşlamasının nedeni nedir?

ismailmeto' Alıntı:
sıcaklığın azalması madde taneciklerinin hareket enerjisini azaltır.ses dalgasındaki enerji parçacıkların birbirine çarpması sonucu iletilerek ilerler. dolayısıyla parçacıkların hareket hızı ne kadar az olursa birbirine çarpma süreleri okadar fazla olur ve iletim yavaşlar. bu sayede sesde daha yavaş hareket etmiş olur.

@ahmetismet , @obsearchver adlı üyelerde benze yorumlar yaptılar. Bence de mantıklı

Hava soğuduğu için moleküller birbirine yaklaşır ama kinetik enerjileri yani molekillerin hareket enerjileri azaldığı için ses iletimi de yavaşlar şeklinde forum sitesinde karşılaştığım bir bilgi bana da mantıklı geldi. Ancak sorun şu ki bu konuda net bir ifade, bilgi ve kaynak yok internet sitelerinde. Tubitak'a sordum soruyu ama cevap gelmedi.

şuanda benim bakma imkanım yok ama Serway Fizik kitaplarını incelersen e-kitap hali sitelerde mevcut, orada vardır diye düşünüyorum.

cevabı bilmem ama kış aylarında bana bazen oluyor, konuşurken sesimi karşıdakine yetiştiremiyorum sanki.

efsekiz_8' Alıntı:
Hocam teşekkürler. Sesle ilgili bir çok konuda bilgiler vermişsiniz. Ancak sesin hızının neden soğuk havada yavaşladığı konusuna siz de değinmemişsiniz.

Benim sorum özetle şu;
Sesin hızı katılarda en hızlı, sıvılarda daha yavaş ve gazlarda en yavaş dır. Demirde sesi hızı bakıra göre daha fazladır. Çünkü demir daha yoğun ve dolayısı ile moleküllerin birbirine daha yakın olduğu bir metaldir. Yani yoğunluk artınca ses hızı artıyor.

Bu durum hava için neden geçerli değil? Katılar için geçerli olan bu kuralı hava için uygularsak; hava soğuduğu zaman yoğunluğu artacağı için soğuk havada da ses hızının artması lazım. Sesin havanın yoğunluğu artmasına rağmen yavaşlamasının nedeni nedir?

yoğunluk birim hacimdeki madde miktarıdır d=m/v
yoğunluğa bakarak maddenin tanecik sayısı hakkında yorum yapamazsın çünki her maddenin mol kütlesi farklıdır şöyleki;
32 gram Oksijen gazı 1 moldür
32 gram Hidrojen gazı 16 moldür
yani 32 şer gram hidrojendeki tanecik sayısı 32 gram oksijendekinin 16 katıdır
şimdi 32 şer gramları 1 er litrelik kaplara koyarsak(ağzı kapalı uçmasın :)) diğer koşullar sabitken(sıcaklık vs) yoğunlukları aynı oldu fakat birim hacimdeki tanecik sayıları oranı 16 oldu.
Gelelim sese ses boşlukta yayılamaz yayılması için madde ortamına ve titreşime ihtiyaç vardır soğuyan havada tanecikler arası titreşim azalır ısınan havada artar dolayısıyla sıcak ortamda titreşim hızı artan moleküller sesi daha hızlı iletir.Bu olayın yoğunlukla doğrudan bir alakası yoktur birim hacimdeki tanecik sayısı ve sıcaklıkla ilgilidir.

Geri