Tarafsiz...

Kodla Büyü

tuncay_tuncez

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Bunlari yazarken hic bir bakis acisi sunmadigimi oncelikle belirtmek isterim ki dolayisi ile gereksiz tartisma&catisma amacindan uzaktir soylediklarim.Sadece konu hakkinda mevzuat yonunden yazili belgeye dayali bilgi almak istiyorum.
Ticaret Lisesinde gecen hafta ve bu hafta bazi meslektaslarim turbanla okulda derse giriyorlar...Idari anlamda ne yapildigi hakkinda en kucuk bir bilgim yok... buraya kadar olan kismina paralel olarak bu hafta ogrencilerden gelen taleplerde ogrencilerin turbanla derse girip giremeyecegi hususunda bilgi almak istiyorum, dersler meslek dersleri (seçmeli Kur'an-ı Kerim dersi degil) ve okul Ticaret Meslek Lisesi.
Benzer uygulamalar okullarinizda var mi?Ogretmen olarak sorumluluklarimiz&gorevlerimiz konusunda nasil bir yol izliyorsunuz?Konuyu herhangi bir yalnis anlasilmaya meydan vermeden degerlendirmeniz temennisi ile...

kişisel olarak karşı değilim. ancak biz kanun ve yönetmelikler neyse onları uygulamakla yükümlüyüz.

hocam böyle olacağı çarşambanın gelişi salıdan bellidir ya... bizler bir şey yapamayız... idare ve gerekli mercilere bakar... durduk yere üzerinize şimşekleri çekmeyin.. :?

Ben ortaokulda çalışmamam rağmen öğrencilerimden çok fazla istek geldi bu yönde.1-2 öğretmenimiz başı kapalı giriyor derslere ama birçok öğretmenimiz başını açarak giriyor.Öğrencilerimizde Türbanla girmek istediklerini söylediler.Ben izin veremeyeceğimi,yönetmeliklere göre yaptıkları şeyin suç olduğunu söyledim.Ancak birçok öğrenci yine de başı kapalı olarak derslere girdi,idarenin bilgisi var.15 Mart itibariyle Eğitim Bir-Sen Öğretmenlerin derslere türbanlı olarak girmesi için karar aldı.Bir geçiş sürecindeyiz.Bence yumuşak ve uyumlu davranmak lazım.Kimseyle problem yaşamaya gerek yok bu konuda..

İdare ve yöneticiler gerekli yöneticilere bakmaz !!! yönetmeliği unutup yukardaki abim ne derse emret hesabına girerler anlıcanız erdemli kişiler hariç herkes yyy...sssfffff.yyyy...ssss.ffff eder ve kimse birşey demez.Bencede arkadasımın dediği gibi gec kösende takıl cok takma ;)
Bizim okulda öyle birşey olursa ben sakal bırakacam kot gıyecem ve yesıl uzun pardesu ıle okula gıdıp ogretmenler odasında oturcam

Bir türlü anlayamadım şu insanların kılık kıyafeti sorun yapmalarını. Bize ne arkadaşlar isteyen türbanla gelsin, isteyen mini etekle gelsin isteyen kotla gelsin isteyen sakal bıraksın kime ne insan türban takınca ne oluyor, başı açık gelince ne oluyor, mini etek giyince ne oluyor !! kıyafetine göre mi insanları sınıflandırıyoruz !! Anlaşılan bu durumdan rahatsız olanlar işi yönetmelikte şöyle böyle diyerek rahatsızlıklarını dile getiriyor.... Unutmayalım ki yönetmelikte insan yapımı değiştirilemez değildir kanunlar insanlara yasak koymak için değil insanların hayatlarını kolaylaştırmak için vardır... dolayısıyla artık bunları aşalım artık isteyen istediği gibi gelsin okula isteyen istediğini giysin banane, sizene, kimene............ Kanun ve Düzen aşamasından Evrensel Ahlak ilkelerine doğru geçelim artık.... Bu tarz konuları konuşmayalım bile......

Evrensel ahlak ilkelerinde herkes için eşit özgürlük diye bir terim vardır umarım hocam

g.cetin.66' Alıntı:
Evrensel ahlak ilkelerinde herkes için eşit özgürlük diye bir terim vardır umarım hocam

Evet hocam kesinlikle var.. Herkes için eşitlik olmazsa evrensel ahlak ilkelerinden bahsedebilir miyiz ? Kesinlikle hayır......

