Yeni DAL seçimi için ÖNERİ?

Kodla Büyü

BaRaNaY

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
399
Arkadaşlar Ticaret Meslek Lisesi'nde Bilişim Teknolojileri Alanı altında Web Tasarım ve Programlama Dalımız var...
Müdür Bey, yeni bir dal açmamızı istedi, biz de öğrenci ilgisi ve mezun olduktan sonraki iş bulabilme durumuna göre bir dal açmak istiyoruz...
Okulumuz Ticaret Meslek olduğu için Teknik servis dalında kararsızız, Daha çok Veritabanı ve Ağ işletmenliği dalları üzerinde duruyoruz...
Sizden ricam öğrenci kayıt sayısını arttırabilecek ve öğrenciler mezun olduktan sonra işlerine yarayabilecek bir dal önerirmisiniz...
Sizlerin okullarında hangi dallar var ve öğrencilerin ilgisi hangi dalların üzerine...
Yardımlarınız için Teşekkürler...
 
hocam öğrencilerinizin durumu nedir? eğer başarılı ve çalışkan öğrencileriniz varsa ağ işletmenliğini kesinlikle tavsiye ederim.
başarılı öğrenciniz yoksa öğrencileriniz vasatsa teknik servis iyidir. tabi gerekli alt yapıyıda unutmayın(elektrik bölümü varsa sorun olmaz)
 
Bulunduğunuz yerleşim yerine bağlı olarak, eğer küçük bir yerse ne açarsanız açın farketmiyor. Yerleşim yeri büyükse piyasayı araştırıp, o şekilde karar vermeniz daha doğru aslında.
Teknik servis dalı, elektronik labınız olmadığı için zaten pek olası görünmüyor.
Ağ işletmenliği büyük yerlerde iş imkanları olsa da küçük yerlerde sadece ağ kablosu çekip, bilgisayarları ağa ve internete bağlama yeteneğine sahip olanların (ki bunu zaten BTT dersinin son modülünde veriyoruz sayılır) yeterli kabul edildiği işler var. Dal için lab'da router falan olması gerekecek. Simülasyonla bir şeyler verilebilse de öğrencinin en azından router programlayabilmesi gerekir diye düşünüyorum. Yerleşim yeriniz büyükse seçin, değilse seçmeyin.
Veritabanı programcılığı, her ne kadar ismi veritabanı olsa da esas itibariyle programcılık öğretilmesi gereken bir ders. İlk öğrencilerinizden sonraki öğrencileriniz dalın zor olduğunu düşünüp, muhtemelen tercih etmeyeceklerdir. Çünkü dalın gerektirdiği mantıksal düşünme, analiz vs. ne yazık ki öğrencilerimizde yok. Bu dalın da kaderi ne yazık ki bu.
Keşke ders çeşitleri artırılsa, dallar yerine sadece dersleri seçip, öğrencilere verebilsek. Bilişim sektöründe ne yazık ki sadece bir dalda uzmanlaşmak piyasa için yeterli olmuyor. Ağ işletmenliği bitiren bir öğrenciden, bilgisayar bakım onarımı da isteniyor. Web tasarımdan mezun öğrenciden program yazması, veritabanı programcılığı mezunu öğrenciden grafik çalışması falan isteniyor.
Dikkat etmeniz gereken başka bir husus, yerleşim yerinizdeki meslek yüksek okullarında (2 yıllıkların) bulunan programlar. Eğer sadece bilgisayar programcılığı falan varsa veritabanı programcılığı, ağ işletmenliği de varsa ağ işletmenliği seçilebilir. Bu hususu da araştırmayı unutmayın.
 
Yerleşim yeri 200 bin nüfüuslu Kırıkkale il merkezi, iş imkanları kısıtlı... Üniversitede 2 yıllık bilgisayar programcılığı var ve mezun öğrenciler en çok veritabanı dersinde kaldıklarını söylüyorlar... Öğrenci kalitemiz düşük...
 
