TML Tecrubeliler Yardim Edermisiniz

Kodla Büyü

pasific

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Tef mezunuyum.onceki yillarda ortaokul btr ve ilce fatih egitmenliginin ardindan bu sene il disindan memleketimde bir TML ye atandim.
okulda muhasebe ve bilisim bolumleri Var. 135 ogrenci 2 mud. yard var.su an tek bilisimciyim fakat bir norm daha var.
okula gittigimde md yard. ogrencilerin ozellikle kizlarin zor oldugundan ,bos zamanlarimda bilgisayarlara bakim yapmamdan ..vs bahsetti.
Karamsar bir tabloyla karsilastim.

TML tecrubesi olan arkadaslar beni nasil bir ortam bekliyor,
yapmam ve yapmamami tavsiye ettikleriniz neler,
dersler konular islenis nasil,
Son olara btrden sonra tml de extra maddi kazancim neler olacak
simdiden Tesekkurler...

Sene başında şeflik görevlendirme süresinde senin görevlendirmeni yapsınlar. laboratuarları güzelce kur seminer döneminde.

Hocam öncelikle hayırlı olsun.
Alan şefliği görevin resmi olarak başlamadan, hiçbir bakımı üstlenme. Bakım yapman gerektiği dillendirilirse, alan şefliğini hatırlat. Alan şefliği geldiğinde de, görevinin alan bilgisayarlarının bakımı olduğunu hissettir. Bir de şeflik saatleri dışında, hiçbir bakımı üstlenme. Yoksa işin zor, anladığım kadarıyla idare sana potansiyel tamirci gözüyle bakıyor. Kendini ezdirme.

halk' Alıntı:
Sene başında şeflik görevlendirme süresinde senin görevlendirmeni yapsınlar. laboratuarları güzelce kur seminer döneminde.
..
Hocama katılıyorum. Önce alan şefliği işini halledin.
Sonra atölyelerin / laboratuvarların kurulumunu halledin
Size bırakırlarsa sınıfların ders programını ve atölye kullanımını düzenleyin
Gerisi gelir...

hocam birde maaşında 100tl yakın artış olması lazım tazminat farkından. ilk ya da tek bilgisayarcı olmak zordur meslek liselerinde, bazı hocalar yatarken sizden çok şey yapmanız beklenir. Ayarı iyi vermen lazım...

seflik icin en erken nezaman basvurmami onerirsiniz.tavsiyeler icin tesekkurler

okul açılır açılmaz. zira diğer norma da atama yapılırsa gelecek diğer arkadaşta şeflik isteyebilir...

bazıları gıcıklık yapıp 6 ayda 1 görevlendirme yapmılıyor deyip 2.döneme sarkıtıyor...

bu duruma düşmemek için hemen söyleyin versin şefliği...

parssan' Alıntı:
bazıları gıcıklık yapıp 6 ayda 1 görevlendirme yapmılıyor deyip 2.döneme sarkıtıyor...

bu duruma düşmemek için hemen söyleyin versin şefliği...
..
yok hocam şefliklerle ilgili yazı geldi sanırım. artık sadece sene başında ve sene sonunda oluyor. o yüzden okul açılır açılmaz seminer döneminde dilekçenizi verin...

bugun mudurle tanistim.kisaca ogrencilerin tam basa bela olduklarindan bahsettikten sonra :cry: seflik konusunu actim,yeni ortaogretim kurumlar yonetmeligi ile sefligin artik olmadigini :? fakat bazi okullarin hala buna devam ettigini ,bize yenii emir gelirse bizde yapariz dedi. ayrica sadece 11 ve 12. siniflarda bilisim dersi varmis 10 lar bu sene muhasebe secmis.

velhasili formatorluk gunlerimi aramam insaallah :(

pasific' Alıntı:
bugun mudurle tanistim.kisaca ogrencilerin tam basa bela olduklarindan bahsettikten sonra :cry: seflik konusunu actim,yeni ortaogretim kurumlar yonetmeligi ile sefligin artik olmadigini :? fakat bazi okullarin hala buna devam ettigini ,bize yenii emir gelirse bizde yapariz dedi. ayrica sadece 11 ve 12. siniflarda bilisim dersi varmis 10 lar bu sene muhasebe secmis.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM OKUL VE KURUMLARI ALAN/BÖLÜM,
ATÖLYE VE LABORATUVAR ŞEFLİKLERİNE İLİŞKİN YÖNERGE

MADDE 6- (1) Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında açılan her alan/bölüm için 1 (bir) alan/bölüm şefliği, standart atölye/laboratuvar donanımı sağlanmış her atölye ve laboratuvar için 1 (bir) atölye ve laboratuvar şefliği, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında faaliyet gösteren uygulama sınıflarında yer alan her şube için 1 (bir) atölye şefliği oluşturulur.

