Türkiye Genelin de Başlatılacak Proje Hakkında Destek

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SnnKYR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

SnnKYR

Üye
Mesajlar
7
Merhaba ;

Sevgili öğretmen arkadaşlarım Türkiye genelinde kaçak yazılım ve lisanslama ile ilgili bir proje başlatmaya çalışıyoruz , konuyla ilgili olarak siber suçlarla mücadele de görev yapan polis memuru arkadaşlarla ve konuyla alakadar devlet birimleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Fakat okullarla ilgili olan kısmı için bilişim teknolojileri öğretmenlerimizden ilk ağızdan bilgiler almak istiyoruz. Konuya başlık altından yada özel mesajdan hatta Bursa içerisinden olursa yüz yüze görüşerek destek verebilecek ve bize yardımcı olabilecek tüm öğretmen arkadaşlarımıza şimdiden teşekkür ediyoruz. Projenin detaylarını başlık altında anlatamadığım için özür dilerim , konu netleşmeden kimseye yanıltıcı bilgi vermek istemiyoruz bu sebepten özelden veya yüz yüze görüşmeyi daha uygun bulduk , çok kısa bir zaman içerisinde her şey netleştiği zaman tüm detaylarını sizlerle de paylaşacağız. Şimdiden hepinize çok teşekkür ederiz.
 
Hocam bilgi almak isterim... Konuyu tam anlamamakla birlikte, kamu kurumlarında mecbur kullanılıyor... Hangi okula ofice alınmış, neyi kullanacağız en basiti bu... Libreofiice kurdum pişman ettiler, kullanmayı bilen yok (ki bana göre aralarında fark yok ama adamlara sorsan dünya fark buluyorlar). Birde ceza muhabbetiyle bu işlerin yürütülmesine karşıyım...
 
Hocam özel mesajdan size birkaç detay yolladım. Office programlarını okul kendi bünyesinde mi satın alıyor hocam peki bu konuda bilgim yok maalesef.
 
Sorun değil, sadece tanımak istedim. Sorun şu. Diyelim bu yapılan proje sonunda Windows'un orjinal olarak kullanılması içinher okula lisanslı windows gönderdiler ve sorunun çözüldüğü sanıldı. Bir taraftan da okullarda lisanslı-lisanssız yazılım kullanılıyor mu diye kontroller başladı. Diyelim her ay bir yetkili gelip kontrol ediyor. Eğer bu lisans verilecek yazılım sayısı 2-3'ü geçmeyecek ve hazır elimiz değmişken şu kontrolleri de yapalım diyeceklerse, kusura bakmayın da suyu bulandırmayın, bırakın böyle kalsın. Biz şu programları size gönderiyoruz, onun dışında hiç bir programı lisanssız kullanmayacaksınız gibi bir dayatma istemiyoruz çünkü hangi programları kullanmak istediğimiz kişiye, okula, müdüre, zamana göre değişiyor. Windows'tan tutun deepfreeze'e kadar bir çok programı lisanslı olarak kullanabilecek miyiz? Bu maddi yükü devlet kaldırabilecek mi? Alınan programlar nasıl korunacak. Yeni bir okula atanıyorsun. Ne Adobe CS3, ne Adobe CS4, ne Exper cd'leri hiç bir şey yok. Ne kimin aldığı belli, ne nerde olduğu. Bence bu lisans meselesinde en büyük sorun bu. Örnek ben diycem ki benim okulumda winxp var ve Deepfreeze 6 lazım, devlet bu sürümü bulup parasını ödemeli ve almalı. Ha biz bu programı ödemeyiz, yerine şu programı kullanın derse ben yine deepfreeze yüklerim. Beilmiyorum konu tam ne ama benim yaşayacağım sıkıntı bu. Bilmiyorum sizler ne düşünüyorsunuz.
 
Çok teşekkürler hocam çok güzel bir cevap oldu bu peki deepfreze kullanmak zorundamısınız eğer zorundalık yada kolaylık şeklinde bir tercihiniz varsa bizde bu.yönde bir dayatma yapalım çünkü kime sorsak lisans işi başa bela devlet bu kadar büyüklükte bir projenin tamamını karşılamaz bizde zannetmiyoruz ama en azından bişeyleri görmelerini sağlayalım gerisiyle uğraşıcaz.
 
hocam daha okullarda faz1 bilgisayarlar 256 mb ramli bilgisayar kullanan yada eski bilgisayarlar hala uğraşan bir çok okul var meb tarafından gönderilen Adobe yazılımlarını kuracak makine bulamayan yüzlerce okul varken yazılım lisanslarından bahsetmenin çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum...
 
