USB Girişlerimi Özledim

Kodla Büyü

aylin986

Site Gezgini
Merhaba arkadaşlar. Öncelikle kendi kendime problemi yeterince yorduğuma emin olabilirsiniz.Yani bir problemim var.
Bilgisayarın flash bellek girişi zorlanırken içine göçmüş, sabitleyim dedim yalama olmuş.
Arkadaki usb girişine arkadaşlar yorulmasın diye bir usb uzatma kablosu takayım dedim( iki ucu da usb) tanımadı. ben de anakartın çipset mipset ne kadar sürücüsü varsa bir daha indirdim kurdum.

Ve birden tüm USB girişli cihazlar çalışmamaya başladı( fare, klavye, flash bellek) ama usb girişli harici harddiski tanıyor.

Anakart: Biostar PT890 775 , anakart chipseti: VIA P4M900. Dizi dizi birsürü sürücü yükledim bana mısın demedi. Sanki Win98 öncesi bir işletim sistemi mübarek, tak çalıştır herşeyde yeni donanım bulundu sihirbazı çıkıyor karşıma. Öyle ki foruma usb girişli olmayan bir fe klavyeyle yazıyorum o derece kötü haldeyim lütfen yardım ediniz.

-BIOS'ta usb config. High Speed yaptım, Başlat>Çalıştır>regedit>local machine>system>current control set> services>usbstor start değeri de 3 yaptım-

walla hocam, kendi adıma söyleyeyim (ki arkadaşların düşüncelerine tercuman olacağımı hissettim bi an) daha önce böyle bir sorunla karşılaşmadığım için neyden kaynaklandığı hakkında bir fikir yürütemiyorum. bu sebeple bakıp çıkıyorum üzgünüm :)

belki işletim sisteminden kaynaklanan bir sorun vardır. herşeyi denemişsiniz birde fotmat atmayı deneyin

format atmayacayım, çok sıkıldım format atmaktan. usb girişlerimin yanmadığına da emin olduğuma göre başka biçözümü olmalı.

bu arada bi fıkrayla konuyu süsliyim :)

Makine, elektrik ve bilgisayar mühendisi üç arkadaş arabayla giderken, araba bozulmuş. Makine Mühendisi:
-Bu makine mühendisinin işi bana bırakın."demiş ve motor,devir,egzoz,aks şu-bu derken başarısız olmuş ve işi bırakmış.Elektrik mühendisi;
Her halde elektrik sisteminde bir sorun var ben hallederim."demiş . sigorta,marş,buji,akü v.s hepsini kurcalar ama işe yaramamış. İki kişinin kendisine baktığını ve sıranın ona geldiğini anlayan bilgisayar mühendisi;
Arkadaşlar, bu alete reset atsak olur mu? O da olmazsa işletim sistemini baştan yükleriz" demiş.

Not: Doğrusu "Arabadan inip geri binsek çalışmaz mı acaba?"

deli misin, fıkra anlatmak için konu açılır mı : ) saatlerdir aynı bilgisayarla uğraşıyorum insanlar geliyor, gidiyor ben aynı yerdeyim baya keyfim kaçtı

aylin986' Alıntı:
deli misin, fıkra anlatmak için konu açılır mı : ) saatlerdir aynı bilgisayarla uğraşıyorum insanlar geliyor, gidiyor ben aynı yerdeyim baya keyfim kaçtı

hocam senin de benim gibi pskolojin bozuldu galiba olsun normaldir ben de arada seri portumu hatta parelel portumu özlediğim oluyor :)

fıkranın sonu yanlış hocam, sonunda bizim mühendis, "arabadan inip geri binsek çalışmaz mı acaba diyor." sistemi geri yüklemeyi deneyin belki çalışır. en son olmadı format atın hocam.

o cevap daha bombaymış tabi : ). ne yazık ki geri yüklemeyi de denedim fakat başarısız oldu. zaten yeni kurmuştum :S en fazla bir ay öncesininde nokta oluşturmuş. E hayırlısı olsun ozaman nabalım.

