Yeni yönetmelikte iş.bec.eğitimi - staj meselesi

Kodla Büyü

erkan_ays

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar işletmede beceri eğitimini okulda gören öğrencilerin yaz stajı yapma zorunluluğu yeni yönetmelikte kaldırılmış mı acaba? Yoksa ben mi bulamıyorum..

agamuratcelebi' Alıntı:
yok hocam ben okudum 40 iş günü okulda yapacaklar için diyor.
Hocam dediğiniz kısmı ben de okudum..
MADDE 127- (1) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerinin staj süresi 40 iş günüdür. Staj, 10 uncu sınıfın sonundan itibaren yapılabilir. Anadolu sağlık meslek lisesi öğrencilerinin yaz uygulamaları, programlarında belirtilen süre kadardır.
(2) Bu Yönetmelik kapsamında; işletmelerde en az bir dönem mesleki eğitim gören öğrenciler, eğitim ve öğretim etkinlikleri dışında okullardaki döner sermaye kapsamında mal ve hizmet üretiminde en az staj süresi kadar fiilen çalışanlarla Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıtlı olup yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerden kalfalık veya ustalık belgesine sahip olanlar, yükümlü oldukları stajını tamamlamış sayılırlar.
(3) Okul dışında staj veya yaz uygulaması yapan öğrencilerin çalışmaları, görevlendirilen koordinatör öğretmen tarafından işletmelerde mesleki eğitim esaslarına göre izlenir.
(4) Çeşitli nedenlerle stajı eksik kalan öğrencilerin bu çalışmaları, okul veya işletmelerde tamamlattırılır.
(5) Okulda staj veya yaz uygulaması yapan öğrenci sayısı dikkate alınarak gözetim ve denetim görevi verilecek öğretmen sayısının belirlenmesinde Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(6) İşletmelerde staj veya yaz uygulaması yapan öğrenciler, okul müdürlüğünce planlanan program dâhilinde koordinatör olarak görevlendirilen atölye, laboratuar ve meslek dersleri öğretmenleri tarafından denetlenir. Aynı işletmede staj veya yaz uygulaması yapan en fazla 15 öğrenci için bir koordinatör öğretmen görevlendirilir.

Ama burada benim dediğim mevzudan bahsetmiyor. Stajın içeriğinden bahsediyor. Ben "işletmeyi okulda yapanlar yaz stajı yapmak zorunda mı" onu sormuştum..

Aşağıdaki durum konusunda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler...(mümkünse mevzuatı da belirtirseniz iyi olur arkadaşlar çünkü konuya hakim olmayan çok kişi var...)
kurum tipi:Anadolu ticaret meslek
Alan:Bilişim Teknolojileri
Staj dönemi(12.sınıflar için):2013-2014 Eğitim öğretim yılı başlangıcı(16 Eylül 2013) -Bitiş (13 haziran 2014)Haftanın 3 iş günü işyerlerine gidiliyor...
27/01/2014 - 07/02/2014 Yarı yıl tatili (stajerler kuruma göre
işletmeye gidebilmekte:Ornk:bankalar stajer istiyor, diğerlerinde öğrenci tatil yapıyor)
1----daha önceden yukarıdaki şekilde gerçekleştirilen İşletmelerde beceri Eğitimi uygulaması, yeni Orta öğretim kurumları yönetmeliğinde belirtilenlerle aynı mı?
2----Bir de kurum türü anadolu ticaret meslek, beceri eğitimine bağlı olarak 12. sınıflarda 2 subeden ogrenci sayıları dikkate alınarak 4 grup ortaya çıkmakta ki (4*24=96saat) bu ders yüküyle max 16'sar saat koordinatorluk alınabilir mi?(kurum ilçede ve buyuksehir kapsamındaki ilin metropol olmayan ilçesi konumunda görev yapılan ilçe...)

