Uzmanlar bir göz atıp fikir verebilirse memnun olacağım :)

Kodla Büyü

Determinant

Aktif Üye
merhaba, çözümleyemediğim bir konuda desteğinize ihtiyacım var.
okulda daha önceden kurulmuş bir yapı ile tüm katlara kablosuz olarak internet dağıtılmış. yapısını resim üzerinde aktarmaya çalıştım. Şu anda sıkıntımız şifre okul içi ve dışı herkese deşifre olmuş durumda. Fakat bu ağa ait modem ve ap arayüzlerinin şifrelerini bilmediğim için doğrudan ulaşıp kablosuz şifrelerini değiştiremiyorum. 3 tanesini ana switch üzerine takıp resetledim ve yeniden yapılandırdım. Ana switch üzerinde sorun yokken kendi yerine taktığımda bağlantı gelmiyor ap'lere.

bunun olası sebepleri ve buna ait çözüm önerilerinizi bekliyorum. birde bu tip bir sistemde ip dağıtımına dair ne gibi detaylara dikkat etmeliyim. tavsiyelerinizi bekliyorum ve gerçekten ihtiyacım var. şimdiden teşekkürler.

embaZx.jpg

ana switchde çalışıyor bir sonraki switchde mi çalışmıyor? ben mi yanlış anladım? çok garip geldi bana.. peki neden ana swtiche takıp yapılandırdınız? kendi yerinde de olablirdi

aynen öyle ana switchte yapılandırıp çalıştırıyorum ve kendi yerine alıyorum kendi yerinde çalışmıyor. ayarlamaları pc başında yapmk kolay geldiği için öyle yapmıştım. ne bileyim olumsuz sonuç alacağımı :)
birde şöyle bir detay var bahsetmeyi unuttum. çalışmayan ap lere bağlı olan kabloların yeşil ışıkları söndü nedense ve ana swtich ile bağlantı kuramıyorlar. ama yerinden söküp ana switch'e taktığım an ışıkta yanıyor bağlantıda geliyor.

Yapılandırdığınız AP'lere elle mi IP verdiniz? Eğer vermediyseniz ve ortamda iki DHCP varsa belki IP'yi ondan alıyor, dolayısıyla da sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz.
AP'lerinizin hepsine elle IP verin, ortamda birden fazla DHCP sunucu olmadığından ya da eğer varsa aynı havuzdan dağıtım yapmadığından emin olun. Yani biri 192.168.1.2-192.168.1.100 aralığında veriyorken diğeri 192.168.1.101-192.168.1.200 aralığında versin.

AP'leri yapılandırırken, tüm AP'lerin DHCP sunucu özelliğinin kapalı olduğundan emin olun. Sadece modemin DHCP özelliği açık olsun. Böylece bilgisayarlar tek bir noktadan IP alacakları için, IP çakışması vb. sorunlar ortadan kalkacaktır. AP'lere elle IP verin. IP verirken 192.168.1.240-250 gibi Üst sıralardan IP verin. DHCP'nin IP havuzunu da 192.168.1.200'e kadar sınırlandırın. Eğer okuldaki sabit bilgisayarlarınız varsa, bunlara elle IP verin. Ancak verdiğiniz bu IP'leri DHCP'nin havuzunun dışında tutmaya dikkat edin. Yani IP havuzu olarak 192.168.1.2-200 aralığını verdiyseniz, elle IP verirken siz 192.168.1.201'den başlayarak IP verin.
Her AP'ye verdiğiniz IP'leri bir yerlere not edin. AP'leri yapılandırırken kendi IP ve alt ağ maskelerini yazdıktan sonra varsayılan ağ geçidi bilgisi olarak modemin IP'sini yazdığınızdan emin olun. Aksi halde o AP'yi kullanan bilgisayarlar internete çıkamayabilir.
Bu kurallara uyarsanız sorun yaşamazsınız.

Eğer sorunsuz çalışan bir ağınız varsa, şifrelerin deşifre olmasını önemsemeyin, sonuçta internet öğrenciler için de var. Siz ne yaparsanız yapın, verdiğiniz şifreler illaki deşifre olacaktır. İşi bilen bir öğrenci bir öğretmeninin bilgisayarından görecek ya da şifreyi yazarken görecektir. O yüzden her şifre deşifresinde şifreleri yenileyeyim derseniz işin içinden çıkamazsınız.

