Sonradan ortaya çıkan ağ problemi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Tus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

Tus

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Herkese merhaba,

Geçtiğimiz hafta salı günü, sınıfta tüm bilgisayarlarda ağ simgesinin üzerinde sarı bir ünlem vardı ve internet bağlantısı yoktu. Geçici bir sıkıntıdır diye dert etmedim fakat bugün aynı problemin yaşandığını gördüm. 15+1 labda bir switch ile otomatik ip/dns şeklinde aylardır problemsiz çalışan bağlantının yerinde artık yeller esiyor.

Alt kattaki modemi ve switchi çok kez yeniden başlattım fakat fayda etmedi. Modeme switch üzerinden ulaşmayan her noktada internet bağlantısı sorunsuz çalışıyor. Sıkıntı sadece labda. Labda Exper'in i3 DMO makineleri var Win7 kurulu bir şekilde. Okulun diğer bilgisayarlarına (2 idareci, 1öğ. odası) elle ip verilmemiş. Onlar da otomatik ip alıyorlar. Şu an onlarda bağlantı mevcut, labda sarı ünlem gitmek bilmiyor. Tanımlanamayan Ortak Ağ gibi görünüyor ve sorun çözme vs. gibi işlemlerde "yerel ağ bağlantısı geçerli bir ip yapılandırmasına sahip değil" gibi bir uyarı alıyorum. Zira labdaki bilgisayarlara otomatik ip alınca, "169.254.211.234" gibi bir ip alıyorlar. Elle tek tek ip vereyim dedim, varsayılan ağ geçidine modemin ipsini yazdım olmadı, ne yazacağımı bilemedim. İnternete switch olmadan modemden bağlanan bilgisayarlarda ipler tanıdık, "192.168.1.2". Bu noktada kafam karışıyor, aylardır otomatik ip ile düzgün çalışıyordu ne değişti de IP sorunu oldu diye. Belki switch arızalıdır bilemiyorum, söktüm, taktım, temizledim, tekrar kabloları yerleştirdim..

Ağ konusunda kendime hiç güvenmiyorum, başıma bir gün bunun geleceğini biliyordum. Şimdi ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum.

Switch arızası gibi görünüyor. Öncelikle modemden gelen kabloyu doğrudan bir bilgisayara bağlayıp internet erişimini kontrol edin. Eğer internet erişimi yoksa modemden labratuvara gelen kablo ya da konnektörlerde sorun vardır. İnternet erişimi kabloda var ise switch sorunludur. Elektriği kesip yeniden açın. Bir diğer önerebileceğim husus ta ağdaki bilgisayarlara giden tüm kabloları çıkartıp sağlam olduğundan emin olduğunuz bir kablo ile tek bilgisayara bağlayıp switchi test edin. Düşük bir ihtimal ağdaki bilgisayarlardan birinin etherneti arızalı ise benzer sorun çıkarabiliyor.

Modemden doğrudan tek kablo ile bağlantı sağlayan bilgisayarlar var. Benim şüphem de switch problemi yönündeydi ama bu ip yapılandırması olayı kafamı bulandırdı. Kesin karar vermeden switchi test etmek iyi olur.
Peki Kenan hocam kritik bir sorum var, 24 girişli bir switch var elimde. Hiçbir ağ tecrübem olmadığını da ekleyeyim. Switch'in üzerindeki girişlerin hepsinde 1x 2x 3x...24x kadar rakam var. Fakat benim anlamadığım nokta, modemden gelen bağlantı nereye iliştirilecek? Ekstra bir giriş gözükmüyor. Bağlantıları söküp, takarken herhangi bir not da almadım. Kablo üzerlerindeki kağıtlarda bilg. numaraları var ama sanırım öylesine yazılmış, doğruyu işaret etmiyor.

ymanav hocam büyük ihtimalle yaşadığınız şey bir ip çakışması.daha önce benimde normal çalışan ağımda böyle bir sorun ortaya çıktı. okulumda bulunan 2 lab a elle ip verdim. Tabi sonrasında modeminizin dhcp aralığını da güncellemeniz gerekiyor. Eğer güncelleme yapmazsanız bu seferde sizin elle verdiğiniz ip ler otomatik bağlanmaya çalışan diğer bilgisayarlara modem tarafından verilmeye çalışılıyor ve yine ip çakışması sorunuyla karşılaşıyorsunuz. Diğer bir sorun ise okul içerisinde AccessPoint var ise Ap nizin DHCP aralığı ile modeminizin dhcp aralığınında çakışmaması lazım.Şu an ağ yapınızı bilmediğim için sadece olabilecekleri söylüyorum. Umarım yararlı olmuştur.Ağ yapınız hakkında bilgi verirseniz daha ayrıntılı olarak yardımcı olmaya çalışayım.

mkenan hocamızın dediği olasılıklara ilave olarak;
Aynı kablonun R45 li iki ucu da aynı switche takılıyorsa bu sıkıntı yaşanıyor. O switch üzerine takılı tüm PC ler bağlantı sorunu yaşıyor. Kablolara göz atarak böyle bir durum var mı? inceleyin. Bir kaç kez başımı geldi. Modem-switch ortalık bir yerde ise bazı kişiler kafasına göre kabloları kurcalayıp böyle sıkıntılara sebep olabiliyor.

Modemden direkt switche gelen kabloyu tespit etmeye çalışın. 24 porttan herhangi birisine takılı olabilir. Kablo ve switch sağlam ise hangisine takıldığı farketmez yine interneti dağıtır. Size kolaylık olması için en son porta takabilirsiniz.

Elle ip verecekseniz:
IP adresleri 192.168.1.XXX sadece son haneleri farklı olsun 200 ve yukarı değerleri verebilirsiniz

Aşağıdaki değerler tüm PC lerde aynı olsun.
Alt ağ maskesi 255.255.255.0
Varsayılan ağ geçidi 192.168.1.1
Varsayılan DNS sunucusu 192.168.1.1

Diğer DNS sunucusunu boş olacak şekilde ayarlayarak deneyin.

Bütün cevaplar ve yardımlar için teşekkür ederim. Kattaki switch adaptörü gümlemiş, çalışıyor gözüküyordu. Tespitin ardından her şey normale döndü. Tekrar çok sağolun. Buradaki tüm her şeyi denedim ama odaya internet gelmeyince, fazlasını bile yapmışım =)

Geri