Yeni Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve Öğrenci Başarısı

Kodla Büyü

tuncay_tuncez

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
1,402
Kurum:Ticaret Meslek Lisesi
Alan:Bilişim Teknolojileri(Anadolu Ticaret bünyesinde)
Dal:Web Programcılığı

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki soruya konu olan kurumda şimdiye kadar(4 yıldır) öğrenci başarısını değerlendirmede kullandığımız yöntem yalnız ve yalnız yazılı değerlendirme şeklindeydi ve e-okulda yazılılar sutununa işliyorduk ve şimdiye kadar idari anlamda herhangi bir yalnış durumun olmadığı öğretmenlere bildiriliyordu(yeni isimleri ile Performans ve bu dönemde Proje adı altında verilecek puanlar bu hesaba dahil ediliyor/edilecek...)
Şimdi sorum bu değerlendirmeyle ilgili;
Öyleki;okulumuza gelen yeni teknik md yardımcısının deyimiyle "yeni değerlendirme ölçütlerinin(e-okulda uygulama notları ve orta öğretim kurumları yönetmeliğinde temrin puanı/hizmet puanı kavramları)" başarıya dahil edilip edilmeyeceği ile ilgilidir.
1-Bu puanların(e-okulda uygulama puanı olarak geçmekte) dahil edildiği takdirde bu uygulamaların nasıl saklanacağı,
2-uygulama puanlarının nasıl saklanacağı ve en az kaç adet verilmesi gerektiği,
3-buna bağlı olarak uygulama puanına kaynak teşkil eden hizmet yada temrin puanlarının yalnızca bir tanesinin verilişinde kullanılan form olup olmadığı, varsa bu formların örnekleri neler?
4-yazılı değerlendirmede kullanılan kağıtlarla birlikte bunların idareye teslim edilip edilmeyeceğiyle ilgilidir.
Okulunuzda bu işlemler için yaptıklarınızı paylaşabilir misiniz?Teşekkür ederim.

