Tablet daha gelmeden ortalığı karıştırdı! Buyur buradan yak

Kodla Büyü
Çok saçma bir uygulama.
Sanki okul binalarının tamiri, araç gereç öğretmen var da! Okullarda öğretmen yok.
O tablet paralarına 50.000 öğretmen atamayı düşünün önce. İşte dünyanın en saçma mütalaası. Zaten okulların tamiri, bakımı, su parası elektrik parası yeterli olmadığı için tablet geliyor. Okullarda öğretmen olmadığı için tablet geliyor. Yalnızca 360 liraya o da 36 ayda ödenecek bir öğrenci kazanıyorsunuz. Öğretmen olmasa da öğrenci dersi takip ediyor. Kar olsa, sel olsa, zelzele olsa öğrenci dersi evde takip ediyor.
Bir öğretmenin maliyeti ayda en az 1.500 lira. Yılda 18.000 lira.
50.000 öğretmenin yıllık maliyeti 18.000 x 50.000 = 900.000.000 lira veya 600.000.000 $ 5 yıllık maaşı ise 600.000.000 x 5 = 3 milyar $
16.000.000 tabletin maliyeti ise 150 x 16.000.000 = 2.4 milyar $
Yani çok iyi bir iş yapılıyor.

gececi' Alıntı:
Çok saçma bir uygulama.
Sanki okul binalarının tamiri, araç gereç öğretmen var da! Okullarda öğretmen yok.
O tablet paralarına 50.000 öğretmen atamayı düşünün önce. İşte dünyanın en saçma mütalaası. Zaten okulların tamiri, bakımı, su parası elektrik parası yeterli olmadığı için tablet geliyor. Okullarda öğretmen olmadığı için tablet geliyor. Yalnızca 360 liraya o da 36 ayda ödenecek bir öğrenci kazanıyorsunuz. Öğretmen olmasa da öğrenci dersi takip ediyor. Kar olsa, sel olsa, zelzele olsa öğrenci dersi evde takip ediyor.
50.000 öğretmenin yıllık maliyeti 18.000 x 50.000 = 900.000.000 lira veya 600.000.000 $ 5 yıllık maaşı ise 600.000.000 x 5 = 3 milyar $
ayrıca 2-3 yıl sonra hepsi muhtemelen çöpe gidecek, öğrencilere bilgisayar bile dayandıramıyoruz. zaten bu uygulama zamanla masraflı olduğu görüldükçe kalkacaktır, ösym'nin şifre olayından sonra öğrenci velilerini kandırmaya yönelik bir uygulama olarak görüyorum. en baştan beri içim ısınmadı :-1:

Getirisi -götürüsü tartışılır ama , bilişim teknolojisi öğretmenlerinin bu projeye karşı olup, kendi derslerinin öneminin anlaşılmadığından şikayet etmesi de bir ironi değil mi?

Mühendis kökenli eğitim gönüllüsü bile eğitime bu kadar kolay ağır eleştiriler yapabiliyor. Vay halimize. Dış kapının çengeli!

Önce yazının tümünü ekleyeyelim.
Abbas Güçlü, Muvaffak Gözüaydın isimli mühendis kökenli birisinin görüşlerini yazmış. Böyle birisi gerçekte var mı bilmiyorum. Arattığımda GözÜaydın soyismi ile yok, Gözaydın olarak bir makine mühendisi çıkıyor. :?
Eğitim-Öğretimden ve mebdeki öğrencilerin halinden habersiz bu zat-ı şahane kendi çapında yorumlarda bulunmuş.
Öğretmenlerin tamamen gereksiz olduğunu öğrencilerin tablet ile kendi kendilerine öğrenebileceklerini düşünüyor. :puhaha: Tablet bir sihirli deynek olsa gerek. :puhaha:

Yetişkin insanlar parayla kayıt oldukları uzaktan eğitim yüksek lisans derslerini bile takip etmiyor ki çocuk öğrenciler tabletle dersleri evlerinden takip etsin.

Mühendis efendi hazretleri, herkes uzman olduğu alanda konuşsun ve yorum yapsın. Anlamadığı alanlara burnunu sokmasın.

