XP'de 4GB Ram Sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan xapex
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

xapex

Süper Üye
Süper Üye
Arkadaşlar biz ihale ile laptop aldık. Sistemi XP istedik ve dolayısıylada 3 GB Ram önerdim.
Gelen bilgisayarlara 4 GB Ram takmışlar ve doğal olarakta XP onu 3 GB görüyor (32 Bit olduğu için)

ben fazladan ram takmışlar çünkü XP en fazla 3 GB ram görür diğer 1 GB kullanılmaz diye düşünüyorum (gördüğünü kullanır hesabı)
Şirket ise o sadece göstermelik, isterse 2 göstersin bilgisayar ihtiyaç halinde 4 GB'da kullanır diyor.

Sizin fikriniz nedir acaba?

Re: XP'de 4GB Ram Sorunu (Acil)

onu biliyorum hocam zaten, yukarıdada yazdım. benim merak ettiğim
32 bit XP'de 4 GB ram, 3 GB gibi görünse de aslında 4GB gibimi çalışır.
yoksa 1 GB hebamı olur?

Re: XP'de 4GB Ram Sorunu (Biraz Acil)

Memory Allocation diye bir hizmet kullanıyor sanırım Win XP'de RAM'i. Bu program da maksimum 3 GB veri alanı takasına göre ayarlanmış diye biliyorum. O yüzden kullanamaz 3 GB üzerini. Eğer XP 4 GB kullanabilseydi, sistem özelliklerinde max 3 gb ram yazmazdı ve düşünmeden herkes XP işletim sistemli bilgisayarlarına 4-5-6 GB'lik RAM'ler takardı. O firma düşünmeden bir yanlışlık yapmış, şimdi de geri sökseler yerine 2+1 GB gibi 2 slotluk RAM almak zorundalar. O yüzden sizi atlatmaya çalışıyor olabilirler. İnanmayın derim.

Ben de görmediği halde kullanıyor diye biliyorum. Ben kendi makinemi 4gb rame yükselttim. takır takır çalışıyor. xp var bende de. ama yakında win7 kurucam. bu nedenle 4gb taktım

4 gb tak 6 gb tak sorunsuz çalışır ama kullanmaz makinen.heba olur gider gerisi..64 bit kullanmadığın sürece

bozkuhal hocam sağol bende böyle mantıklı bir cevap arıyordum.
peki osiris hocam 4 gb'a yükseltince performansta bir artış oldumu?

internette sorunumu araştırırken sitenizle tanıştım :)
aynı sorun bendede var arkadaşlar
bilgisayarımı yeni aldım ve bilgisayarcı bana 4 GB takalım, bilgisayar onu 3 GB görür ama 4 GB'mış gibi çalışır merak etme demişti.
şimdi ben kandırıldımmı yoksa hakikaten 3 GB görünmesine rağmen 4GB hızındamı çalışıyor benim bilgisayarım?

http://www.microsoft.com/whdc/system/pl ... AEmem.mspx sitesinden alıntı.

"Memory Support and Windows Operating Systems
Updated: February 9, 2005

Operating systems based on Microsoft Windows NT technologies have always provided applications with a flat 32-bit virtual address space that describes 4 gigabytes (GB) of virtual memory. The address space is usually split so that 2 GB of address space is directly accessible to the application and the other 2 GB is only accessible to the Windows executive software.

The 32-bit versions of the Windows 2000 Advanced Server and Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition, operating systems were the first versions of Windows to provide applications with a 3-GB flat virtual address space, with the kernel and executive components using only 1 GB. In response to customer requests, Microsoft has expanded the availability of this support to the 32-bit version of Windows XP Professional and all 32-bit versions of Windows Server 2003.

Windows 2000 Memory Support. With Windows 2000 Professional and Server, the maximum amount of memory that can be supported is 4 GB (identical to Windows NT 4.0, as described later in this section). However, Windows 2000 Advanced Server supports 8 GB of physical RAM and Windows 2000 Datacenter Server supports 32 GB of physical RAM using the PAE feature of the IA-32 processor family, beginning with Intel Pentium Pro and later.

Windows XP Professional and Windows Server 2003 Memory Support. The maximum amount of memory that can be supported on Windows XP Professional and Windows Server 2003 is also 4 GB. However, Windows Server 2003, Enterprise Edition supports 32 GB of physical RAM and Windows Server 2003, Datacenter Edition supports 64 GB of physical RAM using the PAE feature.

