Yıllık Planlar İçin Konu Başlıkları?

Kodla Büyü

KöfteHoRr

Süper Üye
Süper Üye
Arkadaşlar, malum yeni dersimizin ne öğrenci kitabı ne klavuz kitabı ne de derslerde ne anlatılacağına dair net bir açıklama var. Elimizde sadece ttkb tarafından açıklanmış bir çerçeve program var (http://ttkb.meb.gov.tr/program2.aspx/pr ... =2&kno=196) ondada 4 ana başlık altında öğrenme alanları listelenmiş. Bunlarda çok fazla detaylandırmak yerine nerdeyse tamamen öğretmenin inisiyatifine bırakılmış ne işleyeceği.

Bu çerçeve programa göre 5. sınıflarda hangi konuları, 6. sınıflarda hangi konuları anlatacağını belirleyen var mı? Ya da siz bu sene ne yapmayı düşünüyorsunuz?

geçen sene tüm programı 5. sınıflara anlatmıştım. bu sene planın devamının gelmesini bekliyorum ama bu gidişle çok beklicem gibi görünüyo. başlığın takipçisiyim.

Link deki yazıda da belirtilmiş zaten bu sene kitap gelmeyecekmiş. Artık kendi rotamızı kendimiz çizecez.

Geçen sene hazırlanan planları bende gördüm ama o programın tamamını nasıl yetiştirdiniz çok merak ettim.

Bazı planlara bakıyorum "3.3. Hesaplama, Grafik ve Veri Oluşturma Araçları (çevrimiçi ve çevrimdışı elektronik tablolama, grafik hazırlama teknikleri, veri işleme vb.)" başlığını 2 haftada işliyor. Sadece söz konusu programların isimlerini saymak belki 2 hafta sürer :)

müfredatı sınıfın seviyesine göre belirleyip ona göre düzenleme yapabilirsiniz hocam

karinca_52' Alıntı:
müfredatı sınıfın seviyesine göre belirleyip ona göre düzenleme yapabilirsiniz hocam
Bende onu yapmaya çalışıyorum ama işin içinden çıkamıyorum işte :D Şimdilik karar verebildiğim 2 şey
1- Bilişim Okur-Yazarlığı ünitesini sadece 5. sınıflarda vermek
2- Problem Çözme, Programlama ve Özgün Ürün Geliştirme ünitesini de sadece önümüzdeki seneden itibaren bu dersi seçmeli olarak seçen 7. ve 8. sınıflara vermek.

tabi yarın fikir değiştirmezsem bi daha :D

bu ders artık zorunlu, not var sınav var ama herkes kafasına göre ders işleyecek..kimisi paint, word gösterirken kimisi programlama göstericek..çocukların aldıkları notlar ne derece adaletli olucak merak ediyorum..şu dersi adamakıllı düzeltemediler gitti :-1: :-1:

Yanlış anlaşılma olmasın, ben yıllık plan hazırlarken benim okulumdaki orta/üst seviyedeki bir öğrencinin ulaşabileceği en yüksek beceyi kazandırmak için çalışma yaparım.
Arkadaşların ekledikleri bazı planlara bakıyorumda; ya benim öğrencilerimde sorun var, ya da bende...

1-Temel I- Bilişim teknolojilerini kavrama
2-Temel II- Bilgiye erişme ve değerlendirme
3-Orta I- Bilgiyi yönetme
4-Orta II - Bilgiyi dönüştürme
5-İleri I- Bilgiyi oluşturma
6-İleri II -Bilgiyi paylaşma
(BTveY Dersi Öğretim Programı ttkb-2012)
5 ve 6. sınıfta 1234 seviye, 7 ve 8.sınıfta 5 ve 6. seviye hedefliyorum... 6.sınıfın sonunda programlama biraz zor gibi... eski okulumda en iyi 1-2 sınıfta falan belki ... http://scratch.mit.edu/ tarzı bir sitedekine benzer bir program bulabilirsem...