Peki hocam sizin bir fikriniz varmı bu konuyla ilgili yani donanımsal eksikleri karşılamak için bir fikriniz yada öneriniz bunu da taşıyalım.
 
SnnKYR' Alıntı:
Çok teşekkürler hocam çok güzel bir cevap oldu bu peki deepfreze kullanmak zorundamısınız eğer zorundalık yada kolaylık şeklinde bir tercihiniz varsa bizde bu.yönde bir dayatma yapalım çünkü kime sorsak lisans işi başa bela devlet bu kadar büyüklükte bir projenin tamamını karşılamaz bizde zannetmiyoruz ama en azından bişeyleri görmelerini sağlayalım gerisiyle uğraşıcaz.
..
bu işin tek çözümü MS Dreamspark benzeri sistemler.
Üniversitelerin mühendislik fakülteleri MS ile anlaşma imzalıyorlar ve öğrencilerine bedava olarak bu yazılımları öğrencilik süresince tedarik edebiliyorlar. üniversitelere maliyetini araştırma fırsatı bulamadım. ama liselerde böyle bir sistem yok maalesef. (Dreamspark var Premium versiyonu yok)

Ama bunun benzeri Direk iller bazında MEM lerle anlaşma imzalansa, meb den başvuran kurumlara / öğrencilere verilecek bir aktivasyon kodu ile eğitim süreleri boyunca ihtiyaç duydukları programların lisansları ücretsiz olarak / yada çok cüzi ücretlerle verilse hem firmalar lisanssız kullanımın önüne geçer hemde öğrenciler programları kaçak kullanmak için gereksiz bir sürü siteye girme derdinden kurtulmuş olur.

Başta firmalar için zarar gibi görünen bir durum olsa da herhangi bir maddi kazancı olmayan öğrencilerin bu yazılımları legal olarak satın alıp firma müşterisi olma potansiyeli SIFIR iken firmalar bu sayede hiç yoktan ONBİNLERCE - BELKİDE MİLYONLARCA müşteri kazanmış olacak. kişi başı 1 dolar lisans bedeli alsa 1.000.000$ kar elde etmiş olacak.

böylece hem lisanssız yazılımın önüne geçilecek hemde insanların alternatif çözümlere yönelerek müşteri kaybının önüne geçilebilecek.
 
Lisanslama konusu karışık. Mebin okullara maddi kaynak sağlamadığı günümüzde lisanslama konusu, okullara ek külfet getirir. Okulun yapacağı ilk iş bilişim sınıfını dağıtmak olur. Okullara gönderilen akıllı tahtalar da kısa sürede kullanılamaz hale gelir.
Eğitim amaçlı kullanılan bilgisayarların lisanslama dışında tutulması gerekir.
En basit örnek, mud yarda yeni pc geldi. Win7 olan pcyi ben kullanamıyorum diyerek Xpye çevirdi. Bu sadece işletim sistemi. Üzerine yüklenen diğer programları saymıyorum bile.
Günümüzde okullarda ekonomik sıkıntı büyük sorunken, bu proje eğitime destek olmaz.
 
Bir okulda lisanslı xp veya win7 office deep freeze gibi programlarım toplam maliyeti okula ne kadar olur bunu hesapladınız mı?
 
öğretmenmisiniz bilmiyorum ama hayrınıza tüm okullara lisans atın ondan sonra bu işe girişin derim..lisanslı kullanan kurum bulamazsınız
 
MEB nın 2. Faz etkileşimli tahtaları Pardus işletim sistemi ile çalışacak sanırım. Tabletler de android olacak zaten. İşletim sistemi windows kullanma zorunluluğumuz yok. Kullanamam diyenler alışmak zorunda kalacak. Eğitim amacıyla ücretsiz kullanılan yazılımlar kişileri o yazılıma muhtaç bırakıyor. Örneğin Halk eğitimlerde Bilgisayar kullanma kursu Windows ve MS Office içerikli. Piyasa zaten bunu kullanıyor.
Ayrıca lisans konusu bizde idarecilerden dolayı sıkıntılı. Ne bilgisayardan, ne lisanstan, ne de bunun maliyetinden anlıyorlar. Ama idareci olabiliyorlar. Çünkü İdarecilik sınavlarında bu yeteneklere bakılmıyor. Bilgisayar öğretmenlerinin de elinde yetki yok. Bu konuyu düzeltelim, ödenek ayıralım, gerekli yazılımları satın alma yoluna gidelim gibi bir şansımız yok. Bir şekilde herkes bir yolunu buluyor bildiği şekilde.
 