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/2617_0.html

Şu an için mevzuatta yazan şeflik verileceğidir. Bence okul idaresinden dilekçe ile o söyledikleri değişikliği göstermesini isteyin. Şeflik emir ile verilmez, okul müdürü teklif eder. Biraz işi yokuşa süren, arıza bir idaren var galiba hocam. Siz hakkınızı sonuna kadar arayın, geri adım atmayın. Şeflik görevi verilmesi ile ilgili dilekçe de verebilirsiniz, linkteki yönergeyi dilekçe ekinde sunarsınız. Eğer şeflik vermezlerse, sadece dersinize girer çıkarsınız. En azından kafanız rahat olur.

Hangi yonetmelikte kalkmış? Bildiğim kadarıyla herhangi bir degisiklik yok. Ogrenciler icin de korkmayın hocam. Sizin mesleğiniz bu ve layigi ile yapıyorsunuz.
11. Sınıflarda en az 18 saat meslek dersiniz olur. Seçilen dala gore de web, veritabanı, teknik servis ya da ag derslerinden bazıları.
12. Sınıflarda da en az 2 saat meslek dersiniz ve koordinatorluk göreviniz olur. 16 saate kadar ama tabi okulun ve çevrenin şartlarına gore değişiyor bu.

Seflik gorevi de vermeleri gerekiyor. Boyle bir durumda ders saatini doldurursunuz hocam. Laboratuvar bakimi yapmak hem zevkli hem de ogreticidir. Tavsiye edeceğim hayati programlar; usb lock, deepfreeze ve radmin. Bunları kurduğunuz zaman cok rahat edersiniz. Yine takildiginiz bir sey olursa yardimci olacak cok arkadas var hocam burada.

pasific' Alıntı:

Hocam sen en kısa zamanda o okuldan gitmeye bak. Öğrencilerin ne mal olduğunu müdür söylemiş, müdürün de ne olduğu yönetmelikleri bilmemesinden belli. Çekilmez o okul.

Ne demek şeflikler kalkmış ya. Kafadan sallamış anlaşılan.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

Şefliklerin oluşturulması ve şeflerin görevlendirilmesi

MADDE 84- (1) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında, uygulanan mesleki eğitim programlarının tür ve özelliklerine göre alan/bölüm, atölye, laboratuvar şeflikleri oluşturulur.

(2) Öğretime açılan her alan/bölüm için bir alan/bölüm şefliği, standart atölye ve laboratuvar donanımı sağlanmış her atölye ve laboratuvar için bir atölye ve laboratuvar şefliği oluşturulur. Ancak, aynı atölye ve laboratuvar ortamının aynı yönetim altındaki farklı okul türleri veya alanların eğitiminde kullanılması durumunda, bu atölye veya laboratuvar için ikinci bir şeflik oluşturulmaz.

(3) Çocuk gelişimi ve eğitimi alanının atölye ve laboratuvarı, uygulama sınıflarıdır. 36-48 ve 49-66 ay arası çocuklar için ayrı uygulama sınıfları oluşturulur ve atölye şefi görevlendirilir.

(4) Şeflerin görevlendirilmesiyle ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenerek duyurulur.

Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin görev ve sorumlulukları

MADDE 85- (1) Şeflerin ortak görev ve sorumlulukları şunlardır.

a) Alanın bina, eşya, makine-teçhizat ve diğer taşınırların bakım, onarım, koruma, saklama ve kullanıma hazır bulundurulmasını sağlar.

b) Müdür tarafından görevlendirilmeleri halinde taşınır kayıt ve kontrol yetkilisi unvanıyla Taşınır Mal Yönetmeliğine uygun olarak defter, belge ve cetvelleri tutar. Yılsonunda ve gerekli görülen zamanlarda taşınırları sayım ve kontrole hazır bulundurur. Sayım ve döner sermayeyle ilgili iş ve işlemleri mevzuatına göre yürütür.

c) Tüketim malzemelerine yönelik sarfların e-Taşınır sistemine işlenmesini sağlar.

