İnsanlar bir yerden bir yere giderken bir araca ihtiyaç duymaktadır.Bu araçlar da güvenlik sebebi ile çeşitli yerlerinde hava yastığı bulundururlar.Bir araç tasarlanırken her zaman için güvenlik ön planda tutulmuştur.Bu güvenlik ekipmanlarından bir tanesi de hava yastığıdır.
Hava yastığı nedir?
Otomobillerde herhangi bir çarpışma anında sürücü ve yolcuların can güvenliğini sağlamak amacı ile içerisine dolan gaz yada hava ile şişen güvenlik aracıdır.Hava yastığı emniyet kemeri ile bitlikte sürücü ve yolcuların can güvenliği açısından oldukça önemli bir sistemdir.
Hava Yastığı Teknolojisinin Gelişimi
Hava yastıklarının ilk kullanıldığı zaman II. Dünya Savaşı yıllarına kadar uzanmaktadır.II. Dünya Savaşı sırasında savaş pilotlarının savaş uçağı yere düştüğü zaman daha az hasar almaları amacı ile üretilmiştir. Yani hava yastığı kullanımı 1940‘lı yıllara dayanıyor.Ancak hava yastıklarının otomobillerde kullanılmaya başlanması ise 1950‘li yıllara kadar uzanmaktadır.
Hava yastığı nasıl çalışır?
Hava yastığının çalışmasını adım adım anlatmak gerekirse;
- Normal olarak seyreden bir otomobil bir darbeye maruz kalır ve ani şekilde hız kaybeder.
- Araçta bulunan ivme sensörleri aracın hızındaki değişimi tespit eder.
- İvme sensörü darbenin şiddetini ölçer ve eğer darbenin şiddeti çok fazla ise hava yastığı sistemi tetiklenir.
- Hava yastığının açılması kararı verilmiş ise kimyasal patlayıcı ateşlenir ve yastığın içerisi hızla nitrojen yada argon gazı ile dolar.
- Çarpışmadan yaklaşık olarak 30-40 ms sonra hava yastığı tamamen şişer.
- Çarpışma sonrasında ise içeriye dolan gaz darbe emildikten sonra üzerindeki küçük delikler vasıtası ile boşalır.
Hava yastıkları genellikler araç belli bir hızın üzerinde iken açılmak üzere tasarlanır.Avrupa’da bu hız değeri 20-25 km/s ve Amerika’da ise 15-20 km/s’dir.
Hava yastığını ilk kullanan marka Mercedes-Benz‘dir.Mercedes-Benz 1980 yılında ilk hava yastığını W126 S-Class aracında kullanmıştır. İlk yolcu hava yastığını kullanan marka lan Porsche ise 1987 yılında 944 model otomobilinde kullanmıştır. O zamandan itibaren hava yastığı kullanımı giderek artmıştır.
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve artan güvenlik tedbirleri sebebi ile yaya koruma amacı üretilen ve bisiklet sürücüleri için kask şeklinde şişerek sürücüyü koruyan hava yastıkları dahi geliştirilmektedir.
Kaynak: ikinciyeni