sesver (Uzak cihazdan ses kontrol uygulaması)

Kodla Büyü

slckrt

Üye
Mesajlar
21
Merhabalar. Köy okulunda BTR öğretmeni olarak çalışıyorum. Hobi olarak kendi kendime çeşitli uğraşlarım var. Bir tanesini sevdiğim bir meslektaşımın tavsiyesi üzerine belki başkasının da işine yarar diye paylaşmak istedim. Kendim okulda kullanıyorum, belki benle aynı durumda olanlar da vardır ve işlerine yarar.

1.Proje Bilgileri​

1.1.Proje Adı​

sesver

1.2.Sürüm​

Güncel Sürüm v1.0.1 (19.02.2025)​

v1.0.1 Sürüm Notları​

  • Sesver-D bileşeninde sestem sesi mute modunu aktifleştirme/pasifleştirme özelliği eklendi.
  • Sesver-M bileşeni ses artırma/azaltma butonlarında görsel iyileştirmeler yapıldı.

Geçmiş Sürümler:​

v.1.0.0 (05.02.2025)

1.3.Problem Durumu​

Ses sistemimiz bir masaüstü bilgisayara bağlı. Özellikle tören sırasında birisi (genellikle ben) bu bilgisayar başında oturup idarecilerden birinin ya da beden eğitim öğretmeninin öğrencilere "-İstiklal Marşı için; Rahat..., Hazır ooool..!" demesini bekliyor. Bazen bu "Hazır ooool..!" sesini duymayınca çocuklar ağaç gibi bekliyor, bazen de konuşma uzun sürünce ben "acaba hazır ol dediler mi?" diye şüpheye düşüyorum. 😅

Bluetooth bağlantısı işimi çözmedi, kopmalar olabiliyor. KDEConnect gibi uygulamalar için aynı Wi-Fi üzerinde bağlı olmak gerek. Ses sistemindeki cihaz kablolu, telefon kablosuz bağlanınca IP blokları farklı olduğu için KDEConnect işimi görmedi. Ayrıca tören alanında Fatih WiFi bazen görünmeyebiliyor. Ben de kendime yazılım geliştirmek için sağlam bir bahane bulmuş oldum. :D

Bu çağ dışı uygulamadan kurtulmak, ses sistemine bağlı bilgisayarı mobil cihazdan kontrol etmek için bir yazılım geliştirmeye karar verdim. Böyle basit bir şeyi dert edinip uygulama geliştirmiş olmam saçma gelebilir lakin benim için bir tür hobi ve eğlence, aynı zamanda öğrencilerim için bilişim tüketicisi olma yerine üreticisi olma adına güzel örneklik teşkil edeceğini düşündüğümden dolayı yaptım.

1.4.Proje Amacı​

Okullarda tören ve çeşitli etkinlikler esnasında saygı duruşu, İstiklal Marşı, siren vb. çeşitli ses dosyaları genellikle bir bilgisayar aracılığıyla, bilgisayarda komut bekleyen okul personeli tarafından manuel olarak yürütülmektedir. sesver projesi, mobil ve masaüstü bileşenleri sesver-M ve sesver-D ile mobil cihaz üzerinden masaüstü cihazdaki ses dosyalarını kontrol etmeyi amaçlamaktadır.

1.5.Proje Hedefi​

Okul ses sisteminde istenilen sesin uzak cihazdan kolaylıkla yürütülmesini sağlamak, bilgisayar başında bekleyen personelin yaptığı işi teknolojiye devretmek.

1.6.sesver Logosu
05111407_logo_sesver_seffaf.jpg

Media dosyalarını oynatmak için kullanılan koyu yeşilden açık yeşile gradient geçişli üçgen play butonu, alt köşesinde wifi simgesini anımsatan kablosuz dalga görünümünde koyu maviden açık maviye gradient katmanlı görünüme sahiptir. Uzaktan ses dosyasını oynatmayı hedefleyen sesver Projesi'nin amacını ifade etmektedir. (https://www.freepik.com/ 'dan alınmıştır)

2.sesver Bileşenleri​

2.1.sesver-D​

Masaüstü bilgisayarlar için geliştirilmiştir. Arka planda sessizce çalışarak sesver-M'den komut bekler. 64bit işlemci desteği olan Windows ya da GNU/Linux/Pardus işletim sistemlerinde çalışabilir. İndirmek için tıklayınız.