Bizim okulda başörtülü öğretmenlerin hepsi derslere artık kapalı giriyorlar. Öğrenciler derste açıyor okul içinde giriş çıkışlarda karışılmıyor.

Hiç bir sorun da yok gayet huzurlu bir ortam var şu anda

Hepimiz DMK ya bağlı memurlarız ve emirleri yazılı olarak alırız. Ama emir verenler maalesef tutarlı değil .Yönetmelik girmesin diyor eski bakan engel olmayın diyor... Yani burda kararı verecek kişi üst merciler... Bence siz bu soruyu BİMER ve MEB Bilgi Edinmeye sorun... Hem de resmi bir dayanağı olur en azından...

Şu an bakanlık ve özellikle valilikler başörtüsü konusunda müdahale edilmemesini söylüyor eğer bir problem olursa bunun il içinde çözülebileceğini söylüyorlar.. Benim bildiğim doğuda şu an başörtüsü sorunu nerdeyse kalmadı hem öğrenciler hem öğretmenler kapalı girebiliyorlar idarelerde ses çıkarmıyor.. batıda durum nasıl bilmiyorum?

Sayın AlimertX Hcm ben dikkat ederseniz herhangi bir tartisma&catisma icin yazmadigimi basinda belirttim, benim ogrenmek istedigim bilgi bizi baglayan kanun ve yonetmelikler.Oyleki eger siz ogretmen iseniz mesleginiz geregi kurumunuzda buna gore hareket edersiniz.Neyse uzatmadan soyleyeyim belki bu konularda hassas olabilirsiniz SAYGI duyarım sizi şu/bu/o seklinde nitelemeden! ancak bu size hic bir kimseyi her hangi bir ideoloji-dusunce-eylem icerisinde olma yaftası ekleme ozgurlugu sunmaz.Zira ben sadece yonetmelik anlamında bilgi almak istedigimi soyledim, bir fikir belirtmedim.

Bence hiçbir kanuna, yönetmeliğe aykırı değil.

Olsa bile ben bir öğrenciyi dersten atma hakkına sahip değilim. Dolayısıyla dersime gelen öğrenci hoş gelmiş sefa gelmiş. Her nasıl gelmişse.

hocam kıyafetlerle ilgili yönetmelikler var, kapalı girilmesi bu yönetmeliğe aykırı ancak bu yönetmeliğin kendisi de anayasamıza aykırı yapılmış hatalı bir yönetmeliktir. hiçbir kanun anayasaya aykırı olamaz. işin kanuni boyutunu soruyorsanız hukiki anlamda şuan hiçbir yasak yoktur, çünkü anayasa dinde özgürlük vermiştir. "din" demek "inaçların kuralları" demektir. yani eğer bir dini inanıştan ötürü bazı davranışlarda bulunmanız gerekiyorsa "giyinmek, örtünmek, namaz kılmak, kurban kesmek gibi" devlet bunları yapmanızda sizi özgür bırakmıştır. anayasada bu özgürlük varken bunu anayasanın altında yazılacak herhangi bir kanun, kanun hükmünde kararname, bakanlar kurulu kararı, yönetmelik, genelge gibi kanunsal metinlerle değiştirilemez. yapılan kanunlar mutlaka anayasaya uygun olmak zorundadır. eğer anayasaya uygun olmayan herhangi bir kanun varsa bu kanunların iptal edilmesi gerekir.

Hocam kimse bu öğretmenlere ve öğrencilere karışmamalıdır.

Artık bir kısım insanlar şunu anlasın, böyle radikalce dini değerlere antipati duyarsanız millet sizi kabullenmez. Kendi tabanınıza da bunu telkin etmelisiniz.

Size ne, bize ne? Neyle girerse girsin.

ANCAAAK,

Basit bir yönetmeliği bırak anayasayı, istediği kanun DEĞİŞTİRECEK GÜCÜ SON BİRKAÇ YILDIR ELİNE GEÇİRMİŞ OLAN HÜKÜMET

NEDEN NEDEN NEDEN BİR YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN BEKLEMEKTEDİR.

Hem bakın öğreniyoruz ki BU YÖNETMELİK ANAYASAYA DA AYKIRIYMIŞ.

O zaman neden bekliyor HÜKÜMETİMİZ?

