Sıra meslek liselerinde..

Kodla Büyü

theArcher

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
436
Ortaokul ve liselere zorunlu dersin gerekliliğini Fikri Işık anlatadursun.Meslek liselerinde alanımızın kapatılması ve bundan sonra öğrencilerin alanımıza yönlendirilmemesi için okullara gönderilen yazı. :-1:
 

Ekli dosyalar

  • Alan-Dal .rar
    57.7 KB · Görüntüleme: 1,179
Her şehire üniversite açarsan mühendislikleri ayağa düşürürsen, mesleki eğitimde böyle patlar.Çoğu il bilişim bölümlerini kapatma telaşına düştü. Büyükşehirler dışındaki yerlerde meslek liselerinin mevcutları 3te 1 e indi. Yazıda elektrik elektronik alanının adınında geçmesi ilginç...
 
Bence de meslek liseleri daha çok teknik alanlara yönelmeli. Özellikle yazılım ağırlıklı bölümler bence meslek lisesi öğrencilerinin kapasitesi dışında. Genel böyle, istisnalar var tabi ki. Eğer bir bilişim teknolojileri öğretmeni iseniz bilirsiniz ki yazılım, programcilik sayısal, matematiksel yetenek istiyor.
 
Maalesef gerçek bu arkadaşlar...

Biz de geçen hafta içi okulda yaptığımız toplantıda bunu konuuştuk..

Gidişat kötü...
 
Yazılım işi düşünme ister. Zordur yapması. Bizim toplumumuza pek uymaz. Ondan dolayı ülkemizde yazılım sektörünün gelişmesi baya zor. En azından kendi okulumda yaptığım uygulamalarda bunu görebiliyorum.
 
gittigim okullarda hicbir alana yerlesemeyenleri bilisime verdikleri icin seviye dusuk. sayisal yetenek dusuk. bu sekilde bir yere varilamiyor.
hatta gecen sene 10 meslekte tum bolumlerde sinifta kalanlar icin bir bilisim sinifi olusturuldu ve diger bolumlerden kalan bu ogrenciler burda toplandi. bu sinifta programlama nasil islenebilirki:)
bilisime bakis acisi bu iste.. hicbisey yapamazsa bilisimci olsun..
 
Hocam ili seçtim ama tek sayfa var... Şu toplantı gerçekleşti bu rapor yazıldı gibi cümleler
sapphire' Alıntı:
http://www.iskur.gov.tr/kurumsalbilgi/raporlar.aspx#dltop


Bahsi geçen illere gore iş gücü piyasası raporu....


"Bizdendir, olur o iş" yerine Liyakatın olduğu bir ülkede yaşamak ümidiyle
 
kökten kapatalım meslek liselerini o zaman! Saçmalığın dik alası. "Meslek lisesini" çakalların toplanma merkezi haline getirirseniz olacağı bu. Sanki mobilya bölümüne giden öğrenci, cnc bölümüne giden öğrenci süper bir tek bilişimde ki öğrenciler işe yaramaz.
Mesleki teknik eğitimin başında bulunan sayın yöneticilerimiz umarım burayı okur:
Siz kaliteli teknik eleman istiyorsanız (teknisyen, tekniker, öğretmen, mühendis) mesleki eğitimi ortaokuldan itibaren başlatmalısınız. Ülkenin kalkınma planına göre bölümlerde ki yetiştirilen öğrencilerin geleceğini belirleyeceksiniz. E tabi elle tutulur kalkınma planı var mı? yok! Örneğin, polatlı ilçesinde ORS rulman fabrikası mevcut, zamanında meslek lisesinden CNC /makine bölümünden mezun öğrencileri işe alacağız diyerek hem bölüm için yeni bina ve techizat desteği sağlanmış. Yıllar içinde güzel maaşla işe öğrenci de alınmış. Ancak geçen yıllar sonunda fabrikanın ihtiyacından fazla mezun bulunduğundan işe alımlar durmuş, işler kötüye gidince mevcut çalışanlar çıkarılmaya başlanmış.
Planlama eksikliği burda kendini gösteriyor. Okula giren her öğrenci "bir şekilde" makine bölümüne girmek için uğraşıyor, girenler bir şekilde mezun olurum kapağı ORS'ye atarım hayatım kurtulur gözüyle bakıyor.
İkinci örnek Raylı sistemler bölümü türkiyede 5-6 okulda mevcut. Biride polatlıda kurulu ancak, bölümün ne atölyesi var, ne staj yapılabilecek firma var, öğrenciler raylı sistemlerden mezun olduğunda iyi bir iş sahibi olacağına inanıyor ancak TCDD bu öğrenciler için bir ayrıcalık tanımıyor. Kaldı ki iyi bir eğitim için gerekli ortam sağlanamamışken nasıl kaliteli teknik eleman mezun edeceksiniz?
Meslek lisesi öğrencisinin sınavla seçildiği dönemleri geri istiyorum, sınıf tekrarının olduğu, öğretmenin saygınlığını geri kazandığı bir eğitim ortamı istiyorum. Meslek lisesi "kötü/itilmiş/umursanmaz/" öğrencileri takıldığı bir yer değil, geleceğin mühendislerinin yetiştirildiği atölyelerinden üretim sesi yükselen, eğitim yuvaları olsun istiyorum. Mühendis dediğin eline havye almadan, ölçü aleti kullanmadan, okuldan mezun olup masa başı iş yapıyor sonra "bizim mühendislerimiz ne iş yapar " diye söylenip durur. Geleceğimize yazık ediyoruz.
Mevcut durum maalesef bilişim bölümüne gelen öğrencilerin kapasitesini ortaya koyuyor. Seviye çok düşük. Hangi programlama eğitimiyle bu öğrenci kod yazacak tasarım yapacak? Öğrencileri dışarı çıkmasın diye başında durduğumuz bir yer olmamalı meslek liselerimiz.
 
