İlk olarak 1988’de ortaya çıkan Dünya Pi Günü, Amerika ve Avrupa’da çeşitli matematik etkinlikleriyle kutlanıyor. Dünya Pi Günü, matematik bilimcileri arasında Pi sayısının yaklaşık değerinin 3,14 olmasından dolayı 14 Mart tarihinde kutlanan ve bayram olarak kabul edilen gündür.
Dünya Pi Günü Nedir ?
Dünya Pi Günü ilk olarak 1988 yılında ortaya çıkmıştır. Amerika ve Avrupa’nın birçok ülkesinde kutlanan Pi Günü, matematikçilerin bayramı olarak bilinmektedir. Dünya Pi Günü’nde Pi sayısına yönelik çalışmalar sürdürülür, çeşitli bilgi yarışmaları ve etkinlikler düzenlenir.
Öte yandan okullarda matematik derslerinde Pi sayısıyla ilgili konular işlenir ve öğrencilere Pi sayısı hakkında detaylı bilgiler verilir. Pi sayısının önemine, matematikteki yerine ve matematiğin önemine dikkat çekmek için etkinlikler yapılır.
Pi Sayısı Nedir ?
Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel matematik sabitidir. Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir.
Tarihte ise Pi sayısı; Arşimet tarafından 3 tam 1/7 ile 3 tam 10/71 arasında bir sayı olarak, Mısırlılar tarafından 3,1605 olarak, Babilliler tarafından 3.1/8 olarak, Batlamyus tarafından 3,14166 olarak bulundu ve matematik çalışmalarında kullanıldı.
2010 yılında ise Fransız Fabrice Bellard, Chudnovsky algoritması kullanarak sayının ilk 2.699.999.990.000 basamağını yaptığı çalışmalar sonucunda bulmuştur.
Kaynak: Habertürk