TÜBİTAK BİLİM FUARI İLE İLGİLİ ALTIN TAVSİYELER

Kodla Büyü

serkan42

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
1,855
Merhabalar arkadaşlar. Sizlere TÜBİTAK Bilim fuarları ile ilgili çok güzel bir yazı hazırladım. Buyrun :) iyi okumalar. Aklınızdaki bir çok sorunun cevabı burada

Merhabalar arkadaşlar. TÜBİTAK Bilim Fuarı için çok mesajlar geliyor. Bu mesajları elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyorum. Fuar çalışmalarına başlamadan önce kesinlikle bilim fuarı ile bilinmesi gerekenleri okumalısınız.

İlk gelen sorulardan birisi fuar için egzersiz açabilir miyim? Tabii ki açabilirsiniz. Egzersizi hem koordinatör hem de danışman öğretmenler açabilir. Egzersiz açılırken dikkat etmeniz gereken nokta egzersiz ders saati sayısı okuldaki tüm ders saati sayısının %6 sını geçemez ve en fazla 6 saat olarak açılır. Diyelim okulunuzda toplam 350 saat ders saati varsa bunun %6 sı 21 saat yapar. Kısaca 3 öğretmen 6 saat bir öğretmen de 3 saat egzersiz açabilir. Bunu tabii ki 3 - 3 ya da 4 - 4 paylaşabilirsiniz.

Tüm buradaki işlemlerden sonra ise sizlere bir hocamızın hazırladığı güzel bir yazıyı paylaşmak istiyorum. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Böyle güzel bir yazıyı hazırladığı için. Diğer insanların bilgilenmesi açısından da buradan paylaşmak istiyorum.

Arkadaşlar merhaba. Burada yazdıklarım 4 yılın tecrübesiyle elde edilmiş bilgilerdir. Lütfen dikkatlice okuyunuz. Özellikle ilk defa koordinatörlük yapacaklara altın niteliğinde öğütlerdir. Bölüm bölüm yazacağım.

İlk olarak 3 grup oluşturun, mümkünse sergilenecek projesi olmayan öğretmenlerden ve hizmetlilerden olabilir.

1. Grup; Sergi öncesi sergi alanının hazırlanması ve sergi alanının toplanmasına yardımcı olsun. Genellikle hizmetliler burda çok işe yarar.

2. Grup; Fuar günü sabah açılıştaki ikramlar ve görevlilere verilecek öğle yemeğinin organizasyonuna yardımcı olsun. Tüm alışverişi bu gruba yükleyin.Hazırlık ve sunumla uğraşmazsınız.

3. Grup; Fuarda sergilenen projelerden sorumlu olan, projelerinin başında duracak öğretmenler. Esas iş bu grupta. Bu gruptakilerle iyi geçinin.!!! Paramız yattıktan sonra ne yapacağız? Ne yapmalıyız? İlk iş bir reklamcıya gidip proje bilgilerinizi içeren, fatura yazması gereken tüm bilgileri içeren bir kaşe hazırlatın. (20 ile 30 tl arası).

Yapılan harcamalarda fiş kabul edilmez sadece fatura kabul edilir o yüzden faturaya direk kaşe basarsınız. Ben fatura kestireceğim diyen arkadaşlarınıza boş kağıda kaşe basıp verin, faturaya yazdırsınlar. Sonra size iyi bir grafikeri olan reklamcı ya da arkadaş lazım.

Tüm afişlerin tasarımı, tişört tasarımı, yaka kartı tasarımı, ve diğer tasarımlarla bıkmadan uğraşıp, nazınızı çekecek kişi budur. İyi bir grafiker görsel bir şov hazırlayabilir, ya da baştan savma işler çıkarabilir. Sıra projelerin hazırlanmasında. Bu konuda genellikle karton, yapıştırıcı, bant, koli bantı, strafor gibi malzemeler lazım olacak.