Ortaokullarda nasıl İmam-hatip açıyorsanız, mesleki eğitim de vereceksiniz. Sadece bilgisayar programı kurarken, bilişim ile ilgili konularda araştırma yaparken öğrendiğimiz (veya öğrenilen) İngilizce sizin öğrettiremediğiniz Dyned İngilizce'sinden daha fazla. Din dersi Ve İngilizce dersine gösterdiğiniz kayırmayı Bilişim'e göstermezseniz öğrenci şu soruyu sormaya devam eder : "Hocam Bilişim dersi neden TEOG'da yok?", ve hep aynı cevabı vereceğim : "Bakanlık Bilişim dersinin önemini henüz yeterince kavrayamadığı için sınavlarda soru sorulmuyor." Yanlış mı? İlgisi var, yok demeyin...
 
şahsi kanaatim bu kadaralan çeşitliliği fazla
misalen elektrik-elektronik-bilişim birleşmeli hatta hatta makinada dal seçiminde biraz daha alanlar daraltılmalı
ortalık lüzumsuz bilgisayar öğrencisi ile dolu
zira mezunları takip ettiğimizde alanı ile ilgili iş yapanların oranı düşük
 
ben o şekılde anlamadım özellıkle kız meslek turundekı okullarda bu bolumlere o kadar cok ıstek oluyor kı dıger gıyım elsanatları guzellık bakım ascılık gıbı bolumler kapanmak uzere onlar kapanmasın dıye sınırlandırma getırmeyı dusunduklerını dusunuyorum bızım okulda bu olucak gıbı duruyor 130 ogrencı var 9 da 8 bolum var gecen sene 2 bolumun 10. sınıfı olmadı bu senede olmazsa o bolum sıkıntı yasar dusuncesı var mesela


polyannacılık mı oldu ne
 
ortmenim' Alıntı:
Bence de meslek liseleri daha çok teknik alanlara yönelmeli. Özellikle yazılım ağırlıklı bölümler bence meslek lisesi öğrencilerinin kapasitesi dışında. Genel böyle, istisnalar var tabi ki. Eğer bir bilişim teknolojileri öğretmeni iseniz bilirsiniz ki yazılım, programcilik sayısal, matematiksel yetenek istiyor.

Yıllardır senin dediğini diyorum :D görünen köy klavuz istemez ,
Bileği ile çalışan sanaatkarlığın ön planda olduğu bir döküm bölümü, mobilya vb gibi bir bölümün yanında matematiksel mantıksal zekanın önemi olan bilişim bölümünü aynı gibi görmek en baştan hata idi zaten.

SOn olarakta bölümün kapanmasının en büyük sebebi halk eğitimlerde verilen kıytırık 140 saatlik kurstur .Adam 4 sene lise 2 sene yüksek okul okusun 140 saatlik kursu alan adam devlet nezlinde seninle aynı olsun bölümü ne olursa olsun ozamna bu adam bilişim yerine başka bir bölüm okur hem o bölümden iş bulma ihtimali olur hem 140 saatlik kursu alır bilişimden iş bulma ihtimali olur.Neden bilişim okusun ki?
 
