Windows 10 IoT Enterprise LTSC 21H2 19044.1288 Türkçe UEFI - Temel İmaj

Kodla Büyü

Huseyin Mert

Aktif Üye
Mesajlar
103

Windows 10 IoT Enterprise LTSC 21H2 19044.1288 Türkçe UEFI - Temel İmaj​

Temel imajdan kastımız; bütün ayarların yapılmış ve temel gereksinimli uygulamaların yüklenmiş olduğu, sadece sürücü kurulumlarının kaldığı bir imaj. Bu imaj sizlerin ihtiyacı olan temel uygulamaları hazır olarak sunuyor. Ayrıca içerisinde reklam engellemek için yapılan ayarlar, gizlilik odaklı iyileştirmeler ve gereksiz servislerin kapatılması sistemi oldukça hafifletiyor.

Ekran Görüntüsü (6).png


Buradan da görebilirsiniz.

Bu imajı kullanarak kendinize uygun yeni imajlar oluşturabilirsiniz. Akıllı tahta, kişisel bilgisayar gibi ortamlara kurulmaya müsait bir imajdır.



1.png


Ekran görüntüsü 2024-07-26 222028.jpg


2.png


3.png


Kurulum:​

1-) USB belleğinize Ventoy kurun. Ventoy kurulumunu yaparken disk bölümünü GPT seçmeniz gerekiyor. Ventoy'un nasıl kurulduğunu bilmiyorsanız bu konunun altında sorabilirsiniz.
2-) Win10-IoT-Enterprise-LTSC-TR.iso buradan ISO dosyasını indirin.
3-) İndirdiğiniz ISO dosyasını Ventoy'u kurduğunuz diskin içine kopyalayın.
4-) Sistemi USB'den çalıştırın.
5-) Gelen GRUB ekranında Win10-IoT-Enterprise-LTSC-TR.iso dosyasını seçin.
6-) Sonrası Clonezilla ile alınan imajları nasıl kuruyorsanız o şekilde devam ediyor. Takıldığınız bir yer olursa bu konunun altında sorabilirsiniz.

İmajda yüklü olan uygulamalar:​

7-Zip: Arşiv dosyalarını kolaylıkla açmanızı sağlayan, ücretsiz ve açık kaynak kodlu uygulama. Dosyaların Hash değerlerini kontrol etmenize de izin verir.
Everything: Sistemde çok kolay ve çok hızlı bir şekilde dosyalar aramanıza izin verir. Windows'un kendisinde bulunan arama mekaniğinden katbekat daha hızlı çalışır. Kullanımıyla ilgili sorularınız olursa konu altında belirtebilirsiniz.
Firefox: Chrome'un aksine oldukça gizlilik odaklı ve kullanıcı dostu bir internet tarayıcısı. Firefox'un içinde kurulu olan eklentiler sayesinde reklam görme ihtimaliniz çok çok düşük. Belki imkansız.
HiBit Uninstaller: Uygulamaları kaldırmasının yanı sıra, uygulamalardan kalan kalıntıları da silmede başarılı bir uygulamadır. Windows Mağaza Uygulama Yöneticisi, Gereksiz Dosya/Kayıt Defteri Girdileri Temizleme, Boş Klasörleri Temizleme, Kısayolları Bozulmuş Olan Dosyaları Silme, Başlangıç ve Zamanlanmış Görevleri Yönetme gibi birçok özellik de içinde barınıyor. Güzel uygulamadır.
ImageGlass: Fotoğraf görüntüleme uygulamasıdır. Desteklemediği fotoğraf formatı yok denebilir. iPhone'lardaki HEIC formatını desteklemek için para vermek yerine, ücretsiz ve açık kaynak olan bu projeye bağışta bulunabilirsiniz. Uygulama kendi içinde dosya formatı değiştirmeyi destekliyor. Nasıl olduğunu öğrenmek için bu konu altında sormanız yeterli.
Internet Download Manager (IDM): Çoğunuz ne olduğunu biliyordur. Dosyaları kolaylıkla indirmenizi sağlayan bu uygulama, YouTube gibi platformlardan tek tıkla video indirmenizi sağlıyor. Bunun için IDM tarayıcı eklentilerini kurmanız gerekir. İmajın içinde yüklü gelen Firefox tarayıcısında bu eklenti kuruludur. Bir indirmeyi durduğunuzda, başka bir zaman indirmeye devam edebiliyorsunuz. Bu yönden iyi bir uygulama. Uygulamanın deneme sürümü dondurulmuştur. Yani kaç gün kullanırsanız kullanın 30 gün deneme süresi kalmaya devam edecek. Bu şekilde sınırsız olarak kullanabiliyoruz. Eğer etkinleştirme kısmında sorun yaşarsanız konu altında belirtebilirsiniz.
Notepad3: Windows'taki Notepad'in yerine kurulmuş olan, oldukça kullanışlı, ücretsiz ve açık kaynak olan bir Notepad uygulaması. Programlama dilleri için renklendirme desteği mevcut.
Office 365: Access, Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint, Publisher, Skype Kurumsal ve Word uygulamalarını içerir. Etkinleştirilmiştir. Oturum açmanıza gerek yok ancak oturum açarak da rahatça kullanabilirsiniz.
ExplorerPatcher: Windows Gezgini üzerinde düzenleme yapmak kullandığım uygulamadır. Ücretsiz ve açık kaynak bir projedir.
PDF Annotator: Etkinleştirilmiş olarak geliyor. PDF dosyalarınızı görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.
VLC Medya Oynatıcısı: Neredeyse bütün video/ses formatlarını destekleyen, harika ötesi medya oynatıcısı. Daha modern bir arayüz isterseniz Microsoft Store'dan Screenbox uygulamasını indirebilirsiniz. Bu proje VLC kodeklerini taban alır ve VLC gibi ücretsiz açık kaynak kodlu bir projedir.
Winaero Tweaker: Windows'ta görünmeyen veya değiştirilmesi için efor sarf edilmesi gereken ayarları kolayca yönetebildiğimiz uygulama.


