Windows 7 ve Vista Karşılaştırması

Kodla Büyü

karinca_52

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Bu günlerde internet üzerinde yayınlanan her makale nerdeyse Windows 7 işletim sisteminden bahsediyor. Windows 7'nin şu özelliği, Windows 7 şurada daha iyi gibi. Ama şunu unutmamak gerekiyor ki bilgisayarınızın hayati özelliklerinden iki tanesi bellek ve işlemci. Aşağıda yayınladığımız test değerleri Windows 7 ve Vista işletim sistemleri üzerinde işlemci ve bellek performansı testleri için gerçekleştirilmiş. Şimdi bu sonuçlara hep beraber bakıyoruz.

Test Platformu

İşlemci: Core i7-920 OC 4GHz (200MHz × 20)
İşlemci soğutucu: Noctua NH-U12P
Anakart: Gigabyte GA-EX58-UD5
Grafik kart: Gigabyte GeForce GTX 285
Bellek: OCZ Blade PC-16000 DDR3 2GB × 3 (7-8-7-20)
Sabit disk: Western Digital VelicoRapter 300GB
İşletim Sistemi: Windows Vista SP2 64-bit, Windows 7 Ultimate 64-bit OEM
Nvidia Sürücü: GeForce 190.38

Ekli dosyalar

• windows71251873000.jpg
    windows71251873000.jpg
    39.6 KB · Görüntüleme: 881
Yakın süre içerinde piyasaya çıkacak Windows 7 işletim sistemini dört gözle bekliyoruz. Yeni çıkacak bu işletim sisteminin performansı Vista'ya göre nasıl?

wPrime bir CPU benchmark yazılımı. Bu testin sonuçlarına baktığımızda Windows 7 işletim sisteminin Vista'dan yüzde 12 daha kötü sonuçlar elde ettiğini görüyoruz. wPrime test sonuçlarında büyük olan rakam değil küçük olan rakam daha iyi.

Ekli dosyalar

• 1.jpg
    1.jpg
    30.1 KB · Görüntüleme: 882
Everest yazılımı ile sisteminizde ki birçok donanımı terletebiliyorsunuz. Yukarıdaki test sonuçları ise bellek yazma ve bellek okuma testi sonuçları. Bu testlerde Windows 7 ve Vista arasındaki fark bir saç teli kadar ufak.

Ekli dosyalar

• 2.jpg
    2.jpg
    38.6 KB · Görüntüleme: 880
Sisoft Sandra'da tıpkı Everest gibi sisteminizi test edebileceğiniz bir yazılım. Yukarıda gördüğünüz test sonuçları bellek testlerine ait. Bu test sonuçlarında Windows 7 ve Vista arasındaki fark sadece yüzde 1.

Ekli dosyalar

• 3.jpg
    3.jpg
    39.1 KB · Görüntüleme: 880
ScienceMark yazılımı ise işlemcinin önbellek ve şifreleme performansını ölçümlüyor. Bu yazılımın sonuçlarına baktığımızda Windows 7 ve Vista işletim sistemlerinde aynı olduğunu görüyoruz.

Ekli dosyalar

• 4.jpg
    4.jpg
    36.4 KB · Görüntüleme: 880
Far Cry 2 oyununun test yazılımı ile bilgisayarın oyun performansı ölçümlendirilebiliyor. Bu test sonuçlarına baktığımızda Windows 7 küçük bir zafer kazanmış gibi gözüküyor. Ama şunu belirtmeliyiz ki iki işletim sistemi arasındaki fark 1 ila 3 Fps arasında.

Ekli dosyalar

• 5.jpg
    5.jpg
    37.9 KB · Görüntüleme: 881
Far Cry 2 oyununun test yazılımı ile bilgisayarın oyun performansı ölçümlendirilebiliyor. Bu test sonuçlarına baktığımızda Windows 7 küçük bir zafer kazanmış gibi gözüküyor. Ama şunu belirtmeliyiz ki iki işletim sistemi arasındaki fark 1 ila 3 Fps arasında.

Ekli dosyalar

• 6.jpg
    6.jpg
    37.7 KB · Görüntüleme: 882
Sonuç

Tüm test sonuçlarına baktığımızda Windows 7 ve Vista işletim sistemlerinin bellek performansı aynı ayarda olduğu ortaya çıkıyor. Windows 7 işletim sistemi Windows Vista'dan farklı etkide gözükmüyor. Ama şunu belirtmemizde yarar var yapılan testler geniş kapsamlı değil.

İşlemci testlerinde ise Windows 7'nin wPrime sonucu bizi hüsrana düşürdü. Bu test sonucuna göre işlemcinin performansı Vista işletim sisteminde daha üst seviyede. Eğer overclcok yapmak istiyorsanız en iyi sistem 32 bit. 64 bit versiyonda overclock sürecinde problemler yaşanıyor. Bu her iki işletim sistemi için de geçerli.

Oyun test sonuçlarımıza göre Windows 7 işletim sistemi Vista'nın bir adım önünde yer alıyor. Önümüzdeki günlerde daha kapsamlı bir testi sizlere sunmaya çalışacağız.