Ama

Şimdilik böyle bişey düşündüm ama konuları tam detaylandıramadım. Plana uygulanış süresine göre de araya ekleme/çıkarma yaparım belki

5. SINIFLAR
1. BİLİŞİM OKUR-YAZARLIĞI
1.1. BİT’in Günlük Yaşamdaki Önemi
1.1.1. BİT’in Önemi
1.1.2. BİT’in Kullanıldığı Alanlar
1.1.3. BİT Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
1.1.4. BİT Kullanımı ve Sağlık
1.1.5. Ergonomi
1.3. BİT’in Temel Kavramları
1.3.1. BİT’in Ürünleri
1.3.2. BİT Çeşitleri
1.3.3. Donanım ve Yazılım Teknolojileri
1.4. BİT’ni Kullanma ve Yönetme
1.4.1. Teknoloji ile Tanışalım
1.4.2. İşletim Sistemi
1.4.3. Dosya Yönetimi
1.4.4. Faydalı Programlar
1.5. BİT’in Gizlilik ve Güvenlik Boyutları
1.5.1. Bilgi ve Veri Güvenliği
1.5.2. Virüsler ve Diğer Zararlı Yazılımlar
1.5.3. Kişisel Mahremiyet ve Taciz
1.6. BİT’ni Kullanırken Etik ve Sosyal Değerler
1.6.1. İnternet ve BİT Kullanım Kuralları
1.6.2. Telif Hakları ve Dijital Yazarlık
1.6.3. Bilişim Suçları

2. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANARAK İLETİŞİM KURMA, BİLGİ PAYLAŞMA VE KENDİNİ İFADE ETME
2.1. İnternet ve İletişim
2.1.1. Internet’e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
2.1.2. Bilgisayar Ağları
2.2. İletişim Araçları (e-posta, forum, sohbet, sesli-görüntülü konferans vb. güncel teknolojiler)

3. ARAŞTIRMA, BİLGİYİ YAPILANDIRMA VE İŞBİRLİKLİ ÇALIŞMA
3.1. BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal müzeler vb.)
3.2. Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları (çevrimiçi ve çevrimdışı yazılımlar vb.)

6. SINIFLAR
2. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANARAK İLETİŞİM KURMA, BİLGİ PAYLAŞMA VE KENDİNİ İFADE ETME
2.3. Bilgi Paylaşımı için Araçlar
2.3.1. İşbirlikli Yazarlık (Ör: Viki)
2.3.2. Çoklu Ortam Paylaşımları (Ör: YouTube, Flickr)
2.3.3. Web Günceleri (Ör: Bloglar)
2.3.4. Etiketleme ve Sosyal İmleme (Ör: Delicious)
2.3.5. Sosyal Medya Kullanımı (Ör: Facebook, Twitter vb.)
2.3.6. Dijital Kimlik Oluşturma (Ör: Linkedin)
2.4. Proje Oluşturma ve Yönetimi (planlama ve aşamalar vb.)

3. ARAŞTIRMA, BİLGİYİ YAPILANDIRMA VE İŞBİRLİKLİ ÇALIŞMA
3.3. Hesaplama, Grafik ve Veri Oluşturma Araçları (çevrimiçi ve çevrimdışı elektronik tablolama, grafik hazırlama teknikleri, veri işleme vb.)
3.4. Çokluortam Uygulamaları (çevrimiçi ve çevrimdışı sunu, video, ses, animasyon ve 2D/3D çizim araçları vb.)