2.2.sesver-M​

Akıllı telefonlar için geliştirilmiştir. Android 6 ve üzeri sürümlerde çalışabilmektedir. sesver-D'ye gerçek zamanlı veri tabanı aracılığıyla komut gönderir.
İndirmek için tıklayınız. (Android cihazınızdan bu sayfaya girip indirin.)

3.sesver Kurulum ve Kullanımı​

3.1.Gerçek Zamanlı Veri Tabanı Yapılandırması​

Aşağıdaki anlatımı takip ederek realtime veritabanı projenizi oluşturun. Videoda anlatıldığı gibi .json dosyanızı oluşturup veritabanı URL nizi kopyalayın, kaydedin. sesver-D ile yönetecek bir ya da birden fazla sesver-M mobil cihazları aynı URL ve .json dosyasını kullanacaktır.
Video için tıklayınız.

3.2.Sesver-D Bileşeninin Yapılandırılması​

Aşağıdan ses sisteminize bağlı cihazınızdaki işletim sistemine uygun anlatımı takip edin.

3.2.1.Pardus İçin​

Video için tıklayınız.

3.2.2.Windows İçin​

Video için tıklayınız.

3.3.Sesver-M Bileşeninin Yapılandırılması​

3.3.1.Android 11 için​

Video için tıklayınız.

3.3.2.Android 14 için

Video için tıklayınız.

Proje Sayfası için tıklayınız.
 
Son düzenleme:
Günlük hayat problemlerine çözüm bulmak açısından çok güzel bir örnek. "Vallahi benim aklıma gelmişti" dememe gerek yok:D. Bu yıl Tübitak 4006 projesi olarak Esp 8266 ve Blynk IOT ile telefondan İstiklal Marşı ve Saygı duruşu müziği çalınmasını sağlayan bir proje hazırlayıp sonrasında "Eee burada Esp8266'ya ne gerek var" demişliğim var:D. Güzel çalışma hocam elinize sağlık.
 
Uzun zamandır bu tarz bir uygulama var mı acaba diye sadece düşünüp uygulamaya geçememiş birisi olarak dün akşam evdeki bilgisayara bu uygulamayı yükledim ve çok güzel çalıştı. Salı günü de okuldaki bilgisayara bu programı yükleyeceğim. Uygulamayı yapan hocamız ve ekibinin eline emeğine sağlık, şahsım adına çok teşekkür ediyorum.
 
emeğine sağlık hocam çok güzel olmuş. benimde hep aklımda bir proje var ama olur mu bilmiyorum. cep telefonunu mikrofon gibi kullanabilir miyiz. hocam bu işi siz yaparsanız çok güzel olur, eski bir tablet yada pc.yi ses sistemine bağlayıp cep telefonlarını mikrofon olarak kullanmak çok güzel olurdu.
okul etkinliklerinde yaka mikrofonu derdi de biter. öğrenci telefonları yaka mikrofonu olarak kullanırız.
 
emeğine sağlık hocam çok güzel olmuş. benimde hep aklımda bir proje var ama olur mu bilmiyorum. cep telefonunu mikrofon gibi kullanabilir miyiz. hocam bu işi siz yaparsanız çok güzel olur, eski bir tablet yada pc.yi ses sistemine bağlayıp cep telefonlarını mikrofon olarak kullanmak çok güzel olurdu.
okul etkinliklerinde yaka mikrofonu derdi de biter. öğrenci telefonları yaka mikrofonu olarak kullanırız.
Sesin gecikmesiz/anlık gitmesi için internet gibi uzak bağlantı yöntemlerini kullanmak pek mantıklı gelmiyor bana. Aksi halde konuşmacı konuştuktan belirli bir süre sonra (bilmiyorum belki yarım saniye gibi) öğrenciler konuşmacıyı hoparlörlerden duyacaktır. Yakın bir bluetooth, wireless ya da aynı ağdan wifi bağlantısı daha sağlıklı olur gibi geldi. Üzerine düşünüp kafa yormak lazım. Buradaki basit uygulamayı bile 2-2,5 aylık bir zaman zarfında yaptım. Boş zamanlarımı bununla doldurdum. Sizin isteğinizde stream üzerine bayağı çalışmak lazım. Öncelikle Wo Mic, Droid Cam gibi hali hazırda var olan uygulamalar ihtiyacı çözüyor mu test etmek gerek. Ben bizim okula güzel bir çift kanallı kablosuz mikrofon seti aldırdım o işimizi fazlasıyla görüyor. Ama mikrofon getirmek yerine hemen telefonu çıkarıp konuşabilmek güzel olurdu tabi. :)
 
Geri
Üst