The virtual address space of processes and applications is still limited to 2 GB unless the /3GB switch is used in the Boot.ini file. When the physical RAM in the system exceeds 16 GB and the /3GB switch is used, the operating system will ignore the additional RAM until the /3GB switch is removed. This is because of the increased size of the kernel required to support more Page Table Entries. The assumption is made that the administrator would rather not lose the /3GB functionality silently and automatically; therefore, this requires the administrator to explicitly change this setting.

The /3GB switch allocates 3 GB of virtual address space to an application that uses IMAGE_FILE_LARGE_ADDRESS_AWARE in the process header. This switch allows applications to address 1 GB of additional virtual address space above 2 GB.

The virtual address space of processes and applications is still limited to 2 GB, unless the /3GB switch is used in the Boot.ini file. The following example shows how to add the /3GB parameter in the Boot.ini file to enable application memory tuning:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="????" /3GB

Yani özetle;
32 bit işletim sistemleri 2x32 bit matematiksel sınır gereği 4 GB. dan fazla RAM destekleyemezler. Peki neden 4 GB. RAM yalnızca 3 GB. yada civarı görülür?

Microsoft Windows 32 Bit İşletim Sistemlerinde, bazı sürümler için PAE teknolojisi kullanıma sunulmuştur ve bu şekilde 4 GB. RAM kullanabilirler. Bu nasıl olur? Eğer donanımınız destekliyorsa (PAE ve DEP destekli bir işlemci, NUMA ve Memory Remapping destekli bir anakart ve kullandığınız diğer bileşenlerin sürücüleri) Windows üzerinden PAE'yi etkinleştirirsiniz böylece sistem 2x32 bit adresleme yapmaya başlar ve 4 GB. görmenizi sağlar fakat yukarıda yazdığım donanım kısıtlamalarından dolayı bu çoğu zaman beklenen sonucu vermez ama teoride böyledir. 4 GB. görüntüleyememenin sebebi de kullandığınız parçaların (NIC, VGA ve sistemdeki her türlü bileşen, bunu Device Manager/Aygıt Yöneticisi kullanarak görebilirsiniz) fiziksel bellekte belli bir alanı kendilerine ayırmak zorunda olmasıdır. 4 GB. raporlanan bir belleğin normalde 32 Bit işletim sistemlerinde 3.1 GB, 3.2 GB, 3.7 GB. gibi görünmesi normaldir. PAE ile bu değer 4 GB.'a çıkarılabilir ama garantisi yoktur.

Benim kişisel tavsiyem 4 GB. ve üzeri RAM kullanacaksanız 64 Bit bir Windows İşletim sistemi seçmeniz en sağlıklı yöntem olacaktır.

Bu konuda daha fazla aydınlanmak isteyen arkadaşlarım varsa aşağıdaki bağlantılara göz atabilirler:

http://support.microsoft.com/kb/888137/en-us
NOT: Yazının bir kısmını "http://forum.donanimhaber.com/m_20404150/tm.htm" sayfasından aldım. Umarım aydınlatıcı olmuştur.

bende bu donanımların olmadığını ve desteklemediğini varsayarsam eğer bilgisayarcı beni kandırmış oluyor o zaman.

4 GB kullanabilmek için XP 64 bit verisyonunu kullanmalısın bu işletim sisteminide türkçesi yoktur ingilizcesini kullanabilirsin.
Win7 tüm sürümleri gene 4 GB desteklemez win 7 32 bit (x86) versiynlarından bazıları 4 GB desteklerken bazı versiyonları desteklemiyor yani 3 GB kullanabiliyor.
win7 64 bit (x64) versiyonlarının tümü 4 GB destekliyor.
Buna neden olan şey ise adresleme sistemidir.

tüm açıklamalar için çok teşekkür ederim arkadaşlar, özellikle bozkuhal hocam sağolasın
1 gb heba olmuyor 750 mb heba oluyormuş. yani 1 gb parası verip 250 mb'ını kullanabiliyoruz sadece

Hasari hocam çok sağol sayende Win7 hayallerimde yıkıldı :oops:
ben 32 yada 64 farketmez destekler diyordum ama nafile demekki
32 bitlik Win7'nin hangi versiyonları 4 ve üzerini destekliyor acaba ona göre kuralım.

arkadaşlar bende de 4gb lık rami 2.96gb olarak gösteriyor.anladığım kadarıyla bunun tek bi çözümü var o da windows xp 64 bit kullanmak.ama benim elimde cd si yok.olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilirler mi.teşekkür ederim

Geri