Bence bu yıl için 5. sınıflara sadece ilk bir kaç ünite 6. sınıflara ise tamamı verilip seneye 5. sınıfların derste sıkılmalarının önüne geçilebilebilinir ya da kazanım olarak 5. sınıflarda daha alt düzey 6. sınıflarda ise daha üst düzey kazanımlar hedeflenebilir. Ama esas önemli olan birlikte hareket edebilmemiz yeni programın bu yıl için çıkmama ihtimaline karşı ortak bir plan çerçevesinde hareket etmemiz en doğrusu olur sanırım.

ozlem22' Alıntı:
bu ders artık zorunlu, not var sınav var ama herkes kafasına göre ders işleyecek..kimisi paint, word gösterirken kimisi programlama göstericek..çocukların aldıkları notlar ne derece adaletli olucak merak ediyorum..şu dersi adamakıllı düzeltemediler gitti :-1: :-1:

Hocam not var sınav var demişiniz ama nereden okudunuz bunu?

halox' Alıntı:
ozlem22' Alıntı:

Hocam not var sınav var demişiniz ama nereden okudunuz bunu?

MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 35.madde gereği notla değerlendirme yapılır. Dersimiz zorunlu olduğundan 36.maddede geçen Değişik ibare:RG-24/12/2008-27090) ifadesinin de dışında kalmış oluyor ve 2 yazılı sınav yapılıyor.

programa bakınca beşinci sınıflarda çok fazla kavramsal bilgi görünüyor ya onu nasıl aşmayı planlıyorsunuz? Sonuçta iki saat ders olacak. Atıyorum BİT'in kullandığı alanlar BİT Kullanımı ve Sağlık konularını bir ders saati anlattık. Sonrasında ne yapmayı planlıyorsunuz? Ben eski usul office anlatarak konuya ilişkin etkinlik yaptırayım diyorum. Hoş BT sınıfı olmayan bir sene de olması mümkün olmayan bi okulda nasıl olacak onu da bilmiyorum ama hayırlısı

öğretim programının bir kesitinin resmini aşağıda paylaştım. sanırım bu açıklamadan sonra kitap felen gelmeyeceğini anlamamız gerekiyor. çünkü hangi sınıfın hangi düzeyde olduğunu öğretmen belirler diyor vs.. güncel konuları belirlemekte öğretmene bırakılmış.. Birde şunu anlamıyorum, bilişim okuryazarlığı düzeyini 5. sınıf öğrencilerine verirken ne kadar verim alabiliriz ya da verim almak için neler yapmalıyız, ya da ne biliyim anlayabilirler mi?

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    101.4 KB · Görüntüleme: 980
pcogretmen' Alıntı:
öğretim programının bir kesitinin resmini aşağıda paylaştım. sanırım bu açıklamadan sonra kitap felen gelmeyeceğini anlamamız gerekiyor. çünkü hangi sınıfın hangi düzeyde olduğunu öğretmen belirler diyor vs.. güncel konuları belirlemekte öğretmene bırakılmış.. Birde şunu anlamıyorum, bilişim okuryazarlığı düzeyini 5. sınıf öğrencilerine verirken ne kadar verim alabiliriz ya da verim almak için neler yapmalıyız, ya da ne biliyim anlayabilirler mi?
Bilişim okuryazarlığı zaten en temel seviyede bilgisayara giriş sayılır hocam. Bakanlığa sorarsan programlama öğretmeye başlayın diyor nerdeyse

5 ve 6 lar için içerisine programlama ALINMAMIŞ bi plan yapıpta paylaşan olursa kendisinden duacı olurum. Paylaşılan planlarda hep programlama konusu da olduğu gibi az buz zamanda ayrılmamış...

Rock hocam onu algoritma ve temel programlama tarzı revize et bence ugrastirmaz böylece

geçen seneye kadar ilk dönemin başlarında 5 lerle paint ya da zevk alabilecekelri word uygulamaları yaptırırdım , bu programlarda hep teorik bilgi , daha az uygulama var sıkılmazlar mı ? 5 ve 6 larda programlamaya hiç girmeden 7 lerde basit web tasarım 8 lerde web tasarım programlama ve diğer şeyler düşünüyorum ama biri demiş ortak bir plan ve etkinlikler olsa diye işte o çok iyi olur çünkü bu seneyle bitmiyor seneyede 6 lara 7 lere vs. ne anlatıcz diye düşünücez...

Geri