Muvaffak Gözüaydın, mühendis kökenli bir eğitim gönüllüsü. Her şeyin teknoloji ile çözüm bulacağına inananlardan. Eğitim ile öğretim arasındaki farkı, fazla dikkate almaz. Kimilerine göre bunun farkında bile değil. Onun için önemli olan öğrenmedir. Önceki gün bu konudaki yazımızda yer alan tepkilere karşı o da tepki koymuş.
Her ne kadar öğretmenleri kızdıracak olsa da, enteresan ve dikkate almak gerekir.

Zaten doğru da ancak öyle bulunur...
O da karşı olanlara karşı!
Gözüaydın, öğretmen tepkilerine satır satır cevap vermiş:
1. Bilişim öğretmenlerinin kadroları arttırılmalıdır.
ONLINE Eğitim ile Bilişim öğretmeni arasındaki fark lokomotif ile koyun arasındaki farktır. :verymad: ONLINE Eğitimde ÇOCUKLAR bilgisayar kullanmayı yarım saatte öğrenir. Buna şahsen Hakkâri’de bile şahit oldum.
:puhaha:
2. Yapılan uygulama eğitim sağlamaz.
Peki bomboş geçen binlerce saat ve tamamen bilgisiz öğretmenler mi sağlar?
Bilgili öğretmeni USA bile sağlayamamıştır. Rüya görmeyelim.
Ama dünyanın en iyi öğretmenlerini online programda en ücra köşeye gönderebiliriz. Eğitimde eşitlik budur.
3. Öğretmen olmayan okulda tablet olsa ne olacak. Ne olacağını göreceksiniz. Çoğu okulda çocuklar öğretmenlerinden daha ileride derslere hâkimdir. Hatta öğretmene ihtiyaç bile yoktur. Fakat bunu öğretmenlere kabul ettirmek imkânsızdır.
4. Daha tek sınıflı okullar varken ne tableti yahu. Dananın kuyruğu burada kopuyor. Öğretmen olmadan dahi çocuklar tableti kullanıp sınıflarını geçecekler.
Burada kuvvet YAZILIMDIR. Tablet tek sınıflı okulda 4 kere daha iyi vazife görecektir.
5. Çok saçma bir uygulama. Sanki okul binalarının tamiri, araç gereç öğretmen var da! Okullarda öğretmen yok.
6. İnşallah artık Bilgi Teknolojileri Öğretmenleri kadrolarını da arttırırsınız.
Cehaletin daniskası denir buna. Tablet kullanmak içim bilgisayar bilmeye lüzum yoktur.
Herhangi bir öğretmen veya veli 10 dakikada öğretir.
7. Öğretmensiz öğrenirler artık!
En doğru laf. Ama öğretmen de iyi veya kötü onu da kullansak fena olmaz. Öğretmen de öğrenir tablet ile.
Evet yazılım geliştikçe öğretmene de ihtiyaç kalmayacak. Öğretmenlerin de korkusu burada.
8. Eğitime bu kadar önem veriyorsanız öğrenciye oyuncak vereceğinize öğretmen verin lütfen. Bir öğretmenin yetişme maliyeti yılda 50.000 $’dan 4 yıllık eğitim 200.000 $’dır. Sonra da yıllık maliyeti
12.000’$ dır. Ayrıca iyi bir öğretmen yetiştirmek için 200.000 $ değil 1 milyon $ gerekir. Bunun için dünyanın HER YERİNDE ÖĞRETMENE karşı savaş başlamıştır. Öğretmene kâfi maaş verilememektedir. Bundan dolayı da iyi öğretmen yetişmemektedir. Bütün dünya öğretmensiz eğitime gitmek zorundadır ve gitmektedir.
9. Her şey tamam bir tablet eksikti ne mutlu size. Birkaç şirket faydalansın diye öğretmenleri unutun tabletle uğraşın.
Oyuncağa çevirdiniz eğitimi yeter artık.
Vah zavallı düşünenler. Dünyayı anlamayanlar. Dünyayı takip etmeyenler.
Evet tehlike “birkaç şirketi zengin etmek” olmayacaktır. İşte buna MANİ OLUN. Tablete değil. Atlı araba nasıl yok olduysa okul binası da yok olacak.
10. Öğretmen atamaya para yok, ama milyonlarca tablet almaya para var!
İşte buna mani olun. İhaleyi iyi takip edin. Yandaş ithalatçı firmaların cebinin dolmasına mani olun. Öğretmene para yok. Çünkü 700.000 öğretmen x 12.000 $ yıl = 8.4 MİLYAR $ / yıl x 5 yıl = 42 MİLYAR $ / 5 yıl nereden bulacaksınız. Tablet için ise bir defa 2.4 milyar $ lazım. Sizi 5 yıl idare eder.
Muvaffak Gözüaydın’nın yazdıkları bunlar. Ama kesinlikle sinirlenmeyin. Çünkü onun gibi düşünen çok var.
Özetin özeti: Eğitimin ciddi bir sektör olduğu elbet bir gün anlaşılacak!..

