tübitak 4006 projesi: robot yapabilir miyiz?

Kodla Büyü

htnirbixo

Üye
Mesajlar
5
merhabalar

öncelikle hakkımda birkaç bilgi: teknoloji-tasarım kendi alanım değil. elektronikten pek anlamıyorum. devrelerle de şu güne kadar herhalde hiç uğraşmadım. arduino'nun adını duydum sadece. okul da meslek lisesi değil. ha, işin araştırmasını da elimden geldiğince yaparım ve bilgisayar konusunda da bir şeyler biliyoruz işte.

bu şartlar altında bir robot projesi yürütmek istiyorum öğrencilerle. hatta lego mindstorms denen oyuncağı keşfettim. sonra da bu işten anlayan, daha önce yarışmalara da katılmış bir abimize durumu sorduğumda mindstorms'u pek tavsiye etmedi. zumo ya da çizgi izleyen robot üzerinde çalışmamı söyledi.

siz ne dersiniz? mindstorms daha kolay gibi zumo ya da çizgi izleyen robot alsak işin içinden çıkma şansımız nedir?
 
Çizgi izleyen hazır robot mu alacaksınız yoksa Legoları siz mi programlayacaksınız anlayamadım?o_O
 
hocam yukarıda söylediğim şartlar altında hangisini yapabilirsek onu yapacağız, yapmaya çalışacağız. bu arada okul da meslek lisesi değil.

hangisi daha kolay? lego mindstorms alsak programlamasında çok zorlanır mıyız? sese tepki vermesini sağlayabilir miyiz?
 
Zumo yazdığınız "sumo" olacak sanırsam. Sumo ve çizgi izleyen robotlar size uygun değil bence. Elektronik bilgisi gerektirir, amacınıza hizmet etmez.
Tam da sizin istediğiniz şey: nokta atışı "makeblok mbot" tür. Araştırın lütfen.
 
hocalarım tübitak projesi için verilen bütçeyle mbot robot alınabilir mi. Bir ara tübitakın verdiği parayla robot alınmayacak tarzında bir haber vardı, nedir doğrusu
 
bence mindstorms maliyetli bir şey ona harcadığını para ile ardunioda birşeyler yapabilirsiniz öncelikle temel şeylerden başlayın sonrasında zaten kendinizi gelirtirdiğinizi göreceksiniz.
 
Hocam bilgisayarda paket program kullanmak ayrı robot yapmak ise ayrı bir şeydir.
Alınmayın sakın aşağılamak için söylemedim demek istediğim robot-robotik projelerinde;
1-Programlama ve Elektronik
-%90 C dilinde. Bunun icin bir kitap alabilirsiniz örn PIC16F.... PIC18F... serilerini anlatan kitaplar size hem temel elektronik hemde temel C bilgileri ve mikrodenetleyiciyi nasıl programlayacağınızı anlatır. Ama bunu çözmeniz (hiç programlama yapmamış ve 0 elektronik bilgiyle) en iyi ihtimal 1 yılınızı alabilir. :)
En hızlı yol (Ben bu işi gerçekten öğrenicem ve öğrencilere de öğreticem diorsanız) budur. Ayrıca her devreyi sizin tasarlamanız ve geliştirmeniz gerekir.

2- Hazır yapılmış olan paketler
Bunun için internette bu kitleri hazır satan sitelerden bulablirsiniz (Buraya reklam olur diye yazmadım. Sitede yeniyim bu konudaki kuralı bilmiyorum.)
Aynı yapboz yapar gibi parçaların bağlantısını yap içine hazır yazılmış kodu at ve çalışsın.
Ancak bu bir yapboz yapma olur robotik projesi olmaz (bence...) ama öğrencilerin dikkatini çekecektir.

3- Arduino ise devre kitleri önceden denenmiş ve sağlıklı çalışan (açık kaynak devre) bu kitleri alıp birleştirip programlıyorsunuz.
-Giriş seviyesi algoritma gerekebilir. (internetten eğitim videolari başlangıç için iyidir.)
-Başlangıç için daha iyi bir fikirdir. Ancak robot yapacak seviyeye gelmeniz hazır kodlar kullanmadan gene biraz uzun zaman alıcaktır.
-Hazır paket satanlar içine temel arduino projeleri ile ilgili kitapçık koyabilir. Bu da pek tabii giriş seviyesi için yeterlidir.
Ancak bunlar dediğim gibi giriş seviyesi. Öğrencilere robotik anlatıcaksanız kendinizi biraz daha zorlamanız ve geliştirmeniz daha mantıklı olucaktır.

Yok ben uçucam kaçıcam diyorsanız;
Mühendislik fakultesi :) Yada buna dönük bir çalışma planı...
 
Geri
Üst