web tasarımında frame yerine

Kodla Büyü

ceng021

Üye
arkadaşlar bir sorunum var ki bir türlü çözemedim. web tasarımında üst taraftaki başlık kısmı ve sol taraftaki menülerin olduğu bölüm sabit kalmalı. site içinde hangi linki tıklarsam tıklıyayım açılan yazılar yada bilgiler ortada açılsın ama hepsinde başlık bilgisi ve soldaki menülerde sabit kalsın. bunu frame kullanmadan nasıl yapmalıyım.

satıh hocam bir temlate hazırla yada hazır bul . ana şablon olrak kalsın. oluşturduun her yeni sayfa için bu şablonda çalış ve farklı kaydederek çoğalt. ben sitemi öyle yaptım.

bak. www.aliihsan.meb.k12.tr

hocam sorunun çözümü için bir soru ve yanıtı gerekir;
1. asp php gibi bir web dili kullanıyor musun?
c1 - o zaman include metodu ile iş çok kolay
2. html tabanlı klasik-statik bir site mi?
c2 - evet
Eğer soru ve yanıt 2.maddeyi içeriyorsa;
ADIMLAR
1. Html düzenleyici programını aç(örn : frontpage-dream)
2. istediğin yerlere sabit bağlantılarını ve grafiğini koy
3. Ancak mutlaka tablo kullan (örneğin 2 satır-1 sütun) sol-alttaki menü sağ-üstteki site grafiği
4. Sağ-alttaki yani göbekteki tablon boş kalsın oraya içerik gireceksin sonra.
5. Soldaki menünde yer alan tüm yazıların bağlantılarını (linklerini) ver!
5.1 -> anasayfa (index.html)
hakkımızda (bizler.html)
urunlerimiz (urunler.html)
sipariş verin (siparis.html)
iletişim bilgileri (iletisim.html)

6. Şimdi bu html belgeni "index.html" adı ile kaydet.
7. Frontpage-dream programını kapat.
8. index.html 'nin olduğu klasör içinde bu index kardeşimizi 4 defa çoğalt (kopyala-yapıştır)
9. Şu anda 4'ü kopya biri özgün 5 adet html dosyan olmalı elinin altında.
10. Şimdi "kopya"ile başlayan html dosyalarını sırayla 5.adımda verdiğin bağlantı adreslerindeki gibi isim değişikliği yapmalısın. Sağ tıkla "ad değiştir" > bizler... Sağ tıkla "ad değiştir" > urunler... Sağ tıkla "ad değiştir" > siparis... Sağ tıkla "ad değiştir" > iletisim...

11. Navigasyon tamamdır. Siteniz şu anda kendi içinde mükemmel çalışan bir yapıya sahip.
12. Ancak baştan sayfa şablonunu (yani index'i) çok iyi düşünmelisiniz. Sonra değişiklik yapmak tabiri yerinde ise Ölüm olabilir!

NOT : Bu kadar anlattın be adam bir de örnek olsaydı diyorsanız 5 dk'mı verdim ama işinize yarar umarım bir de örnek hazırladım aynı anlattığım gibi.
template çılgınlığıı bırakalım artık hepimiz biraz tasarımın altına elimizi koyalım...

Ekli dosyalar

bulunduğum yerde kaç gündür internet yok. bugün geldi. teşekkür ediyorum cevaplarınız için. ama daha denemedim . denediğim an yapıp yapamadığım hakkında bilgi verir tekrar yardım almaya çalışırım . çok teşekkür ederim

Hocam anasayfayı istediğiniz şekilde oluşturduktan sonra sayfa sayınız kadar farklı kaydedin (misyonumuz.htm, Okulumuz.htm, ilimiz. htm gibi) sonra hepsini ayrı açarak ortaya istediğiniz içeriği koyun.

Arkadaşım Dreamweaver programını kullanıyorsan frameset' e girerek üst farame sol frame oluşturarak düğmelerini ve başlıklarını burada oluşturursun. Bütün sayfalarda düğme ve başlık oluşturmana gerek kalmaz. Kolay gelsin.

Ben de okul sitemi template ile yaptım. Nereden olursa olalım her sayfadan her sayfaya gidiyor. Fakat şöyle bir sorun var. Sitemdeki bütün html sayfaları kök dizin içinde. Yani eğer kök dizinde yeni bir klasör oluşturup örneğin ismine "siniflarimiz" diye bir isim verdiğimde yeni bir html belgesini site ana templateinden oluşturup bu siniflarimiz klasörünün içine kaydettiğimde oraya kaydettiğim html sayfaları sorun yaratıyor. Bunu bir türlü çözemedim. O yüzden template ile her sayfadan her sayfaya gitmesini istiyorsan sitendeki bütün html sayfalarını kök klasörün içine kaydet. Bütün dosyaların bir yerde olması biraz karmaşık olabilir. Ben böyle yaptım.

evet template olayı ile yani arkadaşların kopyala yapıştır metodu ile yaparsak sorun olmuyor. peki ben üst ve soldaki menüye yeni bir link eklersem bütün html dosyalarında tek tek mi bunu yapmam gerekecek?

<frame>....</iframe>
Etkitini kullanarak Frameli sayfalar oluşturmaktan kurtulabilirsin sevgili kardeşim

Geri