karinca_52 hocam mesajını yanlışlıkla düzenlemişim, anlamsız bir şey oldu sildim özür dilerim. tekrar yazabilirisin.

Cemal TANER' Alıntı:
Getirisi -götürüsü tartışılır ama , bilişim teknolojisi öğretmenlerinin bu projeye karşı olup, kendi derslerinin öneminin anlaşılmadığından şikayet etmesi de bir ironi değil mi?
Cemal Hocam ortada ironi filan yok, bunu siz de çok iyi biliyorsunuz. Web Tabanlı İçerik Geliştirme projesi kapsamında her okula 3-4 bin dolarlık Adobe yazılımları gönderildi. O proje başladığında siz de ben de çoğunun kutusunun bile açılmayacağını biliyorduk ve neticede de öyle oldu. Peki meslek liselerinin hangisinde bölümle ilgili yazılımların lisanslı olarak gönderildiğini gördünüz? Bugün hangi meslek lisesimizin Visual Studio, onu da geçtim Windows 7 lisansı var? Bütün okullara hiç kullanılmayacak yazılımlar gönderilmesi yerine, meslek liselerine liselerine kullandıkları yazılım gönderilemez miydi? Madem bu fonla yazılım alınabiliyordu da, neden böyle bir yola başvurulmadı?

Benim anlamadığım, kötü bir bt öğretmeni olan ben bile bunları görürken, bizim müthiş yöneticilerimiz nasıl bunu göremiyorlar? Kusura bakmayın ama bu durumda ya yöneticilerin kurumlarından bile haberleri yok ya da bu işin içinde bazı çıkar çevrelerinin parmağı var.

Abbas Güçlü'nün yazısındaki görüşler cevap verilmeye değmeyecek kadar gülünç. Öğretmen öğrenci ilişkisi sadece belli konuları mota mod anlatmak zannedebilmek için gerçekten eğitimden hiç anlamamak gerekir. Öğretmen öğrencisi gerek motive ederek, gerekse rol-model olarak eğitim de yapar, sadece öğretim değil. Belki yetişkin eğitiminde öğretmenin rolü birgün azalacak, ama çocukların her zaman öğretmenlere ihtiyacı olacak.

Çocuğunu kreşe gönderiyor mu acaba bu mühendis amca. Versin eline tableti, defolsun gitsin işine. 1 gün bunu yaparsa öğretmen ile tablet maliyeti kıyası yapmakta haklı derim.

Okulda öğrenilen bilgiler tırı vırıdır. Zihin jimnastiğidir. Aslında müfredatı da kısaltalım, 10 dakikada tablet kullandırıyor bu amca, ben 1 yılda gerekli bilgileri veririm pardon tablet verir 1 yılda. 8 yıla hiç gerek yok.

Okuma yazmayı da tabletten öğrenir artık çocuklar.

1. Yarım saatte Bill Gates mi yetişmiş?
2."Bilgili öğretmeni USA bile sağlayamamıştır." doğru. Bakın devletin verdiği eğitim var, özel ders veren filancanın dersi var, dershanelerin verdiği ders var. Var da var. Biri beleş. Biri ucuz, biri pahalı. Biri çok pahalı. Bir de mesela bilmem kaç yıllık bir profesörün, bir uzmanın verdiği 1 saatlik bir seminer vs. var. Bunun fiyatı da 1 saati 1000 liradan tut da 30000 belki daha uçuk meblağlara kadar varıyor. Demek ki eğitim piyasadan ayrılamıyor. Ayakkabı alıyorsun, çakma deri, plastik vs. Bir de ayakkabı satılıyor hakiki deri, hakiki kösele, el dikişi vs. vs. Şimdi hakiki deri satan adama birisi gelse plastik ayakkabıyı örnek gösterip adam 10 liraya satıyor sen 100 liraya. İkisi de ayakkabı dese. Bu ne kadar mantıklı olur? Eh, ben de diyorum birisi beleş, birisi saati 30000 TL'lik eğitim. Aynen öyle.

