***************Akıllı tahta USB girişi sorunu yaşayanlar burayı iyi okusun.*************
yaptığım araştırmada Vestel OPS modüllerinin usb girişlerinin kırılması, çalışmaması gibi sorunlarla çok sık karşılaşıldığını gördüm. Öğrencilerin hor kullanması sonucu oluşan bu durum gerçekten garanti kapsamı dışında değerlendirilen ve 1000 TL gibi bir maliyet çıkaran ve modülün değişimine yol açan bir sonuca götürmektedir.Bu durumua nasıl bir çözüm getireceğinizi anlatmadan önce eldeki sağlam USBli akıllı tahtaları korumak için nasıl bir yol izleyeceğimiz hakkında biraz bilgi vereyim.
1 - USb girişi kırıldığında +5v ucu data ucu ve şase ucu kısa devre olmak suretiyle içerideki bazı elemanlara da zarar veriyor. ve Çalışmaz hale geliyor.İlk etapta usb girişlerine çoklayıcı yada uzatıcı kablo almak bir çözüm gibi gözüksede tam bir koruma sağlamaz.Çünkü çoklayıcı yada uzatıcının ucu kırıldığında kısa devre olmuşsa ve içerideki elemanlar yanmışsa yeni çoklayıcıyı taksanızda giriş çalışmayacaktır. Bu yüzden alacağınız uzatma kablosunda mutlaka kısa devre koruma olsun. En basitinden kendiniz bile yapabilirsiniz. Vestel Opsnin USB girişi 500mA destekleyen bir power switchten enerji alıyor.Ve bu switch maalesef öngörüldüğü gibi kısa devre korumasını uzun süreli yapamıyor. Taktığınız usb kablosunun + ucuna 450 mA bir sigorta bağlayarak böyle bir durumda usb girişinizin yanmasını önleyebilir ve sadece yeni uzatma kablosu takmak suretiyle Eldeki tahtaları korumuş olursunuz
USB si kırılmış ve çalışmaz hale gelmiş modüllerin başına gelenler ise şöyle.
Bir kere usb giriş soketinin değişmesi gerekiyor. Kırılma anında kısa devre olduğundan çoğunlukla soketi değişmek çözüm olmuyor. Hemen girişte bir adet zener koruyucu akabinde 5v power switvh entegresi seri bağlı bobin ve chipset var.
Benim incelediğim usb si kırık 10 adet makinada chipseti zarar görmüş olana rastlamadım buda demek oluyorki usb giriş soketi , 5v entegresi yada zeneri yada bobini değiştirilerek bu modülleri kurtarmak mümkün. Ben bu 10 modülde bunu uyguladım ve %100 sonuç aldım. Özellikle teknik öğretmen arkadaşlar bunu uygulayarak akıllı tahtalarını kurtarabilirler. Zaten cihaz garanti dışı kalmış. Neden yapılmasın?
uygulayamam diyenlere ise cüzi bir ücret karşılığında çözüm verebliriz. Ayrıntılı bilgi isteyenler bana
rafetc23@hotmail.com adresinden ulaşabilirler. Sağlıcakla kalınız.