Teknik altyapınız varsa teknik servisi öneririm. Yeterlilikleri kazanan öğrenci mezun olunca kolaylıkla iş bulabilir fakat dediğim gibi dersler ağırlıklı olarak elektrik/elektronik temelli olduğu için altyapı önemli. Onun haricindeki diğer iki daldan hangisi derseniz ağ işletmenliği derim...
 
Yorum yapan arkadaşIara teşekkür ederim.,. yorumlarınızın devamını bekliyorum...
 
Yorum yapan arkadaşIara teşekkür ederim.,. yorumlarınızın devamını bekliyorum...
 
hocam ticaret meslek olarak sizin okulu bilemem ama bizde aynı durum olsa mecbur veritabanı açardık. çünkü ne elektronik lab var ne de network
 
Hocam bence Ağ İşletmenliği.

Yani @yakuphan hocamın anlattığı kriterleri göz önünde bulundurmak gerekli elbette ama hepsinin öncelik durumu birbirine yakınsa içlerinden Ağ İşletmenliği'ni seçin, onun modüllerinde çocukların öğrenecekleri epeyce konu var.
 
Meslek lisesi dal meselesi memleket meselesinden de öte malesef.

okulumuzda 4 dalımızda mevcut. tüm dalların dersine girmiş neticesini görmüş birisi olarak;

Teknik servis dalının zorunlu dersleri elektronik uygulamaları ve sistem bakım onarım dersi

elektronik uygulamalrı süper bir ders. öğrencinin de ilgisi ve algısı açık kalıyor sürekli uygulaması olan bir ders oldugundan öğrenci boş kalmıyor. ancak içerik modüllerin süresine sığmıyor. zaman yetmiyor malesef.

sistem bakım onarım dersi

BTT nin aynısı içeriği de kendisi de beş para etmez bir ders. ve verilen modül süreleri fazla geliyor.

Web tasarım dalının zorunlu dersi olan WTP . içeriği eskiden berbattı ama son modül içerikleri gayet hoş güncel ve uygulanabilir.

Veritabanı dersinin zorunlu derslerinden NTP güzel ancak yazılıma ilgisi olmayan öğrenci ile işlenmesi çok zor ve sıkıcı
Veritabanı dersi de içerik olarak idare eder. ancak öğrenci seviyesi olmadığından sql sorgularından öteye gitmek çok zor oluyor. durum da böyle olunca verilen ders saati fazla geliyor.


Ağ işletmenliği dersi biraz lojik bilgisi istiyor. geri kalanı aşağı yukarı sözel ifade. uygulama imkanı diğerlerine göre biraz daha az.


kısaca dalların zorunlu dersleri böyle.

Teknik servis dalı elektroniği seven ve iyi anlatabilecek bir öğretmenle güzel geçer, öğrenci boş kalmaz bol uygulama yapabilir. Her seviyedeki öğrenci potansiyelinin okuyabileceği bir dal.

Web tasarım dalı uygulanabilir modül içerikleri oturmuş, grafik ve tasarımı sevebilecek her seviyedeki öğrenci gurupları ile işlenebilir bir daldır.

Veritabanı dalı yazılıma ilgi duyan kafası basan öğrenci gurupları ile güzel geçer, kafası basmayan ve ilgisiz öğrenci ile eziyet olur,

Ağ işletmenliği dalı okuyup öğrenme ağırlıklıdır. Her seviyedeki öğrenci ile işlenebilir.


Not: hangi dal için olursa olsun seçmeli derslerin seçiminde ve zorunlu derslerin saat sayılarını belirlerken dikkatli olmak gerek. ders çeşitliliğini minimum yapmak, ve derslerin haftalık saat sayılarını maksimum yapmak gerekir. ne kadar çok çeşitlenirse öğrenci o kadar sıkılır ve dağılır.
 
Geri
Üst