Kıymetli hocam,
https://www.teknofest.org/tr/yarismalar/ adresinde hangi kategoride yarışmaya katılım sağlayacaksanız (ilkokul/ortaokul/lise) o butona tıklayın. Katılabileceğiniz yarışmalar karşınıza çıkar. Dilediğiniz yarışmaya tıklayıp onun şartnamesini dikkatlice okumalısınız. Yarışmalar birbirlerine göre farklılık gösterebilir.
Ben daha önce birkaç başvuru yaptım, proje detay raporu kısmında elendik. Yine de yılmadan bu sene de öğrencilerimi teşvik ediyorum başvuru yapmak için.
Genel olarak süreç şöyle;
1- Başvuru aşaması: bu aşamada t3kys sistemine takımınızı oluşturup proje bilgilerinizi giriyorsunuz. Sadece proje nedir, amacı nedir gibi projenizin genel hatlarını belirten basit birkaç metin yazıp kaydediyorsunuz. Bu aşamada elenmezseniz bir sonraki aşama başlıyor.
2- Proje özet rapor aşaması: Verdikleri proje rapor şablonuna göre toplamda 4 sayfalık (1 sayfa kapak, 1 sayfa içindekiler, aslında 2 sayfa), bir ön tanıtım raporu yazmanızı istiyorlar. Bu raporda da projenin ne olduğu, amacı, kapsamı, yöntemi, ticarileşme potansiyeli gibi çeşitli başlıklar var. Çok kısa metinler giriliyor. Bu aşamada elenmezseniz bir sonraki aşama sizi bekliyor
3- Proje detay rapor aşaması: Verdikleri proje detaylı rapor şablonuna göre toplamda 10 sayfalık bir rapor yazmanız isteniyor. Bu raporda ayrıntılı olarak projenizi ve nasıl yaptığınızı görsellerle destekleyerek yazmanız lazım. Artık projenin ete kemiğe bürünmüş olması önem arz ediyor. Bu aşamada bazen proje tanıtım videosu da isteyebiliyorlar. Projesine maddi destek çıkanlar falan belli oluyor. Bu aşamayı da geçerseniz bir sonraki aşamadan devam edeceğiz.
4- Teknofest final: Artık finaldesiniz. Teknofest festival alanında projenizi sergileyip ilk 3'e kalma şansınız var demektir. Gerçi buraya kadar gelmişseniz zaten başarılı olmuş ve kendinizi kazanmış gibi hissedebilirsiniz. İlk 3'e girmek tabiki de büyük bir gurur lakin finalist olmak da gayet tatmin edici bir başarı.
Olayı şöyle toparlayayım. Final aşamasına kadar aslında raporlar yarışıyor. Finalde somut olarak projeler yarışıyor. Tabi raporlardan aldığınız puanlar da final puanınıza etki ediyor. Dolayısıyla raporlar önemli. Öğrencinin eliyle yazılmış raporun random atanan hakemleri projenin iyi bir fikir/proje olduğuna ikna edebilmesi önemli. Benim her defasında proje detay raporunda elenmemin sebebi de öğrencilerimin proje raporu yazma kısmında olaydan kopmaları, sıkılyorlar ve yazamıyorlar. Yönlendirmeme, yardımcı olmama rağmen çabuk kopuyorlar o aşamada. Yine de denemeye devam.
Tavsiye: Teknofest finalinde 3 kişiye kadar konaklama vb. masraflarını karşılıyorlar. Dolayısıyla takımınızda 2 öğrenci olmasını tavsiye ederim. 4 kişi olursa, hepsi de bu 3 kişilik kontenjandan faydalanmak isterse kura çekersiniz ve geriye kalan çok üzülür. Gönül koyar. Tek kişi ile de katılınabilir. İyi rapor yazacak, diksiyonu düzgün araştırmayı seven bir öğrenci ile, elektronik/yazılım/kodlama işlerinden anlayan birini bulursanız iyi olabilir. Birisi raporları halleder diğeri projeyi ayağa kaldırır.