hocam bunu aylar önceden yazdım ama dinleyen olmamıştı. Bilişim bölümünden fazla idareci arkadaşımız yok malesef. Milli eğitimde olanların tamamına yakını da formatör zaten. Konya'da geçen yılki atamalarda mesleki eğitimin başına metal işleri öğretmeni bir idareci geçti. Metal işleri, mobilya vb okulların döner sermayesine faydası olan bölümler öğrenci bulamıyor. Sebep olarak da başta bilgisayar olmak üzere diğer alanlara fazla öğrenci gitmesini görüyorlar. Ancak bilmiyorlar ki bilişim alanını toptan kapatsalar bile o öğrenciler o alanlara gitmeyecek. Bilişim ve Elektrik alanlarının öğrencilerinin eline verin kaynak makinesini, testereyi şu an bile onlardan daha güzel kaynak yapıp daha doğru düzgün iş yapmazlarsa ben de öğretmen değilim. Bilişim alanına gelen öğrencilerin seviyesini küçümsemeyin. Tamam sistem gereği matematik bilmeyenler meslek lisesine mecburen geliyor ama en iyi öğrenciler de bizde. Kültür dersi öğretmenleri bile bilişimin öğrencileri başka diyor. Okulun işlerine bilişimciler gık demeden koşturuyor. En düzgün işi yine alanlar içerisinde bilişimciler yapıyor, en çok da bilişimciler eziliyor. Diğerleri hiç bir şey yapmasalar bile döner sermayeden kasa(!)ya giren paralar onları kahraman yapmaya yetiyor...
 
Arkadaşlar problem ağacın kökünde biz meyvelerle uğraşıp duruyoruz. Şu an bana bir fırsat verilse eğitimde yapacağım ilk reform ilkokullardan itibaren sınıfta kalmayı etkin hale getiririm. İkincisi ilk dört yıldan sonrayı zorunlu olmaktan çıkarırım. Bakın o zaman bir çok problem nasıl çözülecek kendiliğinden.
 
14 yıldır akp nin eğitim sisteminde vurduğu darbeyi anlatıp sonra sandığa koşa koşa gidip oy veriyorsunuz. siz nasılsanız öyle yönetilirsiniz.
 
erkan_ays' Alıntı:
Arkadaşlar problem ağacın kökünde biz meyvelerle uğraşıp duruyoruz. Şu an bana bir fırsat verilse eğitimde yapacağım ilk reform ilkokullardan itibaren sınıfta kalmayı etkin hale getiririm. İkincisi ilk dört yıldan sonrayı zorunlu olmaktan çıkarırım. Bakın o zaman bir çok problem nasıl çözülecek kendiliğinden.

Aynen orta okuldayım ik okuldan gelen öğrencileri öyle bir geirilmişki sınıflarından sanki yangından mal kaçırıyorlar ya da ülke savaş halinde :D ,bu kalmanın disiplinsiz okullarda öğrencilerin sınav kağıdını okumaya üşenip okumadan işaretleyip geldiklerine defalarca şahit oldum sert hoca tavrımla biraz gözlerini korkutuyorum da ite kaka bir şeyler yapılıyor, sınav kağıdını okumaktan aciz bir nesil ne diyim daha
 
adeministrator' Alıntı:
hocam bunu aylar önceden yazdım ama dinleyen olmamıştı. Bilişim bölümünden fazla idareci arkadaşımız yok malesef. Milli eğitimde olanların tamamına yakını da formatör zaten. Konya'da geçen yılki atamalarda mesleki eğitimin başına metal işleri öğretmeni bir idareci geçti. Metal işleri, mobilya vb okulların döner sermayesine faydası olan bölümler öğrenci bulamıyor. Sebep olarak da başta bilgisayar olmak üzere diğer alanlara fazla öğrenci gitmesini görüyorlar. Ancak bilmiyorlar ki bilişim alanını toptan kapatsalar bile o öğrenciler o alanlara gitmeyecek. Bilişim ve Elektrik alanlarının öğrencilerinin eline verin kaynak makinesini, testereyi şu an bile onlardan daha güzel kaynak yapıp daha doğru düzgün iş yapmazlarsa ben de öğretmen değilim. Bilişim alanına gelen öğrencilerin seviyesini küçümsemeyin. Tamam sistem gereği matematik bilmeyenler meslek lisesine mecburen geliyor ama en iyi öğrenciler de bizde. Kültür dersi öğretmenleri bile bilişimin öğrencileri başka diyor. Okulun işlerine bilişimciler gık demeden koşturuyor. En düzgün işi yine alanlar içerisinde bilişimciler yapıyor, en çok da bilişimciler eziliyor. Diğerleri hiç bir şey yapmasalar bile döner sermayeden kasa(!)ya giren paralar onları kahraman yapmaya yetiyor...
aynen katılıyorum hocam.Mesleki eğitimin başına geçen idareci ayarlıyor galiba herşeyi..Bu yazıyı erkek teknik genel müdürlüğüne iletsek nasıl bir cevap alırız acaba?
 