Bence kartonları, yapıştırıcıları toptan alıp, okula getirin ve “sınırsız” kullanıma açın. (Tümü 200 lira tutmaz.) Elektronik alışverişleri veya internetten alışverişlerde en ucuzu ile en pahalısı 20 tl far keder. Öğretmenlerin kalbini kırmadan ne istiyorlarsa verin.!!! Projelerin hazırlanması sürecini düzenli olarak takip edin.

Öğretmenlerin son güne bırakıp baştan savma işler ortaya çıkarmasına kesinlikle engel olun.

BU KISIM ÇOK ÖNEMLİ

Kimi öğretmenler özel hayat, iş yoğunluğu bahane edip tüm işi çocuklara yıkarak ortaya saçma sapan işler çıkartırlar. Aman takip edin, fuarda REZİL OLURSUNUZ.

Öğretmenler projeleri hazırlarken siz de bir yandan görevli öğrencilerin beden ölçülerini alıp, tişört sayılarını ve bedenlerini belirleyin. Bu iş için bir form hazırlayıp öğretmenlere verin, çocukların bedenlerini yazsınlar. Şapka yaptırmanızı tavsiye etmem. Bütün gün şapkanı tak demekten yorulursunuz. Fakat ,fuar bitiminde görevli öğrencilere hediye veya hatıra amaçlı dağıtabilirsiniz.

Tişört konusunda bir bilgi vereyim. Bazen ucuz olsun diye bastırdığınız tişörtler sıkıntı yaratır. Özellikle kız öğrencilerin tişörtleri ince ve kalitesiz olduğunda iç çamaşırlarının görünmesi sorun yaratıyor. Tişört konusuna aman dikkat. !!! Davetiye konusunda okul müdüründen yardım alın. Tasarımını yapılması, dağıtılması vb. Davetiyelerin ve afişlerin masrafını siz ödeyin.

FUAR ALANI;

Fuar günü sergi alanı için yerinizi belirleyin.4006 NIN EN ÖNEMLİ KISMI BURASIDIR. Projeleriniz ne kadar güzel olursa olsun iyi bir sunum alanınız yoksa hiçbir anlam ifade etmez. Eğer bir şeylere para harcanacaksa buraya harcanmalı. Afişler, posterler, öğrenci kıyafetleri, tertip düzen etkileyici olmalı. Bir gün için o kadar para harcanır mı demeyin, harcayın.

Her proje için en az 3 metre yer lazım. Toplamda 70 metre, ferah bir sergi alanı yaratacaktır size.(20 PROJE İÇİN) Daha az bir alan da yeterli olur ama gürültüden, kalabalıktan, sıcaktan dolayı sıkıntı yaşarsınız. Fuar alanından söz açılmışken tavsiyem bahçede olması, çadır kiralayabilirsiniz. Tek yön olsun, mutlaka bir yerden giriş, diğer taraftan çıkışı olsun. Bir dikdörtgenin kenarlarında dolaşıp çıkılması en uygunudur. Olmuyorsa karar sizin. Ayrıca fuar alanında elektrik, su ile ilgili tedbirler önemli. Kablolar açıkta olmamalı. Okuldaki yangın tüplerinden birkaçını fuar alanına getirin, riskli bölgelere yerleştirin.Ayrıca fuar alanının bir krokisini çizip alınan tedbirleri belirten iki satır bir yazı yazın. Müdüre imzalatın siz de imzalayın. Fuar alanının girişine özel durumu olan öğrencileri yerleştirin. En çok güvendiğiniz ve ses getirecek projeleri aralara, köşelere, giriş ve çıkışa yakın yerlere konumlandırın. Tüm iyi projeleri yan yana koyup ziyan etmeyin. Aynı öğretmene ait projeler yan yana olsun ki öğretmen tümüne müdahale edebilsin.