Tabletle farkı olmayacak. Bir süre sonra tablet çok sıradan bir alet olacak, eğitim açısından bir faydası olmayacak. İyi öğretecek. Ama neyi öğretecek?

3."Çoğu okulda çocuklar öğretmenlerinden daha ileride derslere hâkimdir"
Yaaaa... Peki kaç okulda kaç çocuk kaç öğretmeninden ileride?

4.Daha yazacaktım üşendim, acıktım.
Haaa, tablet ne üşenir, ne acıkır. :puhaha:

sitelerde' Alıntı:
Çocuğunu kreşe gönderiyor mu acaba bu mühendis amca. Versin eline tableti, defolsun gitsin işine. 1 gün bunu yaparsa öğretmen ile tablet maliyeti kıyası yapmakta haklı derim.

Okulda öğrenilen bilgiler tırı vırıdır. Zihin jimnastiğidir. Aslında müfredatı da kısaltalım, 10 dakikada tablet kullandırıyor bu amca, ben 1 yılda gerekli bilgileri veririm pardon tablet verir 1 yılda. 8 yıla hiç gerek yok.

Okuma yazmayı da tabletten öğrenir artık çocuklar.
:alkis:

ya arkadaşlar sorması ayıp bu proje ile ilgili size soran oldu mu:) niye bu kadar kendinizi PARAlıyorsunuz..birileri zaten PARAlancak:)
boşverin gitsin... su zaten akacağı yere akacak sallayın gitsin...

sitelerde' Alıntı:
:+1:

Mühendis bile eğitim üzerine ahkam kesmeye başladıysa işimiz zor demektir. Tablet geldiğinde öğretmene ihtiyac olmayacakmış. Herkes kendi kendine öğrenebilecekmiş. Üniversite sınavlarına yönetlik bir sürü cd setleri var. İnternetten online eğitimler veriliyor. Peki öğrenciler neden bunları kullanmak yerine halen dersaneye gidiyor. Dersaneye gitmeden bu setlerle çalışıp kazanan kaç öğrenci gördünüz. Benim sitemim abbas güçlüye. Kaale alınmayacak bir adamın yazısını koyması gereksizdi bence. Eğer dünya bu tabletle eğitimin çok başarılı olduğunu görseydi çoktan geçen ülkeler olurdu. İlk biz deneyeceğiz bakalım ne kadar başarılı olacak.

Cemal TANER' Alıntı:
buradaki itirazların hiç birine bir şey demiyorum. Fatif projesi ile ilgili genel eleştirilerimş bendeyazdım daha da eklerim. Benim dikkat çekmek istediğim başka bir konu http://ctaner.blog.com/2010/12/fatih-projesi-uzerine/

Cemal hocam yazında belirtmişsin. Bir zamanlar uzaktan eğitimle ofis öğretmeye kalktı milli eğitim. Nekadar başarılı olduğunu herkes gördü. Kimse birşey öğrenmeden tamamlamaya çalıştı. Hoş öğretmenlerin çoğu ne yaptığının bile farkında değildi ya.

Kolemans' Alıntı:
Cemal TANER' Alıntı:
buradaki itirazların hiç birine bir şey demiyorum. Fatif projesi ile ilgili genel eleştirilerimş bendeyazdım daha da eklerim. Benim dikkat çekmek istediğim başka bir konu http://ctaner.blog.com/2010/12/fatih-projesi-uzerine/