İmajda yapılan değişiklikler:​

1-) Telemetriler kapatıldı.
2-) Gereksiz servisler kapatıldı. Bazen sistemi açtığınızda bu servisler Windows kaynaklı yeniden başlayabilir. Durdurmak ve devre dışı bırakmak için Bilgisayar > Belgeler > Betikler > "Gereksiz Servisleri Kapat.bat" dosyasına sağ tıklayın ve yönetici olarak çalıştırın. Ayrıca, ihtiyacınız olan bir servis bu dosyanın içinde varsa bunu kontrol edin ve ona göre dosyayı düzenleyin.
3-) Windows Search kapatıldı. Uygulama aratabilirsiniz ancak Windows Search içinde dosya aratamazsınız. Everything programını deneyin.
4-) Windows etkinleştirildi ancak siz kurduğunuzda etkinleştirilmiş olarak gelmezse, masaüstündeki Aktivasyon klasöründe bulunan yönergeleri takip edin.
5-) Windows Defender tamamen devre dışı bırakıldı.
6-) Windows Defender SmartScreen devre dışı bırakıldı.

İmajı kurduktan sonra yapmanız gerekenler:​

1-) Sistemin sürücülerini kurmalısınız. Windows Update sizin yerinize kurmayacak, bunun için bulunan ayar kapatıldı. Sürücüleri elinizle kurmanız daha yararlı olur.
2-) Ekstra kurmak istediğiniz uygulama varsa kurmalısınız.
3-) Silmek istediğiniz uygulama varsa silmelisiniz. Silerken HiBit Uninstaller uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederim.
4-) İmaj, diskte 60 GB alan ayırarak kendini kuruyor. Sizin bu alanı kendiniz genişletmeniz gerekir. Bunun için Windows'un Disk Yönetimi aracını kullanabilirsiniz veya MiniTool Partition Wizard Free Edition uygulamasını kullanabilirsiniz. MiniTool Partition Wizard Free Edition uygulamasını tavsiye ederim. Disk genişletme işlemi yaparken beklenmeyen bir hata nedeniyle veri kaybı yaşayabilirsiniz. Bunun için yedek almayı unutmayın. Büyük ihtimal sorun yaşamazsınız ancak tedbiri elden bırakmamak gerekir.
5-) Windows etkinleştirilmiş olarak gelmezse Windows'u etkinleştirmeniz gerekir. Etkinleştirme için gerekli olan yönergeler masaüstündeki Aktivasyon klasöründe yer alıyor.
6-) Windows Update çalışmayacak. Çalıştırmak isterseniz Windows + R kombinasyonuyla Çalıştır menüsünü açın ve şunu yazın: services.msc. Yazdıktan sonra gelen ekranda Orchestor Hizmetini Güncelle ve Windows Update hizmetlerini çalıştırın. Windows Update kullanılabilir olacak.


Şu an için aklıma gelen sizlere söylemem gereken şeyler bunlar. Sorunuz olursa sorabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Aygıt Yöneticisi'nden dokunmatikle ilgili kısmı bulup, özellikler dedikten sonra ayrıntılar kısmına gelin ve donanım kimliğini seçin. Oradaki donanım kimliklerinden birini Google'a yapıştırın ve güvenilir bir sürücü yükleme sitesinden sürücüyü indirin. DriverIdentifier tavsiye ederim.

1725472509740.png


1725472557920.png


Bu arada bu konuyu hazırlarken dikkatimden kaçmış. UEFI olmayan akıllı tahtalara bu kurulumu yapamazsınız. Yaparsanız da manuel olarak bootloader'ı tekrar kurmanız gerekir. Bu da biraz teknik bir işlem. Ancak UEFI olan akıllı tahtalarda sorunsuz kullanabilirsiniz.
 
Geri
Üst