spss ve başarı testi nasıl ölçülür?

Kodla Büyü

ttalan46

Seçkin Üye
Seçkin Üye
merhaba arkadaşlar, bir çalışma için 3 grubum var ve bunlara dersten önce öntest dersten sonra ise sontest uyguladım. Öncelikle şunu sormak istiyorum: Ön test ve sontesti spss'e nasıl gireceğim? Bunları nasıl ölçeceğim? Şimdiden teşekkürler....

hocam öncelikle her bir kağıdı isimlendirin 1,2,3,4.... yada ö1,ö2,ö3,ö4 gibi . daha sonra spss de değişkenlerinizi tanımlıyorsunuz yaş, cinsiyet, okul, ön test puanı, sontest puanı gibi. daha sonra bu verileri tek tek giriyorsunuz her bir kağıda yada öğrenciye ait bu verileri...

hocam bir sorum daha olacak. Benim çalışmamda 3 grup var. Bu 3 grubun derse yönelik tutum ölçeğinde her madde için bütün değerleri spss'e girdim ama bunları nasıl analiz edeceğimi bilemedim.
Not: Bütün maddeler için 5,4,4,1,2,1,1,2,3 vb değerleri girdim. Bundan sonra ne yapacağımı bilemedim. İnternette bununla ilgili doğru düzgün bir kaynakta yok.

Hocam araştırma soruların önemli bu noktada. Öncelikle verileri girdikten sonra eksik veri analizi yapman gerekir. Ardından olumsuz maddelerin varsa onları "recode" yapman gerek. Bu işlemleri yaptıktan sonra her bireyin ölçek puanı ve ölçekte yer alan maddelerin betimsel istatiklerine bakıp işine gelen kısımlarını incelersin. Şayet tutumları gruplara göre, şubelere göre, cinsiyetlere göre inceleyeceksen t testi anova gibi parametrik veya varsayımları sağlanmıyorsa ( dağılım normal değilse, örneklem büyüklüğü küçükse vb.) karşılık denk gelen nonparametrik testlere (Mann Whitney U, Kruskal Wallis) başvuracaksın. Dediğim gibi önce amacın ve araştırma problemlerinin net olması gerekir.

Geri