tuncay_tuncez' Alıntı:
Aşağıdaki durum konusunda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler...(mümkünse mevzuatı da belirtirseniz iyi olur arkadaşlar çünkü konuya hakim olmayan çok kişi var...)
kurum tipi:Anadolu ticaret meslek
Alan:Bilişim Teknolojileri
Staj dönemi(12.sınıflar için):2013-2014 Eğitim öğretim yılı başlangıcı(16 Eylül 2013) -Bitiş (13 haziran 2014)Haftanın 3 iş günü işyerlerine gidiliyor...
27/01/2014 - 07/02/2014 Yarı yıl tatili (stajerler kuruma göre
işletmeye gidebilmekte:Ornk:bankalar stajer istiyor, diğerlerinde öğrenci tatil yapıyor)
1----daha önceden yukarıdaki şekilde gerçekleştirilen İşletmelerde beceri Eğitimi uygulaması, yeni Orta öğretim kurumları yönetmeliğinde belirtilenlerle aynı mı?
2----Bir de kurum türü anadolu ticaret meslek, beceri eğitimine bağlı olarak 12. sınıflarda 2 subeden ogrenci sayıları dikkate alınarak 4 grup ortaya çıkmakta ki (4*24=96saat) bu ders yüküyle max 16'sar saat koordinatorluk alınabilir mi?(kurum ilçede ve buyuksehir kapsamındaki ilin metropol olmayan ilçesi konumunda görev yapılan ilçe...)
Hocam ben ne sordum, mevzu nereye geldi.. Haydi hayırlısı bakalım..

Madde 127'i siz açtınız ben de sorayım dedim,kotu mu ettim? :D İşin şaka kısmı bir yana daha cok idareyi bağlar bu konular...

Yok hocam estağfurullah.. Ama Madde 127 içeriği "Staj veya yaz uygulaması süresi". Benim bahsini ettiğim konunun odak noktası bu değil. Ben işletmede beceri eğitiminden bahsediyorum. Bu ders okulda verilirse yaz stajı yapılması bu öğrencilere vaciptir ifadesi bu yönetmelikte var mı diyorum.. Ben bulamadım..

Hocam bu yönetmelikdede ilgili madde var..madde 127. 2. bendi sizin durumdur..eğer bir dönemi işletmede tamamlarsa kurtardı yoksa staj yapacak..yani vaciptir...saygılar

MADDE 127- (1) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerinin staj süresi 40 iş günüdür. Staj, 10 uncu sınıfın sonundan itibaren yapılabilir. Anadolu sağlık meslek lisesi öğrencilerinin yaz uygulamaları, programlarında belirtilen süre kadardır.
(2) Bu Yönetmelik kapsamında; işletmelerde en az bir dönem mesleki eğitim gören öğrenciler, eğitim ve öğretim etkinlikleri dışında okullardaki döner sermaye kapsamında mal ve hizmet üretiminde en az staj süresi kadar fiilen çalışanlarla Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıtlı olup yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerden kalfalık veya ustalık belgesine sahip olanlar, yükümlü oldukları stajını tamamlamış sayılırlar.

Yok hocam ben ikna olmadım. Burada staj yükümlülüğünün kalkması anlatılmış. IBE'yi okulda yapanlar stajla yükümlüdür demiyor. Ben mi yanlış anlıyorum acaba..

(2) Staj işletmelerde yaptırılır. Ancak başarısı açısından okulda staj yapması gerekli görülenlerle yeterli özellik ve sayıda işletmenin bulunmaması durumunda staj, bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde okulda da yaptırılabilir. Okulun özelliğine göre ders saatleri dışında alan/dalla ilgili yapılan üretim, tanıtım, hizmet ve benzeri çalışmalar staj kapsamında değerlendirilir.

rumuz19' Alıntı:
(2) Staj işletmelerde yaptırılır. Ancak başarısı açısından okulda staj yapması gerekli görülenlerle yeterli özellik ve sayıda işletmenin bulunmaması durumunda staj, bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde okulda da yaptırılabilir. Okulun özelliğine göre ders saatleri dışında alan/dalla ilgili yapılan üretim, tanıtım, hizmet ve benzeri çalışmalar staj kapsamında değerlendirilir.
Hocam stajın işletmelerde yapılmasının esas olduğunu bende biliyorum. Ama ben atl nin stajından değil, eml nin isletme dersinden bahsediyorum. Yönetmelikte isletmede beceri eğitimi dersi ifadesi tek bi yerde geciyor. Ama isletmede beceri eğitimi dersi okulda yapılırsa staj zorunludur ifadesi nerede var?

Geri