sistem yorumlayabilme

Kodla Büyü

adadeniz

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
merhaba arkadaslar
tef mezunuyum. iöo da çalışıyorum. zaman zaman arkadaşlar geliyorlar soruyorlar branş öğretmeni olduğum için.

hocam şu işlemci nasıl?
şu sistem nasıl?
bu laptop nasıl?
bu sistem mi şu sistem mi daha iyi?
şu ekran kartı nasıl? vb...

ben de kem küm yuvarlak birşeyler soyleyip geçiştiriyorum. ama bu konuda eksiğim olduğunu biliyorum.

Bu konudaki eksiğimi nasıl giderebilirim?
sizlerden bu gibi eksikliği yasayıp gideren var mı? nasıl giderdi?

yardımcı olursanız sevinirim...
Teşekkürler...

Hocam vatan bilgisayarı takip ederseniz yeni ürünler orada oluyor. Tabi bide ürün özelliklerini araştıracaksınız. Mesela i3 leri i5 ve i7 den ayıran özelliklerden biri turbo boost olması bu özellik ne işe yarar arştırısanız öğrenmiş olursunuz.

teşekkür ederim arkadaşlar... bi arkadaş vaktiyle soyle birsey demisti hayal meyal aklıma geliyor... prim karşılığı pc alım satımı yapıyordu da...

örneğin ekran kartı diyelim... atıyorum... intel 645xyz12abc... burdaki 645 su anlama geliyor xyz su anlama geliyor 12 su anlama geliyor gibi seyler demişti... bi ara bi forumda chip dergisi okudum kendimi cok geliştirdim gibi seyler yazıyordu ama ben baktıgımda chip dergisinde reklamdan başka birsey yok genel itibariyle...

hani en yeni sistemi tavsiye etmek tamam da ben niye dendigi zaman birseyler soylemek isterim... bunu kendim icin istiyorum. bu bilgi eksikliğimi karsımdakine farkettirmesem de ben kendim biliyorum ve bundan da rahatsızım...

kendimi ifade edebildim mi acaba...

Donanımhaber forumundan da yenilikleri - donanım karşılaştırmalarını okuyarak da öğrenebilirsiniz..

sistem yorumlayabilmek basit olarak bakılacaklar
işlemci özellikleri model, hız, fsb, önbellek, çıkış zamanı
ekran kartı özellikleri : paylaşım(laptop için), işlemcisi (model, hız, çıkış zamanı) ,kapasitesi (türü, hızı, ramdac), bit i piresi :P bide markası
zaten bu ikisi önemli diğerleri teferruat
birde bu ikisi üretilirken giriş,orta,üst diye üç seviyede üretilir bu durumda son çıkan giriş seviyesi ürün eski üst seviye üründen kötüdür
örnek son çıkan intel i3 önceki üst seviye mesela cor2quad lardan kötüdür ekran kartıda aynı şekilde dir
diger parcaların ve laptopun markaları önemlidir
birde monitör var onunda çeşitli özellikleri var türü frekansı görüntüyenileme sıklığı parlaklığı açısı
ben bide kasanın markasına bakıyorum genellikle dandik 10$ lık kasa kullanıyorlar dandik bu diyip moral bozuyorum :)
sonuç ne kadar para okadar iyi

Sistem yorumlamaktan ziyade insanların bilgisayar bilgisi olan kişilere asıl sordukları soru şu; " Hangi bilgisayarı almalıyım?"

Ben ise bu soruya şu soru ile cevap veriyorum; " Bu bilgisayarı ne için alacaksınız?"

Sadece internete gireceğim,müzik dinleyeceğim,film izleyeceğim,office uygulamaları ile uğraşacağım diyorsa bu kişilerin bütçesini sarsmayacak onboard ekran kartlı sistemleri tavsiye ediyorum...

Yok ben grafik programları ile uğraşacağım,3 boyutlu oyunlar oynacağım,aynı anda çok fazla uygulama çalıştıracağım diyorsa bu kişiler içinse en az 512 MB harici ekran kartı, RAM belleği minimum 2 GB ve işlemcisi çift çekirdek olan sistemleri tavsiye ediyorum...

Markalar, modeller ise fiyat farkını etkileyecek unsurlar; Casper ile Sony laptop arasında aynı sistem özellikleride olsa muazzam bir fiyat farkı olacaktır...

aradığınız yazı bu galiba http://www.chip.com.tr/blog/apache96/ek ... _3713.html
bide şuna bakabilirsiniz http://www.notebook.gen.tr/notebook-gen ... i-t16.html

hocam ben az çok yorumlayabiliyorum ama yinede şu tavsiyede bulunuyorum;
bilgisayarın sadece donanımına bakarak alınnmasına karşıyım. forumlardan kullanıcı tavsiyelerini okuyun.
çünkü her zaman en iyi donanım en iyi performans demek değildir.
eğer hala size ısrar ediyorsa ve sizde bilgi sahibi değilseniz google örneğin 1200 tl ye laptop tavsiye gibi şeyler yazarak ta bilgi sahibi olabilirsiniz.

emrahgunes' Alıntı:
Sistem yorumlamaktan ziyade insanların bilgisayar bilgisi olan kişilere asıl sordukları soru şu; " Hangi bilgisayarı almalıyım?"

Ben ise bu soruya şu soru ile cevap veriyorum; " Bu bilgisayarı ne için alacaksınız?"

Sadece internete gireceğim,müzik dinleyeceğim,film izleyeceğim,office uygulamaları ile uğraşacağım diyorsa bu kişilerin bütçesini sarsmayacak onboard ekran kartlı sistemleri tavsiye ediyorum...

Yok ben grafik programları ile uğraşacağım,3 boyutlu oyunlar oynacağım,aynı anda çok fazla uygulama çalıştıracağım diyorsa bu kişiler içinse en az 512 MB harici ekran kartı, RAM belleği minimum 2 GB ve işlemcisi çift çekirdek olan sistemleri tavsiye ediyorum...

Markalar, modeller ise fiyat farkını etkileyecek unsurlar; Casper ile Sony laptop arasında aynı sistem özellikleride olsa muazzam bir fiyat farkı olacaktır...

bahsini ettiğiniz insanlara ben de aynısını soyluyorum ama genelde hocam almısken en iyisi olsun diye ısrar ediyorlar :))

hocam aynı eksiklik bende de var. dergi alayım kendimi geliştireyim dedim chip aldım ama çok yardımı olmadı açıkcası.

Geri