ç) Kullanılan makine, araç-gereç ve teçhizatın okul imkânlarıyla onarımını sağlar. Onarımı mümkün olmayan veya ekonomik ömrünü tamamlamış olanların kayıttan düşümü için Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine göre öneride bulunur.

d) Öğrencilerin kullanacakları her türlü araç-gereci imza karşılığında ilgilisine teslim eder. Bunlardan iadesi gerekenleri belirlenen süre içerisinde teslim etmeyenlerle araç-gerece zarar verenleri okul müdürlüğüne bildirir.

e) Öğrencilerin atölye ve laboratuvarlarda yapacakları uygulamalarla ilgili araç-gereç ve malzemelerin önceden hazırlanması için ilgililerle işbirliği yapar, kayıtlarını tutar.

f) İş kazası, meslek hastalıkları, yangın ve diğer tehlikelere karşı iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması konusunda özel eğitimi gerektiren öğrencileri de dikkate alarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.

g) Çalışma ortamını temiz tutma alışkanlığının öğrencilerde davranış hâline getirilmesi için çaba gösterir.

ğ) Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar ile ilgili kayıtları tutar.

h) Temel işlemlerin uygulamalı olarak yapılmasını sağlar. Bu işlemlerin doğru olarak kavranıp kavranmadığının anlaşılması yönünde öğrencilere rehberlik eder.

ı) Temrin uygulamalarında eğitim ve öğretimi geliştirecek ders araç-gerecinin yapılmasını ve mevcutların onarımını sağlar.

i) İş sağlığı ve güvenliği bakımından sorumluluğundaki alan/bölüm, atölye, laboratuvarda bulunan her makine için özelliklerinin, periyodik bakım ve yedek parça durumuyla varsa yapılan tadilat ve değişen parçalarının düzenli olarak işlendiği makine kartıyla kullanma kılavuzu hazırlar. Atölye ve laboratuvarlardaki çalışma şartlarını belirten tehlike ve uyarı işaretleriyle makine ve araç-gerecin özelliklerine göre kullanma talimatlarının uygun yerlere asılmasını sağlar.

j) İş kazası veya kişi alan/bölüm, atölye, laboratuar ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olayların meydana gelmesi durumunda, usulüne uygun olarak rapor hazırlayıp yazılı olarak müdüre bildirir.

k) Mezunları izleme ve işe yerleştirme çalışmalarını ilgili alan öğretmenleriyle birlikte yürütür.

l) Aynı yönetim altında farklı program türü bulunan okullarla sürekli eğitim ve öğretim yapılan atölye ve laboratuvarlardaki araç-gerecin sorumluluğunu varsa alanın teknisyeniyle birlikte yürütür.

m) Sorumluluğundaki alan/bölüm, atölye ve laboratuvarın diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte kullanılması durumunda, protokol hükümleri doğrultusunda yararlanılmasını sağlar.

n) Görev alanlarına göre okul müdürlüğü tarafından belirlenen çalışma esaslarındaki görev ve sorumlulukları yerine getirir.

(2) Alan/bölüm şefi;

a) Her öğretim yılı başında alan/bölüm, atölye ve laboratuvarda görevli personel arasında işbölümü yapar ve onay için okul müdürlüğüne sunar. Alanıyla/bölümüyle ilgili çalışmalarda diğer alanlarla/bölümlerle işbirliği yapar.

b) Okula ait bina, atölye, laboratuvar ve dersliklerin, alanın öğretim programına uygun olarak ders araç gereç ve donatım ihtiyacını belirler ve temini için teklifte bulunur.

c) Döner sermaye işletmesi mal ve hizmet üretim çalışmalarını ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda planlar ve yürütür. Döner sermaye çalışmaları kapsamında şartname, resim ve standartlarına uygun üretim yapılmasını sağlar, kalite kontrol komisyonunun incelemesine sunar.