Şuan Manisa genelinde birçok meslek lisesinde bölümleri birleştirme kararı alındığı konuşuluyor. önümüzdeki sene itibariyle 2 okulun bilişim alanını tek çatı altında birleştiriyorlar. Hatta mevcut Açık lisemizi kapatıp önümüzdeki sene çıraklık eğitime yönlendirdiler... Yani bilişim olayını kodlama dersleriyle halledeceklerini sanıyorlar... Bu arada Bilişim atamaları artmayacağı kesinleşti. kodlama dersleriyle gelen norm ihtiyaçlarını meslek liselerindeki bilişimciler kapatacak...
 
Şimdii Bilişimle ilgili bölümleri tıp gibi önemli görmedikçe göstermedikçe bizim bilişimde çağ atlamamız mümkün değil çünkü yazılım donanım bunlar zeka isteyen şeyler diğer arkadaşların da söylediği gibi en düşük puanlı öğrenciler bu bölüme yönlendirilirse Ülkemizin işi zor olur maalesef :( İçlerinden tabii ki yetenekli öğrenciler vardır ama meslek lisesinde derse zararlı maddeler alıp gelen öğrenciler varmış e o kafayla çocuk normal şeyi anlayamaz programlamayı nasıl anlasın
 
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünde Bilişim Teknolojileri Alanını gereksiz görmeyen derdimizi anlatabileceğimiz birileri var mıdır acaba? Yoksa bu alan kapatma ve birleştirme çalışmaları yayılır her yere...
 
akyildiz41' Alıntı:
Yazılım işi düşünme ister. Zordur yapması. Bizim toplumumuza pek uymaz. Ondan dolayı ülkemizde yazılım sektörünün gelişmesi baya zor. En azından kendi okulumda yaptığım uygulamalarda bunu görebiliyorum.
size katılamayacağım hocam hindistandan sonra biz geliriz diye düşünüyorum.
 
Ne gerek var bu bölümlere. Zaten herkesin evinde bilgisyarı var feyse giriyor. Akıllı telefondanda şeker patlatıp tarlasını ekiyor sonrada okeye dönüyor. Bu ülke aştı o işleri gerek yok bu bölümlere. Zaten işsizde kalıyorlar.
 
Kürşat_58' Alıntı:
14 yıldır akp nin eğitim sisteminde vurduğu darbeyi anlatıp sonra sandığa koşa koşa gidip oy veriyorsunuz. siz nasılsanız öyle yönetilirsiniz.
28 şubatçıların verdiği zararın düzeltilememesi diye düşünüyorum hocam bir meslek lisesi mezunu olarak. Türkiyede 1027. oluyorsun önüne tek bölüm konuluyor başka bir bölümü seçemiyorsun. o bölüm de sadece gazi üniiversitesinde var 150 kişi alıyor. Bu hükümetin tek yaptığı hata 8 yıllık eğitimi 12 yıla çıkarması gerisi 28 şubat zihniyetinin suçu.
 
dokmeefrail' Alıntı:
Kürşat_58' Alıntı:
14 yıldır akp nin eğitim sisteminde vurduğu darbeyi anlatıp sonra sandığa koşa koşa gidip oy veriyorsunuz. siz nasılsanız öyle yönetilirsiniz.
28 şubatçıların verdiği zararın düzeltilememesi diye düşünüyorum hocam bir meslek lisesi mezunu olarak. Türkiyede 1027. oluyorsun önüne tek bölüm konuluyor başka bir bölümü seçemiyorsun. o bölüm de sadece gazi üniiversitesinde var 150 kişi alıyor. Bu hükümetin tek yaptığı hata 8 yıllık eğitimi 12 yıla çıkarması gerisi 28 şubat zihniyetinin suçu.

