yoğurdun zararları!!!!!!!!!

Kodla Büyü

seldabal

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
831
Yoğurdu hayatınızdan çıkarın! Çünkü...

Hemen hemen her sofrada yer alan yoğurtla ilgili çok önemli uyarı geldi. Bizim faydalı diye yediğimiz yoğurttaki asıl tehlikeyi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar açıkladı.

Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar, endüstriyel yoğurdun yoğurt olmadığını ve son dönemde artan kanser vakalarında bunun etkisinin ilk sırada olduğunu söyledi.

Kanser hastalığı her geçen gün artıyor. Etrafımızda her gün birisine kanser teşhisi konulduğunu duyuyoruz. Uzmanlar, kanserdeki bu kadar yoğun bir artışı yalnızca sigara ile alkolle ve obezite ile açıklamanın mümkün olmadığını düşünüyor.

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Dizdar bu kadar çok hasta ortaya çıkmasını herkesin maruz kaldığı bir etmenle olabileceği görüşünde. Beslenme açısından da birbirinden çok farklı sosyal statüdeki insanlarda da kanserin görüldüğüne dikkat çeken Dizdar, "şunları hayatınızdan çıkarın diyebileceğiniz neler var" sorusuna şu cevabı verdi:

"Biz bilim adamları olarak geçtiğimiz yıllarda bunu çok tartıştık. Birinci sırada olan yoğurt hala ilk sıradaki yerini koruyor. Bizim ülkemizde yoğurt, diğer ülkelere göre açık ara daha çok tüketilen bir üründür. Yoğurt, beslenmeden öte insan vücudunun dengesinin korunması açısından da çok önemlidir."

Bu sözleri ifade eden Yavuz Dizdar, bir noktanın altını çiziyor. "Ama işlemden geçmemiş, endüstriyel yoğurt olmamalı" diyor. Dizdar, endüstriyel yoğurttan niçin uzak durulması gerektiğini de şöyle anlayor:

"Çünkü endüstriyel yoğurt, yapay bir ürün. Ekşimiyor, dolapta bekleyen yoğurdu haftalar boyunca üstten yemeye devam etseniz bir şey olmuyor. Bunu ben defalarca test etmiş biri olarak biliyorum. Biraz dikkat eden herkesin de bildiğini düşünüyorum.

Bir ürün bu kadar çok tüketiliyorsa, bu kadar derin bir değişime gitti ise sorun var demektir. Bir gıdanın bozulma biçiminin dönüşmüş olması, ekşimenin ötesinde küflenmeyi bile atlıyor olması içerikte çok fazla değişiklik yapıldığını gösterir. Kimse kusura bakmasın. Bunlar yoğurt değiller. "

Ana fermente ürünün yoğurt olduğunu hatırlatan Dizdar, maalesef Türkiye'de olmazsa olmazın başında yoğurt ve ayranın geldiğini hatırlatıyor.

HER ŞEY SON 10 YILDA DEĞİŞTİ

Türkiye'de yoğurdun bir 10-15 yıl önce kesinlikle böyle olmadığını hatırlatan Dizdar, bu yeni yoğurt yönteminin bilinçli bir şekilde Türkiye'ye dayatıldığını söyledi. Dizdar, bu güçlerin, yoğurda ilişkin Türkiye'deki yasal tebliğleri bile değiştirdiğini ifade etti. Kendisinin bu konuda eleştirileri gündeme getirdiğinde bazı endüstriyel yoğurt üreticilerinin, "Hocam size bozulmayan yoğurt verdik daha ne istiyorsunuz" diyenlerin olduğunu dile getirdi.

Dizdar, "Peki hayatımızdan her şeyi ile yoğurdu çıkarmalı mıyız?" sorusuna da kesin bir cevap veriyor. "Kesinlikle hayatımızdan çıkarmamalıyız. Tam tersine mümkün olduğu kadar daha çok yer açmalıyız. Ama, endüstriyel yoğurdu bırakıp yoğurdu evde yapmalıyız" diyor.
 
hocam zaten endüstriyel yoğurdun tadından bile içindeki katkı maddelerini anlamak mümkün en güzeli ve sağlıklısı anne usulu ev yoğurdu ....
 
hocam bu ses baya bi kafadan çıkıyor son zamanlarda :) ev yoğurdu tüketmeli en güzeli...
 