Sevgili öğretmen arkadaşlarım Türkiye genelinde kaçak yazılım ve lisanslama ile ilgili bir proje başlatmaya çalışıyoruz , konuyla ilgili olarak siber suçlarla mücadele de görev yapan polis memuru arkadaşlarla ve konuyla alakadar devlet birimleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Fakat okullarla ilgili olan kısmı için bilişim teknolojileri öğretmenlerimizden ilk ağızdan bilgiler almak istiyoruz. Konuya başlık altından yada özel mesajdan hatta Bursa içerisinden olursa yüz yüze görüşerek destek verebilecek ve bize yardımcı olabilecek tüm öğretmen arkadaşlarımıza şimdiden teşekkür ediyoruz. Projenin detaylarını başlık altında anlatamadığım için özür dilerim , konu netleşmeden kimseye yanıltıcı bilgi vermek istemiyoruz bu sebepten özelden veya yüz yüze görüşmeyi daha uygun bulduk , çok kısa bir zaman içerisinde her şey netleştiği zaman tüm detaylarını sizlerle de paylaşacağız. Şimdiden hepinize çok teşekkür ederiz.[/quote]

biraz fazla gizemli olmuş
biz size bu bilgileri verince bize (okullara) bugün ya da ileride ne gibi bir fayda sağlayacak anlayamadım.
lisans haklarının satın alınması için uğraşıyorsanız polislerle görüşmek ne derece doğru bilemiyorum. bizim muhatabımız siber suçlarla mücadele eden polisler değil sanırım.
konuyla alakalı devlet birimleri dediğiniz kurumlar kimler.
ben konuyla alakalı olduğunu düşündüğüm kurumdaki bi arkadaşımı aradım konuyla ilgili bilgilerinin olmadığını ve kurum olarak böyle bir çalışmalarının şimdilik olmadığı söyledi.
 
Hocam sen "Türkiye Genelin de Başlatılacak Proje"ye hiç başlama en iyisi. Hani hiç pişman olma diye söylüyorum.
 
Böyle birşeye kesinlikle destek vermem benim aylık maaşım belli lisanslı programların fiyatlarıda belli, ben bir bilkgisayarcı olarak kullandığım çok sayıda program var onların hangi birine para verip de lisansını alayım.. Hocalarımın dediği gibi okulun şartlarına göre kullandığımız programlar değişiyor ve bu konuda biz okuldan o program için para istesek lisansını almak için idare bize güler.. çünkü bilgisayar öğretmeni olarak bizim o programı bir şekilde bulup yüklememiz lazım lisansdı,orjinaldi, kopyaya karşıyız deme lüksümüz yok.. saygılar...
 
bence bu iş ticari
bu ticarette bize düşen ben ..... okulunda kaçak şu kaçak programları kurdumm
kendimezi ihbar etmek gibi birşeyyyy :-1:
 
Bence okullar/eğitim kurumları bu kapsama dahil edilmemeli. Çünkü yazılımların eğitim amaçlı kullanımında zaten sıkıntı yok ki. Eğitim amaçlı kullanılması yasak değil. Sıkıntı ticari amaçlı kullanılmasında. O yüzden, bu kadar okulla bence boşuna uğraşmış olursunuz.
 
BaRBaRYaN' Alıntı:
SnnKYR' Alıntı:
Çok teşekkürler hocam çok güzel bir cevap oldu bu peki deepfreze kullanmak zorundamısınız eğer zorundalık yada kolaylık şeklinde bir tercihiniz varsa bizde bu.yönde bir dayatma yapalım çünkü kime sorsak lisans işi başa bela devlet bu kadar büyüklükte bir projenin tamamını karşılamaz bizde zannetmiyoruz ama en azından bişeyleri görmelerini sağlayalım gerisiyle uğraşıcaz.
..
bu işin tek çözümü MS Dreamspark benzeri sistemler.
Üniversitelerin mühendislik fakülteleri MS ile anlaşma imzalıyorlar ve öğrencilerine bedava olarak bu yazılımları öğrencilik süresince tedarik edebiliyorlar. üniversitelere maliyetini araştırma fırsatı bulamadım. ama liselerde böyle bir sistem yok maalesef. (Dreamspark var Premium versiyonu yok)

