Shift Klavye Tuşunun Görevleri

Kodla Büyü

KingSkrupellos

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
554
Shift tuşu Alt ve Ctrl tuşları gibi tek başına bir görevi yoktur. Shift’in en önemli görevi büyük-küçük harf değişimleridir. Basılı tutularak bir harfe basıldığında -Caps Lock kapalı ise- büyük yazar. Bırakıldığında küçük yazmaya devam eder. eğer Caps Lock tuşu yani büyük harf tuşu açık ise Shift ile birlikte bir tuşa basıldığında küçük yazar.

Seçtiğiniz bir metni (Office Uygulamalarında) büyük harften küçük harfe ya da küçük harften büyük harfe dönüştürmek istediğinizde yine Shift tuşunu kullanabilirsiniz. Yanlışlıkla büyük ya da küçük yazdığınız metni seçip ardından Shift ile birlikte F3′e bastığınızda küçükse büyür, büyükse küçülür.

Windows Gezgininde dosyalarınızı, klasörlerinizi seçerken ya da herhangi bir yerde metin seçerken başlangıç noktasını fare ile belirleyip ardından Shift tuşu ve yön tuşları yardımıyla sağa, sola, yukarı ve aşağı sırasıyla seçebilirsiniz. Fare ile seçimin kabul görmediği alanlarda da bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Tarayıcınızın adres satırını kullanırken genellikle URL adresini tam olarak gireriz yani http://www.herhangibirsitesismi.com ya da Google’da herhangibirsitesismi şeklinde ararız. Ancak gitmek istediğimiz adresin gövde kısmını yazıp Ctrl+Shift+Enter yaptığımızda başına www sonuna ise com uzantısını ekleyecektir. yani http://www.google.com adresine gitmek için sadece google yazıp ardında Ctrl+Shift+Enter yapmanız yeterlidir.

Dosyalarımızın gereksiz olduğundan emin olduğumuzda onlar için ayrılan Geri Dönüşüm Kutusu’na göndeririz. Bazen silindiğinden emin olmak için de gidip kutuyu boşaltırız. Oysa ki çöp kutusunu uğramadan da dosyalarınızı silebilirsiniz. Silmek istediğiniz ögeyi seçtikten sonra Shift+Delete+Enter yapıp kısa yoldan çöp kutusunu teğet geçerek silebilirsiniz.

Kısayollar bir dosya ya da klasörü açmak için tercih edilen en kolay yollar. Adı üstünde kısayol. Bir dosya ya da klasörün kısayolunu elde etmek için sağ tıklayıp kısayol oluştur demekten daha kolay olan bir şey varsa o da kısayolu oluşturulacak ögelerin seçilmesi ve Shift tuşuna basılı tutularak fare ile boş alana sürüklenip bırakılmasıdır.

Metin seçerken genellikle fare ile başlama noktasından bitim noktasına kadar sürükleyerek seçeriz. Ancak arada görsel vs olduğunda zorluk yaşayabiliriz ya da tam olarak kopyalamak istediğimiz noktayı seçemeyebiliriz. Eğer fare ile başlama noktasına tıklayıp ardından Shift tuşuna basılı tutarak bitiş noktasına tıklarsak istediğimiz alanı kolaylıkla seçebiliriz.

Görev Yöneticisini başlatırken görev çubuğuna sağ tıklayıp görev yöneticisini seçeriz. Ya da Ctrl+Alt+Delete yaparız. Peki hiç Ctrl+Shift+Esc yapmayı denediniz mi? Olur da Alt tuşunuz ya da Delete tuşunuz bozulursa lazım olur hani ;-)

Sekmelerinizi gezerken bir sonraki için Tab tuşuna basarak ilerlersiniz. Mesela metin kutucuklarında (textbox, textarea) form alanını doldururken bir diğeri için Tab seçilir. Bir önceki için ne yapıyorsunuz? Büyük ihtimalle fare ile geri gidiyorsunuzdur. Ancak Shift+Tab yaptığınızda geriye sekme seçimi yapabilirsiniz. Sadece sekme değil tabi ki bağlantılar, butonlar vs. Hatta Chrome sekmelerini Ctrl+Tab ile gezersiniz. Yani bir sonraki sekme. Bir önceki sekme için ise Ctrl+Shift+Tab yapmanız yeterlidir.
 
4. madde de shifte basmaya gerek yok hocam ctrl+enter yeterli :roll:
Bilgiler için teşekkürler...
 
Geri
Üst