Bu proflar ne yiyor gerçekten merak ediyorum, bir günde çıkıp ne yediklerini söyleseler bilelim. Tabi doğal yoğurt gibisi yok, kendin evde yapacaksın.
 
genelde evde yapılan yoğurdu yiyoruz biz ara sıra marketlerden alıyoruz. Ya şöyle bakınca aldığımız herşey bize zarar üstüne üstlük para vererek zararını görüyoruz.
 
evde yapılan yoğurt diyorsunuz da evde yapılacak yoğurdun içine de bu endüstriyel yoğurttan katılmayacak mı? Ne anladık?
 
eses' Alıntı:
evde yapılan yoğurt diyorsunuz da evde yapılacak yoğurdun içine de bu endüstriyel yoğurttan katılmayacak mı? Ne anladık?
Karşı komşudan damızlık yoğurt alın hocam.
Köyden getirtin.
Vardır bir yolu.
O değil de canım yoğurt çekti.
Ev yoğurdu.
Yapan olsa da yesek. :)
 
sizin oralarda(Van olduğu düşünülerek) doğal yoğurt bulabilirsiniz. Ama ben burada şahsen bulamam.
 
mayalık yoğurt bulunur hocam mutlaka bütün uzmanların en çok üstünde durduğu konu yoğurt, yumurta,süt ve tavuk bu aralar.
insan ne yiyeceğini şaşırıyor hele birde çocuk olunca...
 
Internet' Alıntı:
inek ne diyor bu konuda? :puhaha:
ne dediği değilde ne yediği önemli ne tekim geçenlerde de bikaç profesör ineklerin sütlerinin zararlı olduğunu kanser yaptığını çünkü antibiyotikli yem yediklerini söylemişti yani kendinde mayalasan kaçış yok
 
o değilde ilk yoğurdu bulan nasıl bulmuş şimdi onu merak ettim :)
 
bu ne ya onu yeme bunu yeme ne yicez biz?
bu doktarlara kalsak sadece otlamamız lazım...t
 
dndd' Alıntı:
Internet' Alıntı:
inek ne diyor bu konuda? :puhaha:
ne dediği değilde ne yediği önemli ne tekim geçenlerde de bikaç profesör ineklerin sütlerinin zararlı olduğunu kanser yaptığını çünkü antibiyotikli yem yediklerini söylemişti yani kendinde mayalasan kaçış yok

evet oda var tabi tanıdık bildik birinden almak lazım oda nasıl olacaksa istanbulda, küçük yerlerde yaşayanlar bize göre daha şanslı bu konularda :(
 
otherm' Alıntı:
o değilde ilk yoğurdu bulan nasıl bulmuş şimdi onu merak ettim :)
Kütahyalı Yörükler Yoğurt Mayasını Çiğden Yapıyor
Yoğurdu "Hıdırellez çiyi" ile mayalayan Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı köylerde yaşayan yörükler, her yıl 6-8 Mayıs'ta bitkilerden aldıkları çiy taneleriyle yoğurt mayası yapma geleneğini asırlardır sürdürüyor.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı köylerde yaşayan yörükler, yoğurt mayasını Hıdırellez ve takip eden iki günde tan ağarana kadar bitkilerin üzerinden topladıkları çiy tanelerinden elde etme geleneğini asırlardır devam ettiriyor. Hıdrellez'de yoğurt mayası için çiy toplama geleneğini AA muhabirine anlatan Tavşanlı'nın Çıkrıcak köyünde yaşayan Himmet Benli (68), atalarının eskiden kışı sıcak illerde, yaz mevsimini ise Kütahya'nın serin ormanlarında küçükbaş hayvanlarını otlatarak geçirdiğini söyledi. Atalarının, Çıkrıcak ve Üyücek köyleri arasındaki meşe ve çam ormanlarıyla kaplı alanda yerleşik hayata geçtiğini ifade eden Benli, "Daha önce geniş aile düzenimiz vardı. Şimdi ise herkes kendi çatısı altında yaşıyor. Buna rağmen geleneklerimizi devam ettiriyoruz" dedi. Yoğurdu "Hıdırellez'in armağanı" olarak kabul ettiklerini söyleyen Benli, dedelerinden öğrendiği çiy taneleriyle yoğurt mayalanmasının hikayesini şöyle anlattı: "Aydın yörüklerinden olan ve yaz mevsiminde Kütahya'daki yaylaklara gelen bir yörük, göç yolunda koyundan sağdığı sütü bir ağacın altına koyduğunda koyulaştığını fark etmiş. Bunun çiy taneleri sayesinde olduğunu anlayan yörük, o günü aklında tutmuş ve bu bir gelenek halini almış." Bu geleneği sürdürerek, Hıdırellez diye kabul edilen 6 Mayıs ve sonraki iki günde sabah ezanıyla tan ağarması arasında bitkilere düşen ilk çiy tanelerini topladıklarını belirten Benli, "Güneş doğmadan çeşmeden akan suyla sütü mayalayarak yoğurt yapıyoruz. Bu yoğurdu bir yıl maya olarak kullanıyoruz. Bunu her yıl yapıyoruz" dedi. -Maya değişimi sadece akrabalarla yapılıyor- Himmet Benli'nin eşi Arzu Benli (68) de yoğurt yapmak için süte katılan ve "çalacak" denilen mayanın yer yıl Hıdırellez'de yeniden yapıldığını söyledi. Atalarının Karakeçili yörüklerine mensup olduğunu ifade eden Benli, "Çiy taneleriyle güneş doğmadan önce akan suyla yapılan yoğurdun tadına doyum olmaz. Maya, sadece 6-8 Mayıs'ta toplanan çiy taneleriyle yapılır. Başka günlerde alınırsa tutmayacağına inanıyoruz" diye konuştu. Ayşe Benli, nazara inandıkları için sadece akrabalar arasında maya değişimi yaptıklarını kaydetti.
 