aylin986' Alıntı:
format atmayacayım, çok sıkıldım format atmaktan. usb girişlerimin yanmadığına da emin olduğuma göre başka biçözümü olmalı.

bu arada bi fıkrayla konuyu süsliyim :)

Makine, elektrik ve bilgisayar mühendisi üç arkadaş arabayla giderken, araba bozulmuş. Makine Mühendisi:
-Bu makine mühendisinin işi bana bırakın."demiş ve motor,devir,egzoz,aks şu-bu derken başarısız olmuş ve işi bırakmış.Elektrik mühendisi;
Her halde elektrik sisteminde bir sorun var ben hallederim."demiş . sigorta,marş,buji,akü v.s hepsini kurcalar ama işe yaramamış. İki kişinin kendisine baktığını ve sıranın ona geldiğini anlayan bilgisayar mühendisi;
Arkadaşlar, bu alete reset atsak olur mu? O da olmazsa işletim sistemini baştan yükleriz" demiş.

O fıkranın sonu öyle bitmiyordu sanırım; sonu şöyle olması lazım:

Bilgisayar mühendisine sıra gelir:
-Ya arkadaşlar hep birlikte bir inip tekrar binsek mi?
der.

Ayrıca hocam bir kablo tanımadı diye ne diye chipset, usb driver işine giriştiniz ki? Kabloyu başka bir bilgisayarda deneseydiniz, kabloların çoğu dandik oluyor.

lab daki bilgisayarda çalıştı o tuhaf usb uzatma kablosu ama örtmenler odasında çalışmadı o yüzden sinir olup uğraştım.

bios
load default yaparak denemek lazım.
USB 2.0 enable olmalı falan falan.
fıkrada çok yavan mış.

hocam bağlantıları tam oturmamıştır belki. içine göçtüyse muhtemelen bağlantılarında bir sıkıntı olmuştur. kontrol etmeniz mümkün mü?

Hocam benimde bir katkım olsun. Muhtemelen Usb kablolarında bir kısadevre olabilir. ön panel usb kablolarını anakarttan çıkarın ve bilgisayara bağlı tüm harici birimleri çıkarın. biostan default ayarlara döndükten sonra muhtemelen sorun çözülecektir.

BIOS'ta "USB Kontrolleri"ni gözden geçirin. Ayarı değişmiş olabilir. "Tüm Aygıtlar (All Devices)" olarak seçilmeli. Sadece harici hdd çalışıyor dediğiniz için bu yolu öneriyorum. Bende daha önce benzer bir olayla karşılaşmıştım. Klavye haricinde hiçbir USB aygıtı çalışmıyordu. Açtım baktım BIOS'ta "Only Keyboard" seçilmiş. "All Devices" yapınca herşey düzeldi.

Kasanin onundeki zarar gordu ise kapat.arka taraftakiler saglam ise kaliteli usb coklayici kullansana.bir de bilgisayarimdan dvd ve hdd suruculer 4 tane mi

Sorununuzun ne olduğunu tam olarak anlayamadım,anladığım kadarıyla yol göstereyim...

Ön paneldeki usb girişleriniz çalışmıyor fakat anakart üzerinde bulunan usb girişleriniz çalışıyor,nereden biliyoruz,harici sabit diski takmışsınız ve cihazı görmüş...

Anakartınızın güncel sürücülerini aşağıdaki adresten indirirek yüklemeyi deneyebilirsiniz...