Sayın hocam, yanlış anlamayın lütfen; ama, 14 yıldır iktidar olan bir hükümetten bahsediyorsunuz. Bu 14 yıl içerisinde, her istediğini yapabilen; zorda kaldığında referanduma gidip, halk desteği ile önünü açabilen bir iktidardan bahsediyorsunuz. Bakın, her istediğini yapabilen... Şimdi bu hükümet varken, hala 28 şubattan kalan uygulamalar devam ediyorsa; demek ki, değişmesinin istenmediği bir şeyler var. "Öğrencinin notu iyiyse, Allah'tan; kötüyse öğretmen Abdullah'tan" durumlarına gerek yok sayın hocam. Bu hükümetin eğitimi düzeltme gücü vardır. Buna rağmen eğitim ayaklar altındaysa, bu sadece bir tercihtir.
 
ahmetismet' Alıntı:
Her şehire üniversite açarsan mühendislikleri ayağa düşürürsen, mesleki eğitimde böyle patlar.Çoğu il bilişim bölümlerini kapatma telaşına düştü. Büyükşehirler dışındaki yerlerde meslek liselerinin mevcutları 3te 1 e indi. Yazıda elektrik elektronik alanının adınında geçmesi ilginç...
Hocam meslek liselerini kaldırarak dindar nesil yetiştirecekler :alkis: :alkis: :alkis:
 
Hocam biz eğitimin lokomotifi yerindeyiz kömürümüz öğrencinin heyecanı. ne yaparsak yapalım öğrencide sürekli bir heyecan oluşturamıyoruz. eğitimi düzeltebilirsek biz düzelteceğiz ama bu noktada çok da iyimser değilim. Herşey filmlerdeki gibi olmuyor elimizde sihirli değnek yok bir anlamda öğrencinin fikrini zikrini değiştirecek. Ben bütün düz liselerin kapatılıp öğrencilerin yeteneklerini ortaya koyabileceği atölye merkezli eğitime geçilmesi taraftarıyım. klasik sınıf düzeni öğrencinin ne yeteneklerini göstermesini ne de geliştirilmesini sağlayabilir hükümetin yanlış yaptığı noktalardan bir tanesi de mevcut sınıf düzeniyle devam etmekte ısrar etmesi olabilir.
 
Malesef İş gene her zamanki gibi siyasete dönecek..Arkadaşlar tehlikenin farkıdamısınız bilmiyorum da eğer ilin birinde bu alan kapatma(konya) veya okullardaki alanları birleştirme(Manisa) yapılırsa bu diğer illerede örnek teşkil eder.Bu yazıyı bir yerlere iletmemiz gerek.Resmen bilişim teknolojileri alanını seçtirmeyin mevcut açık alanlarıda kapatın diyor...
 
dokmeefrail' Alıntı:
Kürşat_58' Alıntı:
14 yıldır akp nin eğitim sisteminde vurduğu darbeyi anlatıp sonra sandığa koşa koşa gidip oy veriyorsunuz. siz nasılsanız öyle yönetilirsiniz.
28 şubatçıların verdiği zararın düzeltilememesi diye düşünüyorum hocam bir meslek lisesi mezunu olarak. Türkiyede 1027. oluyorsun önüne tek bölüm konuluyor başka bir bölümü seçemiyorsun. o bölüm de sadece gazi üniiversitesinde var 150 kişi alıyor. Bu hükümetin tek yaptığı hata 8 yıllık eğitimi 12 yıla çıkarması gerisi 28 şubat zihniyetinin suçu.


28 şubat süreci kesinlikle meslek liselerini geriletti kabul..bizzat yaşadım o süreci;emeği olanlara HAKKIMI HELAL ETMİYORUM...kaliteli üniversite hedefi olan öğrenciler meslek liselerinden kaçtılar...

amma ve lakin akp hükümetinin yaptıkları da az değil onlarda İHL leri ön plana çıkartmak adına resmen meslek liselerine üvey evlat muamelesi yapıyorlar....
ayrıca normal-düz liseleri Anadoluya bi gecede çeviriverdiler;yetmedi birde anadolu liselerinin kontenjanlarını daha da arttırdılar...

ne oldu önce ki yıllarda meslek liselerine gelen orta karar öğrenciler bile gelmez oldu;hepsi "anadolu liseli" oluverdiler..
bizde kontenjanlar dahi dolmaz oldu...
 
theArcher' Alıntı:
Malesef İş gene her zamanki gibi siyasete dönecek..Arkadaşlar tehlikenin farkıdamısınız bilmiyorum da eğer ilin birinde bu alan kapatma(konya) veya okullardaki alanları birleştirme(Manisa) yapılırsa bu diğer illerede örnek teşkil eder.Bu yazıyı bir yerlere iletmemiz gerek.Resmen bilişim teknolojileri alanını seçtirmeyin mevcut açık alanlarıda kapatın diyor...

bir il daha ornek vereyim, erzincan. ilin en buyuk okulundaki bilisim bolumunu keyfen kapattilar gecen sene.
bunlar ne anlar egitimden, teknolojiden. nemalanacaklari bir is olsun, gerisini koyver gitsin.
 
Geri
Üst