Ama bunun benzeri Direk iller bazında MEM lerle anlaşma imzalansa, meb den başvuran kurumlara / öğrencilere verilecek bir aktivasyon kodu ile eğitim süreleri boyunca ihtiyaç duydukları programların lisansları ücretsiz olarak / yada çok cüzi ücretlerle verilse hem firmalar lisanssız kullanımın önüne geçer hemde öğrenciler programları kaçak kullanmak için gereksiz bir sürü siteye girme derdinden kurtulmuş olur.

Başta firmalar için zarar gibi görünen bir durum olsa da herhangi bir maddi kazancı olmayan öğrencilerin bu yazılımları legal olarak satın alıp firma müşterisi olma potansiyeli SIFIR iken firmalar bu sayede hiç yoktan ONBİNLERCE - BELKİDE MİLYONLARCA müşteri kazanmış olacak. kişi başı 1 dolar lisans bedeli alsa 1.000.000$ kar elde etmiş olacak.

böylece hem lisanssız yazılımın önüne geçilecek hemde insanların alternatif çözümlere yönelerek müşteri kaybının önüne geçilebilecek.



Hocamın yaklaştığı mantıkla yaklaşılabilir buna benzer çözümler bulunabilir...
 
mas1961' Alıntı:
BaRBaRYaN' Alıntı:
SnnKYR' Alıntı:
Çok teşekkürler hocam çok güzel bir cevap oldu bu peki deepfreze kullanmak zorundamısınız eğer zorundalık yada kolaylık şeklinde bir tercihiniz varsa bizde bu.yönde bir dayatma yapalım çünkü kime sorsak lisans işi başa bela devlet bu kadar büyüklükte bir projenin tamamını karşılamaz bizde zannetmiyoruz ama en azından bişeyleri görmelerini sağlayalım gerisiyle uğraşıcaz.
..
bu işin tek çözümü MS Dreamspark benzeri sistemler.
Üniversitelerin mühendislik fakülteleri MS ile anlaşma imzalıyorlar ve öğrencilerine bedava olarak bu yazılımları öğrencilik süresince tedarik edebiliyorlar. üniversitelere maliyetini araştırma fırsatı bulamadım. ama liselerde böyle bir sistem yok maalesef. (Dreamspark var Premium versiyonu yok)

Ama bunun benzeri Direk iller bazında MEM lerle anlaşma imzalansa, meb den başvuran kurumlara / öğrencilere verilecek bir aktivasyon kodu ile eğitim süreleri boyunca ihtiyaç duydukları programların lisansları ücretsiz olarak / yada çok cüzi ücretlerle verilse hem firmalar lisanssız kullanımın önüne geçer hemde öğrenciler programları kaçak kullanmak için gereksiz bir sürü siteye girme derdinden kurtulmuş olur.

Başta firmalar için zarar gibi görünen bir durum olsa da herhangi bir maddi kazancı olmayan öğrencilerin bu yazılımları legal olarak satın alıp firma müşterisi olma potansiyeli SIFIR iken firmalar bu sayede hiç yoktan ONBİNLERCE - BELKİDE MİLYONLARCA müşteri kazanmış olacak. kişi başı 1 dolar lisans bedeli alsa 1.000.000$ kar elde etmiş olacak.

böylece hem lisanssız yazılımın önüne geçilecek hemde insanların alternatif çözümlere yönelerek müşteri kaybının önüne geçilebilecek.



Hocamın yaklaştığı mantıkla yaklaşılabilir buna benzer çözümler bulunabilir...




Aslında en güzeli açık kaynak kod olayına devletin gerekirse özel sektöre de destek vererek ortaklaşa adam gibi sahip çıkması..
 
seffff' Alıntı:
bence bu iş ticari
bu ticarette bize düşen ben ..... okulunda kaçak şu kaçak programları kurdumm
kendimezi ihbar etmek gibi birşeyyyy :-1:
benimde ilk aklıma bu gelmedi değil doğrusu. başlığınız ve açıklamalarınız hiç tatmin edici değil. kaldı ki böyle bir projenin işleyişinden çok amacı daha önemli. çalışmanın ve emeklerinizin karşılığında eğitimin kalitesinin artırılmasına ne kadar katkı sağlayacaksınız. eğer terazinin bu tarafı değilse ağır basan hiç bulaşmayın derim. nacizane fikrimdir. Sizinde emeğinize ve vaktinize yazık olmasın.
 
