ssd Performans artırmak için achi modunu açmak

Kodla Büyü

mutlu112

Seçkin Üye
Seçkin Üye
merhaba sevgili arkadaşlar.Okuldaki mesai arkadasıma beraber bir masa üstü topladık ve aldık.Bu masaüstüne SSD disk yerleştirerek win 7 kurlumunu yaptık .Arkadaş ssd performans testi yapan programı kurup ssd diskini test etmiş.Diskin okuma yazma 500-550 mb/sec dir.Ama test programında 200-220 mb/sec aralıgında degişiyor Çok düşük .
Nedeni ni biraz Araştırınca bu durumdan şikayetçi olan arkadaşların bir çogu sebeb olarak Achi modunu enable olması gerektiginden bahsetmişler.Dogru yanliş bir sürü bilgi var kafam karıstı.
Sevgili arkadaslarım sizden istegim Achi nedir artıları eksileri nelerdir.Nasıl Aktif edilir vs..
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.Hepinize kolaylılar diliyorum ;) iyi çalişmalar

bios ayarlarında olması laızım ama nerde. bendede ssd var ama hızı 250 civari bir önceki seri..

Peki Arkadaşlar biostan enable yaptım diyelim.win 7 tekrar kurmam lazımmı. win 7 de ayrıca bir ssd achi driver falan yüklemem gerekiyormu?

Windows 7 ahci modların hepsini görüyor diye biliyorum.

Yinede anakartınızın model numaranıza göre arama yaptırıq chipset sürücüsünü yüklemeniz yeterli.

dün laptopuma ssd taktım. test programı sonuçları iyimi sizce.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    59.2 KB · Görüntüleme: 2,502
  • Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    59.2 KB · Görüntüleme: 2,501
mutlu112' Alıntı:
Peki Arkadaşlar biostan enable yaptım diyelim.win 7 tekrar kurmam lazımmı. win 7 de ayrıca bir ssd achi driver falan yüklemem gerekiyormu?
Eğer AHCI biostan Disable durumda iken win7 kuruldu ise Ahci modunu açınca muhtemelen mavi ekran alırsınız,yada sürekli reset atar.
Bu yüzden tekrar bir yükleme yapmanız gerekebilir.
Biostan AHCI yi enable yapmadan önce çipset sürücülerini , SATA AHCI sürücülerini kurmanız işe yarayabilir ama olmazsa tek çözüm tekrar kurulum yapmak.
Yeni kurulum yapmadan önce AHCI modunu enable yapınız.

mutlu112' Alıntı:
merhaba sevgili arkadaşlar.Okuldaki mesai arkadasıma beraber bir masa üstü topladık ve aldık.Bu masaüstüne SSD disk yerleştirerek win 7 kurlumunu yaptık .Arkadaş ssd performans testi yapan programı kurup ssd diskini test etmiş.Diskin okuma yazma 500-550 mb/sec dir.Ama test programında 200-220 mb/sec aralıgında degişiyor Çok düşük .
Nedeni ni biraz Araştırınca bu durumdan şikayetçi olan arkadaşların bir çogu sebeb olarak Achi modunu enable olması gerektiginden bahsetmişler.Dogru yanliş bir sürü bilgi var kafam karıstı.
Sevgili arkadaslarım sizden istegim Achi nedir artıları eksileri nelerdir.Nasıl Aktif edilir vs..
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.Hepinize kolaylılar diliyorum ;) iyi çalişmalar

Merhabâlar Mutlu,

Mesajınızın üzerinden epey vakit geçmiş. Lâkin ihtiyâcı duyabilecek başka forumdaşlar olabilir gâyesi ile şu linki paylaşmak isterim.

İşletim sistemi üzerinde IDE'den AHCI moda geçilebilmektedir. Yâni format mecbûri değildir.

Mes'ele burada güzelce îzah edilmiş:

http://www.ssdlabs.net/ssc/isletim-sist ... rebilirim/

Sabit diski bağladığınız SATA portu SATA II ise 500 MB'li değerleri göremezsiniz. En fazla 250-300 olur.

500 mb li değeri göremez miyiz ? illaki yeni pc almak mı gerek ?
MSI EX620 laptop benimki 60 gb ssd taktım 500-550mb hızı corsair marka ama 200 lü civar hızı diyelim

Ekli dosyalar

• vö.jpg
    vö.jpg
    230.6 KB · Görüntüleme: 2,130
06Davut' Alıntı:
MSI EX620 laptop benimki 60 gb ssd taktım 500-550mb hızı corsair marka ama 200 lü civar hızı diyelim

500MB+ değerleri görebilmek için SATA III destekleyen bir sisteme geçmeniz lâzım gelir.

Lâkin, yüzlerle ifâde edilen bu rakamlar aslında SSD'nin gerçek performansını ifâde etmemekte. İşin sırrı 4K ve IOPS değerlerinde.

Bu konu üzerine kaleme alınmış intizamlı ve teferruatlı bir makâle mevcuddur:

SSD'lerde Performansı Doğru Anlamak:

http://www.ssdlabs.net/ana-sayfa/ssdler ... ru-anlama/

06Davut' Alıntı:
http://www.pclabs.com.tr/2008/11/28/msi ... ncelemesi/
adresinde incelemesi yapılan laptop ise, ne yazık ki bu kadar eski bir bilgisayarın SATA 3 destekleyeceğini sanmıyorum. Aldığınız değerler SATA 2'nin verebileceği maksimum değerler. Aslında bu haliyle bile kendi sabit diskinizin en az 5 katı performans sunuyor size.

SATA 3 desteği olmadan SSD disklerden maksimum verim alınamaz. Yine de imkanı olanlar kesinlikle SSD almalılar. Ben de iyi bir kampanya bekliyorum.

teşekkürler hocam

ama ssd diski takınca iki kat hızlandı sata 3 olmasa da baya işe yarıyor.

Geri