Soruya konu olan yönetmelik ve ilgili maddeleri aşağıdadır.
Orta ögretim kurumlari yönetmeligi
Yazili ve uygulamali sinavlar
MADDE 45- (1) Derslerin özelligine göre bir dönemde yapilacak yazili ve uygulamali sinavlarla ilgili olarak asagidaki esaslara uyulur.
a) Yazili sinavlar, haftalik ders saati sayisi bir veya iki saat olan dersler için ikiden; üç ve daha fazla olan dersler için ise üçten az olamaz. Sinav tarihleri her dönem basinda zümre baskanlari kurulunca belirlenir ve okul müdürünün onayindan sonra e-Okul sistemi üzerinden ilan edilir. Sinavlarla ilgili gerekli tedbirler okul müdürlügünce alinir.
b) Ayni derse giren ögretmenlerin ortak degerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla subede okutulan tüm derslerin yazili sinavlari ortak yapilir ve ortak degerlendirilir. Sorular ve cevap anahtarlari zümre ögretmenlerince birlikte hazirlanir ve sinav sonunda ilan edilir. Bu sinavlarin sube ve siniflar bazinda sinav analizleri yapilir. Konu ve kazanim eksikligi görülen ögrencilerin durumlari, ders ve zümre ögretmenleri tarafindan yeniden degerlendirilir.
c) Gerektiginde ilçe, il ve ülke genelinde ortak sinavlar yapilabilir. Bu sinavlarin uygulanmasina iliskin is ve islemler millî egitim müdürlükleri veya Bakanlikça yürütülür.
ç) Zorunlu hâller disinda yazili sinav süresi bir ders saatini asamaz.
d) Sorularin, bir önceki sinavdan sonra islenen konulara agirlik verilmek suretiyle geriye dogru azalan bir oranda tüm konulari kapsamasi esastir.
e) Sinavlardan önce sorularla birlikte cevap anahtarlari da soru tiplerine göre ayrintili olarak hazirlanir ve sinav kâgitlariyla birlikte saklanir. Cevap anahtarinda her soruya verilecek puan, ayrintili olarak belirtilir.
f) Uygulamali nitelikteki derslerin sinavlari, her dönemde üç defadan az olmamak üzere ve dersin özelligine göre yazili ve uygulamali olarak veya bunlardan yalnizca biriyle yapilabilir. Sinavlarin sekli, sayisi ve uygulamali sinavlarin süresiyle hangi derslerde uygulamali sinav yapilacagi zümre ögretmenler kurulunda belirlenir, okul müdürünün onayina bagli olarak uygulanir.
g) Bir sinifta bir günde yapilacak yazili ve uygulamali sinavlarin sayisinin ikiyi geçmemesi esastir. Ancak zorunlu hâllerde fazladan bir sinav daha yapilabilir.
g) Kaynastirma yoluyla egitimlerine devam eden ögrencilerin basarilarinin degerlendirilmesinde Bireysellestirilmis Egitim Programinda (BEP) yer alan amaçlar esas alinir.
(2) Yazili sinavlarin klasik/yoruma dayali olarak yapilmasi esastir. Ancak her dönemde her dersin sinavlarindan biri test usulüyle de yapilabilir.
Beceri sinavi
MADDE 46- (1) Isletmelerde mesleki egitim gören ögrenciler, beceri egitiminin degerlendirilmesi amaciyla ders yilinin son haftasinda beceri sinavina alinirlar. Ögrenciler bu süre içerisinde izinli sayilir. Bu sinav, dersin özelligine göre komisyonca alinacak karar dogrultusunda uygulamali ve/veya yazili olarak yapilir.
(2) Ögretim programlarinda birden fazla uygulamali ders bulunan alanlarda, isletmede egitimi yapilan her ders için beceri sinavi, sinav komisyonunun kararina göre birlikte veya ayri ayri yapilabilir. Birlikte yapilan sinavlarin degerlendirmesi ayri yapilir.
(3) Sektörün özelligi, çalisma ve kapasite durumuyla kurum ve iklim sartlari da dikkate alinarak yilin belli zamanlarinda faal olan ve beceri egitimi süresi, ders yili süresini asan meslek alanlarindaki beceri sinavi, beceri egitiminin bitimini izleyen hafta içinde yapilir.
(4) Beceri sinavlari, isletmenin usta ögreticileri veya egitici personeli ile ilgili alanin alan/bölüm/atölye/laboratuvar seflerinden birisi, alan ögretmenlerinin ve o meslek alanindaki/dalindaki isveren kurulusunu temsil eden üyelerden olusturulan komisyon tarafindan yapilir.
(5) Beceri sinav puani, is dosyasi ve sinav degerlendirilmesi sonucu takdir edilen puanlarin toplamidir. Beceri sinavi 100 puan üzerinden degerlendirilir. Bunun yüzde 80’i sinav, yüzde 20’si de is dosyasina takdir edilir.
(6) Isletmeye gönderilemeyen ögrenciler için okulda yüz yüze egitimini aldiklari alan/dal derslerinden beceri sinavi yapilmaz.
Sinif geçme:
Madde51:(1)Bir dersin dönem puani
a) Sinavlardan alinan puanlarin,
b) Performans çalismasi puaninin/puanlarinin,
c) Varsa proje puaninin,
ç) Mesleki ve teknik ortaögretim kurumlarinda okutulan uygulamali derslerde ayrica hizmet ve/veya temrin puanlarinin aritmetik ortalamasindan elde edilen puanin
aritmetik ortalamasi alinarak belirlenir.
d) Isletmelerde beceri egitiminde dönem puani, isletmedeki egitim süresince ögretmen, usta ögretici veya egitici personel tarafindan temrin, proje, is, deney ve hizmet degerlendirmesinden verilen puanlar, varsa telafi egitimi süresince okulda temrin, proje, is ve hizmetlerden aldiklari puanlar ve alaniyla ilgili yarismalarda alinan ve isletmeye bildirilen puanlarin aritmetik ortalamasidir.
 
Geri
Üst