http://www.biostar.com.tw/app/tr/mb/int ... p?S_ID=104

Fikrimce klavye ve farenin usb bağlantısında kullandığı sürücü dosyaları zarar görmüş olabilir. Çünkü harici HDD çalışıyor onda sorun yok. Klavye ve fareyi görmesi için USB donanımları ile ilgili sürüleri aygıt yöneticisinden tamamen kaldırabilirsiniz. Sonra temiz biçimde yeniden klavye fareyi takınca belki sorun çözülür, yarım kalan ya da zarar gören sürücü tam olarak yüklenir.
Bu arada usb veriyolu kullanan cihazlarda yapılan görünce sinirlendiğim bir yanlışlık yapıyor kimileri. Takıln plug&play cihazı işletim sistemi tanımaya çalışırken o andaki yükleme durumunu bildirim alanında sarı baloncukla gösterirken bu baloncuk X işaretine tıklanarak kapatılıyor. Mümkünse, işletim sisteminin bildirimleri izlenmeli, arada oluşabilecek hatalar izlenmelidir.
Bu arada format çözüm değildir. Yeniden kurulum çözüm olabilir. Çünkü format tek başına HDD'nin tamamen temizlenmesi anlamına gelir. Yani FORMAT ATMAK eskidendi. c:\>format c: /q derdiniz olay biterdi sonra da yaklaşık 20 disketle windows 95 kurardınız. Windows 98 için ise CD-ROM tanıtma disketi hazırlar ya da biryerlerden bulurdunuz. Yani FORMAT deyimi hep yanlış kullanılmaktadır. Onun gerçek adı YENİDEN KURULUMdur. FORMAT CD'si kavramı ise zaytung'ca bir deyimdir ve ÇEKİRDEKten yetişme bilgisayarcıların saçmalığıdır. Onun da adı KURULUM CD'sidir.

Son not : Piyasadan 20-30 liraya PCI Ekpress yuvasına takılabilen 4'lü çıkışı olan bir USB Kartı alın takın siz de kurtulun makine de.

Ayrıca BTS'deki bilgisayarda çalışmasına rağmen öğretmenler odasında çalışmayan USB uzatma kablosu günahkar değildir. Problem iki bilgisayardaki güç yüklemesinin farklılığındandır. Güç kaynağı (Power Supply) kardeşimiz yeterli gelmediğinde ya da anakartımız üzerindeki elektrik akımının düzgün dağıtamadığında bu uzatma kabloları da düzgün iş göremezler. 4 liraya alınan uzatma zaten çoğu zaman tat da vermez. 20 liralık uzatma kablosunu kasanın arkasındaki usb girişlerine takarsanız sıkıntı yaşamazsınız.

İyi çalışmalar.

Cevaplayan herkese çok teşekkür ederim.
Bios ayarlarıyla ilgilendim, sonuç yok.
Sürücüyü, ilgili anakart adresinden defalarca kurup kaldırdım sonuç yok.
Ön usb de arka usb de aynı davranışları sergiliyor: flash bellek, usb klavye-mouse tanınmazken; harici hdd okunuyor.

Hiren boot cdsiyle bile çalışınca ön ve arka usb girişlerim, -ki bu alt tarafı minimum sistem gereksinimi mantığıyla çalışan, cdden açılan windows xp - bu usb girişleri muhakkak aktifleştirmeliyim diyorum.

Maddi kaynakları sınırlı tüketmeye çalışmak belki bilişimde mantıksız fakat benim huyum olmasının yanı sıra zaruri de bidurum. Çünkü hala garantisi geçerli olan fıstık gibi acer labtop sadece ekranı çatladığı için dolabın üstünde yatmaktayken servise göndertemez kendim götüremezken, böyle ufak bir mesele için de son çözüm yeni cihaz almak.
Çekirdekten yetişmek aklımda olumlu birşey olarak kalmış fakat mesele o deyil. Format atmakla kastedilen, sizin de bildiğiniz gibi harddiski eski işletim sistemi dosyalarıyla beraber,mümkünse tüm özel tüzel dosyalardan arındırmak suretiyle yeni bir işletim sistemi kurulumu yapmaktır. Özetle bu bile meşakkatlidir, sıkıcıdır. Zaytung da hakikaten eğlenceli sitedir.
Netice itibariyle benim öğretmenlerim flash belleğini takıp yazıcıdan çıktı alamıyor. Önemli olan da bu.

Geri