Temel elektroniği nasıl anlatıyorsunuz?

Kodla Büyü

adadeniz

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
3,023
merhaba arkadaşlar
ben daha doğrusu biz artık yöntemlerimizden hatta daha ileri giderek kendimizden şüphe etmeye başladık.
Biz hala dirençlerin bağlantı şekillerini geçebilmiş değiliz... Çocuklar hala seri devre ile paralel devreyi karıştırıyorlar. Devreyi tanımıyorlar.
Formülleri saymıyorum bile... Şimdiye bi öğrendikleri
seri devrede akımın eşit olduğu ki bunu biliyorlar ama çözüm noktasında kullanamıyorlar.
paralel devredeki eşdeğer direnç.... 10 tane de direnç olsa 2-2 hesaplıyorlar...taaaa ki eşdeğeri buldular
birimler faciaaa... Akıma V verirler, gerilime A verirler...
Sınav yaptım tekrar da dahil... teknik sınıf dahil en yüksek 50... o da 3 kişi... geri kalanların hepsi 40 altı...
siz nasıl anlatıyorsunuz?
 
ben kız meslekteyim sınıf 12 kışı sadece 2-3 kişi iyi not aldı sayılır geri kalanmı 05 aldı sınavı yenılememı ıstedı soruları cozdum hocam cok kolaymış dedıler yenılemeyın dıye fıkırlerı degıstı
derste 50 tane serı parelel devre sorusu cozdum dediğin gibi halen serı devrede akımların paralel devrede gerılımın esıt olduğunu anlamak ıstemıyorlar ben artık dırenclerı uygulamalı olarak yaptıracağım çözüm olacakmı bılmıyorum
 
sayın hocam, 10 senedir elektronik derslerine ben giriyorum,
edindiğim tecrube şu:

bilgisayar bölümü öğrencisi direnç nedir bilecek, seri bağlayınca direncin artacağını bilecek.
yani bilgisayar(lar) kurarken 3lü prizleri peşisıra dizmemesi gerektiğini bilecek.

örn sizn bahsettiğiniz direnç bağlantıları konusunda önce 2 tane direci tahtada çiziyor hesaplıyorum.
sonra 3 , sonra 4 direnci:)

akımmış gerilimmiş girmiyorum hemen.

sonra ki ders 2 direnci paralel bağlıyorum. direncin düştğünü gösteriyorum.

snra aynı uygulmayı onlara electronic workbench'te yaptırıyorum.

2 tane direnci seri bağlatıyorum direnç hesaplatıyorum, paralel bağlatıyorum hesaplatıyorum.

sonra 1 seri 1 paralel bağlantı peşpeşe yapıp anladılarsa karışık bağlantı yaptıtıp dersi bitiyorum.

sonraki hafta geçiyorum akıma.
akım anlatırken su borusu örneği veriyorum. akımı suya benzetiyor hangi durumda rahat akar diye soruyorum.

genelde 2 sınıfta 3-5 öğrenci zayıf alıyor.

örnek bir sınavımı atıyorum.

ayrıca bir konu da elektronik workbench'de atıyorum.

umarım faydam dokunur.
selamlar.
yener sönmez
 

Ekli dosyalar

Önce yenersonmez hocam gibi electronic workbench programında alıştırmaları yapmak gerekiyor. Ampermetre voltmetre bağlamak felan. Sonra okulun elektrik atölyesine götürüp bol uygulama.

Bir de soruları hep kolay soruyorum ben. 12 kişiden 2-3 kişi iyi not aldıysa o sınıfa ne anlatacaksınız? Önce sevmeleri lazım.


Yenersonmez hocam bu arada electronic workbench programını buradan paylaşabilirmisiniz ? Bendeki win7 de biraz sıkıntılı çalışıyor.
 
bi kere öğrenci altyapısı inanılmaz kötü; dolayısıyla en basit kesirli işlemleri dahi anlayamıyorlar.. ama biraz daha iyi teknik sınıflarda başarılı olan öğrencilerim var;2. dönemin 1. sınavında bütün sorular seri-paralel devrler eşdeğer direnç hesaplamaydı ve 100 alan bi öğrencim var..ben kendi adıma bol bol örnek yapıyorum;ve mümkün olduğunca örnekleri en basitten daha zora doğru çözmeye dikkat ediyorum...kesintisiz arka arkaya 10-15 örnek yapınca en kötü öğrenci bile seri paraleli ayırtedebiliyor.ama işin içine temel matematik girince sonuç yok..
 
Bende geçen seneye kadar teknik lisede elektronik derslerine giriyordum. Bende sizin hiçbir kabahatiniz yok hocam. Bende de durum aynıydı zira. Bu dersten öğrencilerin bir şey anlayabilmeleri için ders saatinin en az 4 olması gerektiğini düşünüyorum. 2 saatlik dersin ilk saati genel matematik bilgileriyle geçiyordu(genel derken kesirli sayılarda payda eşitleme, toplama, üs alma gibi şeyler yani tahmin ediyorsunuzdur.) 2. saate de artık konuyla alakalı olabildiğince basite indirgeyerek ne anlatabilirsem o. Bence sadece matematik bilgisine de bağlamamak lazım bu başarısızlığı. Kendimden pay biçiyorum, matematiğimin iyi olmasına rağmen üniversitedeki hocamız dersi sürekli slayttan, teorik olarak anlattığı için her yaz yaz okuluna kalmışımdır elektronikten. Bir keresinde öğrencilere seri paralel devreyi anlattıktan sonra herkes basit de olsa bir devre yapıp getirsin dedim. Ve sınavda sorduğumda 20 kişilik sınıfta o soruyu yapamayan 2 kişi çıktı, onlar da mantığını anlatmışlar, işlemini yapamamışlar.
Biraz uzun yazdım ama bende bu konudan çok dertliydim :) Bana kalırsa hocam, öğrenci direnci eline alıp renklerini görmeden, basit de olsa bir devre kurmadan yani işi pratiğe dökmeden bir şey anlamıyor.
 
Geri
Üst