ç) Alan/bölüm zümre öğretmenleri kuruluna başkanlık eder. Atölye ve laboratuvar şefleri, alan öğretmenleri, uzman, usta öğretici ve teknisyenler ile zümre toplantıları yapar. Alınan kararları müdürün onayına sunar.

d) Alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerle ilgili her türlü materyalin birime alınması için ilgililerle işbirliği yapar. Alan/bölüm kitaplığının ilgililerce kullanımını sağlar.

e) Resmî, özel, gönüllü, kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar, mezunların işyerlerindeki başarılarını izler, gerektiğinde programların geliştirilmesi için önerilerde bulunur.

f) Sektörle bilgi ve teknoloji alışverişinde bulunur. Alanın öğretmen, uzman, usta öğretici, teknisyen ve öğrencilerinin mesleki fuar, sergi ve seminerlere katılmalarını teşvik eder.

g) Çocuk gelişimi ve eğitimi alan şefi, ayrıca 8/6/2004 tarihli ve 25486 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okulöncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği ile kendisine verilen görevleri yapar.

(3) Atölye, laboratuvar şefi;

a) Uygulamalı eğitimin incelemeye ve araştırmaya dayalı olarak her türlü ders araç-gereçten yararlanılarak yapılmasını, bunların biriminde bulundurulmasını ve zenginleştirilmesini sağlar.

b) Uygulamalı eğitim kapsamında öğrencilere yaptırılan temrin, üretim ve hizmetlerin programlarda öngörülen bilgi, beceri, tutum ve davranışları kazandıracak nitelikte olmasını, çalışmaların belirlenen amaçlar doğrultusunda yürütülmesini sağlar.

c) Aynı yönetim altında farklı program türü bulunan okullarla sürekli eğitim ve öğretim yapılan okulların birimlerindeki araç-gerecin sorumluluğu, birimin şefiyle birlikte o birimde görevli bir teknisyene verilir.

(4) Sorumluluğundaki alan/bölüm, atölye ve laboratuvarın diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte kullanılması durumunda, protokol hükümleri doğrultusunda yararlanılmasını sağlar.

(5) Müdür tarafından verilen görevin gerektirdiği diğer görev ve sorumlulukları yerine getirir.

Arkadaşlar bende ticaret meslek lisesine eş durumundan geldim. İlk kez çalışacağım ve şimdilik tek bilgisayarcıyım. Henüz göreve başlamadım. Bu şeflik konusunda hiç bir bilgim yok. Alan şefi, bölüm şefi, laboratuvar şefi bunlardan hangisini tavsiye edersiniz. Tecrübeli olan arkadaşlar özetle bu görevler ne işe yarar? Aralarına çok fark var mı? Aydınlatırsanız çok sevinirim.

ayyildiz08' Alıntı:
Arkadaşlar bende ticaret meslek lisesine eş durumundan geldim. İlk kez çalışacağım ve şimdilik tek bilgisayarcıyım. Henüz göreve başlamadım. Bu şeflik konusunda hiç bir bilgim yok. Alan şefi, bölüm şefi, laboratuvar şefi bunlardan hangisini tavsiye edersiniz. Tecrübeli olan arkadaşlar özetle bu görevler ne işe yarar? Aralarına çok fark var mı? Aydınlatırsanız çok sevinirim.

Hocam tabi ki alan şefini tavsiye ederim. Alan şefi olduktan sonra 10 saat bakım onarım saatiniz oluyor. Tek öğretmen olduğunuz için bölümün tüm zahmetini siz çekersiniz. Okulun durumu nasıl hocam? Kaç bilgisayar, kaç laboratuar, kaç sınıf bölüm?

pasific' Alıntı:
Ticarette BTR olabiliyormuyuz,akıllı taktalar var :?:
...
ya hocam TAMİRCİ olmak için mi okudun sen onca seneyi !!!
.
şimdilik sadece anadolu liseleri için yapılıyor bildiğim kadarıyla görevlendirmelerde. hadi diyelim ki sizin okulda da BTR olarak görevlendirilebiliyorsunuz. Neden BTR olmak isteyeceksiniz ki. burda birçok arkadaş btr yi sadece ekders sorunu yaşamamak için maddi nedenlerle kabul ediyor.