Neden böyle bir karmaşaya mahal veriyor?

...

Sayın hocalarım!

Karışmayın, yönetmeliğe rağmen karışmayın!

Sonra yine HÜKÜMET MAĞDUR OLUR...

Basit bir yönetmeliği değiştirmekten imtina eden, bu işten nemalanan hükümet mağdur olur, siz kimseye derdinizi anlatamazsınız, hükümetin bu çirkefliğini, iki yüzlülüğünü, çıkarcılığını, bencilliğini anlatamazsınız.

CHP zihniyeti bu konuda iflas etmiştir, mağluptur. CHP zihniyetinde ısrar edenler ancak hükümete haksız bir paye kazandırırlar. CHP de bunu kabul etmek zorunda ve başka argümanlar geliştirmek zorundadır. Başka bir eylem planı geliştirmek zorundadır.

Karışmayın, ne halt ederlerse etsinler, sonra onlar mağdur olur.

Ve asla sormazlar, "EY HÜKÜMET BİZE NEDEN BUNU YAŞATIYORSUN, ANAYASAYA AYKIRI OLAN BASİT BİR YÖNETMELİĞİN İPTALİ İÇİN NEDEN BEKLİYORSUN..." DİYE SORMAZLAR

Yine hükümetleri mağdur olur...

Öncelikle herkese teşekkürler...İşin hukuki boyutu tabiki bizim işimiz değil...Nacizane bilgi dağarcığımızı arttırmaya yönelik bende aşağıdaki alıntıyı paylaşmak isterim...
ALINTI
Kanunlar anayasaya, yönetmelikler kanuna, yönergeler yönetmeliklere uygun olmalıdır. Uygun olmazsa ne olur? İdare bu sorunun yanıtını aramaz. İdare en alttaki kuralı uygular. En alttaki kural en ayrıntılı olanıdır ve en olaya en yakın kuraldır.
İdare tarafından en alttaki kuralın uygulanması doğrudur. En alttaki kural üstteki kurala aykırı olsa bile, eğer henüz iptal edilmemişse idare tarafından uygulanmalıdır. Aksi halde kimi idareler anayasaya aykırı olduğunu iddia ettikleri kanunu uygulamaz; kanuna aykırı olduğunu iddia ettikleri yönetmelikleri uygulamaz. Bu durum keyfilik yaratır. İdarenin, bir kuralın üst kurala uygunluğunu denetleme yetkisi yoktur.
İdarenin işleminde hukuka aykırı olan kuralın uygulanması haksızlık yaratmaz mı? Eğer yargıya gidilirse haksızlık düzelir. Mahkemeler kurallar arasındaki hiyerarşi ile bağlıdır. Mahkemeler kanunu uygular. Kanun anayasaya aykırı ise mahkemenin anayasa mahkemesine başvurma yetkisi vardır. Yönetmelik kanuna aykırı ise yönetmelik hükümleri mahkemeyi bağlamaz.

tuncay_tuncez' Alıntı:
Öncelikle herkese teşekkürler...İşin hukuki boyutu tabiki bizim işimiz değil...Nacizane bilgi dağarcığımızı arttırmaya yönelik bende aşağıdaki alıntıyı paylaşmak isterim...
ALINTI
Kanunlar anayasaya, yönetmelikler kanuna, yönergeler yönetmeliklere uygun olmalıdır. Uygun olmazsa ne olur? İdare bu sorunun yanıtını aramaz. İdare en alttaki kuralı uygular. En alttaki kural en ayrıntılı olanıdır ve en olaya en yakın kuraldır.
İdare tarafından en alttaki kuralın uygulanması doğrudur. En alttaki kural üstteki kurala aykırı olsa bile, eğer henüz iptal edilmemişse idare tarafından uygulanmalıdır. Aksi halde kimi idareler anayasaya aykırı olduğunu iddia ettikleri kanunu uygulamaz; kanuna aykırı olduğunu iddia ettikleri yönetmelikleri uygulamaz. Bu durum keyfilik yaratır. İdarenin, bir kuralın üst kurala uygunluğunu denetleme yetkisi yoktur.
İdarenin işleminde hukuka aykırı olan kuralın uygulanması haksızlık yaratmaz mı? Eğer yargıya gidilirse haksızlık düzelir. Mahkemeler kurallar arasındaki hiyerarşi ile bağlıdır. Mahkemeler kanunu uygular. Kanun anayasaya aykırı ise mahkemenin anayasa mahkemesine başvurma yetkisi vardır. Yönetmelik kanuna aykırı ise yönetmelik hükümleri mahkemeyi bağlamaz.