Hepinize çok teşekkür ederim hocam konuyu anlamak isteyen hocalarımız gayet güzel anlamış. Siber suçlarla mücadeledeki arkadaşlara birkaç konuda fikir danıştık antivirüs olmasa ne olur gibilerinden çünkü birkaç yerde duyum aldık zombi olarak okullardaki bilgisayarlar saldırı için kullanılabilir gibi , neyse seffff hocam sizin arkadaşınızla görüşmedik kendi çevremizden insanlarla görüşüp kurum bünyesinde fikirlerini aldık. Ki o kurum içinde olan birisi olsak zaten bu konular hakkında sizden fikir almak yerine aynı onlar gibi dayatırız. Olay tam olarak şuydu gerekli tüm yazılımları en ucuza nasıl alınabilir yada dediğiniz gibi açık kaynak kodlu veya MS Dreamspark benzeri bir şekle nasıl getirilebilir şeklindeydi. Fakat yazdıklarınızdan anlaşılıyor ki siz konunun içindesiniz ve bu söylediklerimiz imkansız gibi birşey. Neyse biz çevremizdeki insanları bu konu için organize ederek bu olaya bir sonuç getirmek istemiştik ama anlaşılan olmayacak. Verdiğiniz bilgiler için tekrar hepinize çok teşekkür ederim.
 
SnnKYR' Alıntı:
Hepinize çok teşekkür ederim hocam konuyu anlamak isteyen hocalarımız gayet güzel anlamış. Siber suçlarla mücadeledeki arkadaşlara birkaç konuda fikir danıştık antivirüs olmasa ne olur gibilerinden çünkü birkaç yerde duyum aldık zombi olarak okullardaki bilgisayarlar saldırı için kullanılabilir gibi , neyse seffff hocam sizin arkadaşınızla görüşmedik kendi çevremizden insanlarla görüşüp kurum bünyesinde fikirlerini aldık. Ki o kurum içinde olan birisi olsak zaten bu konular hakkında sizden fikir almak yerine aynı onlar gibi dayatırız. Olay tam olarak şuydu gerekli tüm yazılımları en ucuza nasıl alınabilir yada dediğiniz gibi açık kaynak kodlu veya MS Dreamspark benzeri bir şekle nasıl getirilebilir şeklindeydi. Fakat yazdıklarınızdan anlaşılıyor ki siz konunun içindesiniz ve bu söylediklerimiz imkansız gibi birşey. Neyse biz çevremizdeki insanları bu konu için organize ederek bu olaya bir sonuç getirmek istemiştik ama anlaşılan olmayacak. Verdiğiniz bilgiler için tekrar hepinize çok teşekkür ederim.

Malesef MEBde teknoloji boyutu sadece para kazanmaya yöneliktir. Yani eğitimie katkısı varmı yokmu incelenmez. Örnek Fatih Projesi. Dolayısıyla Okullara ayrılmayan MEB kaynakları bir şekilde başka yollardan MEB dışına çıkmaktadır.

Güvenlik önemli. Ama Mebde zaten internet hızı öyle yavaşki. Sİber suçlar buralarda vakit kaybetmek istemez. Biz MEB bilişimcileri çocukları daha iyi nasıl eğitirizin peşindeyken, lisans vs olaylarını kendi çözüm yollarımızla halletmek zorunda kalıyoruz. 10 yıldan fazla zamandır ne MEB bilişim eğitimine destek oldu, ne de MEB yöneticileri.

Ama şu olur. MEB ve emniyet bir protokol yaparak, bilişim suçları ve siber suçlarla ilgili seminer vermek için anlaşır. Öğrencilere bu konuda seminer verilebilir.

Biz veli iletişimiyle, bazen eminyetteki arkadaşları okulumuza bu konuda davet ediyoruz. Bilgilendirme amaçlı. Çünkü hala bilgilendirme boyutunu geçemedik malesef.

Çocuklar ise uçmuş durumda, face de sayfa yapmayı, arkadaşının şifresini kırmayı marifet sanmakta.
 
Geri
Üst