stajın mevzuat basamağı nasıl?

Kodla Büyü

adadeniz

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
merhaba arkadaslar
bizde TL veya ATL yok. EML var...
çocuklar işletmelere gidiyor. bunun için de 10 saat alıyor işletmede beceri eğitimi adı altında...
geçen arkadaşın biri dedi "10 dan 11 e ve 11 den 12 ye gecerken 100 er saat staj yaptırılıyor okulda ve ekders alınıyo" ayrıca 12 de de 100 saat yapılıyo totalde 300 saat...ister sene içine yay istersen lab mab yok vs gerekcelerle yaztatilinde yap dedi...
eml de ilkkez gorev aldıgımdan ne nedir bilmiyorum ama yasal dayanak ve bu arkadasın bahsettiği şey nedir onu öğrenmek istiyorum...
teşekkür ederim...

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/24804_0.html
Adresindeki yönetmeliğin 6. Bölümünü inceleyin. Staj ile ilgili kısım orada.
Gelelim sizin meselenize,
Meslek lisesi (sizinki bu kapsamda) öğrencilerinin son sınıfta işletmelerde beceri eğitimi dersi kapsamında işletmelere, staj yapmak için gitmeleri esastır. Öğrenciler haftada 24 saati işletmelerde geçirirler, siz de bu öğrencilere koordinatör olarak görevlendirilir ve bulunduğu yerin durumuna göre (büyükşehir belediyesi içerisindeyse azam 20 saat, diğer yerler için 16 saat) ücret alırsınız.
Eğer öğrencilerinizi son sınıfta işletmeye göndermeyi düşünmüyorsanız, bu durumda son sınıfta öğrencilerinize haftada 16 saat okulda işletmelerde beceri eğitimi dersi adı altında ders vermeniz gerekir. Ayrıca öğrenciler işletmelerde staj yapmadıkları için yaz tatillerinde ya da yarıyıl tatillerinde 300 saat staj yapmakla da yükümlü hale gelirler. İşte arkadaşınızın bahsettiği durum bununla ilgilidir.
Eğer öğrencilerinizi işletmeye yollamayı düşünmüyorsanız, öğrencilerinize bu 300 saatlik stajı ya işletmede ya da okulda yaptırmak zorundasınız. Bunun karşılığında ekders alabilirsiniz.
Ancak ben meslek lisesi öğrencisinin mümkün olduğunca son sınıfta işletmeye gönderilmesi taraftarıyım.

anladım teşekkür ederim...
bizim büyüksehir değil... ve 4 kişiyiz 10 ar saatten toplam 40 saat ekders alıyoruz dördümüz... kişi başı 4 işletme var...
bu durumda bu 10 saat 16 saate çıkabilir mi? bu insiyatif neye ve kime bağlı?
il/ilçe milli eğitime mi yoksa okul müdürüne mi işletme sayısına göre mi... neye bağlı...?

Öğrencilerimizin okullarında kazandığı bilgi, beceri ve donanımlarını 11. ve 12. sınıflarda öğrenim görmekte iken işletme ve kurumlarda yapacakları beceri eğitimi ve staj uygulamaları ile geliştirme ve zenginleştirmeleri 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği ile zorunlu hale getirilmiştir.

cyln' Alıntı:
anladım teşekkür ederim...
bizim büyüksehir değil... ve 4 kişiyiz 10 ar saatten toplam 40 saat ekders alıyoruz dördümüz... kişi başı 4 işletme var...
bu durumda bu 10 saat 16 saate çıkabilir mi? bu insiyatif neye ve kime bağlı?
il/ilçe milli eğitime mi yoksa okul müdürüne mi işletme sayısına göre mi... neye bağlı...?
Sayın hocam, maksimum kaç ekders alınabileceği öğrencilerin sayısına bağlı olarak oluşan grup sayısına bağlıdır.
Eğer 16 öğrenciden fazla ise işletmeye giden sayısı bu durumda iki grup oluşacak, 24x2 = 48 saatlik koordinatörlük ders yükü oluşacaktır. Normalde size 12'şer saat ücret vermeleri yerinde olacak hatta mecburidir. Ancak kraldan çok kralcılık yapanlar sizin durumda olduğu gibi kırpabilmekteler.
Yönetmelik, yukarıdaki durum için, işletmenin uzaklığı vs. gibi mazeretlerle 48x2 = 96 saate kadar ek ders ödenebilir deniyor ama bunu yapacak idareci bulmak zor.
Kime kaç saat ek ders verileceği okul müdürünün takdirindedir.
Fakat şu da var, eğer girilecek alan dersi varsa öncelik onlarındır, bu nedenle eğer 34 saat fiilen derse giriyorsanız, bunu azaltıp, 16 saat veremezler.

Geri