Kanun, anayasa ve yönetmeliklerin birbirleriyle uyumlu olabilmesi için gereken kriterleri bulmuşsunuz, ama dandik bir kılık kıyafet yönetmeliğindeki başlar açık ifadesini bilmediğinizi ve öğrenmek istediğinizi söylüyorsunuz. bunun neresi inandırıcı. sen öğretmensin. öğretmen hiç bir şey yapamaz. idareciysen bu durumda ne yapman gerektiğini zaten bilirdin. Bu durum öğrenciler içinde aynen geçerli. hem yeni hem eski yönetmelikte. inşallah çok yakında bu ayrım kalkacak ve hem öğrenciler hem öğretmenler hem kamudaki tüm memurlar istediği kıyafeti giyebilecek. yani Başörtüsüde takabilecek.

Arkadaşın biri hükümetin bu konudaki duyarsızlığını dile getirmiş. kesinlikle katılıyorum. sıktı artık bu mesele. insanların masum tavırlarıyla başka insanlara zarar vermeye çalıştıklarını bile düşünmeye başladım. Serbestlik gelecekse bir an önce uzatılmadan, seçim yatırımı yapılmadan, idarecileri zor durumda bırakmadan hemen halledilmeli.

Sayın hcm alıntı yapmadan soyleyeyim işini bilmek kavramı yoruma açık..Zaten yazılanların tümüne bakarsanız yorum yapmadım ben. İstekleriniz olabilir belirtmişsiniz ama kamuda isteğinize göre mi işinizi yaparsınız siz yorumlarsınız...Tartışma amacı gütmeden soru sormak-cevap yazmak bu kadar zor olmamalı öyleki karşısındakinin inandırıcılığını sorgulayabilecek bir yaklaşım hiç kimseye yakışmaz...

Öğretmenine derse başörtülü giremezsin diyen müdür, tayt giyene mini etek giyene de giremezsin dese sorun olmaz!! Ama sen kafana göre takıl ha sen dur sen kafana bişey takma dersen orda dur derler adama...

Anadolu lisesinde öğretmenim, okulumuzda derslere öğrenci ve öğretmenler başörtülü girebiliyorlar. Derse başörtülü girmeyi yasaklamak, başörtüsüz girmeyi yasaklamaktan farksızdır. Arada bir fark olduğu açıklayabilen olursa ellerinden öpeceğim. Dolayısıyla Başörtüsülü derse girmeyi engellemek insan haklarına aykırıdır. Öğretmen olarak bizlere düşen, kişisel farklılıklara saygı duyarak öğrencilere eşit şekilde yaklaşmak, haksızlıkların da karşısında durmaktır.

format_01' Alıntı:
tuncay_tuncez' Alıntı:
ALINTI

Kanun, anayasa ve yönetmeliklerin birbirleriyle uyumlu olabilmesi için gereken kriterleri bulmuşsunuz, ama dandik bir kılık kıyafet yönetmeliğindeki başlar açık ifadesini bilmediğinizi ve öğrenmek istediğinizi söylüyorsunuz. bunun neresi inandırıcı. sen öğretmensin. öğretmen hiç bir şey yapamaz. idareciysen bu durumda ne yapman gerektiğini zaten bilirdin. Bu durum öğrenciler içinde aynen geçerli. hem yeni hem eski yönetmelikte. inşallah çok yakında bu ayrım kalkacak ve hem öğrenciler hem öğretmenler hem kamudaki tüm memurlar istediği kıyafeti giyebilecek. yani Başörtüsüde takabilecek.

Arkadaşın biri hükümetin bu konudaki duyarsızlığını dile getirmiş. kesinlikle katılıyorum. sıktı artık bu mesele. insanların masum tavırlarıyla başka insanlara zarar vermeye çalıştıklarını bile düşünmeye başladım. Serbestlik gelecekse bir an önce uzatılmadan, seçim yatırımı yapılmadan, idarecileri zor durumda bırakmadan hemen halledilmeli.
format_01 hocam durumu cok güzel açıklamışsiniz, başörtüsüne türban denmesi de cok manidar ayrıca.

Geri