İstanbul için internetten sipariş alanları biliyorum. Başka iller için doğal süt, yoğurt nereden alınır bilemem. Benim bulunduğum yerde köyler var, sütümü güvenilir yerden geliyor şükür. Bir de mümkünse mutlu ineklerin sütlerini tüketmemiz gerekiyor:) doğal, organik olaylarını araştırırken okumuştum.
 
seldabal' Alıntı:
dndd' Alıntı:
Internet' Alıntı:
inek ne diyor bu konuda? :puhaha:
ne dediği değilde ne yediği önemli ne tekim geçenlerde de bikaç profesör ineklerin sütlerinin zararlı olduğunu kanser yaptığını çünkü antibiyotikli yem yediklerini söylemişti yani kendinde mayalasan kaçış yok

evet oda var tabi tanıdık bildik birinden almak lazım oda nasıl olacaksa istanbulda, küçük yerlerde yaşayanlar bize göre daha şanslı bu konularda :(
tanıdık bildik olsa ne yazar meramı var memlekette mecbur yem verilecek piyasadaki yemler belli süt yemi köylerde besi için koyunlara verilen yem mesela hormonlu hayvan daha bi semiriyor tavuklara mesela geçenlerde epey televizyonları meşgul etti civcivler daha yumurtadan çıkarçıkmaz zart diye kesilecek kıvama gelsin diye basıyorlar hormonu sebzeler ona keza seralarda hormon verilmezse ürün alamazsın ne tekim zaten topraksız üretim yapılır meyveler raf ömrü uzasın diye basılan zehir kabuğu aşıp çekirdeğe kadar dayanıyor yediğiniz elmayı test edebilirsiniz tadından ve kaç günde çürüdüğünden mesela bi çikolata açıp bi köşeye koyun kaç ayda bozulacak içi zehir dolu bal desen gerçeğini bulmazsın hepsi mısır şurubu
içinizi karartmak istemem ama gerçekler bunlar kendinizi alıştırmaya bakın :)
 
Evde yoğurt nasıl yapılır ?

Süt kaynatılır.
Sonra soğumaya bırakılır.
Çok soğumadan serçe parmağını hafif yakacak sıcaklığa gelince 5 kg süte bir çay kaşığı maya (ev yoğurdu) ilave edilir.
İyice karıştırıldıktan sonra üzeri kalın bir örtü ile örtülür.
3 saat sonra üzeri açılır.
Tamam. Alın size mis gibi ev yoğurdu.
 
yazıya bak!
ilk cümlede yoğurdu hayatınızdan çıkarın diyor. son cümle çıkarmamalıyız daha çok yer açmalıyız diyor. İlginç başlık olsun diye takla atıyorlar resmen.
Kısaca endüstriyel yoğurt yemeyin doğal yoğurt tüketin demek istemiş.
 
Geri
Üst