Koku, duman, ateş, vs oluşabilecek projeleri mutlaka havadar bir yerde sergileyin. Ziyaretçilerden Astım,alerji gibi hastalığı olanlar olabilir. Müzik yayınını tavsiye etmem. Öğrencilerin sesi duyulmadığı için projeleri tam olarak açıklayamıyorlar.. Proje ürünüyle, izleyicinin arasında hiçbir engel bulunmasın. Bırakın denesinler, dokunsunlar. Açıklamaktan kurtulurlar. Fuar alanında mutlaka ziyaretçilere bir hediye verin.

TAVSİYEM KALEM DAĞITMANIZ. (Okulun adının yer aldığı kalemler bastırmıştım, teog sınavında her öğrencinin sırasına birer tane bırakmıştık. Hoş bir sürpriz olmuştu. Kalanları da fuarda dağıttık.)Magnet, kitap ayıracı, vs tarzındaki hediyelerin çoğu çöpe gidiyor. Kirlilikten başka bir işe yaramıyor. Projeleri tanıtan BROŞÜR BASTIRMAYIN. Ziyaretçiler projeyi öğrencilerden öğrensin,broşürden değil. Zaten tüm broşürler çöpe atılıyor. Boşa masraf. Ayrıca birkaç koli su alın ki öğrencilere dağıtırsınız. Fazla öğrenci fazla masraf demektir. Görevli sayısını abartmayın.2 veya 3 öğrenci ideal sayıdır. Bir görevli tişörtü, yemeği, yaka kartıyla size yaklaşık 30 liraya mal olur unutmayın. (70 öğrenci * 30 tl = 2100 tl)

Öğle yemeğini tüm görevlilere yetecek kadar hazırlatın. Pilav+ayran+tatlı iyi bir kombinasyondur. Bol bol dağıtırsınız hem hesaplı olur. 200 kişilik pilav ayran tatlı size yeter de artar bile. 500 liraya herkes doyar. Son bir tavsiye;Muhtarlık, belediye, iş adamlarına ihtiyacınız yok. “FUAR ALANININ HAZIRLANMASINDA KİMSEDEN YARDIM DİLENMEYİN, BASTIRIN PARAYI YAPTIRIN İŞİNİZİ.”

FUAR SONU; 4006 NIN EN KEYİFLİ KISMI BURASIDIR ...

Genellikle saat 15:00 gibi fuar bitirilir. Görevli öğretmenlere ,fuar bitiminde 10 dk toplantı yapacağınızı en az 2 hafta öncesinden duyurun. Bu toplantı için özel olarak hazırlık yapın. Çay veya soğuk içecekler, kuru pasta veya meyve alın. Birilerine görev verip saat 15:00 da toplantı yerinin hazır olmasını sağlayın. Toplantıda, fuarda emeği geçen tüm öğretmen, idareci, hizmetli tam kadro bulunsun. Gruba değil, HERKESE İSMİYLE TEKER TEKER TEŞEKKÜR EDİN. Hatta çok abartmadan, bütçeniz dahilinde, fuara dair bilgiler içeren küçük hediyeler, hatıralar verin. (faturasını kırtasiye veya başka bir yerden kestirin.) plaket, anahtarlık, kalem seti, önlük, ajanda,... artık gönlünüzden ne koparsa...

SON İŞLEMLER; Faturalarınız için mutlaka toplam tutar 5000 tl yi geçsin. Yedekte 50, 20 , 30 tl gibi faturalarınız bulunsun. Fuar günü elden ödeme yapmanız gereken yerler oluyor. Son anda ödeme yapmanız gerekirse bunlarla tamamlarsınız. Fuar günü yanınızda mutlaka nakit en az 200 lira bulunsun. Lazım oluyor son anda.
 
Harika tavsiyeler çook teşekkürler.
 
Ne ... müdürler var...

Müdüre egzersiz açmak istediğimi soylemistim bundan 1 ay önce falan hocam koordinatör öğretmen açabiliyor dedi sizler acamiyorsunuz demişti bana...
 
Son düzenleme:
Bu tarz çıkarsamalar yapabilen insanlara bayılıyorum helal olsun hocam
 
Geri
Üst