Siz meslek lisesindesniz, BTR olsanız 18 saat alacaksınız böyle 29 saat alabiliyorsunuz. o zaman MADDİ NEDENLERLE DEĞİL
İdare deseniz kendi okulunuzda btr olmayı düşünüyorsunuz. Aynı idarecilerle derse girip çıkmak btr olmaktan daha iyidir. o zaman İDARİ NEDENLERLE DEĞİL
geriye tek bir şey kalıyor siz çalışmayı sevmiyorsunuz. :-1:

ayyildiz08' Alıntı:
...
Alan şefi = Bölüm şefi (Eski ismi bölüm şefi) ... Adı üstünde bölümdeki tüm işleyişin sorumlusudur. alanla ilgili her türlü idare işten sorumludur. 10 saat planlama bakım görevi olarak ders programında ders yerine görev verilir.

Atölye şefi - Laboratuvar şefi ..... Sorumlu olduğu atölyenin / laboratuvarın dersin işlenişine hazır olmasından sorumludur. sadece sorumluluğundaki atölye / laboratuvar ile ilgili iş ve işlemleri yapar. 6 saat planlama bakım görevi olarak ders programında ders yerine görev verilir.

Re: Ynt: TML Tecrubeliler Yardim Edermisiniz

keplir' Alıntı:
ayyildiz08' Alıntı:

Hocam tabi ki alan şefini tavsiye ederim. Alan şefi olduktan sonra 10 saat bakım onarım saatiniz oluyor. Tek öğretmen olduğunuz için bölümün tüm zahmetini siz çekersiniz. Okulun durumu nasıl hocam? Kaç bilgisayar, kaç laboratuar, kaç sınıf bölüm?
BaRBaRYaN' Alıntı:
ayyildiz08' Alıntı:
...
Alan şefi = Bölüm şefi (Eski ismi bölüm şefi) ... Adı üstünde bölümdeki tüm işleyişin sorumlusudur. alanla ilgili her türlü idare işten sorumludur. 10 saat planlama bakım görevi olarak ders programında ders yerine görev verilir.

Atölye şefi - Laboratuvar şefi ..... Sorumlu olduğu atölyenin / laboratuvarın dersin işlenişine hazır olmasından sorumludur. sadece sorumluluğundaki atölye / laboratuvar ile ilgili iş ve işlemleri yapar. 6 saat planlama bakım görevi olarak ders programında ders yerine görev verilir.

Anladım arkadaşlar. Okul daha yeni olduğu için 9-10 var bu sene. Bilgisayar alanında 1 şube var. Toplam ders yükünü bilmiyorum ancak adalet ve muhasebe bölümleri de var. Onlarda da bilgisayar dersi varmış. Göreve başlar başlamaz dilekçe verebiliyor muyuz?

Öncelikle hayırlı olsun.Şefliği mecburen sana vereceklerdir.
3 meslek lisesinde de çalıştım.ticaret.kız ve endüstri meslek içinde en iyisi kız meslek sonra ticaret sonra eml gelir.tabi rahatlık olarak.
İmkan ve ücret konusunda eml daha iyidir.
Geçen yıl ticarette gõrevlendirme olarak çalıştım az öğretmen olduğu için
Ortam gayet güzel oluyor yanlız her ticarette açık lise olmayabiliyor.pansiyon varsa görev almanızı tavsiye ederim.
Unutmadan maaşınız 100 tl civarı artmış olması gerek teknik ogretmen tazminati.bunu mutlaka mutemete gidip söyleyin.
İlkogretime gore ek dersinizin bayağı artması gerek.
Basarilar

Re: Ynt: TML Tecrubeliler Yardim Edermisiniz

gakgoskentli' Alıntı:
Öncelikle hayırlı olsun.Şefliği mecburen sana vereceklerdir.
3 meslek lisesinde de çalıştım.ticaret.kız ve endüstri meslek içinde en iyisi kız meslek sonra ticaret sonra eml gelir.tabi rahatlık olarak.
İmkan ve ücret konusunda eml daha iyidir.
Geçen yıl ticarette gõrevlendirme olarak çalıştım az öğretmen olduğu için
Ortam gayet güzel oluyor yanlız her ticarette açık lise olmayabiliyor.pansiyon varsa görev almanızı tavsiye ederim.
Unutmadan maaşınız 100 tl civarı artmış olması gerek teknik ogretmen tazminati.bunu mutlaka mutemete gidip söyleyin.
İlkogretime gore ek dersinizin bayağı artması gerek.
Basarilar

Teşekkür ederim

Geri