Kaynak :http://shiftdelete.net/windows-7-ve-vista-karsilastirmasi-sonuc_13971-s7.html

Ekli dosyalar

• 11.jpg
    11.jpg
    47.4 KB · Görüntüleme: 880
bi çok yerde windows 7'nin bilgisayarı kasmadığı performansının daha iyi olduğu yazıyo. ben de yakın bi zamanda windows 7'ye geçmeyi düşnüyodum. bu sonuçlara bakınca vazgeçtim :(

O zaman Win7'nin göz boyadığını söyleyebilir miyiz? Çünkü çoğu kullanıcı(ben de dahil) Win7'nin daha stabil(hızlı, kararlı, vs.) bir İS olduğunu söylüyor. Ya gözlerimiz boyanıyor ya da testlerde bir gariplik var.
Bu arada 22 Ekim'de çıkacak olan sürümün internete düştüğünü de ekleyeyim. Şu anda iso dosyasını indirdim, bakalım betalara nazaran bir gelişme var mı? Dizüstünü deneme tahtası yaptık ama olsun bakalım.

hasari hocam windows 7 nin hangi sürümünü kullanmayı tavsiye edersiniz ve kaç bit olmalı bi yardımcı olursanız sevinirim

Hocam şuan internete yakında çıkıcak olan orjinal versiyonları dolaşıyor onların 64bit verisyonunu yükleyebilirsiniz. Tabi 64bit yükleyebilmeniz için işlemcinizinde 64bit destekli olması gerekiyor. 32 bit de yükleyebilirsiniz arasında çok bir fark yok ama milisaniye cinsinden olsada hız bakımından 64bit daha hızlı.
Birde şunu var:
32bit=x84 3 Gb RAM desteği sağlıyor.
64Bit=x64 4 Gb RAM desteği sağlıyor.

Sonuç: Tercihinizi donanımınıza bağlı olarak yapın.

bende win 7 nin performansının baya iyi oldugunu duyuyorum.

win 7 ye terfi zamanı yaklasıyor!

Driver sorunu çok nadir yaşanıyor %99 driver konusunda başarılı. Bir çok pcde test ettim ve bir çoğunda tüm driverleri sorunsuzca yükledi ekstradan birşey yüklemeye gerek kalmadı çok nadirde olsa bir iki pc de yüklenmeyen bir iki driver olmuştu.

o zaman ben çok beklemiyim geçmek için :) bi de son bi soru lisans sorunu oluyo mu indirdiğiniz windows'ta? en çok kafamı kurcalayan sorulardan bi tanesi. vista'da aslında baya alıştım ama performans olarak windows 7 daha iyi ise neden geçmiyim diye de düşünüyorum.

Seriali girdikten sonra internet üstünden kendini aktifleştiriyor ve hiç bir sorun yaşanmıyor. Şuan beta versiyonu kullanıyorum sanırım bir sene sonra süresi dolacak ama nette bu aralar kararlı sürümü dolaşıyor bu sürümü indirerek yükleyebilirsiniz. Deneyin pişman olmazsınız. XP de kullandığınız bir çok programı win7 sorunsuz çalıştırabilirsiniz. Sorun çıkaran olursa onlarada sağ tıklayın yönetici olarak çalıştırın muhtemelen çalışacaktır.

teşekkür ederim hasari hocam. kafamdaki soru işaretleri kalktı artık gönül rahatlığıyla windows 7'ye geçebiliim.

ben yaklaşık bir aydan fazla süredir kullanıyorum arkadaşlar. Gerçekten çok memnunum. Her yönüyle bence vistadan güzel. Driver sorunu yaşamadım. Bence 7 kullanmak için fazla beklemenize gerek yok. Pişman olmayacaksınız.

benim merak ettiğim konu bu vistada yaşadığımız bazı yazılımların bundada çalışmama durumu bunda varmı ?

O kadar çok övdülerki
Win 7 ultimate editon kurdum bu sabah
Sistem
core 2 duo 1.8
2X60 GB harddisk -bölünmüş C-NTFS D-FAT32
2 GB RAM
LAPTOP
İLK GÜNÜN RAPORU
------------------------------

AÇılış 50 SN
Sürücü sorunu yok
Aktivasyon sorunu yok
11 MB güncelleme yapıldı-Başka güncelleme yoktu
renkler ve animasyonlar canlı mükemmel
Arşivinde bulunan portable yazılımlardan pekazı (1/10) çalışmadı. Sadece XP uyumlu olduklarından sanırım.
explorer 8 sanki daha hızlı gibi geldi bana win 7 üzerinde
Tek kötü yanı kurulumdan sonra C harddiskte 8 GB dolu alan vardı.
Buna 2 GB page file ve 1.5 GB uyku modu dosyası dahil.
Not:sistem geri yüklemeleri iptal etmiştim.
Bence sonuç:
Tam kullanmadım ama ilk izlenimlerim Win XP den farkı olmadığı .VİSTA nın süsünü ve boot kısmını hafifletmişler Adı Vin 7 olmuş.
Micro XP kuracağım sistemde 2.2GB yer kaplıyor

bu test sonuçları, bence windows 7 ye karşı garezi olan bir sitenini testi olmalı, ben şahsen windows 7 ultimate versiyonunu kullanıyorum( ki bu versiyon windows 7'nin en ağır versiyonu) bence windows vista'nın en basit sürümünden bile çook daha iyi performans veriyor ve KESİNLİKLE DRİVER SORUNU BENDE YARATMADI, TÜM DRİVER LARI OTOMATİK TANIDI, hadi sıkıysa bun durum vista da olsun, tüm driverları tek tek indirmek zorunda kalacaksınız...HERKES WİNDOWS 7 YE GEÇMELİ.............

Geri