Cemal hocam yazında belirtmişsin. Bir zamanlar uzaktan eğitimle ofis öğretmeye kalktı milli eğitim. Nekadar başarılı olduğunu herkes gördü. Kimse birşey öğrenmeden tamamlamaya çalıştı. Hoş öğretmenlerin çoğu ne yaptığının bile farkında değildi ya.
Bir öğretmen arkadaşım, öğrencinin birini pc başına oturttu oğlum ileri tıkla ileri tıkla :)

tablet isterse sadece pdf dersleri göstersin yine de iyidir.Seçim yatırımı olarak da düşünüldü benim sınıf çıldırdı çünkü.2.dönemden bahsediliyor ben bunu da pek düşünmüyorum.Verilirse ilerde tek tek satın alırım gerekirse

Kolemans' Alıntı:
Cemal TANER' Alıntı:

O uzaktan eğitimle ilgili cd leri okullarda kurmuştuk bir zamanlar.Uzaktan hizmetiçi eğitim ile ilgili tanıtım toplantıları yapılmıştı.O zaman çoğu kişi telsimin 5 liralık gprs inden next next diyerek dersleri bitirmişti.Hatta ilin birisinde kimin hangi kursu tamamladığını gösteren bir listede yayınlanmıştı 10000 öğretmenin tc si ile beraber.Uzaktan hizmetiçi eğitim projesi yüzünden çoğu eğitici yalancı durumuna düştü bulunduğu yerde.Ondan sonrada aynı eğiticiler intel , yazarlık yazılımı ve web tabanlı içerik geliştirme kurslarında öğretmenleri motive edemedi bu kadar yalandan sonra.
Fatih projesi ile birlikte her eve eğitici oyun ve ders içeriklerinin olduğu,öğrencilerin bir biri ile iletişim kurabildikleri filtreli bir internet hattı modemi ile birlikte bedava ya da çok ucuz bir fiyata verilirse,meb vitamin içeriklerine öğrenciler sadece okuldan değil de evden veya herhangi bir yerden ücretsiz ulaşma imkanı verilirse ve kırtasiyecilik olmaz ise bu proje neden başarılı olmasın.(Dağıtılacak bu tabletleri birileri toplamaz inşallah bir gecede)

Kolemans' Alıntı:
Mühendis bile eğitim üzerine ahkam kesmeye başladıysa işimiz zor demektir. Tablet geldiğinde öğretmene ihtiyac olmayacakmış. Herkes kendi kendine öğrenebilecekmiş. Üniversite sınavlarına yönetlik bir sürü cd setleri var. İnternetten online eğitimler veriliyor. Peki öğrenciler neden bunları kullanmak yerine halen dersaneye gidiyor. Dersaneye gitmeden bu setlerle çalışıp kazanan kaç öğrenci gördünüz. Benim sitemim abbas güçlüye. Kaale alınmayacak bir adamın yazısını koyması gereksizdi bence. Eğer dünya bu tabletle eğitimin çok başarılı olduğunu görseydi çoktan geçen ülkeler olurdu. İlk biz deneyeceğiz bakalım ne kadar başarılı olacak.

Teknolojiyi ve online eğitimi hiçbir öğrenci kullanmıyor çünkü her öğrenci farkında, gerçek sınavda elinin altında fare, klavye olmyacak, yanlış yapınca hepsini seçip bir kere de "del" ile silemeyecek. Kalem, kağıt kullanmaya ve 3 saat gibi bir süre içerisinde kendine uygun olmayan tahta sıralarda oturmaya mahkum. Eee vücudun da buna alışması lazım. Ben 4 sene üni.de her bilgiyi pc'ye kaydetmekten, mebde göreve başlayınca kağıt kalem kullanmak çok zor gelmişti. Hele digital ortamda var olan iki tutanağın çıktısını alıp dosyalamak çok mantıksız geliyor bana. Her sene hazırladığımız rehberlik dosyaları falan yok mu, boşa kağıt israfı. Ama mecbur bırakılıyoruz aynı teknolojiyi kullanmamaya mecbur bırakıldığımız gibi.

Bu taplet pc çalışması da aynı bizim alan gibi olacak. Nasıl ki bütün okulları bilgisayarlaştırıp, BDE'li eğitime geçemediler, bu taplet pc de tutmayacak.

bu arkadaş eğitim ile öğretim terimleri arasındaki farkı bilmiyor galiba. öğretmensiz öğrenim olur ama eğitim olmaz. zahmet olacak ama biraz araştırsın...

Geri