XP Formatsız Tamir

Kodla Büyü
Windows’unuz artık eskisi gibi istikrarlı çalışmıyor ve mavi ekranlarla, donup kalmalarla sıkça muhatap olmaya başladınız, aklınızda da format atmak var, ama durun bakalım formattan önce yapılabilecek şeyler var.Bu aşağıdakiler benim gibi System Restore’yi daima devre dışı bırakanlar ve Norton Ghost gibi Image alma yazılımlarını kullanmayanlar içindir.

Ayrıca Cd yi takıp Repair komutu vermekten de nefret ediyorum, birkaç defa ise yaramadı. Sistemim o kadar hantallaştı ki dosya açmak için bile 15-20 sn bekler olmuştum. Eğer siz de bunlardan bıkmışsanız;

1. Öncelikle Windows sistem dosyalarını kontrol ettirip bozulanlar varsa yeniletelim: Windows XP CD’nizi takın Windows kurulum ekranı çıkacaktır, bu ekranı kapatalım.

Başlat–>Çalıştır—> deyip sfc /scannow yazarak Enter deyin ve beklemeye başlayın.
2. RegSeeker, adli yazılımı indirip tüm registry kayıtlarını taratalım ve bulduğu tüm hatalı kayıtları bir güzel silelim.

3. Registry Optimizer, programını indirip bir kez de bununla taratalım ve Registry kayıtlarını bir kez daha düzelttirelim.

Bu program Norton Windoctor’un yaptığı işin aynısını yapıyor, yaptığım denemelerde, bu programı kullandıktan sonra Norton Windoctor’la yaptığım scanlarda hiçbir hata bulamadı.

4. Üsttekiler işe yaramadı Ama hala format atmamakta kararlıyız, devam o zaman. Kurtarma konsolunu açalım.

Takalım Win XP CD’mizi ve CD’den Boot edelim.

“R” Repair komutunu R ye basarak seçelim.

Kurtarma konsoluna geldik, Admin password’umuz sorulduktan sonra DOS benzeri bir ekranla karşılaşacağız.

Şimdi sırasıyla aşağıdaki komutları verelim:
CD\

cd system32
cd config
ren software software.bak
ren system system.bak
cd c:\windows\repair
copy software c:\windows\system32\config
copy system c:\windows\system32\config
exit
Boot ettikten sonra yepyeni bir Windows XP’ye sahip oldunuz. Hayırlı uğurlu olsun. Fakat su an Windows’u yeni kurmuş olduğumuz için programların çoğu çalışmayacaktır. O nedenle “Başlat–> Tüm Programlar”da çalışmayan ne kadar program varsa gidip C dizininden (veya Windows’sunuz hangisindeyse) Program Files’tan bu çalışmayan programların klasörlerini tek tek silmeniz gerekecek. (Formatsız Windows’un da bu zahmeti olsun canım) Böylece Tüm verileriniz yedeklemeye bile gerek kalmadan kurtarıldı.

Merhaba hocam. Elinize , emeğinize sağlık. :alkis: :alkis:
Arkadaşımın pc sinde Norton PartitionMagic le disk bölümleme yaparken hata vermiş ve kapanmış. Şimdi açılışta bir uyarı mesajı vererek; Windows kapatıldı diyor :scared: . Bir sürü yol denememe rağmen windowsu açamadık. Tek sürücüsü olduğu içinde pc den kurtarmak istediği dosyaları var. Windowsu onarmayı denedim hatta CD'den çalışan ubuntu, Linux ve de Windows XP'leri de denedim ama C sürücüsüne bozuk diyip, açmıyo hiçbiri. Acaba verileri kurtarmanın başka bir yolu var mı? Çok acil... Yardımcı olabilir misiniz? :cry: :cry:

poet2626 hocam,

Güzel bilgiler teşekkürler, bazı durumlarda kullanılabilir ama birçok durum için bu kadar uğraşmaktansa format atmayı tercih ederim.

h_yilmaz hocam,

chkdsk'te keramet vardır. hiren's boot cd diye bir cd var.

http://w13.easy-share.com/1699997119.html

Bu adresten indirdiğiniz rar'ın içindeki iso dosyasını nero ile bir cd'ye yazdırın. Bilgisayarı bu cd'den boot edin. Boottan sonra gelen listeden File managers'ı oradan da volkov commander'ı seçin. Volcov commander başlamadan önce ntfs volumları kullanıp kullanmayacağınızı, kullanırsanız read(okuma) veya read and write(okuma ve yazma) için kullanacağınızı ve ardından da chkdsk yapmak isteyip istemediğinizi soracak. ntfs volumlerı kullanamaya ve okuma ve yazma için kullanama yes deyin. chkdsk için de yes deyin. O bir chkdsk yapsın. chkdsk'te keramet vardır. Sonra volkov commander'da herhangi işlem yapmadan bilgisayarı sabit diskten boot edin. İnşallah düzelecektir. Partition bölümleme yaparken bende benzer bir hata sonucu bilgisayarı açılamaz hale getirmiş, çok program denemiş ancak hiçbirisinden sonuç alamamıştırm. Bu yöntem ile bir chkdsk işimi çözdü.

Kolay gelsin ve sonucu mutlaka bildirin. Başka bir çözüm bulursanız ve paylaşırsanız sevinirim.

Çok saolun hocam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
İşe yaradı . Hiren's Boot CD'yi bulmuştum zaten ama nasıl kullanacağımı bilmiyodum. Tam zamanında yardımcı oldunuz. :+1:

poet2626' Alıntı:
en iyisi o bilgisayarın harddiskini başka bir bilgisayara slave olarak tanıtıp verileri kurtarmanız..

harddiski dediginiz gibi slave girişine taktım fakat herhangi bir şey çıkmadı..tanıtmaktan kastınız nedir?

çok teşekkürler hocam ben kendim her ne kadar tedbirli olsamda
malum bizim iş belli başkalarının bilgisayarıyla uğraşıp dururuz lazım olacak

Dogru soyluyorsun hocam aslinda, ama windowsun hic acilmadigi durumlarda veri kurtarmak icin guzel bir uygulama bence.

Vista için de ben söyleyim bari:

1-Vista Cd ile açtıktan sonra komut ortamnı seçiyoruz.
2- X:/> windows\system32 içine girin.
3- dosyaları düzeltmek için chkdsk /p /r
4- Açılırken boot kaydında sorun gösteriyorsa bootrec /fixboot komutu
5- Açılırken mbr kaydında sorun varsa bootrec /fixmbr komutu
6-en son exit komutu
8- Bilgisayarı yeniden başlat.

Geri