İki switch arasında bağlantıda (kabloda) sorun var. Yanlız dördünde birden sorun olması normal değil. :)

zamanınızı ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

şifre konusu biraz öğrenci olayını aşıp mahalleye hizmet vermeye başladığı için bu hamleyi yaptık.

söylediğiniz gibi ap ler için 200 üzeri ip ler tanımladım. ve AP lerin varsayılan ayarlarında dhcp kapalı ve söylediğiniz gibi 200 ile sınırlandırılmış olduğundan extra bir ayar yapmadım.

sorun bahsettiğim gibi ana switch üzerinde ayar yaptıktan sonra aracı switche ap yi takmamla birlikte başlıyor. bağlantı o noktaya ulaşmıyor. ap üzerinde ben sadece ana ip yi değiştirdim ve çıktım başka yapmam gereken bir ayar var mı bilmiyorum.

sonrasında AP yi tekrar resetleyip kendi konumunda iken yapılandırmaya çalıştım fakat ana switch üzerinde yer alan portun ışığı yeşil yanmıyor sanki kablo takılı değil gibi pasif hale geliyor.

hasari' Alıntı:
İki switch arasında bağlantıda (kabloda) sorun var. Yanlız dördünde birden sorun olması normal değil. :)

ben bozana kadar normal çalışıyordu aslında
tam olarak ne gibi bir sorun var açarsanız memnun olurum ona göre yarın yeniden bir deneyeceğim :)

Determinant' Alıntı:
hasari' Alıntı:

ben bozana kadar normal çalışıyordu aslında
tam olarak ne gibi bir sorun var açarsanız memnun olurum ona göre yarın yeniden bir deneyeceğim :)
İkinci switche gelen internet kablosunu kontrol edin internet varmı bu kontrolü netbook veya laptop ile yapabilirsin. Buraya internet gelmiyorsa kabloları kontrol edin jakları deforme olmuş olabilir. Eğer internet varsa bu sefer buna bağlı AP kontrol edin arayüzden gelen giden paketlere bakın trafiği gözlemleyin. İlk etapta sadece bir kata odaklanın birinde sorunu çözerseniz diğerlerinin arkası gelir.

teşekkürler detayı yakaladım. switchleri göz ardı etmemek gerekiyor dediğiniz gibi ben switchleri hep atlıyordum şu ana kadar.

birde çok sordun demezseniz switchler herhangi bir durumda herhangi bir ayarlamaya tabi değil bildiğim kadarıyla, doğru mudur ?

Determinant' Alıntı:
teşekkürler detayı yakaladım. switchleri göz ardı etmemek gerekiyor dediğiniz gibi ben switchleri hep atlıyordum şu ana kadar.

birde çok sordun demezseniz switchler herhangi bir durumda herhangi bir ayarlamaya tabi değil bildiğim kadarıyla, doğru mudur ?
Bir ayar gerekmiyor. Sadece switch internetin gelip gelmediğini kontrol etmelisin.
Dip NOT: Eğer AP lerde port sayısı birden fazla ise switchleri devreden çıkarabilirsin.
Dip NOT2: Normalde cihazlarda çapraz ve düz bağlantı diye kablo sıralamasıda var ama sizinkiler daha önce düzgün çalıştığından bu kısmı atlıyorum çünkü kafanızın daha çok karışmasını istemiyorum. :)

Akıllı switch (programlanabilir switch) değilse herhangi bir ayar yapmaya gerek yoktur. Muhtemelen sizdekiler standart switch'tir o yüzden herhangi bir ayar yapmak gerekmez.
Siz kablolarınızı ve jacklarınızı kontrol edin.

değerli zamanını ayıran herkese teşekkürler.
yarın söylenenleri dikkate alarak tekrar bakacağım. umarım sonuç alırım :)

dipnot 2 biraz kafamı karıştırdı şimdi çünkü uğraşırken aynı switch üzerinde kablolar arasında yerleri değiştirmiş olabilirim hiç dikkat etmedim öyle bir detaya doğrusu :?

yardımcı olan arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum.

sıkıntının Ap'leri yerinden oynatmak olduğu kanısına ulaştım dünkü denemeler sonunda. APler yerinde takılı iken kablosuz olarak bağlanıp ayarlamaları yaptığımda sorun çözüldü. Tabi zamanla sorun oluşur mu bilmiyorum. :)

Geri